- 1 Ranking salonów kosmetycznych (1 opinia)
- 2 Imprezy rodzinne, za które trzeba płacić (88 opinii)
- 3 Sztuczna inteligencja wesprze lekarzy? (31 opinii)
- 4 Brak znieczulenia, odsyłanie pacjentek. Jakie są problemy porodówek? (109 opinii)
- 5 Od lipca karetka będzie stacjonować w Osowej i Ujeścisku. Sezonowo w Sobieszewie (36 opinii)
- 6 Dlaczego tak trudno schudnąć? Najczęstsze przyczyny i jak im zaradzić (131 opinii)
Prezydencja o smaku kaszubskich truskawek
29 czerwca 2011 (artykuł sprzed 12 lat)
Najnowszy artykuł na ten temat
Truskawki już są, ale na kaszubską odmianę trzeba poczekać
Początek prezydencji Polski w UE dla urzędników Komisji Europejskich będzie miał smak kaszubskich truskawek. Jako polski symbol, w ilości trzech i pół tony, trafią 6 lipca do Strasburga.
- Frekwencja w tym roku była wyjątkowo wysoka, przyszło około 60-70 tysięcy ludzi - mówi Zyta Górna, prezes Stowarzyszenia Kobiet Zgorzałego. - To jedna z większych lokalnych imprez, okazja do posmakowania świeżych kaszubskich truskawek i truskawkowych deserów.
Tradycja uprawy kaszëbskô malëny liczy już sobie prawie 100 lat. To właśnie wtedy Helena Gruchałowa, mieszkanka wsi Długi Kierz, zasadziła w swoim ogródku odratowane, nieznane jej wcześniej sadzonki, które - jak się później okazało - trafiły w te rejony za sprawą niemieckiego nauczyciela lokalnej szkoły.
Truskawki, które nazwano czerwonymi jagodami, szybko zyskały popularność. Cieszą się nią do dziś, a krajowa sława może przełożyć się na zagraniczną, jeśli zasmakują unijnym urzędnikom w Strasburgu.
- Pokładamy w tej wizycie duże nadzieje, to dla nas świetna promocja - cieszy się Zyta Górna. - Razem z członkami Kaszubskiego Stowarzyszenia Producentów Truskawek zjawimy się w Strasburgu na sesji plenarnej Parlamentu Europejskiego w kaszubskich strojach, przywieziemy ze sobą trzy i pół tony truskawek.
Warto dodać, że aby truskawka zyskała miano kaszubskiej i otrzymała stosowny certyfikat, jej uprawa musi spełniać odpowiednie warunki. Bardzo ważna jest gleba - najlepsza to ta mało żyzna, klasy IV, V i VI, o wartości ph od 5,0 do 6,0.
Wyjątkowe walory truskawki kaszubskie zawdzięczają przede wszystkim wyższej zawartości cukru. Są też zdrowe - najważniejsza jest wysoka zawartość podnoszącej odporność witaminy C i chroniącego przed anemią żelaza.
- Truskawki działają zasadotwórczo, co jest bardzo pożądane, gdyż przeciętna dieta za bardzo zakwasza organizm - tłumaczy Weronika Górska z poradni Smak Zdrowia. - W sezonie można jeść je codziennie, aby w pełni wykorzystać ich zalety. Najlepiej spożywać je na surowo, bez dodatków, lub robić koktajle.
Można też wypróbować przepisy regionalne. Jednym z deserów, które znalazły się na liście tradycyjnych potraw Pomorza, jest mus z truskawek kaszubskich. Poniżej zamieszczamy autorski przepis - wariację na temat tego deseru - który stworzył kuchmistrz z Pomorskiej Akademii Kulinarnej - Krzysztof Szulborski.
Puszysty mus z truskawek kaszubskich z dodatkiem mięty
Mus:
Truskawki kaszubskie świeże - 1,5 kg
Cukier puder - 200 g
Wiśniówka - 100 ml
Mięta świeża - 15 g
Panna cotta:
Śmietana kremówka 36 proc.- 250 ml
Mleko 3,2 proc. - 250 ml
Cukier puder - 100 g
Żelatyna - 7 g
Cukier waniliowy - 10 g
Laska wanilii - 1 szt.
Mus: Truskawki odszypułkować, dokładnie opłukać, dodać cukier i miętę oraz wiśniówkę, całość zmiksować.
Panna cotta: Śmietanę i mleko podgrzać do temperatury 50 st. C, dodać laskę wanilii, cukier puder, cukier waniliowy oraz żelatynę, wlać do foremek i schłodzić.
Kawałki panna cotty polać musem, podawać z listkami mięty.
Mus:
Truskawki kaszubskie świeże - 1,5 kg
Cukier puder - 200 g
Wiśniówka - 100 ml
Mięta świeża - 15 g
Panna cotta:
Śmietana kremówka 36 proc.- 250 ml
Mleko 3,2 proc. - 250 ml
Cukier puder - 100 g
Żelatyna - 7 g
Cukier waniliowy - 10 g
Laska wanilii - 1 szt.
Mus: Truskawki odszypułkować, dokładnie opłukać, dodać cukier i miętę oraz wiśniówkę, całość zmiksować.
Panna cotta: Śmietanę i mleko podgrzać do temperatury 50 st. C, dodać laskę wanilii, cukier puder, cukier waniliowy oraz żelatynę, wlać do foremek i schłodzić.
Kawałki panna cotty polać musem, podawać z listkami mięty.
- Justyna Spychalskaj.spychalska@trojmiasto.pl
Miejsca
Opinie (51) 4 zablokowane
-
2011-06-29 17:12
pychotka deserek
j/w
- 1 1
-
2011-06-29 16:33
fajne
fajnie wygląda ten deserek
- 6 3
-
2011-06-29 16:33
fajne
Fajnie wygląda ten deser
- 8 3
-
2011-06-29 16:27
super przepis na pana cote z kremem truskawkowym
właśnie zrobiłam ten przepis co jest po artykułem - PYCHOTA - a gdzie jest ta Pomorska Akademia Kulinarna bo chętnie skończyła bym jakieś szkolonko po zdjęciu widać ze serio podchodzą do sprawy
Ania Zdunek- 9 3
-
2011-06-29 16:13
W Brukseli euronieroby będą się za free zażerać naszymi truskawkami,a my będziemy za nie płacić po 8 PLN;)
niech żrą brukselkę;)
- 43 3
-
2011-06-29 15:08
Drugim kaszubskim produktem jest tabaka a trzecim i ostatnim budyń
- 22 19
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.