- 1 Polski medyk na ukraińskim froncie. "Jeżeli znajdziemy się w niewoli, czeka nas tylko śmierć" (111 opinii)
- 2 Jak pozbyć się cellulitu? 5 zabiegów na ujędrnienie i wysmuklenie ciała (18 opinii)
- 3 Alergie zaatakowały wcześniej niż zwykle. "Otwarte okno to zło" (86 opinii)
- 4 Pacjent z sercem po prawej stronie dostał rozrusznik (10 opinii)
- 5 Zaspa przekroczyła 500 zabiegów robotycznych. Czas na nowego robota da Vinci? (21 opinii)
- 6 Mikroplastik w pokarmie dla niemowląt (63 opinie)
Potrawy z dyni i kilka pomysłów na halloweenowe przekąski
Październik i listopad to sezon na dynię, z której przygotować można wiele pysznych dań: zupę, placki, konfiturę, a nawet ciasto lub babeczki. Dynia stanowi też główną ozdobę halloweenową. Zobaczcie, co jeszcze, w związku z tym świętem, może zaskoczyć was w kuchni.
- Co zrobić z dyni?
- Dynia marynowana - jak zrobić dynię do słoików?
- Jak zrobić proste ciasto z dyni?
- Dynia na Halloween - przystawki z dyni
Co zrobić z dyni?
W sklepach znajdziemy dziś ogromny wybór dyń wszelakich gatunków i rozmiarów, od bardzo małych - wielkości pomarańczy lub melona - aż do ogromnych, kilkukilogramowych okazów o gabarytach dorodnego arbuza. Pierwsze mają bardzo cienką skórę, dlatego podczas przyrządzania dyniowych przysmaków, nie trzeba się jej pozbywać. Zobaczcie, jakie potrawy z dyni można szybko przyrządzić w kuchni.
Krem z dyni. To chyba najbardziej popularna i najszybsza potrawa.
Krem z dyni - lista składników:
- 1 kg dyni, obranej i pokrojonej na kawałki,
- 20 g masła,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 cebulę,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
- 2 łyżeczki mielonej kolendry,
- 4 szklanki wywaru warzywnego,
- 4 łyżki chudego serka twarogowego,
- 4 łyżeczki posiekanego szczypiorku,
- 4 małe kromki chleba pełnoziarnistego.
Sposób przyrządzenia jest naprawdę prosty. Wystarczy w dużym garnku rozgrzać masło i oliwę, dodać posiekaną cebulę i czosnek oraz kmin i kolendrę (jeśli lubimy). Cebulę dusić na małym ogniu ok. 10 minut, aż zmięknie. Dodać do niej dynię, chwilę podsmażać. Następnie wlać wywar, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować zupę ok. 20 minut, aż dynia zmięknie. Zupę zmiksować razem z serkiem. Podać posypaną szczypiorkiem, z kromką chleba. Dla lepszego efektu zupę można zaserwować w wydrążonej dyni.
Jeśli chcemy przyrządzić dynię nadziewaną wybranymi smakołykami, warto pokusić się o przepis na tzw. "kociołki wiedźmy". Przygotujemy je w przekrojonej na pół dyni. Na początku wyciągamy z niej miąższ, wkładamy nadzienie i zapiekamy ok. 20-30 min. w temperaturze 180 stopni C. Z czego przygotować nadzienie? Doskonale pasuje tu mięso mielone podsmażone z czerwoną papryką, kukurydzą, fasolą, cebulą i serem feta. Jeśli lubimy potrawy ostre, można dodać papryczkę chili.
Miłośnicy makaronów mogą pokusić się o przyrządzenie fettuccine z dynią i masłem.
Wystarczy przygotować:
- makaron fettuccine,
- pół małej dyni,
- śmietanę 18 proc. (ok. pół szklanki),
- masło (ok 4 łyżek),
- 2 małe cebule,
- tarty parmezan (3-5 łyżek),
- sól,
- pieprz,
- natkę pietruszki,
- gałkę muszkatołową.
Dynię powinniśmy obrać i oczyścić z pestek, następnie pokroić ją w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną cebulę, doprawiamy solą i dusimy na małym ogniu ok. 10 minut. Wkładamy pokrojoną dynię, doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej i dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Następnie dodajemy śmietanę, parmezan, posiekaną natkę pietruszki, całość przyprawiamy solą i pieprzem. Jeśli sos wyszedł nam zbyt gęsty, możemy dodać odrobinę gorącej wody. Na koniec do sosu dodajemy makaron ugotowany al dente. Po włożeniu na talerz posypujemy startym parmezanem.
Dynia marynowana - jak zrobić dynię do słoików?
Dynię można też marynować, i to na wiele różnych sposobów, a wykorzystać w zastępstwie sałatki do obiadu. Można zamarynować ją na słodko, dodając cukier, goździki i ziele angielskie. Wystarczy obrać dynię ze skóry, wyciąć nasiona, pokroić w sporą kostkę, a następnie zanurzyć na chwilę we wrzątku. Następnie włożyć ją do słoików i zalać gorącą zalewą octową (ocet z wodą i goździkami). Można też użyć dyni piżmowej i zamarynować ją w syropie z cukru trzcinowego i octu jabłkowego z gwiazdką anyżu, goździkami i chilli. Wszystko zależy od smaku i osobistych preferencji.
Jak zrobić proste ciasto z dyni?
A na deser proponujemy ciasto z dyni lub babeczki. W trosce o figurę, podamy przepis na jedno z nich - ciasto z dyni. Tak więc poza startą na dużych oczkach dynią (2 szklanki), potrzebna będzie mąka pszenna (2 szklanki), cukier (1 szklanka), olej (3/4 szklanki), 3 jajka oraz po półtorej łyżeczki sody, cynamonu, kakao i proszku do pieczenia. Co dalej? Do miski wlać odmierzony olej, wsypać cukier i utrzeć. Wbijać po jednym całym jajku, ciągle ubijając. Następnie dodawać stopniowo mąkę pomieszaną z cynamonem, kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Całość zmiksować. Następnie do masy dodać startą dynię i utrzeć. Piec do 60 min. w temp. 180 stopni C.
31 października to również czas Halloween - święta, które coraz bardziej, mimo wielu przeciwników, się u nas zakorzenia. Kojarzy się ono przede wszystkim ze strachami i dynią. I to właśnie z dyni można zrobić wiele smacznych potraw na hellowinową imprezę w domu.
Dynia na Halloween - przystawki z dyni
Podajemy kilka pomysłów na "straszne przystawki".
Bardzo łatwo jest zrobić niesmacznie wyglądające, ale za to pyszne - "paluchy czarownicy". Składniki, jakich będziemy potrzebować, to: 250 g miękkiego masła, 1 szklanka cukru pudru, 350 g mąki pszennej, 1 jajko, łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szklanka obranych ze skórki migdałów, lukier w tubce lub pisaku (czerwony). Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy masło, cukier, jajko i ekstrakt waniliowy. Wszystko miksujemy i stopniowo dodajemy mąkę oraz sól i proszek do pieczenia. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Z ciasta formujemy wałeczki - palce. Na końcu, w miejscu paznokcia, umieszczamy migdały. Paluchy kładziemy na blasze do pieczenia, wstawiamy na 20-25 minut do rozgrzanego piekarnika (160ºC). Z upieczonych ciastek usunąć "paznokcie", nałożyć pod nie czerwony lukier (tak, żeby wyciekał spod nich) i ponownie ułożyć migdały na swoje miejsce.
Szybko i dość łatwo można przygotować też inne, słodkie przekąski. Np. galaretkę z robakami zrobimy w kilka chwil (pamiętajcie jednak, żeby przygotować ją wcześniej, galaretka musi zdążyć się ściąć). Potrzebujemy galaretki owocowej w proszku (można zmieszać dwa smaki, żeby powstał ciemniejszy kolor) i żelków-gąsienic. Żelki zalewamy galaretką tak, aby częściowo wystawały z pucharków.
W sklepach dostępne są też blachy do pieczenia ciastek w najróżniejszych halloweenowych kształtach - od nagrobków przez trumny i duchy, aż do kotów i czarownic. Można też zaopatrzyć się w pisaki lukrowe w kolorach czarnym, pomarańczowych i krwistoczerwonym. Zrobienie pajęczyny czy kości na ciastkach wcale nie jest trudne, a efekt będzie murowany.
Miejsca
Opinie (40) 1 zablokowana
-
2013-11-03 15:57
dynia zluzu zombie
Ja drążę dynię, a nstępnie wlawam 0,7 Luksusowej. ścinam czaszę z góry i rytualnie spijam całość. Jak już puszczę pawia na siebie to czekam aż przeschnie i tak ruszam na miasto:-))) Dzieci spadają,aż cukerki się sypią, a kompania z knajpy mówiu mi, ze jestem tak naturalnie odrazający w tym przebraniu:-))
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.