• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Siemię lniane. Jak i dlaczego warto stosować?

Joanna Stolp
19 kwietnia 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (17)
Siemię lniane jest sprzymierzeńcem w prawidłowym funkcjonowaniu gospodarki hormonalnej kobiet i układu pokarmowego przez tworzenie uszczelniającej bariery ochronnej żołądka. Na tym jednak nie kończą się jego zalety. Siemię lniane jest sprzymierzeńcem w prawidłowym funkcjonowaniu gospodarki hormonalnej kobiet i układu pokarmowego przez tworzenie uszczelniającej bariery ochronnej żołądka. Na tym jednak nie kończą się jego zalety.

Siemię lniane - dlaczego warto stosować? To po prostu nasiona lnu pospolitego, czyli małe ziarenka o ogromnym znaczeniu dla zdrowia. Ze względu na cenne właściwości odżywcze, wspomaganie w leczeniu wielu chorób i ogólne korzystne działanie na organizm zaliczane są do superfoods, czyli produktów o potwierdzonym wsparciu dla zdrowia. Jak jeść i pić siemię lniane? Jakie właściwości mają te nasiona?




Czy stosowałe(a)ś kiedyś siemię lniane?


Siemię lniane - na co ma wpływ?



Siemię lniane jest sprzymierzeńcem w prawidłowym funkcjonowaniu gospodarki hormonalnej kobiet i układu pokarmowego przez tworzenie uszczelniającej bariery ochronnej żołądka. Działa łagodząco na refluks. Ma pozytywny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci. Zawarty w nim błonnik pokarmowy przedłuża uczucie sytości i oddziałuje na zachodzące w organizmie procesy metaboliczne.

- Nasiona lnu zwyczajnego zawierają związki roślinne o działaniu przeciwzapalnym, co jest korzystne w łagodzeniu objawów chorób zapalnych, takich jak choroba Crohna czy reumatoidalne zapalenie stawów - wymienia mgr Klaudia Pieniążek, dietetyk z przychodni Medyczna Gdynia.
Zakwas z buraków. Dlaczego warto po niego sięgać? Zakwas z buraków. Dlaczego warto po niego sięgać?

Siemię lniane na zaparcia i trawienie



Siemię lniane działa łagodnie przeczyszczająco, co może pomóc w zapobieganiu zaparciom i poprawie trawienia.

- Siemię lniane dobrze sprawdzi się też przy zaparciach oraz biegunce. Obiegowo określany jako kisiel z siemienia znajduje swoje zastosowanie, działając osłonowo na ściany przewodu pokarmowego w leczeniu m.in. choroby wrzodowej. Rozpuszczalna frakcja błonnika zawartego w nasionach będzie przyczyniać się do opóźniania wchłanianie glukozy, zmniejszając tym samym poposiłkową glikemię - mówi Pola Lipian, studentka Wyższej Szkoły Zdrowia w Gdańsku na kierunku dietetyka.

Nasiona lnu obniżają poziom cholesterolu i zmniejszają ryzyko chorób serca



Ponieważ siemię lniane jest jednym z najbogatszych źródeł pochodzenia roślinnego kwasów Omega-3, korzystnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego, pomaga obniżyć poziom cholesterolu, poprawia elastyczność naczyń krwionośnych i zmniejsza ryzyko chorób serca.

- Ostatnie badania wskazują na pozytywny wpływ spożycia siemienia lnianego na poziom cholesterolu całkowitego, LDL i triglicerydów u osób z dyslipidemią oraz cholesterolu HDL u zdrowych osób. W tego rodzaju publikacjach, badacze sugerują także, że suplementacja nasion lnu może nieznacznie obniżać ciśnienie krwi oraz poprawiać parametry takie jak stężenie cukru we krwi na czczo, hemoglobiny glikowanej, insuliny i wskaźnika insulinooporności u pacjentów ze stanem przedcukrzycowym, jak i cukrzycą typu 2 - mówi Klaudia Rychcik, dyplomowana dietetyczka, młodsza specjalistka w Centrum Nauki Experyment.
Niedobory żelaza. Jak je uzupełnić? Niedobory żelaza. Jak je uzupełnić?

Siemię lniane nawilży skórę i włosy, złagodzi podrażnienia



Siemię lniane to też cenny składnik kosmetyczny. Działa kojąco na skórę, łagodzi podrażnienia i dobrze nawilża.

- Kisiel z siemienia lnianego ma także zastosowanie w chorobach gardła, śluz zawarty w nasionach działa na śluzówkę gardła bardzo łagodząco - mówi Dominika Dietrich, dietetyk medyczny z Akademii Skutecznej Diety.
Mimo wielu właściwości prozdrowotnych warto pamiętać, że siemię lniane zawiera kwas fitynowy. Kwas ten może hamować wchłanianie niektórych składników odżywczych, dlatego zaleca się, aby siemię lnianie spożywać w umiarkowanych ilościach (do trzech łyżek dziennie) i łączyć z innymi źródłami składników odżywczych.

Dostępne są dwa rodzaje nasion lnu - brązowe i złote, które różnią się pod względem ilości barwnika, ale mają podobną zawartość składników odżywczych. Dostępne są dwa rodzaje nasion lnu - brązowe i złote, które różnią się pod względem ilości barwnika, ale mają podobną zawartość składników odżywczych.

Zawartość siemienia lnianego



- Siemię lniane to surowiec zawierający w swym składzie zarówno śluz, jak i tłuszcz. Zawartość śluzu wynosi ok. 3-8 proc., a źródło śluzu znajduje się w łupinie. Olej zawarty w lnie stanowi ok. 45 proc., a białko ok. 20 proc. Ziarna lnu są bogate w sterole i sole mineralne - dodaje Dominika Dietrich.
Jest bogate nie tylko w kwasy omega-3, ale także inne składniki odżywcze: witaminy z grupy B, A, D, E ,K, kwas foliowy, fosfor, magnez, potas, sód, wapń, żelazo, selen cynk, miedź, mangan i lignany.

- Wysoka zawartość lignanów, czyli naturalnych związków roślinnych, które wykazują właściwości przeciwnowotworowe i antyoksydacyjne czyni je wyjątkową żywnością - można je określić mianem polskiego superfoods - mówi Klaudia Pieniążek.
Dostępne są dwa rodzaje nasion lnu - brązowe i złote, które różnią się pod względem ilości zawartego w nich barwnika, ale mają podobną ilość składników odżywczych.


Wśród sposobów na spożywanie siemienia lnu jest dodawanie ziarenek do owsianki, musli czy sałatek. Wśród sposobów na spożywanie siemienia lnu jest dodawanie ziarenek do owsianki, musli czy sałatek.

Jak stosować siemię lniane?



Siemię lniane może być dodatkiem do codziennej, dobrze zbilansowanej diety osób praktycznie w każdym wieku. W przypadku osób cierpiących na refluks zaleca się regularne wypijanie mielonego siemienia lnianego rozprowadzonego w wodzie lub w postaci kisielu, który powstaje po ugotowaniu ziaren siemienia lnianego. W takiej formie siemię lniane najlepiej spożywać na czczo lub trzy godziny przed snem.

- Siemię lniane w postaci świeżo zmielonych ziaren czy oleju będzie idealnym dodatkiem do diety wegańskiej czy wegetariańskiej z uwagi na wysoką zawartość kwasów DHA i EPA. Z kolei wypijane na czczo będzie miało działanie ochronne dla ścian jelit i żołądka szczególnie u osób ze współwystępującymi refluksem lub zapaleniem żołądka - dodaje Pola Lipian.
Innym sposobem może być dodawanie ziarenek siemienia lnianego do owsianki, musli, sałatek, co w naturalny sposób wpływa na poprawę pracy jelit.

- Zawarty w siemieniu lnianym błonnik poprawi perystaltykę jelit. Na taki dodatek powinny zdecydować się zwłaszcza osoby cierpiące na zaparcia, spożywające za mało błonnika i pracujące przed komputerem, ponieważ osłabia to pracę jelit - zauważa Dominika Dietrich.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (17)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Ratuję, bo kocham i potrzebuję

warsztaty, spotkanie

Biologia totalna | wykład wprowadzający 10 maja (piątek), godz. 20:30-22:30

70 zł
warsztaty, spotkanie

II Ogólnopolska Konferencja Naukowa Prawa Medycznego: Nowoczesne technologie a prawo medyczne

konferencja

Najczęściej czytane