• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tradycyjne smaki Pomorza: Sery twarogowe

Justyna Spychalska
24 stycznia 2012 (artykuł sprzed 12 lat) 
Biały ser może być zdrowy i niskokaloryczny, jeśli nie dodano do niego morza cukru i polepszaczy. Biały ser może być zdrowy i niskokaloryczny, jeśli nie dodano do niego morza cukru i polepszaczy.

Twarogi, twarożki, serki. Na słono, na słodko, w sernikach, z ziemniakami, w pierogach. Za ich jedzeniem przemawia regionalna tradycja, wartości odżywcze i delikatny smak. Kupować? Pewnie! Ale wybierać z głową, bo nie trudno wziąć z półki produkt, który może zaszkodzić naszemu zdrowiu.



Sery twarogowe, które można znaleźć w Twojej lodówce, to przede wszystkim:

Twaróg to najpopularniejszy polski biały ser. Dawniej otrzymywało się po prostu z ukwaszonego mleka. Dziś tradycyjna metoda produkcji jest praktykowana tylko w niewielkich zakładach mleczarskich. Prawdziwy twaróg ciężko zrobić nawet w domu, a to dlatego, że dostępnego w sklepach mleka UHT czy pasteryzowanego nie sposób ukwasić.

- Żeby zrobić tradycyjny twaróg, kupuję mleko od okolicznych rolników - opowiada Krystyna Gierszewska, regionalistka, Prezes Kociewskiego Forum Kobiet - Taki domowy biały ser można poddać dojrzewaniu, czyli gliwieniu, by potem otrzymać z niego bardzo smaczny smażony ser.

Smażony ser to jeden z popularniejszych, regionalnych dodatków do chleba. Wystarczy spojrzeć na Listę Produktów Tradycyjnych województwa pomorskiego: topiony twaróg z kminkiem, dodatkiem śmietany, żółtek, masła od dawna cieszył podniebienia mieszkańców Kaszub i Kociewia.

Ci, którzy nie przepadają za kminkiem i wolą twaróg na słodko z pewnością skusiliby się na tradycyjny kaszubski sernik z ziemniakami albo pomorskie pączki twarogowe smażone w głębokim tłuszczu, chociaż tym ostatnim kalorii niestety nie brakuje.

- Sam twaróg, szczególnie chudy albo półtłusty, to produkt lekkostrawny, polecany w dietach odchudzających - uspokaja dietetyczka Małgorzata Jabłońska z poradni dietetycznej La Mariposa - Zawiera dużo cennego, bo lekkostrawnego białka, witaminy z grupy B, które pomagają zapobiegać anemii, wpływającą korzystnie na wzrok witaminę A, opóźniającą procesy starzenia się organizmu witaminę E, wzmacniającą kości witaminę D oraz magnez.

Niestety, wbrew stereotypom, nie jest dobrym zamiennikiem serów żółtych.

- Sery żółte to przede wszystkim bogactwo wapnia, którego w serach twarogowych jest bardzo niewiele - tłumaczy dietetyczka - Wszystko dlatego, że zostaje on w serwatce, którą w procesie produkcji oddziela się od twarogowego skrzepu. Dużo lepszym źródłem wapnia jest na przykład maślanka.

Sery twarogowe, jak przekonuje dietetyczka, jeść warto. O ile oczywiście wie się, jak przebierać w bogatej ofercie. Oprócz klasycznego białego sera, na półkach można znaleźć twarożki wiejskie ze śmietaną (zdrowe, chociaż zawierają mniej białka), serki homogenizowane (jeśli jeść, to najlepiej naturalne) albo sery dojrzewające, np. harceński (ich smak nie wszystkim opowiada).

Nie brakuje też twarogowych "koszmarków". Lista składników twarożków do smarowania pieczywa i owocowych serków homogenizowanych zajmuje nierzadko pół opakowania. Spulchniacze i zagęstniki, które dodaje się do "puszystych" czy "aksamitnie kremowych" serków mogą spowodować problemy żołądkowe, szczególnie, jeśli na liście znajduje się karagen (E407) albo pektyna (E440).

- Ostrożność powinny zachować szczególnie osoby, które kupują słodkie serki homogenizowane dzieciom. Te smakowe zawierają dużo cukru, do wielu z nich dodaje się sztuczne barwniki i aromaty, które mogą powodować alergie pokarmowe, mylone często ze skazą białkową - ostrzega Małgorzata Jabłońska - Warto też pamiętać, że niektóre serki owocowe mają śladową zawartość owoców, albo co gorsza nie mają ich wcale.

Alternatywą dla sklepowej oferty smakowych serków jest przyrządzanie ich samodzielnie, na przykład mieszając naturalny serek homogenizowany z sezonowymi owocami. Bardzo proste jest też przygotowanie zdrowego, niskokalorycznego smarowidła: wystarczy dodać do twarogu jogurt naturalny, przyprawy, świeże zioła lub pomidory.

Żeby na dobre rozsmakować się w białych serach, proponujemy przygotowanie prostego, tradycyjnego dania: leniwych pierogów. Przepis na ten twarogowy przysmak otrzymaliśmy od Krystyny Gierszewskiej, autorki dwóch książek o tradycyjnej kuchni Kociewia.

Leniwe pierogi

Składniki:
½ kg twarogu
3 ugotowane ziemniaki
2 jaja
½ łyżeczki soli
2 łyżki cukru
1 ½ szklanki mąki
Do polania pierogów: ½ kostki masła, 3 łyżki bułki tartej, cukier do posypania

Przygotowanie: Twaróg i ziemniaki zmielić, włożyć do miski i dodać pozostałe składniki. Dobrze wymieszać, szybko uformować rulon, lekko go spłaszczyć, delikatnie ponacinać nożem tworząc kratkę, a następnie wycinać romby, podobne do popularnych kopytek. Pierogi wkładać partiami do osolonego wrzątku, a gdy wypłyną - wyjmować łyżka cedzakową na talerz. Posypać cukrem wedle uznania i polać tartą bułką zrumieniona na maśle.

Miejsca

Opinie (77) 6 zablokowanych

  • PRZEPIS POWYŻEJ (3)

    NIE JEST PRZEPISEM NA PRAWDZIWE LENIWE!!!!
    Prawdziwe leniwe nie mają w składzie zimnioków, a jedynie twaróg i mąkę pszenną!!!!

    • 8 7

    • (2)

      Prawdziwe? A kto ustanowil prawdziwe i nieprawdziwe leniwe? Gros ludzi zna "prawdziwe" z ziemniakami. Reszta szydzi, ze z pyrami to kopytka...Z tym, ze kopytka nie sa z twarogiem..Taki szczegol.

      • 2 0

      • z ziemniakami to są ruskie (1)

        po mojemu, ziemniaki i twaróg to takie lepsiejsze ruskie, na bogato, od swięta, że tak powiem

        • 1 2

        • tak, ale farsz ziem-twar, a tu chodzi o ciasto:)

          • 0 0

  • Przepis dnia! (12)

    Prosty i latwy makaron z twarogiem :)

    250 g Makaron wstazki
    200 g twarogu

    Makaron gotujemy, potem wrzucamy na patelnie, podsmazamy najlepiej na jakims oleju np. planta, potem kruszymy twarog, i z 2 minuty smazymy mieszajac i gotowe!

    smacznego :)

    • 3 5

    • fu (2)

      A do tego kiszona kapusta!

      • 2 0

      • i zasmazka :) (1)

        • 3 0

        • ooooo

          na pizzę i pyzy
          oooooo
          po jaju w szanghaju
          ooooo
          ....
          i zasmażka ;P

          • 1 0

    • Co za kmioty negują ten wpis... (3)

      ???

      • 2 0

      • Smakosze:) Zapomnieli co jedli za mlodu;) Teraz pewnie kawiory sa na plusiku;)

        • 1 0

      • ja neguje bo wystarczy ugotowany makaron posypać twarogiem,cukrem i cynamonem

        do tego szklanka mleka i zycze smacznego

        a smażenie?daj spokój

        • 1 1

      • olej planta, już wiesz skąd minusy knedlu betonowy?

        wstązki to na smalcu i ze skwarkami, taka moja ocena ;P, a pod twaróg hmmmm, a pod twaróg dałbym ... ale na słodko czy na słono ma być?

        • 1 1

    • (3)

      A wez jeszcze sprobuj zamiast twarogu jajko wklepac. Mieszasz az sie zetnie. zarąbiste zarcie;)

      • 1 0

      • ja to do nalesników wkładam taką masę (2)

        • 3 1

        • naleśniki z twarożkiem......uuu pychotka

          polane naturalnym jogurtem + cukier :)))

          • 1 0

        • do nalesnikow wkladasz makaron z twarozkiem? Kurcze nie jadlam. Musze sprobowac.

          • 0 0

    • jadłem to od dawna ...bardzo dobre

      jeszcze ze skwareczkami i cebulką (czasem można), szczególnie jak się dużo spala :)

      • 0 0

  • Spróbujcie twarogu (2)

    typu włoskiego. Nie piszę producenta bo to nie reklama. Bardzo lekki w kosumpcji ale się nie kruszy. Niedawno odkryłem go dla siebie i polecam!

    • 5 0

    • (1)

      włoska kuchnia jest najlepsza

      • 2 2

      • w czym?

        bo moim zdaniem najlepsze są okrągłe przedmioty

        • 1 0

  • (2)

    chińska zupka na bogato za 80 groszy lepsza

    • 3 4

    • nie obrażaj pan, dobre?

      • 1 0

    • Ta chinska zupkana bogato jest dobra,

      pod warunkie ze jemy ja z "okraglego" przedmiotu.

      • 0 0

  • (1)

    "Z tej samej przyczyny doskonałym źródłem wapnia jest maślanka, jeden z popularniejszych napojów otrzymywanych z mlecznej serwatki"-od kiedy maślanka jest otrzymywana z serwatki?
    Jak sama nazwa wskazuje maślanka, powstaje po zmaślaniu śmietany,a serwatka po wytrąceniu kazeiny, czyli twarogu.Czy mam rację?

    • 4 3

    • Tak, zgadza sie. Wikipedia ma racje:)

      • 3 0

  • Ciezko zjeść coś swojskiego,w każdy sklepie jest shit

    jak jest coś dobrego to kosztuje bardzo drogo. Dobry ser feta powyzej 20 zł za 500 g, kiełbasa lub kabanosy to też powyzej 30 zł za kilo, orzechy zapomnijmy :), ryby,dorsz czy łosoś powyżej 35 zł za kilogram. Chyba jedynym rozwiązaniem jest jeść mniej a zdrowiej. Jesli ktos ma kawałek ziemii to radze mieć swoje kury,jedna krowe,ziemniaki i reszte warzyw ze swojego ogródka.

    • 4 0

  • leniwe są boskie, ale na słodko???? fuj

    • 0 0

  • świeże mleko

    ... a Ja teraz mam świeże mleko z Kaszub w mlekomatach krasula z Gdyni. Sam robię twaróg i mleko siadłe, nie to co mleko w sklepie.

    • 0 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Konferencja "SM i co z tego?"

konferencja

Prowadzenie cukrzycy u kobiet z cukrzycą ciążową lub cukrzycą typu I

badania

Slow Space by PUMA

20 zł
warsztaty, spotkanie, konsultacje, joga

Najczęściej czytane