• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Sezonowe warzywa i owoce w diecie. Jak je wykorzystać?

Joanna Puchala
26 sierpnia 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Owoce i warzywa sezonowe nie tylko urozmaicają dietę w zakresie walorów smakowych, ale i dostarczają wiele wartości odżywczych. Owoce i warzywa sezonowe nie tylko urozmaicają dietę w zakresie walorów smakowych, ale i dostarczają wiele wartości odżywczych.

Lato i jesień to idealny moment na urozmaicanie codziennej diety. Świeże, sezonowe owoce i warzywa nie tylko wzbogacają nasze menu o nowe smaki, ale też dostarczają niezbędnych wartości odżywczych. Regulowanie poziomu cukru i cholesterolu, wspieranie odporności czy trawienia to jedne z ważniejszych zalet produktów sezonowych.



Sezonowe warzywa i owoce - dlaczego warto jeść?



Czy urozmaicasz dietę sezonowymi warzywami i owocami?

Podstawą naszej diety latem i jesienią powinny być sezonowe owoce i warzywa, ze względu na niską kaloryczność, zawartość błonnika i cenne składniki odżywcze.

- Taka dieta musi spełniać podstawowy warunek, jakim jest to, że będzie ona idealna dla nas, czyli możliwa do stosowania, prosta, zapewniająca wszystkie składniki odżywcze oraz odpowiednia do naszych możliwości ekonomicznych i umiejętności kulinarnych. Rozszerzanie menu o sezonowe warzywa i owoce umożliwia dostarczenie większej ilości wartościowych składników, które mogą nie występować w monotonnym menu opartym tylko o produkty na stałe dostępne w sklepach - mówi Aleksandra Spychalska, dietetyk z poradni dietetycznej JJL.
Owoce i warzywa spożywane w okresie, kiedy naturalnie rosną, przechodzą dość krótką drogę od momentu zerwania aż do spożycia. Dzięki temu nie tracą wartości odżywczych, a ich zjedzenie dostarcza więcej składników mineralnych i witamin.

- Dobrze odżywiony będzie mniej skłonny do sięgania po niezdrowe przekąski czy słodycze. Produkty sezonowe są też zwyczajnie smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Wystarczy przyjrzeć się pomidorom, które kupujemy zimą, a tym, które powoli pojawiają się na straganach - mówi Anna Szymborska, dietetyk, wykładowca Wyższej Szkoły Zdrowia w Gdańsku.
W przeciwieństwie do produktów importowanych nie muszą być pryskane pestycydami, żeby przetrwać podróż. Chociaż o całkowite wyeliminowanie chemii trudno, to kupując owoce i warzywa ze sprawdzonych źródeł, np. lokalnych straganów, możemy znacznie ograniczyć obecność chemii. Ciekawym rozwiązaniem może okazać się też własny, domowy ogródek. Nawet na balkonie możemy się pokusić o posadzenie pomidorów, pietruszki czy innych warzyw.

Znajdź dietetyka w Trójmieście


Wiele z sezonowych warzyw możemy wyhodować samodzielnie. Najlepszym przykładem są pomidory, których małą uprawę możemy prowadzić nawet na balkonie. Wiele z sezonowych warzyw możemy wyhodować samodzielnie. Najlepszym przykładem są pomidory, których małą uprawę możemy prowadzić nawet na balkonie.

Warzywa sezonowe: smak w parze z właściwościami



Sezonowe warzywa regulują poziom cukru we krwi, uwrażliwiają komórki na insulinę, powodują szybsze uczucie sytości, co z kolei pozwala ograniczyć podaż kalorii. Nic dziwnego, że dieta redukcyjna powinna być pełna warzyw. Dzięki zawartości błonnika przyczyniają się również do obniżenia poziomu cholesterolu, wspierają trawienie i przeciwdziałają zaparciom. Produkty sezonowe nie tylko dostarczają więcej wartości odżywczych, wspierają budowanie odporności na czas jesienno-zimowy, ale dodają potrawom smaku. Owoce sezonowe świetnie sprawdzą się także jako zamienniki słodyczy.

- Składniki zawarte w warzywach i owocach, które wspierają naszą odporność, często występują w roślinach o intensywnej barwie i smaku. Warto więc w tym czasie sięgać po lokalne produkty, kierując się ich kolorem, według zasady: im więcej kolorów na talerzu, tym lepiej - dodaje Aleksandra Spychalska.
Okiem dietetyka: co warto jeść jesienią? Okiem dietetyka: co warto jeść jesienią?

Przy komponowaniu menu warto kierować się niskim indeksem i ładunkiem glikemicznym potraw. Osoby zmagające się z zaburzeniami gospodarki cukrowej, nadwagą lub otyłością powinny pamiętać o łączeniu owoców z wysokim indeksem glikemicznym z białkiem lub tłuszczami.

- Dobrym i bardzo smacznym przykładem takiej kompozycji może być np. sałatka z arbuza, fety, orzechów włoskich podana na rukoli z listkami mięty i skropiona sosem z oliwy, cytryny i odrobiny miodu. Zachęcam tych, którzy mają dostęp do świeżej, młodej cukinii do krojenia jej w plastry na mandolinie i połączenia z podprażonymi pestkami dyni, suszonymi pomidorami i natką pietruszki bądź rukolą lub koperkiem. Warto skropić taką surówkę dobrą oliwą lub olejem z pomidorów z kilkoma kroplami octu balsamicznego. Świetnie smakuje sama lub z dodatkiem fety - doradza Aleksandra Spychalska.

Ceny owoców i warzyw sezonowych



Korzystanie z sezonowych owoców i warzyw to także przestrzeń do oszczędności. Wszystko dlatego, że takie produkty są znacznie tańsze w sezonie. Możemy przygotować z nich przetwory lub zamrozić i cieszyć się ich smakiem także zimą.

- Mrożonki to cudowne rozwiązanie na zimowe dni, które dostarczy nam zdecydowanie więcej składników odżywczych niż drogie importowane produkty. Smak, zapach i niższe ceny to doskonała okazja do wprowadzenia do swojego codziennego menu dużej ilości świeżych warzyw i owoców. Polacy wciąż jedzą ich zdecydowanie za mało i to jest dobry moment na delikatną zmianę nawyków - ocenia Anna Szymborska.
Czytaj także: Okiem dietetyka: najzdrowsze kuchnie świata

Sałatka z cukinii według przepisu Anny Szymborskiej Sałatka z cukinii według przepisu Anny Szymborskiej

Przepisy z sezonowymi warzywami i owocami według dietetyk Anny Szymborskiej



Aromatyczna sałatka z cukinii

300 g cukinii
100 g fety
garść słonecznika
4 łyżki oliwy
sok z 1 cytryny
2-3 ząbki czosnku
garść świeżej bazylii
sól, pieprz

Umytą cukinię "kroimy" na cieniutkie pasy (ja to robię obieraczką do warzyw), wrzucamy do miski, dodajemy oliwę, sok z cytryny, wyciśnięty czosnek i odrobinę soli. Mieszamy delikatnie. Miskę przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na około pół godziny.
Po tym czasie delikatnie przekładamy cukinię na talerz, lekko ją odsączając z marynaty. Kruszymy na to fetę, posypujemy słonecznikiem i posiekaną bazylią. Doprawiamy pieprzem.

Zapiekanka z warzyw sezonowych

200 g fety
2 duże pomidory malinowe
1 czerwona papryka
1 cukinia
oliwa z oliwek
odrobina sera żółtego
pieprz i oregano

Pomidory i cukinię kroimy na plastry, paprykę na grube paski. Dno naczynia żaroodpornego oblewamy oliwą, układamy warstwami cukinię, pomidory, paprykę, całą fetę pokrojoną w plastry i polewamy oliwą, sypiemy pieprz i oregano (tego nie żałujemy). Na to kładziemy kolejną warstwę: cukinia, pomidor, papryka, oliwa, pieprz, oregano. Na wierzch posypujemy tartym serem żółtym i pieczemy w 190 stopniach, góra - dół, około 25-30 minut.

Dżem z cukinii

2 kg obranej i wydrążonej cukinii
2 galaretki cytrynowe (lub inne owocowe)
esencja cytrynowa (opcjonalnie)

Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i gotujemy w garnku pod przykryciem do miękkości. Ściągamy przykrywkę, jeszcze chwilę gotujemy, żeby woda odparowała. Dodajemy galaretki i dokładnie mieszamy. Przekładamy do wyparzonych słoików do samego rantu, zakręcamy (nakrętki muszą być wyparzone i suche) i stawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Miejsca

Opinie (21) 3 zablokowane

  • Tak. Warto jeść warzywa i owoce ze wskazaniem na warzywa.

    • 15 2

  • Tylko wódka i kiszone (3)

    • 20 3

    • Polać mu (jej)

      Za to i wypiję i zakąsze

      • 6 1

    • (1)

      jeszcze śledzie dobre na zagryche

      • 0 0

      • śledzie, to może nie koniecznie, ale grzybek marynowany to zawsze!

        • 1 0

  • Zdrowo jest na pewno ale ceny warzyw kosmicznie drogie :) (3)

    Rolnictwo w d*p..e - pogrążyli Polskę w niecałe 6 lat.

    • 8 7

    • Maliniak Ty nieuku! Ceny warzyw kosmicznie drogie xD

      • 3 0

    • To sobie wychoduj sam na ogródku.

      Kupuj importowane będzie taniej ?

      • 1 0

    • Trol zapewne juz dawno sie zorientował,ze jego wypociny na zalecenie hejtu przez Tuska nic nie daje

      Al to co wypisuje w każdym temacie niema zadnej wartości wiec troche przygałs ale skoro przelewy w rublach nadal leca wiec musi cos wybełkotac

      • 1 0

  • Podstawą naszej diety latem i jesienią powinny być sezonowe owoce i warzywa, (3)

    ze względu na niską kaloryczność, zawartość błonnika i cenne składniki odżywcze.
    Już jedno zdanie i już porażka, przeanalizujmy po kolei:
    1. Dlaczego tylko latem i jesienią a nie np. wiosną i zimą albo cały rok?
    2. Dlaczego tylko sezonowe? Nie sezonowe złe? Np. jabłka z piwnicy czy mrożone truskawki?
    3. Ze względu na niską kaloryczność - no sorry, ale celem jedzenia jest odżywienie organizmu a nie żucie by żuć i wydalać to potem.
    4. Zawartość błonnika - błonnik to substancja anty odżywcza, której limit bezpiecznego spożycia to jakieś 12-15g na każde tysiąc kalorii, więc z punktu odżywiania ta substancja nie jest do niczego potrzebna - chyba, że jako naturalny środek na przeczyszczenie gdy ktoś ma tego typu problemy hehe
    5. Cenne składniki odżywcze - to są tłuszcze (zwłaszcza EPA/DHA) czy proteiny rozgałęzione a tych w warzywach i owocach nie ma, owoce i warzywa to dobre źródło węglowodanów prostych, soli mineralnych i niektórych witamin.
    Reasumując: owoce i warzywa nie mogą być podstawą naszej diety, bo człowiek nie jest do tego biologicznie przystosowany - gdyby było inaczej to np. Eskimosi by dawno wymarli. Jak ktoś chce to niech spróbuje przez jakiś czas jeść tylko warzywa i owoce.

    • 15 9

    • Ech, target tego portalu to wąsaci janusze w pasatach oraz otyłe feministki z kotem i netflixem, którzy raczej problemu z niedowagą nie mają - wręcz przeciwnie. Dlatego niskokaloryczność oraz zawartość przedstawiana jest tutaj jako zaleta. To do 3 i 4. Co do 5, to sam sobie odpowiedz (TAK/NIE) czy owoce są żródełem cennych składników odżywczych. A to twoje 'reasumując' to już popis tego, że reasumować nie potrafisz, wnioskować również nie. Np Eskimosi żyją o wiele krócej niż europejczycy i umierają na choroby związane z nadmiarem mięsa. A przed śmiercią zdążą się jeszcze rozmnożyć. A ta Twoja rada na koniec? Też mam dla Ciebie rade. Jak chcesz, to jedź tylko ptasi kał.

      • 1 1

    • Zawartość błonnika w diecie zapobiega skracaniu się telomerów, dzięki czemu opóźnia się proces starzenia i zwiększa się prawdopodobieństwo wydłużenia życia nawet o kilka lat. Warto powalczyć?

      • 2 1

    • robisz z igły widły, jesteś czepialskim gimbusem

      1 i 2 - bo człowiek wyewoluował na jedzeniu sezonowym i ma mechanizmy pozwalające akumulować witaminy. Oczywiście że możesz jeść pomidory zimą i nic ci nie będzie. W artykule nie jest napisane że masz jeść tylko sezonowo.
      3 - wskazówka a nie sens tego artykułu, zrób z nią co chcesz
      4 - tak jak napisałeś na przeczyszczenie, bo w twoim organizmie zalega sporo niepotrzebnych a strawionych już produktów. Błonnik pomaga je usunąć. To. m.in. dlatego kot czasem żre trawe. I tak jak wcześniej wspomniałem, zrób z tym co chcesz. To wskazówka
      5 - sam sobie odpowiedziałeś, musimy się odżywiać w sposób zróżnicowany. Nikt nie napisał że masz nie jeść tłuszczu i białka.

      Reasumując, przeczytałeś tylko tytuł a twoja "konkluzja" nie odnosi się do artykułu. Za to minus.

      • 2 0

  • Brak treści

    Z tego artykułu za dużo nie wynika...jego treść można zamknąć w dwóch zdaniach. Kto to pisze i czy ktoś dba o jakość treści?

    • 16 1

  • prosimy nastepnym razem opisac jak obierac banana i dlaczego marchewka jest pomarańczowa :)_ (1)

    • 11 0

    • I dodać przepis na dżem

      Bo marchewka to przecież owoc ;)

      • 1 1

  • Pytanie- jak wzbogacić dietę w sezonowe warzywa.

    Odp- kupować warzywa w sezonie. Jedno zdanie, a tu bełkot na pińcet linijek, zeby literówka byla opłacona. Co za żenua.

    • 2 0

  • Jak? Kupić sezonowe o. i w.

    A następnie je zjeść. Oto jak.

    • 0 0

  • mlode wino!!!!!!!!!

    • 0 0

  • Warzywa i owoce powinny być tanie, tymczasem szok i niedowierzanie

    • 1 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Distinguished Gentleman's Ride (1 opinia)

(1 opinia)
w plenerze, zlot, imprezy i akcje charytatywne

Transformacyjna Podróż w Kolorach Czakr z Anetą Paluszkiewicz

200 zł
warsztaty, spotkanie, joga

Jak ochronić swoje krocze przed nacięciem?

warsztaty, konsultacje

Najczęściej czytane