• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tradycyjne smaki Pomorza: pstrąg na zdrowie

Justyna Spychalska
17 stycznia 2012 (artykuł sprzed 12 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Wielkanoc od kuchni: tradycyjne wypieki
Mimo niewątpliwych walorów smakowych dziś pstrągi na nasze stoły trafiają stosunkowo rzadko. Mimo niewątpliwych walorów smakowych dziś pstrągi na nasze stoły trafiają stosunkowo rzadko.

Pstrąg to rybny rarytas. Jego delikatne mięso smakuje świetnie zarówno po ugotowaniu, usmażeniu, jak i uwędzeniu czy grillowaniu. Duża ilość pomorskich hodowli sprawia, że jest powszechnie dostępny w naszym regionie. A kupować go warto, bo jest nie tylko smaczny, ale też wyjątkowo zdrowy.


Pstrąg gości na Twoim stole...

Żeby poznać losy pomorskiego pstrąga, należy cofnąć się do XIX wieku. To wtedy do Polski sprowadzono ikrę najpopularniejszej odmiany, czyli pstrąga tęczowego. Obok swojego potokowego kuzyna, stał się jedną z najbardziej cenionych ryb w kraju. Z początku zasiedlił wody na południu Polski. Szybko jednak okazało się, że ta ryba świetnie odnajduje się także na Pomorzu.

- Pstrągi lubią wartką, zimną, czystą wodę, dlatego szybko przyjęły w naszym regionie - tłumaczy Anna Pyć, członkini Zarządu Stowarzyszenia Producentów Ryb Łososiowatych (SPRŁ) z siedzibą w Lęborku. - Pomorze skupia największą ilość hodowców pstrągów, jest ich około 100, co w skali kraju stanowi aż 60 procent.

Zadomowione w naszym regionie pstrągi szybko stały się lokalnym przysmakiem. Już w XIX-wiecznej książce kucharskiej można znaleźć zapożyczony z kuchni francuskiej przepis na "pstrąga błękitnego" gotowanego w wywarze z cebuli i octu, podawanego z masłem, pietruszką i koperkiem.

- Pstrąga jadano też w biedniejszych, kaszubskich rejonach, uchodził tam za rarytas - opowiada Krzysztof Szulborski, prezes Pomorskiej Akademii Kulinarnej. - Bardzo ceniono pstrągi wędzone, przygotowywano z nich pyszny mus z twarogiem.

- Na Kociewiu pstrągi od lat spożywa się podczas rodzinnych uroczystości, na przykład wesel - dodaje Krystyna Gierszewska, regionalistka i autorka książek o tradycyjnej kociewskiej kuchni - Stanowią zawsze danie główne, podaje się je bez dodatków, najczęściej w galarecie, albo smażone w całości.

Mimo kulinarnych tradycji i niewątpliwych walorów smakowych, dziś pstrągi na nasze stoły trafiają stosunkowo rzadko, dużo częściej pojawiając się na stołach naszych niemieckojęzycznych sąsiadów. Ich spożycie w porównaniu z popularnym karpiem, nie wspominając o azjatyckich pangach czy tilapiach, jest znikome.

O przywrócenie tej niedocenianej ryby do łask dbają organizatorzy medialnej akcji "Teraz pstrąg".

- Mimo dostępu do morza, licznych jezior i rzek, spożywamy bardzo niewiele ryb, jedynie 11-13 kg na osobę rocznie. W porównaniu z mieszkańcami innych europejskich państw, jesteśmy daleko w tyle. Pstrąg, którego na Pomorzu hoduje się dużo, jest w dużym stopniu eksportowany - zaznacza Anna Pyć ze Stowarzyszenia Producentów Ryb Łososiowatych - Nasza medialna akcja "Teraz pstrąg" ma na celu uświadomienie konsumentom, że jest to nie tylko jedna z najsmaczniejszych, ale też najzdrowszych ryb.

Trzeba przyznać, że pstrąg oprócz wspaniałego smaku kusi też walorami odżywczymi.

- Pstrąg to bogactwo minerałów i witamin, między innymi selenu, czyli pierwiastka hamującego rozwój miażdżycy, fosforu i wapnia wpływających korzystnie na układ kostny, żelaza, które zapobiega anemii - wymienia dietetyczna Małgorzata Jabłońska z poradni La Mariposa - Jest świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, jak na rybę słodkowodną ma całkiem sporo cennych kwasów tłuszczowych omega-3, które wpływają korzystnie na układ krążenia i zapobiegają chorobom serca. Co ważne, jest niskokaloryczny, zawiera niewiele tłuszczu.

Nabraliście ochotę na zdrowego i pysznego pstrąga? Proponujemy Wam smaczne zestawienie tej ryby z owocowo-warzywną sałatką. Autorem przepisu jest kuchmistrz Krzysztof Szulborski.

Sałatka z pstrągiem "tęsknota za latem"

Składniki na 2 porcje:
Pstrąg filet 150 g 
Arbuz 50 g 
Pomarańcze 50 g 
Grapefruit 50 g 
Cykoria 20 g 
Sałata rzymska 30 g 
Pieprz czerwony
Mięta

Sos :
Wódka Żubrówka 50 mil
Miód gryczany 30 g
Pieprz czarny młotkowany

Przygotowanie: Filet z pstrąga oczyścić z ości i skóry zamarynować w soli , pieprzu , bazyliowej oliwie, oraz soku z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na około 1,5 godz. Owoce oczyścić ze skór pokroić w cząstki. Pstrąga oprószyć mąką i usmażyć na maśle. Wódkę Żubrówkę wlać do rondelka i zagotować, aby ulotnił się alkohol, następnie dodać miód i czarny pieprz. Sos wymieszać z cząstkami owoców i sałatami oraz cykorią i  ułożyć na talerzu razem ze smażonym pstrągiem. Danie udekorować świeża mięta oraz czerwonym pieprzem.

Miejsca

Opinie (58) 5 zablokowanych

  • UWAGA PRZECZYTAJCIE TO !!!! (2)

    Artykul na 100 % sponsorowany ! Moja zona pracuje w hurtowni weterynaryjnej i jeszcze nie slyszalem o chodowli w ktorej nie pakuje sie do stawu chemii. Witaminy,dotleniacze,antybiotyki itp...... to, to co jemy w tych rybkach. Polecam ryby dalekomorskie. Pozdrawiam smakoszy ryb.

    • 3 4

    • naucz się pisać

      hodowli samo "h"

      • 1 0

    • Taa szczególnie polecasz PANGE i Maślaną??

      świezytko złowiona jeszcze wczoraj pływała w śmieciach

      • 0 0

  • Wrzeszcz Rynek

    ja zawsze ryby kupuję na ryneczku we Wrzeszczu,jest dużo stoisk i świeże rybki mają:))

    • 0 0

  • Rumia pstragi prosto ze stawu !

    a ja polecam pstragi z hodowli z Rumi Zagórza, kupuję tam od wielu lat. Bardzo dobre i maja piekny kolor miesa ! moje dzieci je uwielbiaja

    • 1 0

  • re : uwaga przeczytajcie to !!!! co za bzdura (1)

    Sebbe, wstydu nie masz wypisujac takie bzdury ! nie masz pojecia a mój mąż jest akurat weterynarzem i uśmiał się setnie jak to przeczytał co wypłodziłeś! co jeszcze tam spotkales w rybach, dalej nie krępuj sie ! dotleniacze ??????? moze dopalacze ???hahaha

    • 1 0

    • weterynarz się nie zna na rybach??

      od tego trzeba zacząć, że może się znać (o ile się przykłądał do nauki w Olsztynie) - na koniach, psach to i owszem.
      Na rybach się zna ichtiolog, rybak, wędkarz. Jestem wędkarzem i jednocześnie wiem co się dzieje w hodowlach pstrągów - także te ryby wolę omijać z daleka.

      • 1 2

  • (1)

    Z ryb to rypanie..albo walenie.

    • 3 1

    • najlepsze walenie tylko nocą

      na placu pigall

      • 1 0

  • Tradycyjne smaki Pomorza to

    śmierdzący pomuchel i śledż otrzepany o cholewę z soli.

    • 1 2

  • przepis (2)

    ale przepis zacny - w koncu danie Szulborskiego

    • 1 0

    • no

      no

      • 0 0

    • ....

      Szulborski jest najlepszy w Polsce uwielbiam jego technike

      • 0 0

  • jemy najmniej ryb bo u nas w kartofelkach siła i liczy sie tylko

    tłuczona świnina z kapustą.

    • 0 1

  • z 'ryp' najbardziej lubie rypanie

    • 1 1

  • Ryby

    Ryby można także podzielić odnośnie zawartości konkretnych składników (np. chcemy wiedzieć, które gatunki jeść w przypadku niedoboru wapnia albo jakiejś witaminy). Takich informacji nie ma w artykule. Ja je znalazłem tutaj więc polecam zajrzeć - mozgi . pl/jakie-ryby-warto-jesc-9642
    Ogólnie jak ryby lubię i uważam, że należy je spożywać, to jednak nie posiadając sprawdzonego dostawcy trochę boję się je kupować.

    • 0 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Transformacyjna Podróż w Kolorach Czakr z Anetą Paluszkiewicz

200 zł
warsztaty, spotkanie, joga

Młodzieżowa Grupa Wsparcia

100 zł
warsztaty

Distinguished Gentleman's Ride

w plenerze, zlot, imprezy i akcje charytatywne

Najczęściej czytane