- 1 Polski medyk na ukraińskim froncie. "Jeżeli znajdziemy się w niewoli, czeka nas tylko śmierć" (112 opinii)
- 2 Jak pozbyć się cellulitu? 5 zabiegów na ujędrnienie i wysmuklenie ciała (18 opinii)
- 3 Alergie zaatakowały wcześniej niż zwykle. "Otwarte okno to zło" (86 opinii)
- 4 Pacjent z sercem po prawej stronie dostał rozrusznik (10 opinii)
- 5 L4 na wypalenie zawodowe? (38 opinii)
- 6 Mikroplastik w pokarmie dla niemowląt (63 opinie)
Potrawy z dyni i kilka pomysłów na halloweenowe przekąski
Październik i listopad to sezon na dynię, z której przygotować można wiele pysznych dań: zupę, placki, konfiturę, a nawet ciasto lub babeczki. Dynia stanowi też główną ozdobę halloweenową. Zobaczcie, co jeszcze, w związku z tym świętem, może zaskoczyć was w kuchni.
- Co zrobić z dyni?
- Dynia marynowana - jak zrobić dynię do słoików?
- Jak zrobić proste ciasto z dyni?
- Dynia na Halloween - przystawki z dyni
Co zrobić z dyni?
W sklepach znajdziemy dziś ogromny wybór dyń wszelakich gatunków i rozmiarów, od bardzo małych - wielkości pomarańczy lub melona - aż do ogromnych, kilkukilogramowych okazów o gabarytach dorodnego arbuza. Pierwsze mają bardzo cienką skórę, dlatego podczas przyrządzania dyniowych przysmaków, nie trzeba się jej pozbywać. Zobaczcie, jakie potrawy z dyni można szybko przyrządzić w kuchni.
Krem z dyni. To chyba najbardziej popularna i najszybsza potrawa.
Krem z dyni - lista składników:
- 1 kg dyni, obranej i pokrojonej na kawałki,
- 20 g masła,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 cebulę,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
- 2 łyżeczki mielonej kolendry,
- 4 szklanki wywaru warzywnego,
- 4 łyżki chudego serka twarogowego,
- 4 łyżeczki posiekanego szczypiorku,
- 4 małe kromki chleba pełnoziarnistego.
Sposób przyrządzenia jest naprawdę prosty. Wystarczy w dużym garnku rozgrzać masło i oliwę, dodać posiekaną cebulę i czosnek oraz kmin i kolendrę (jeśli lubimy). Cebulę dusić na małym ogniu ok. 10 minut, aż zmięknie. Dodać do niej dynię, chwilę podsmażać. Następnie wlać wywar, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować zupę ok. 20 minut, aż dynia zmięknie. Zupę zmiksować razem z serkiem. Podać posypaną szczypiorkiem, z kromką chleba. Dla lepszego efektu zupę można zaserwować w wydrążonej dyni.
Jeśli chcemy przyrządzić dynię nadziewaną wybranymi smakołykami, warto pokusić się o przepis na tzw. "kociołki wiedźmy". Przygotujemy je w przekrojonej na pół dyni. Na początku wyciągamy z niej miąższ, wkładamy nadzienie i zapiekamy ok. 20-30 min. w temperaturze 180 stopni C. Z czego przygotować nadzienie? Doskonale pasuje tu mięso mielone podsmażone z czerwoną papryką, kukurydzą, fasolą, cebulą i serem feta. Jeśli lubimy potrawy ostre, można dodać papryczkę chili.
Miłośnicy makaronów mogą pokusić się o przyrządzenie fettuccine z dynią i masłem.
Wystarczy przygotować:
- makaron fettuccine,
- pół małej dyni,
- śmietanę 18 proc. (ok. pół szklanki),
- masło (ok 4 łyżek),
- 2 małe cebule,
- tarty parmezan (3-5 łyżek),
- sól,
- pieprz,
- natkę pietruszki,
- gałkę muszkatołową.
Dynię powinniśmy obrać i oczyścić z pestek, następnie pokroić ją w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną cebulę, doprawiamy solą i dusimy na małym ogniu ok. 10 minut. Wkładamy pokrojoną dynię, doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej i dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Następnie dodajemy śmietanę, parmezan, posiekaną natkę pietruszki, całość przyprawiamy solą i pieprzem. Jeśli sos wyszedł nam zbyt gęsty, możemy dodać odrobinę gorącej wody. Na koniec do sosu dodajemy makaron ugotowany al dente. Po włożeniu na talerz posypujemy startym parmezanem.
Dynia marynowana - jak zrobić dynię do słoików?
Dynię można też marynować, i to na wiele różnych sposobów, a wykorzystać w zastępstwie sałatki do obiadu. Można zamarynować ją na słodko, dodając cukier, goździki i ziele angielskie. Wystarczy obrać dynię ze skóry, wyciąć nasiona, pokroić w sporą kostkę, a następnie zanurzyć na chwilę we wrzątku. Następnie włożyć ją do słoików i zalać gorącą zalewą octową (ocet z wodą i goździkami). Można też użyć dyni piżmowej i zamarynować ją w syropie z cukru trzcinowego i octu jabłkowego z gwiazdką anyżu, goździkami i chilli. Wszystko zależy od smaku i osobistych preferencji.
Jak zrobić proste ciasto z dyni?
A na deser proponujemy ciasto z dyni lub babeczki. W trosce o figurę, podamy przepis na jedno z nich - ciasto z dyni. Tak więc poza startą na dużych oczkach dynią (2 szklanki), potrzebna będzie mąka pszenna (2 szklanki), cukier (1 szklanka), olej (3/4 szklanki), 3 jajka oraz po półtorej łyżeczki sody, cynamonu, kakao i proszku do pieczenia. Co dalej? Do miski wlać odmierzony olej, wsypać cukier i utrzeć. Wbijać po jednym całym jajku, ciągle ubijając. Następnie dodawać stopniowo mąkę pomieszaną z cynamonem, kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Całość zmiksować. Następnie do masy dodać startą dynię i utrzeć. Piec do 60 min. w temp. 180 stopni C.
31 października to również czas Halloween - święta, które coraz bardziej, mimo wielu przeciwników, się u nas zakorzenia. Kojarzy się ono przede wszystkim ze strachami i dynią. I to właśnie z dyni można zrobić wiele smacznych potraw na hellowinową imprezę w domu.
Dynia na Halloween - przystawki z dyni
Podajemy kilka pomysłów na "straszne przystawki".
Bardzo łatwo jest zrobić niesmacznie wyglądające, ale za to pyszne - "paluchy czarownicy". Składniki, jakich będziemy potrzebować, to: 250 g miękkiego masła, 1 szklanka cukru pudru, 350 g mąki pszennej, 1 jajko, łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szklanka obranych ze skórki migdałów, lukier w tubce lub pisaku (czerwony). Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy masło, cukier, jajko i ekstrakt waniliowy. Wszystko miksujemy i stopniowo dodajemy mąkę oraz sól i proszek do pieczenia. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Z ciasta formujemy wałeczki - palce. Na końcu, w miejscu paznokcia, umieszczamy migdały. Paluchy kładziemy na blasze do pieczenia, wstawiamy na 20-25 minut do rozgrzanego piekarnika (160ºC). Z upieczonych ciastek usunąć "paznokcie", nałożyć pod nie czerwony lukier (tak, żeby wyciekał spod nich) i ponownie ułożyć migdały na swoje miejsce.
Szybko i dość łatwo można przygotować też inne, słodkie przekąski. Np. galaretkę z robakami zrobimy w kilka chwil (pamiętajcie jednak, żeby przygotować ją wcześniej, galaretka musi zdążyć się ściąć). Potrzebujemy galaretki owocowej w proszku (można zmieszać dwa smaki, żeby powstał ciemniejszy kolor) i żelków-gąsienic. Żelki zalewamy galaretką tak, aby częściowo wystawały z pucharków.
W sklepach dostępne są też blachy do pieczenia ciastek w najróżniejszych halloweenowych kształtach - od nagrobków przez trumny i duchy, aż do kotów i czarownic. Można też zaopatrzyć się w pisaki lukrowe w kolorach czarnym, pomarańczowych i krwistoczerwonym. Zrobienie pajęczyny czy kości na ciastkach wcale nie jest trudne, a efekt będzie murowany.
Miejsca
Opinie (40) 1 zablokowana
-
2013-10-30 14:49
Krem z dyni - 2 łyżeczki kolendry i 2 kuminu na około 2 l zupy?
To bardzo intensywne w smaku przyprawy, czy to dobre proporcje?
- 3 2
-
2013-10-30 14:57
własnie moja rodzinka wcina pikantną zupę(krem) dyniową, myslalam ze bedzie na 2 dni a tu juz ledwo dno garnka zakrywa. mniam
- 5 2
-
2013-10-30 15:17
Mam już dość tego halloween! To nie nasze święto!
- 19 6
-
2013-10-30 16:59
(2)
halloween jest dla debili
- 20 3
-
2013-10-31 22:30
Wielkanoc,Bizre narodzenie tez jest dla debili, bo te swieta ukradziono (1)
Celto, Wikingom, ASlowianom, Germanom, itd.
- 1 3
-
2013-11-01 09:43
Celtowie obchodzi dzien narodzin Jezusa, a Wikingowie Jego Zmartwychwstania?
to cos nowego.
- 0 1
-
2013-10-30 20:31
precz z tą promocją halloween i neopogaństwem, mamy naszą tradycję (2)
- 15 3
-
2013-10-31 17:54
(1)
Pogaństwo to też nasza tradycja, tylko starsza.
- 3 2
-
2013-11-01 09:50
Zgadza się. Najwięcej jej śladów i żywych tradycji zachowało się w kulurzekościoła katolickiego i
obrzędach towarzyszących wierze.
- 1 0
-
2013-10-30 20:38
ale małe dzieciaczki słodziaczki tak cudownie wyglądają w tych przebrankach
Olivierek, Jessica, Xavier, a nawet Angelika. A ja piszę słodziuchne posty na forum dla mam gdzie mam 3 suwaczki!
- 13 2
-
2013-10-31 17:37
Mówimy nie dla ciemnoty umysłowej!
- 5 0
-
2013-10-31 20:48
Pyszny jest sernik dyniowy z cynamonem :)
wlasnie pachnie w calym domu-polecam.
- 0 1
-
2013-11-01 09:14
Halloween- święto dyniogłowych .
- 7 0
-
2013-11-01 14:39
zamiast idiotycznego halloween polecam inscenizację Dziadów: popler.tv/nckgdansk/63565#63565
lemingom nie zalecam, bo mogą dostać odruchu wymiotnego
- 5 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.