- 1 Tabletka "dzień po" - tylko 4 apteki na Pomorzu (102 opinie)
- 2 Nowa szefowa sanepidu na Pomorzu (13 opinii)
- 3 Ranking salonów kosmetycznych (3 opinie)
- 4 Odra wraca? Do kwietnia więcej przypadków niż w całym ubiegłym roku (108 opinii)
- 5 Od lipca karetka będzie stacjonować w Osowej i Ujeścisku. Sezonowo w Sobieszewie (37 opinii)
- 6 Brak znieczulenia, odsyłanie pacjentek. Jakie są problemy porodówek? (109 opinii)
Tradycyjne smaki Pomorza: sekrety z życia kurczaka
Pomorska kuchnia drobiem stoi. Nie byłoby uczty w gdańskiej gospodzie, gdyby nie aromatyczny rosół, a żadne tradycyjne kociewskie wesele nie odbyłoby się bez potrawki z kury. Niestety, doniesienia z ferm drobiu sprzed kilku lat sprawiły, że mięso z kurczaka zyskało raczej złą sławę. Jak jest obecnie?
Swoje tradycyjne przepisy na dania z drobiu mają też Kociewiacy i Kaszubi, chociaż na wsi mięso, także drobiowe, było rarytasem. Najbardziej ceniono pulardy i kapłony, czyli wysterylizowane, specjalnie tuczone kury i koguty. Ich mięso było kruche i bardzo delikatne.
Bardzo istotną wiejską potrawą, której nie mogło zabraknąć na żadnym weselu, jest potrawka z kury.
- To pomorskie danie, które na weselach podaje się do dziś, zawsze na początku, zaraz po rosole - opowiada Krzysztof Szulborski, prezes Pomorskiej Akademii Kulinarnej - Przyrządza się je z gotowanej kury, podaje z sosem śmietanowym z rodzynkami i ryżem. Do sosu często dodaje się także skórkę pomarańczy albo sok pomarańczowy i wanilię.
Zrobiło się apetycznie, ale pora na kilka faktów ze sklepowego i fermowego życia kurczaków. Kontrola gdańskiej Inspekcji Handlowej w I kwartale tego roku wykazała wiele nieprawidłowości związanych z oznakowaniem partii drobiowego mięsa: na 20 przebadanych tuszek i elementów drobiowych zakwestionowano aż 17. Brak terminu przydatności, informacji o klasie jakości, ćwiartki sprzedawane jako udo, podudzia jako pałki - to tylko kilka przykładów nierzetelności hodowców.
Pewne wątpliwości budzi też sytuacja na fermach drobiu, a tych na Pomorzu jest całkiem sporo. Niepokojące są przede wszystkim warunki, jakie panują w klatkowych hodowlach kur niosek, a to one trafiają na nasze stoły w postaci najtańszego drobiowego mięsa.
Nie lepiej jest w gospodarstwach hodujących kurze brojlery. Kilka lat temu media wypowiedziały hodowcom wojnę. Chodziło przede wszystkim o wykrycie podawanych im hormonów i antybiotyków stymulujących wzrost. Czy ta sytuacja uległa zmianie?
- Stosowanie hormonów i antybiotyków stymulujących wzrost jest obecnie zakazane - informuje Piotr Wal, inspektor z Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Kartuzach. - Antybiotyki można podawać wyłącznie w celach leczniczych. Nasze dotychczasowe kontrole nie wykazały nieprawidłowości w tym zakresie.
Brzmi optymistycznie, ale żeby wiedzieć, czy rzeczywiście warto wzorem naszych przodków sięgać po mięso z kury i kurczaka, spytajmy o zdanie dietetyka.
- Białe mięso jest istotnym składnikiem diety, przede wszystkim ze względu na swoją lekkostrawność i zawartość wysokowartościowego białka - przekonuje Małgorzata Jabłońska z poradni dietetycznej La Mariposa - Oczywiście, dieta powinna być urozmaicona, dlatego lepiej nie przesadzać z jedzeniem kurczaków. Warto od czasu do czasu zastąpić je na przykład mięsem z indyka.
Dla tych, którzy nabrali ochoty na lekkie, chude białe mięso i chcą poczuć smak kulinarnych tradycji Pomorza, mamy pyszny przepis przygotowany przez Kuchmistrza Krzysztofa Szulborskiego.
Składniki na 2 porcje:
Pierś z kurczaka 150 g
Kasza gryczana 100 g
Wątróbka z drobiu 50 g
Cebula 20 g
Olej, sól, pieprz, nać pietruszki
Sos - pieczarki w śmietanie
Pieczarki 200 g
Cebula 30 g
Śmietana 30 proc. 120 ml
Masło 30 g
Sól, pieprz - do smaku
Przygotowanie: Wątróbkę drobiową sparzyć w gorącej wodzie, cebulę oraz wystudzoną wątróbkę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju, dodać ugotowaną kaszę, wszystko doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać nać pietruszki. Gotowym wystudzonym farszem nadziać pierś z kurczaka, całość przyprawić solą i pieprzem, piec w piekarniku w temperaturze 180 C około 15 min. Przygotować sos: pieczarki pokroić w cząstki, cebulę w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać śmietanę i przyprawy, całość redukować około 50 proc., aż do zagęszczenia sosu. Danie można podawać z pomidorem zapiekanym z serem oraz z surówką z kiszonej kapusty.
- Justyna Spychalskaj.spychalska@trojmiasto.pl
Miejsca
Opinie (50) 2 zablokowane
-
2011-10-25 12:20
taki artykuł w godzinach pracy !!!! skandal!!! (1)
po godzinach to rozumiem..wieczorem, żeby człowiek zaplanował obiad na następny dzień, ale nie tuż po południu gdy większość siedzi w pracy i się zastanawia, czy kupić coś od "pana kanapki" co chodzi po biurach, czy może wyjąć rarytas w postaci chińskiej zupki !!!czizas...aż mi się kiszki skręciły..
- 10 2
-
2011-10-25 12:22
w chińskiej to raczej kurczaka nie uświadczysz;) Kanapkę weź
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.