- 1 Co zrobić z nieudanym tatuażem? (62 opinie)
- 2 Pijana pogryzła ratownika medycznego (146 opinii)
- 3 Skierowanie elektroniczne, ale kod trzeba podać w okienku (18 opinii)
- 4 Dlaczego pijemy coraz więcej alkoholu? (255 opinii)
- 5 Gdyńscy chirurdzy operowali nowatorską metodą (22 opinie)
- 6 Ząbkowanie u dziecka. Jak złagodzić ból?
Zakwas z buraków. Dlaczego warto po niego sięgać?
Zakwas z buraków wspiera odporność organizmu, wzmacnia układ krwionośny, reguluje ciśnienie, usprawnia pracę wątroby i układu trawiennego, a ze względu na zawartość kwasu foliowego, żelaza i witamin z grupy B, jest przydatny w leczeniu anemii. Na tym jednak nie kończą się jego zdrowotne właściwości.
- Na co pomaga zakwas z buraków?
- Zakwas z buraków - przeciwwskazania
- Zakwas buraczany - dawkowanie i kaloryczność
- Zakwas buraczany - przygotowanie
Na co pomaga zakwas z buraków?
- Betaina, silny antyoksydant, skutecznie usuwa wolne rodniki wykazując działanie przeciwstarzeniowe i antynowotworowe oraz skutecznie wyrównuje ciśnienie krwi, a także poszerza światło żył i tętnic - podkreśla Julia Górska, studentka Wyższej Szkoły Zdrowia w Gdańsku na kierunku dietetyka.
Obniża cholesterol, wzmacnia układ krwionośny, minimalizuje ryzyko nadciśnienia i chorób serca, zmniejsza zmęczenie, a ze względu na zawartość witaminy C wspiera również odporność organizmu.
- Poprzez zwiększenie liczby korzystnych bakterii probiotycznych zakwas z buraka pomaga w utrzymaniu równowagi mikroflory jelitowej, co przekłada się na lepsze trawienie oraz wzrost odporności na skutek poprawy mikroprzepuszczalności ściany naszego jelita. Zawarta w burakach olbrzymia masa flawonoidów, które przekraczają barierę krew-mózg, wzmacniają nasze komórki nerwowe. Antocyjany gromadzą się głównie w hipokampie i tam wspomagają nasze procesy poznawcze oraz pozwalają zapobiegać procesom neurodegeneracyjnym. Ponadto, badania wskazują, że flawonoidy mogą przyczyniać się do zapobiegania chorób nowotworowych - mówi Michał Malinowski, dietetyk.
Zakwas z buraków - przeciwwskazania
Mimo wielu prozdrowotnych właściwości nie każdy powinien spożywać zakwas z buraków. Ze względu na zawartość szczawianów nie powinny go spożywać osoby z reumatyzmem, kamicą nerkową oraz dną moczanową. Do przeciwwskazań należy także niskie ciśnienie, ponieważ po dłuższym czasie spożywania zakwas z buraków może powodować niedociśnienie.

Zakwas buraczany - dawkowanie i kaloryczność
Wprowadzenie zakwasu buraczanego do codziennej diety najlepiej zacząć od niewielkich porcji, najlepiej ok. 50 ml dziennie i stopniowo zwiększać dawkę do maksymalnie 250 ml w przypadku osób dorosłych. U dzieci dietetycy zalecają dawkowanie od 5 do 50 ml zakwasu z buraków dziennie.
- Zakwas z buraków to niskokaloryczny sok, który jest źródłem cennych witamin i składników mineralnych. Jedna szklanka posiada jedynie około 100 kcal, a także 14 gramów węglowodanów prostych, 3 gramy białka oraz 4 gramy błonnika - mówi Julia Górska.
Zakwas buraczany - przygotowanie
Zakwas buraczany najlepiej przygotowywać w kamiennym lub szklanym, wyparzonym wcześniej, naczyniu. Na 1,5 kg buraków potrzeba pięć ząbków czosnku, ziele angielskie, kilka liści laurowych, około dwa litry wody i dwie łyżeczki soli.
Przygotowanie:
Buraki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i szczelnie ułożyć w naczyniu, wciskając pomiędzy ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalać solanką, której musi być tyle, żeby całkowicie zakryć buraki. Naczynie przykrywamy szmatką i pozostawiamy na sześć dni. W tym czasie powinniśmy sprawdzać, czy nie pojawia się pleśń. Po upływie sześciu dni gotowy do spożycia zakwas przechowywać w lodówce.
- Sposobów kiszenia jest naprawdę wiele, ale wszystkie sprowadzają się do poddawania np. buraków fermentacji w procesie zwanym fermentacją laktacyjną. Początkowo solanka zabija niepotrzebne bakterie, a zawarte w żywności drożdże oraz bakterie kwasu mlekowego rozkładają cukier, dzięki czemu powstaje kwas mlekowy i dwutlenek węgla, a usuwa się tlen. "Lacto" pochodzi od gatunku bakterii o nazwie Lactobacillus - wyjaśnia Michał Malinowski.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2023-03-28 10:17
Lepszy wlasny niz kupny (4)
Chyba raz trafiłem na dobry kupny ale przeważnie są za słodkie?!:O własny najlepszy ale łatwo może się nie udać, kiedyś udawal mi się bez specjalnie martwienia się o to a obecnie łatwo pleśnieje ...obstawiam, że to wina miejsca w którym stoi albo użytych składników/buraków
- 16 1
-
2023-03-28 11:22
Dodaje tylko sol pieprz i sporo czosnku
- 2 0
-
2023-03-28 11:41
Prawie każdy pleśnieje i korzuch należy delikatnie zdjąć. Po prostu za długo stał w ciepłe, moja mama zawsze dawała chleb razowy na wierzch, żeby szybciej skisł. Barszcz z kiszonych buraków ze śmietana lub jogurtem i ubitymi ziemniakami okraszonymi cebulkapycha. Pozdrawiam wszystkich i idę po buraki.
- 7 0
-
2023-03-28 13:21
Zakwas
Trzeba często, przynajmiej dwa razy dziennie zbierać pianę z powierzchni zakwasu, wtedy nie powinien się popsuć
- 1 0
-
2023-03-29 12:08
Pleśnienie
Żeby zakwas nie pleśniał słoik w którym nastawiamy zakwas musi być zakręcony, żeby nie dostawało się tam powietrze, wtedy zawsze się uda.
- 0 0
-
2023-03-28 10:17
Super artykuł, super zakwas!
Bardzo ciekawe! Czułam, że zakwas robi mi naprawdę dobrze, a teraz wiem już dlaczego tak jest! DZięki!
- 15 3
-
2023-03-28 10:48
Piję 0,5 litra dziennie, cały rok (2)
I dobrze mi służy :)
- 6 1
-
2023-03-28 11:19
To pewnie masz buraczaną kupę? (1)
- 5 5
-
2023-03-28 19:58
przynajmniej nie buraczany mózg
- 3 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.