• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Potrawy z dyni i kilka pomysłów na halloweenowe przekąski

Anna Żukowska
30 października 2013 (artykuł sprzed 10 lat) 
Październik i listopad to sezon na dynie. Zobaczcie, co pysznego można ugotować z jej dodatkiem. Październik i listopad to sezon na dynie. Zobaczcie, co pysznego można ugotować z jej dodatkiem.

Październik i listopad to sezon na dynię, z której przygotować można wiele pysznych dań: zupę, placki, konfiturę, a nawet ciasto lub babeczki. Dynia stanowi też główną ozdobę halloweenową. Zobaczcie, co jeszcze, w związku z tym świętem, może zaskoczyć was w kuchni.




Potrawy z dyni, która wbrew powszechnemu mniemaniu jest owocem, a nie warzywem, goszczą na naszych stołach najczęściej w październiku i listopadzie. Właśnie wtedy owoc ten można kupić niemal w każdym warzywniaku.

Co zrobić z dyni?



Czy lubisz potrawy z dyni?

- Po dynię powinniśmy sięgać właśnie teraz - radzi dietetyczka Beata Krawczyńska z poradni Mój Dietetyk. - Po pierwsze ma ona w tej chwili najwyższą wartość odżywczą, a przy okazji kusi ceną. Ta pomarańczowa roślina dostarcza niewielkiej ilości kalorii, będąc przy okazji źródłem składników mineralnych, witamin oraz błonnika. Jest też znakomitym źródłem potasu i prowitaminy witaminy A - beta-karotenu.

W sklepach znajdziemy dziś ogromny wybór dyń wszelakich gatunków i rozmiarów, od bardzo małych - wielkości pomarańczy lub melona - aż do ogromnych, kilkukilogramowych okazów o gabarytach dorodnego arbuza. Pierwsze mają bardzo cienką skórę, dlatego podczas przyrządzania dyniowych przysmaków, nie trzeba się jej pozbywać. Zobaczcie, jakie potrawy z dyni można szybko przyrządzić w kuchni.

Krem z dyni. To chyba najbardziej popularna i najszybsza potrawa.

Krem z dyni - lista składników:
  • 1 kg dyni, obranej i pokrojonej na kawałki,
  • 20 g masła,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 cebulę,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry,
  • 4 szklanki wywaru warzywnego,
  • 4 łyżki chudego serka twarogowego,
  • 4 łyżeczki posiekanego szczypiorku,
  • 4 małe kromki chleba pełnoziarnistego.

Sposób przyrządzenia jest naprawdę prosty. Wystarczy w dużym garnku rozgrzać masło i oliwę, dodać posiekaną cebulę i czosnek oraz kmin i kolendrę (jeśli lubimy). Cebulę dusić na małym ogniu ok. 10 minut, aż zmięknie. Dodać do niej dynię, chwilę podsmażać. Następnie wlać wywar, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować zupę ok. 20 minut, aż dynia zmięknie. Zupę zmiksować razem z serkiem. Podać posypaną szczypiorkiem, z kromką chleba. Dla lepszego efektu zupę można zaserwować w wydrążonej dyni.

Jeśli chcemy przyrządzić dynię nadziewaną wybranymi smakołykami, warto pokusić się o przepis na tzw. "kociołki wiedźmy". Przygotujemy je w przekrojonej na pół dyni. Na początku wyciągamy z niej miąższ, wkładamy nadzienie i zapiekamy ok. 20-30 min. w temperaturze 180 stopni C. Z czego przygotować nadzienie? Doskonale pasuje tu mięso mielone podsmażone z czerwoną papryką, kukurydzą, fasolą, cebulą i serem feta. Jeśli lubimy potrawy ostre, można dodać papryczkę chili.

Miłośnicy makaronów mogą pokusić się o przyrządzenie fettuccine z dynią i masłem.

Wystarczy przygotować:
  • makaron fettuccine,
  • pół małej dyni,
  • śmietanę 18 proc. (ok. pół szklanki),
  • masło (ok 4 łyżek),
  • 2 małe cebule,
  • tarty parmezan (3-5 łyżek),
  • sól,
  • pieprz,
  • natkę pietruszki,
  • gałkę muszkatołową.

Dynię powinniśmy obrać i oczyścić z pestek, następnie pokroić ją w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną cebulę, doprawiamy solą i dusimy na małym ogniu ok. 10 minut. Wkładamy pokrojoną dynię, doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej i dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Następnie dodajemy śmietanę, parmezan, posiekaną natkę pietruszki, całość przyprawiamy solą i pieprzem. Jeśli sos wyszedł nam zbyt gęsty, możemy dodać odrobinę gorącej wody. Na koniec do sosu dodajemy makaron ugotowany al dente. Po włożeniu na talerz posypujemy startym parmezanem.

Dynia marynowana - jak zrobić dynię do słoików?



Dynię można też marynować, i to na wiele różnych sposobów, a wykorzystać w zastępstwie sałatki do obiadu. Można zamarynować ją na słodko, dodając cukier, goździki i ziele angielskie. Wystarczy obrać dynię ze skóry, wyciąć nasiona, pokroić w sporą kostkę, a następnie zanurzyć na chwilę we wrzątku. Następnie włożyć ją do słoików i zalać gorącą zalewą octową (ocet z wodą i goździkami). Można też użyć dyni piżmowej i zamarynować ją w syropie z cukru trzcinowego i octu jabłkowego z gwiazdką anyżu, goździkami i chilli. Wszystko zależy od smaku i osobistych preferencji.

Jak zrobić proste ciasto z dyni?



A na deser proponujemy ciasto z dyni lub babeczki. W trosce o figurę, podamy przepis na jedno z nich - ciasto z dyni. Tak więc poza startą na dużych oczkach dynią (2 szklanki), potrzebna będzie mąka pszenna (2 szklanki), cukier (1 szklanka), olej (3/4 szklanki), 3 jajka oraz po półtorej łyżeczki sody, cynamonu, kakao i proszku do pieczenia. Co dalej? Do miski wlać odmierzony olej, wsypać cukier i utrzeć. Wbijać po jednym całym jajku, ciągle ubijając. Następnie dodawać stopniowo mąkę pomieszaną z cynamonem, kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Całość zmiksować. Następnie do masy dodać startą dynię i utrzeć. Piec do 60 min. w temp. 180 stopni C.

31 października to również czas Halloween - święta, które coraz bardziej, mimo wielu przeciwników, się u nas zakorzenia. Kojarzy się ono przede wszystkim ze strachami i dynią. I to właśnie z dyni można zrobić wiele smacznych potraw na hellowinową imprezę w domu.

Dynia na Halloween - przystawki z dyni



Podajemy kilka pomysłów na "straszne przystawki".

Bardzo łatwo jest zrobić niesmacznie wyglądające, ale za to pyszne - "paluchy czarownicy". Składniki, jakich będziemy potrzebować, to: 250 g miękkiego masła, 1 szklanka cukru pudru, 350 g mąki pszennej, 1 jajko, łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szklanka obranych ze skórki migdałów, lukier w tubce lub pisaku (czerwony). Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy masło, cukier, jajko i ekstrakt waniliowy. Wszystko miksujemy i stopniowo dodajemy mąkę oraz sól i proszek do pieczenia. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Z ciasta formujemy wałeczki - palce. Na końcu, w miejscu paznokcia, umieszczamy migdały. Paluchy kładziemy na blasze do pieczenia, wstawiamy na 20-25 minut do rozgrzanego piekarnika (160ºC). Z upieczonych ciastek usunąć "paznokcie", nałożyć pod nie czerwony lukier (tak, żeby wyciekał spod nich) i ponownie ułożyć migdały na swoje miejsce.

Szybko i dość łatwo można przygotować też inne, słodkie przekąski. Np. galaretkę z robakami zrobimy w kilka chwil (pamiętajcie jednak, żeby przygotować ją wcześniej, galaretka musi zdążyć się ściąć). Potrzebujemy galaretki owocowej w proszku (można zmieszać dwa smaki, żeby powstał ciemniejszy kolor) i żelków-gąsienic. Żelki zalewamy galaretką tak, aby częściowo wystawały z pucharków.

W sklepach dostępne są też blachy do pieczenia ciastek w najróżniejszych halloweenowych kształtach - od nagrobków przez trumny i duchy, aż do kotów i czarownic. Można też zaopatrzyć się w pisaki lukrowe w kolorach czarnym, pomarańczowych i krwistoczerwonym. Zrobienie pajęczyny czy kości na ciastkach wcale nie jest trudne, a efekt będzie murowany.

Miejsca

Opinie (40) 1 zablokowana

  • Krem z dyni - 2 łyżeczki kolendry i 2 kuminu na około 2 l zupy?

    To bardzo intensywne w smaku przyprawy, czy to dobre proporcje?

    • 3 2

  • własnie moja rodzinka wcina pikantną zupę(krem) dyniową, myslalam ze bedzie na 2 dni a tu juz ledwo dno garnka zakrywa. mniam

    • 5 2

  • Mam już dość tego halloween! To nie nasze święto!

    • 19 6

  • (2)

    halloween jest dla debili

    • 20 3

    • Wielkanoc,Bizre narodzenie tez jest dla debili, bo te swieta ukradziono (1)

      Celto, Wikingom, ASlowianom, Germanom, itd.

      • 1 3

      • Celtowie obchodzi dzien narodzin Jezusa, a Wikingowie Jego Zmartwychwstania?

        to cos nowego.

        • 0 1

  • precz z tą promocją halloween i neopogaństwem, mamy naszą tradycję (2)

    • 15 3

    • (1)

      Pogaństwo to też nasza tradycja, tylko starsza.

      • 3 2

      • Zgadza się. Najwięcej jej śladów i żywych tradycji zachowało się w kulurzekościoła katolickiego i

        obrzędach towarzyszących wierze.

        • 1 0

  • ale małe dzieciaczki słodziaczki tak cudownie wyglądają w tych przebrankach

    Olivierek, Jessica, Xavier, a nawet Angelika. A ja piszę słodziuchne posty na forum dla mam gdzie mam 3 suwaczki!

    • 13 2

  • Mówimy nie dla ciemnoty umysłowej!

    • 5 0

  • Pyszny jest sernik dyniowy z cynamonem :)

    wlasnie pachnie w calym domu-polecam.

    • 0 1

  • Halloween- święto dyniogłowych .

    • 7 0

  • zamiast idiotycznego halloween polecam inscenizację Dziadów: popler.tv/nckgdansk/63565#63565

    lemingom nie zalecam, bo mogą dostać odruchu wymiotnego

    • 5 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Z psychodietetyczką przy herbacie: Q&A z Aleksandrą Spychalską

spotkanie, spotkanie

Transformacyjna Podróż w Kolorach Czakr z Anetą Paluszkiewicz

200 zł
warsztaty, spotkanie, joga

Młodzieżowa Grupa Wsparcia

100 zł
warsztaty

Najczęściej czytane