- 1 Lech Wałęsa trafił do szpitala (217 opinii)
- 2 6 sposobów na zwiększenie odporności (36 opinii)
- 3 1 tys. zachorowań na COVID-19 w 2 tygodnie. Zapisy na szczepienia od 6.12 (55 opinii)
- 4 Zasada "jedz mniej, ruszaj się więcej" nie działa? (159 opinii)
- 5 Przepełniony oddział psychiatryczny dla dzieci (216 opinii)
- 6 Na co nie stać Polaków? Każdy może zrobić "Szlachetną Paczkę" (195 opinii)
Maliny, truskawki, borówki, czereśnie - owocowych propozycji na dostarczenie cennych składników do organizmu nie brakuje. Szczególnie latem owoce chętnie dodajemy do śniadań, deserów, przygotowujemy przetwory czy po prostu zjadamy bez żadnych dodatków. Owoce sezonowe to bogate i bardzo smaczne źródło witamin, błonnika pokarmowego. Dlaczego warto je jeść?
- 100 g truskawek ma ok. 33 kcal, 100 g malin - ok. 40 kcal, tyle samo borówki amerykańskiej dostarcza do organizmu ok. 60 kcal. Podobną podaż kalorii mają czereśnie. Można więc śmiało powiedzieć, że są niskokaloryczne. Dla porównania średni banan ma około 115 kcal - wymienia Dominika Dietrich, dietetyk medyczny z Akademii Skutecznej Diety.
Naucz się komponować zdrowe posiłki - zgłoś się do dietetyka
Jak wprowadzić owoce sezonowe do jadłospisu?
Włączenie owoców sezonowych do jadłospisu ma pozytywny wpływ na spożycie zalecanej ilości wysokowartościowych produktów. Większe spożycie owoców przekłada się bezpośrednio na lepszy stan zdrowia i samopoczucie. Możemy je jeść jako dodatek np. do porannej owsianki albo jako składnik koktajli mlecznych, które - podobnie jak porcja owoców z jogurtem naturalnym - są ciekawym pomysłem na drugie śniadanie. Oczywiście wszystko w granicach rozsądku - nie powinniśmy ograniczać się wyłącznie do spożywania produktów dostępnych w sezonie.
- Owoce zawierają wszystkie witaminy, oprócz D i B12. Stanowią bogate źródło minerałów i błonnika. Mają właściwości detoksykujące i bakteriobójcze. Poprawiają stan włosów, paznokci, skóry i zębów. Owoce sezonowe w upalne, letnie dni, gdy nie jest trudno o odwodnienie organizmu, dbają o nasze zapotrzebowanie na płyny. Wakacyjne owoce są pełne nie tylko witamin i składników mineralnych, ale także tak niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania wody - mówi Natalia Urbańska, studentka studiów magisterskich na kierunku dietetyka oraz słuchaczka studiów podyplomowych z psychodietetyki w Wyższej Szkole Zdrowia w Gdańsku.
Dzięki mrożeniu lub suszeniu owoców możemy przedłużyć trwałość owoców sezonowych i wykorzystywać je przez cały rok.

Truskawki - źródło witaminy C i nie tylko
Truskawki są źródłem wielu witamin z grupy B, A oraz PP. Mają więcej witaminy C niż cytrusy i stanowią cenne źródło żelaza, wapnia, potasu, magnezu i manganu. Ze względu na zawartość żelaza spożywanie truskawek zapobiega anemii. Oprócz tego truskawki mają kwasy elegonowe, które chronią nas przed nowotworami. Mają też właściwości odtruwające i moczopędne. Są zasadotwórcze, dlatego są zalecane osobom z chorobami nerek.
- Działają oczyszczająco, odtruwają organizm. Redukują zakwaszenie organizmu, zmniejszają dolegliwości związane z zakwaszeniem organizmu, są wskazane dla osób chorujących na dnę moczanową - dodaje Dominika Dietrich.
Zawierają błonnik, który poprawia perystaltykę jelit. Usprawniają trawienie i są dobrym elementem diet odchudzających. Zawarte w nich kwasy organiczne przyspieszają przemianę materii. Obniżają także poziom cholesterolu i ciśnienia tętniczego.
Czytaj także: Maliny, borówki, jagody. Dlaczego warto je jeść?
Maliny sprzymierzeńcem w walce o odporność
Można powiedzieć, że maliny są tarczą obronną organizmu. Zawierają nie tylko witaminy C, ale także witaminy z grupy A, B i K oraz potas i cynk. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy opóźniają procesy starzenia. Podobnie jak truskawki obniżają też ciśnienie krwi.
Mają również właściwości napotne, przez co są pomocne w regulowaniu gorączki, hamują rozwój niekorzystnej flory bakteryjnej jelit. Dzięki zawartości kwasu ferulowego i beta-sitosterolu chronią także przed nowotworami.
Borówki w trosce o wzrok
Borówki to źródło potasu, kwasu foliowego, witaminy C, magnezu oraz błonnika. Wspomagają regenerację mięśni po wysiłku fizycznym. Opóźniają też wystąpienie objawów choroby Parkinsona i Alzheimera. Poprawiają jakość widzenia, zapobiegają marskości wątroby, poprawiają pamięć i zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów. Przeciwdziałają także zwyrodnieniu plamki żółtej w oku i zaćmie.
Jedzenie owoców sezonowych to oszczędność?
Nie ma co ukrywać, cena często ma znaczenie. W czasie kiedy niemal wszystko drożeje, warto pamiętać, że właśnie teraz świeża, lokalna żywność jest w sezonie najtańsza. Oznacza to, że najlepsze jakościowo produkty mamy za mniejsze niż zwykle pieniądze.
To też idealny czas na przygotowywanie zapasów na zimę, dzięki którym uda nam się przemycić do naszej zimowej diety większą ilość witamin i minerałów.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2022-06-28 22:25
Szlachetne zdrowie........................ (2)
Nietolerancja fruktozy i sorbitolu niestety uniemozliwia spozywanie owoców. Niektorzy chorzy toleruja mala ilosc spozywanych owocow a reszta po zjedzeniu np. truskawek czy jablek choruja 5 dni. Nikomu nie zycze, to gorsze niz nietolerancja laktozy bo na ta przypadlosc sa tabletki po ktorych mozna normalnie spozywac nabial. Lato to trudny czas dla
Nietolerancja fruktozy i sorbitolu niestety uniemozliwia spozywanie owoców. Niektorzy chorzy toleruja mala ilosc spozywanych owocow a reszta po zjedzeniu np. truskawek czy jablek choruja 5 dni. Nikomu nie zycze, to gorsze niz nietolerancja laktozy bo na ta przypadlosc sa tabletki po ktorych mozna normalnie spozywac nabial. Lato to trudny czas dla chorych z nietolerancjami pokarmowymi, oni "zjadaja owoce oczami". Poza tym dzisiejsze owoce sa traktowane chemia, opryskami, sa nablyszczane i niestety wygladaja jak owoce ale tak nie smakuja. Genetyczne odmiany, kwasoty wyprodukowane dla wygladu i bez smaku. Stare odmiany znikaja z naszych ogrodow i lasow. Tragedia.
- 5 1
-
2022-06-29 12:45
A może to chodzi o pestycydy? (1)
- 1 0
-
2022-07-04 09:59
Zeby tylko o pestycydy ,cała tablica Mendelejewa , chłopstwo leje bez opamiętania ,bez zasad i rozsądku .
- 0 0
-
2022-06-28 17:41
Warto dodać, że owoce w dużej ilości (4)
mogą działać przeczyszczająco
- 3 1
-
2022-06-30 15:20
To mioże być właśnie skutek nietolerancji fruktozy (1)
- 0 0
-
2022-07-01 10:29
nietolerancji cukru?
- 0 1
-
2022-07-01 13:44
Jejku noo, mnie ostatnio strasznie przetrzepało po truskawkach. Ledwo doszłam do domu...
- 1 0
-
2022-07-04 10:01
Patrząc na społeczeństow to b.mało owoców spożywają , młodzież się rozrasta w szerz obrzydliwe szybko .
- 0 0
-
2022-06-28 14:17
(2)
Owoce nie zmieniają zakwaszenia organizmu - i całe szczęście, że tego nie robią. Nawet delikatna zmiana PH na bardziej zasadowe albo bardziej kwasowe natychmiast zabiła by człowieka.
Nie działają oczyszczająco ani odtruwająco - co najwyżej woda zawarta w owocach może działać w ten sposób, ale to lepiej wypić samą wodę.
Owoce nie zmieniają zakwaszenia organizmu - i całe szczęście, że tego nie robią. Nawet delikatna zmiana PH na bardziej zasadowe albo bardziej kwasowe natychmiast zabiła by człowieka.
Nie działają oczyszczająco ani odtruwająco - co najwyżej woda zawarta w owocach może działać w ten sposób, ale to lepiej wypić samą wodę.
Owoce nie zawierają witaminy A. Witamina A występuje tylko w mięsie. Owoce mogą najwyżej zawierć beta-karoten, czyli składnik z którego jest wytwarzana witamina A.- 20 5
-
2022-06-28 20:19
Nie tylko w mięsiebo np. też w jajkach. (1)
- 1 0
-
2022-06-30 15:14
Także oczywiście w mleku
Jak inaczej niemowlęta mogły by się rozwijać?
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.