• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Soki, nektary, napoje: witaminy czy woda z cukrem?

Justyna Potorska
24 czerwca 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
Jeśli sok, to najlepiej jednodniowy, świeży. Wartościowy napój można przygotować w domu, wystarczy blender, kilka owoców i woda. Jeśli sok, to najlepiej jednodniowy, świeży. Wartościowy napój można przygotować w domu, wystarczy blender, kilka owoców i woda.

Pamiętacie saturatory z wodą sodową zwaną popularnie gruźliczanką? Ten relikt czasów PRL kojarzy się ze szklankami wielokrotnego użytku i specyficznym podejściem do higieny. Dzisiejsze soki, napoje i nektary w butelkach lub kartonach nie są co prawda źródłem bakterii, ale żeby wybrać te zdrowe, trzeba się trochę natrudzić.



Masz ochotę na coś słodkiego do picia. Wybierasz...

Wizyta w sklepie w poszukiwaniu czegoś słodkiego do picia: wśród kilku butelek świeżych soków jednodniowych, możemy znaleźć takie z kilkumiesięcznym, a nawet rocznym terminem przydatności. Skąd tak drastyczne różnice?

- Wszystko zależy od tego, czy soki zostały poddane pasteryzacji, a jeśli tak, to jakiej. Najkrótszy termin przydatności mają niepasteryzowane soki jednodniowe, które wymagają nieprzerwanego przechowywania w warunkach chłodniczych. Soki poddane lekkiej pasteryzacji zachowują przydatność do trzech miesięcy. Najdłużej, bo około roku, można przechowywać soki pasteryzowane w przepływie, pakowane aseptycznie w kartony lub szklane butelki - wyjaśnia Barbara Groele ze Stowarzyszenia Krajowej Unia Producentów Soków.

Oczywiście pasteryzacja nie pozostaje obojętna dla zawartości witamin w sokach. Powtarzane w reklamach hasła, że sok jabłkowy to źródło drogocennych flawonoidów, a pomarańczowy ma mnóstwo witaminy C, mają w sobie tylko ułamek prawdy. Warto pamiętać, że większość kupowanych przez nas soków jest produkowana z koncentratu.

- Pół biedy, jeśli mamy do czynienia z sokami mętnymi, ale te klarowane mają naprawdę niewiele wartości odżywczych. Zawsze powtarzam swoim pacjentom, że jeśli mają ochotę na słodki owoc, powinni zjeść owoc, a nie pić wyciśnięty z niego sok. Podam przykład: 200-gramowa pomarańcza to około 88 kalorii, ale też ważne źródło cennego błonnika, który pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi. Ta sama pomarańcza po wyciśnięciu traci błonnik i wystarcza nam dosłownie na dwa łyki soku - tłumaczy Małgorzata Jabłońska z poradni dietetycznej La Mariposa.

Obok soków produkowanych wyłącznie z owoców i warzyw, w sklepach wciąż można kupić takie z dodatkiem cukru. Za kilkanaście miesięcy producentów zacznie obowiązywać dyrektywa zabraniających dosładzania soków, na razie jednak musimy uważnie czytać etykiety.

Lepiej uważać za to na nektary, mocno rozcieńczone wodą i hojnie posłodzone. Zawartość koncentratu waha się w ich przypadku od 50 proc. (nektary pomarańczowe, grejpfrutowe, jabłkowe) do 25 proc. (aroniowe, porzeczkowe).

Jeszcze mniej wspólnego ze zdrowymi sokami mają napoje, w których poza skoncentrowanym sokiem i wodą można znaleźć wiele dodatków: barwników, aromatów, regulatorów kwasowości, w najgorszym przypadku także konserwanty. Zawartość koncentratu w najtańszych tego rodzaju specyfikach jest nikła, bywa, że wynosi tylko 3 proc.

- To nie jest tak, że po okazyjnym wypiciu szklanki napoju zaraz zachorujemy, coś nam się stanie. Warto jednak uważać, a picie takich sztuczności codziennie jest wysoce niewskazane - dodaje dietetyczka. - Nie warto kupować gazowanych napojów light, które zawierają słodzik: aspartam. Jego wpływ na zdrowie budzi podejrzenia środowisk lekarskich. Bezpieczniejsze są słodziki półsyntetyczne, czyli poliole.

Popularne napoje zawierające kofeinę mają też w składzie kwas ortofosforowy, stosowany do odkamieniania i odrdzewiania. Takimi cieczami można sobie przepłukać żołądek i pozbyć się niestrawności. Skoncentrowany ekstrakt przepcha już rury, wyczyści z rdzy monety i starą biżuterię.

Co w takim razie pić, żeby było zdrowo, smacznie i naturalnie? W ogromnej liczbie kartonów i butelek warto znaleźć te z napisem "sok", co zapewnia nam minimum 85-procentową zawartość owoców lub warzyw. Jeśli termin przydatności wynosi od kilku dni do kilku tygodni, wartości odżywcze są w dużej mierze zachowane. Napis "sok 100 proc." nie jest obecnie objęty prawną ochroną, więc lepiej czytać skład.

Oczywiście, przy odrobinie czasu, można przygotować sok w domu. Korzystanie z sokowirówek i bardziej wartościowych wyciskarek do soku klaruje ciecz i w mniejszym lub większym stopniu pozbawia ją wartościowego błonnika, ale dietetycy mają na to sposób.

- Polecam przygotowywane w blenderze koktajle na bazie wody, do których wrzuca się całe owoce, dzięki czemu nie pozbawia się napoju cennych wartości odżywczych - zachęca Małgorzata Jabłońska.

Na koniec krótka ściąga: sok z pomarańczy to źródło witaminy C i opóźniających procesy starzenia przeciwutleniaczy, jabłkowy oczyszcza organizm z toksyn, reguluje trawienie, grejpfrutowy ma właściwości przeciwgrzybiczne, antybakteryjne, marchewkowy poprawia koloryt skóry, wpływa korzystnie na wzrok, pomidorowy wspomaga procesy trawienne, pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.

Koktajl truskawkowy z mango
przepis: Magdalena Olszówka, poradnia Zalety Diety

Składniki:
1 szklanka wody
0,5 szklanki świeżych truskawek
0,5 szklanki świeżych porzeczek
0,5 szklanki świeżych jeżyn
0,5 małego mango
1 łyżeczka miodu

Przygotowanie: Owoce wstaw do lodówki (przynajmniej 30 min wcześniej). Możesz je również zamrozić. Całość zmiksuj, dodając odrobinę kardamonu.

Miejsca

Opinie (65) 1 zablokowana

  • kranówa + dzbanek filtrujący

    i za 18 zł mamy co najmniej 150 litrów wody niczym nie ustępującej tej butelkowanej. Do tego łyżka miodu i parę plasterków cytryny...

    • 16 3

  • Tylko świeży sok (3)

    Ja codziennie rano sam wyciskam sobie szklanke soku ze swiezych pomarańczy mandarynek i co tam się znajdzie w lodowce.
    Przynajmniej wiem co pije.
    Jacek

    • 10 1

    • Skąd masz codziennie świeże pomarańcze?

      Rosną u Ciebie w lodówce?

      • 8 0

    • A sok z cytryny piłeś kiedyś, skoro o cytrusach mowa.

      • 0 0

    • Ale skad pewnosc, ze pomarancze

      nie byly pedzone jakas chemia gdzies w afryce?

      • 1 0

  • Pani o czasach PRLu jak widac niema zielonego pojecia .saturatory istanieja nadal i to własnie w krajach zachodnich! (1)

    artykuł jest jak zawsze dla wyjątkowych przygłupów albo raczej dla kobietek czy młodzieży z chowu bezstresowego.A najśmieszniejsze jest to ze trzeba było prawie 10 lat by grube urzędasy z UE zabroniły stosowania cukru do soków.

    Ostatnio mnie poczęstowano niby to zdrową zieloną herbata typu Lipton Ice Tea.
    Poza nazwą nie miała wiele wspólnego z zielona herbata.Kolejny przykład jak reklama kłamie za to była chyba tona cukru!!

    • 20 1

    • ale takie same saturatory, ze szklankami wielokrotnego użytku?

      szczerze wątpię:)

      • 0 1

  • oczywiście,ze woda z cukrem

    ale odrobina drożdży nie powinna zaszkodzić

    • 4 1

  • niech UE zalmie sie lepiej podla jakoscia wedlin

    o ile na kartonie soku moge przeczytac sklad i sam zadecydowac czy kupie czy nie o tyle na wedlinie juz niekoniecznie jest jakas etykietka (moze na opakowaniu zbiorczym), przed wejsciem do UE mielismy o wiele lepsza jakosc wedlin a teraz wielu producentow oszukuje (papier w parowkach...)

    • 11 0

  • (2)

    jak mam się ochłodzić, to lubię łyknąć maślanki z owoców leśnych lub pieczonych jabłuszek (szarlotka w płynnej wersji, pycha!) Producent - firma sposnorująca piłkarzy z polski północno-wschodniej ;)

    • 1 4

    • te jabłka (1)

      nawet koło pieca nie stały

      • 1 0

      • a co to ma do rzeczy...

        • 0 0

  • Pić wodę i kupować owoce.

    Syrop fruktozowy = zabójca.

    • 0 1

  • ja też tylko kranówę piję

    rozcieńczam tylko trochę butelkowaną, bo inaczej dla mnie za mocna

    • 6 0

  • Nie ma jak to soczek chmielowy

    z kumplami o 6 rano pod delikatesami na osiedlu. Same wytaminy, nerki odrazu inaczej pracuja, humorek sie poprawia a dziewucha moja jakas ladniejsza mnie sie wydaje jak do domu wracam!

    Dodam, ze profilaktycznie - na czarna godzine, jesli np. zrobiloby mi sie w domu slabo z powodu niedoboru witamin, we wspomnianych delykatesach nabywam na kilka chmielowych soczkow i w reklamoweczce przynosze do domu. Dodam, ze najlepiej smakuja schlodzone.

    • 2 0

  • POLECAM B & L!!!!

    dla ceniących sobie naturalne, świeżo przygotowywane soki o ciekawych smakach polecam BART & LUCCI - sokarnię w Gdyni przy Placu Kaszubskim. Mają też swój punkt na Targu Węglowym. zachwyciłam się od pierwszego łyku!

    • 0 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Prowadzenie cukrzycy u kobiet z cukrzycą ciążową lub cukrzycą typu I

badania

Akcja Biustowniczki

badania, konsultacje

III Ogólnapolska Konferencja Samoświadomość i komunikAACja a TZW. zachowania trudne

konferencja

Najczęściej czytane