- 1 Zakwas z buraków. Warto po niego sięgać? (21 opinii)
- 2 Homeopatia powinna być w aptece? (83 opinie)
- 3 Darmowe podpaski w szkołach i urzędach (431 opinii)
- 4 "Jedynkę" na porodówce zarezerwujesz? (111 opinii)
- 5 Zmiana czasu z soboty na niedzielę (249 opinii)
- 6 Pół miliona podpisów pod "Tak dla In Vitro" (762 opinie)
Niedobory żelaza - jak je uzupełnić? Żelazo jest jednym z mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Powinniśmy dostarczać je regularnie wraz z pożywieniem, a w razie potrzeby uzupełnić jego poziom za pomocą preparatów doustnych, zastrzyków lub wlewów dożylnych. Niedobór żelaza jest szkodliwy dla naszego zdrowia i może się przejawiać w senności, chronicznym zmęczeniu, nadmiernym wypadaniu włosów czy uciążliwych bólach głowy.
- Żelazo - dlaczego jest ważne?
- Żelazo w diecie. Co jeść?
- Zapotrzebowanie na żelazo - ile potrzebujemy?
- Objawy i przyczyny niedoboru żelaza
Żelazo - dlaczego jest ważne?
Dodatkowo wspomaga układ odpornościowy, a dzięki właściwościom przeciwutleniającym także wspiera organizm w walce z wolnymi rodnikami, które przyspieszają procesy starzenia. Wpływa też na metabolizm cholesterolu, usuwanie toksyn z organizmu oraz wspomaga pracę układu nerwowego.
Żelazo w diecie. Co jeść?
- Żelazo to kluczowy składnik odżywczy dla naszego organizmu. Bez niego nie ma życia. Występuje w dwóch postaciach: hermowej i niehemowej. To pierwsze znajdziemy przede wszystkim w mięsie czy podrobach. W roślinnym pożywieniu również je spotkamy, tyle że w postaci niehemowej. Jego źródłem będą np. strączki, popularne wśród wegan tofu, a także buraczki. Szczególnie kobietom w ciąży polecam włączenie zakwasu buraczanego do codziennego menu - mówi mgr Paulina Andrzejewska, dietetyk kliniczny z przychodni Medyczna Gdynia.

Niezależnie od tego, czy wybieramy produkty zawierające żelazo hemowe, czy niehemowe, warto pomóc organizmowi w jego wchłanianiu. W tym zakresie ważną rolę odgrywa probiotykoterapia i witamina C. Żeby zwiększyć wchłanianie żelaza, warto łączyć je z produktami o wysokiej zawartości witaminy C, np. porcję mięsa z kapustą kiszoną.
- Z praktyki gabinetowej wiem, że czasem można takie produkty jeść, a mimo wszystko cierpieć na niedobory. Żelazo lubi naszą zdrową mikroflorę i prawidłowo działający żołądek. Bardzo ważna jest wtedy dogłębna diagnostyka, jeśli żelazo - mimo spożywania go w diecie - nadala nam ucieka - dodaje Paulina Andrzejewska.
Najwięcej żelaza znajduje się w mięsie, a zwłaszcza podrobach.
- Dobrym źródłem są również produkty zbożowe, orzechy, nasiona, ziarna, jajka, suszone owoce i warzywa - dodaje Justyna Lemańczyk.
W 100 g wątroby wieprzowej znajduje się 18,7 mg żelaza, pestek dyni - 15 mg, otrębach pszennych - 14,9 mg, płatkach kukurydzianych - 11,9 mg, kakao - 10,7 mg, orzechach pistacjowych - 6,7 mg, natce pietruszki - 5,3 mg.
Zapotrzebowanie na żelazo - ile potrzebujemy?
Dobowe zapotrzebowanie dla dorosłych mężczyzn wynosi 10 mg, dla kobiet od 19. do 50. roku życia - 18 mg, a dla kobiet powyżej 50. roku życia - 10 mg.
- W przypadku dzieci zdrowych, urodzonych o czasie już od 6. miesiąca życia niezbędne jest dostarczanie żelaza wraz z pożywieniem. Wraz z wiekiem zapotrzebowanie wzrasta, co związane jest z okresem dojrzewania. W późniejszych latach życia znaczenie odgrywa również stan fizjologiczny, dla kobiety będącej w ciąży zapotrzebowanie będzie wyższe, dla kobiety w czasie laktacji niższe - mówi Justyna Lemańczyk, studentka Wyższej Szkoły Zdrowia w Gdańsku na kierunku dietetyka.

Objawy i przyczyny niedoboru żelaza
Do przyczyn niedoboru żelaza zalicza się niedostateczne spożycie produktów, które je zawierają, utratę krwi, przewlekłe stany zapalne lub infekcje, zaburzenia wchłaniania żelaza, niedobory transferyny, czyli białka osocza krwi, które transportuje żelazo do tkanek, oraz choroby nowotworowe. Objawami niedokrwistości, do której prowadzi niedobór żelaza, są: bóle i zawroty głowy, zmniejszenie koncentracji, chroniczne zmęczenie, osłabienie i większa podatność na infekcje, łamliwość paznokci, wypadanie włosów, szorstkość skóry i zajady w kącikach ust.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2023-03-17 15:36
Żelazo hemowe i niehemowe jest też inaczej przyswajane (1)
Niestety, niehemowe znacznie gorzej, tylko w 1-6% - o czym powinny pamiętać wszystkie osoby unikające mięsa w diecie.
- 24 1
-
2023-03-18 11:39
Prawdziwi mężczyźni nie jedzą mięsa.
Przywdzieje mężczyźni jedzą gwoździe.
- 2 0
-
2023-03-17 14:49
(1)
Codziennie pół szklanki zakwasu z buraków, wątróbka dwa razy w miesiącu i krwisty stek, pestki dyni do sałatki i nigdy nie będzie niedoboru żelaza
- 14 11
-
2023-03-18 17:34
chyba że będzie.
- 5 0
-
2023-03-17 20:49
Nie jem mięsa od 15 lat i żelazo mam w normie, mimo, że niby niehemowe jest gorzej przyswajalne. (3)
Za to co poniektórzy jedzą mięso całe życie i mają anemię. Ważne jest by jeść mało przetworzone, urozmaicone jedzenie. Plus b 12 dla wszystkich, bo gleby są w nią ubogie.
- 20 27
-
2023-03-18 07:36
A u mnie po tym jak ograniczyłam spożycie mięsa (nie przestałam jeść całkowicie, tylko jadłam mniej) pojawiła się anemia którą udało mi się pokonać jedząc więcej mięsa. Ważne jest by jeść jedzenie dopasowane do swoich potrzeb, widać nie dociera do ciebie ze niektorzy ludzie mają problemy z przyswajaniem żelaza niehemowego i nie dadzą rady sobie go substytułować fasolką.
- 12 7
-
2023-03-18 09:10
Najwyrazniej z braku miesą mózg ci sie kurczy :) Dlatego takie bzdury wypisujesz
- 5 9
-
2023-03-18 09:16
Tylko pamiętaj, że nie mamy wszyscy organizmów od linijki.
Jeden będzie przyswajał lepiej, inny gorzej. Takie anegdotyczne informacje na podstawie jednej osoby sa niewiele warte, zwłaszcza jako rady. Ohoho, moja babcia to paliła do końca życia i miała 100 lat, a moja nie paliła i miała 100, a moja piła co dzień szklankę wódki....
- 12 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.