- 1 Apteka wróci do gdyńskiej dzielnicy (76 opinii)
- 2 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 3 Nowy rektor GUMed wybrany (99 opinii)
- 4 Na Pomorzu brakuje łóżek internistycznych (57 opinii)
- 5 Insulinooporność: Jak radzić sobie z tą "prawie" chorobą? (48 opinii)
- 6 Odwołanie dyrektor pomorskiego NFZ. Minister zadecydowała (14 opinii)
Tradycyjne smaki Pomorza: pstrąg na zdrowie
Pstrąg to rybny rarytas. Jego delikatne mięso smakuje świetnie zarówno po ugotowaniu, usmażeniu, jak i uwędzeniu czy grillowaniu. Duża ilość pomorskich hodowli sprawia, że jest powszechnie dostępny w naszym regionie. A kupować go warto, bo jest nie tylko smaczny, ale też wyjątkowo zdrowy.
- Pstrągi lubią wartką, zimną, czystą wodę, dlatego szybko przyjęły w naszym regionie - tłumaczy Anna Pyć, członkini Zarządu Stowarzyszenia Producentów Ryb Łososiowatych (SPRŁ) z siedzibą w Lęborku. - Pomorze skupia największą ilość hodowców pstrągów, jest ich około 100, co w skali kraju stanowi aż 60 procent.
Zadomowione w naszym regionie pstrągi szybko stały się lokalnym przysmakiem. Już w XIX-wiecznej książce kucharskiej można znaleźć zapożyczony z kuchni francuskiej przepis na "pstrąga błękitnego" gotowanego w wywarze z cebuli i octu, podawanego z masłem, pietruszką i koperkiem.
- Pstrąga jadano też w biedniejszych, kaszubskich rejonach, uchodził tam za rarytas - opowiada Krzysztof Szulborski, prezes Pomorskiej Akademii Kulinarnej. - Bardzo ceniono pstrągi wędzone, przygotowywano z nich pyszny mus z twarogiem.
- Na Kociewiu pstrągi od lat spożywa się podczas rodzinnych uroczystości, na przykład wesel - dodaje Krystyna Gierszewska, regionalistka i autorka książek o tradycyjnej kociewskiej kuchni - Stanowią zawsze danie główne, podaje się je bez dodatków, najczęściej w galarecie, albo smażone w całości.
Mimo kulinarnych tradycji i niewątpliwych walorów smakowych, dziś pstrągi na nasze stoły trafiają stosunkowo rzadko, dużo częściej pojawiając się na stołach naszych niemieckojęzycznych sąsiadów. Ich spożycie w porównaniu z popularnym karpiem, nie wspominając o azjatyckich pangach czy tilapiach, jest znikome.
O przywrócenie tej niedocenianej ryby do łask dbają organizatorzy medialnej akcji "Teraz pstrąg".
- Mimo dostępu do morza, licznych jezior i rzek, spożywamy bardzo niewiele ryb, jedynie 11-13 kg na osobę rocznie. W porównaniu z mieszkańcami innych europejskich państw, jesteśmy daleko w tyle. Pstrąg, którego na Pomorzu hoduje się dużo, jest w dużym stopniu eksportowany - zaznacza Anna Pyć ze Stowarzyszenia Producentów Ryb Łososiowatych - Nasza medialna akcja "Teraz pstrąg" ma na celu uświadomienie konsumentom, że jest to nie tylko jedna z najsmaczniejszych, ale też najzdrowszych ryb.
Trzeba przyznać, że pstrąg oprócz wspaniałego smaku kusi też walorami odżywczymi.
- Pstrąg to bogactwo minerałów i witamin, między innymi selenu, czyli pierwiastka hamującego rozwój miażdżycy, fosforu i wapnia wpływających korzystnie na układ kostny, żelaza, które zapobiega anemii - wymienia dietetyczna Małgorzata Jabłońska z poradni La Mariposa - Jest świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, jak na rybę słodkowodną ma całkiem sporo cennych kwasów tłuszczowych omega-3, które wpływają korzystnie na układ krążenia i zapobiegają chorobom serca. Co ważne, jest niskokaloryczny, zawiera niewiele tłuszczu.
Nabraliście ochotę na zdrowego i pysznego pstrąga? Proponujemy Wam smaczne zestawienie tej ryby z owocowo-warzywną sałatką. Autorem przepisu jest kuchmistrz Krzysztof Szulborski.
Składniki na 2 porcje:
Pstrąg filet 150 g
Arbuz 50 g
Pomarańcze 50 g
Grapefruit 50 g
Cykoria 20 g
Sałata rzymska 30 g
Pieprz czerwony
Mięta
Sos :
Wódka Żubrówka 50 mil
Miód gryczany 30 g
Pieprz czarny młotkowany
Przygotowanie: Filet z pstrąga oczyścić z ości i skóry zamarynować w soli , pieprzu , bazyliowej oliwie, oraz soku z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na około 1,5 godz. Owoce oczyścić ze skór pokroić w cząstki. Pstrąga oprószyć mąką i usmażyć na maśle. Wódkę Żubrówkę wlać do rondelka i zagotować, aby ulotnił się alkohol, następnie dodać miód i czarny pieprz. Sos wymieszać z cząstkami owoców i sałatami oraz cykorią i ułożyć na talerzu razem ze smażonym pstrągiem. Danie udekorować świeża mięta oraz czerwonym pieprzem.
- Justyna Spychalskaj.spychalska@trojmiasto.pl
Miejsca
Opinie (58) 5 zablokowanych
-
2012-01-17 14:36
UWAGA PRZECZYTAJCIE TO !!!! (2)
Artykul na 100 % sponsorowany ! Moja zona pracuje w hurtowni weterynaryjnej i jeszcze nie slyszalem o chodowli w ktorej nie pakuje sie do stawu chemii. Witaminy,dotleniacze,antybiotyki itp...... to, to co jemy w tych rybkach. Polecam ryby dalekomorskie. Pozdrawiam smakoszy ryb.
- 3 4
-
2012-01-17 15:23
naucz się pisać
hodowli samo "h"
- 1 0
-
2012-01-17 20:55
Taa szczególnie polecasz PANGE i Maślaną??
świezytko złowiona jeszcze wczoraj pływała w śmieciach
- 0 0
-
2012-01-17 14:59
Wrzeszcz Rynek
ja zawsze ryby kupuję na ryneczku we Wrzeszczu,jest dużo stoisk i świeże rybki mają:))
- 0 0
-
2012-01-17 19:13
Rumia pstragi prosto ze stawu !
a ja polecam pstragi z hodowli z Rumi Zagórza, kupuję tam od wielu lat. Bardzo dobre i maja piekny kolor miesa ! moje dzieci je uwielbiaja
- 1 0
-
2012-01-17 19:16
re : uwaga przeczytajcie to !!!! co za bzdura (1)
Sebbe, wstydu nie masz wypisujac takie bzdury ! nie masz pojecia a mój mąż jest akurat weterynarzem i uśmiał się setnie jak to przeczytał co wypłodziłeś! co jeszcze tam spotkales w rybach, dalej nie krępuj sie ! dotleniacze ??????? moze dopalacze ???hahaha
- 1 0
-
2012-01-17 21:55
weterynarz się nie zna na rybach??
od tego trzeba zacząć, że może się znać (o ile się przykłądał do nauki w Olsztynie) - na koniach, psach to i owszem.
Na rybach się zna ichtiolog, rybak, wędkarz. Jestem wędkarzem i jednocześnie wiem co się dzieje w hodowlach pstrągów - także te ryby wolę omijać z daleka.- 1 2
-
2012-01-17 20:05
(1)
Z ryb to rypanie..albo walenie.
- 3 1
-
2012-01-17 21:32
najlepsze walenie tylko nocą
na placu pigall
- 1 0
-
2012-01-18 10:04
Tradycyjne smaki Pomorza to
śmierdzący pomuchel i śledż otrzepany o cholewę z soli.
- 1 2
-
2012-01-19 17:40
przepis (2)
ale przepis zacny - w koncu danie Szulborskiego
- 1 0
-
2012-01-19 17:54
no
no
- 0 0
-
2012-01-24 10:14
....
Szulborski jest najlepszy w Polsce uwielbiam jego technike
- 0 0
-
2012-01-19 18:49
jemy najmniej ryb bo u nas w kartofelkach siła i liczy sie tylko
tłuczona świnina z kapustą.
- 0 1
-
2012-01-19 18:50
z 'ryp' najbardziej lubie rypanie
- 1 1
-
2017-02-07 15:42
Ryby
Ryby można także podzielić odnośnie zawartości konkretnych składników (np. chcemy wiedzieć, które gatunki jeść w przypadku niedoboru wapnia albo jakiejś witaminy). Takich informacji nie ma w artykule. Ja je znalazłem tutaj więc polecam zajrzeć - mozgi . pl/jakie-ryby-warto-jesc-9642
Ogólnie jak ryby lubię i uważam, że należy je spożywać, to jednak nie posiadając sprawdzonego dostawcy trochę boję się je kupować.- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.