- 1 Sztuczna inteligencja wesprze lekarzy? (27 opinii)
- 2 Ranking salonów kosmetycznych
- 3 Imprezy rodzinne, za które trzeba płacić (85 opinii)
- 4 Od lipca karetka będzie stacjonować w Osowej i Ujeścisku. Sezonowo w Sobieszewie (35 opinii)
- 5 Brak znieczulenia, odsyłanie pacjentek. Jakie są problemy porodówek? (109 opinii)
- 6 Pogrzeby, które chcemy zapomnieć (108 opinii)
Zima nierozerwalnie łączy się z mrozem, śniegiem oraz... przeziębieniami. O tej porze szczególnie troskliwie musimy zająć się swoim układem odpornościowym
.Zapraszamy na kolejne porady, udzielane naszym czytelniczkom przez mgr Annę Słomkowską z Poradni Dietetycznej Vita-Clinic.
Układ odpornościowy jest wyjątkowym i bardzo delikatnym systemem. Różni się od pozostałych układów (krwionośnego, oddechowego czy pokarmowego) tym, że nie możemy go "zobaczyć". Dzięki niemu zachodzą w organizmie reakcje i działają mechanizmy, pozwalające bronić nas przed bakteriami, wirusami i toksynami ze środowiska. Aby zwalczać zaistniałe infekcje, system odpornościowy wysyła swoich "żołnierzy", czyli białe krwinki. Do wzmocnienia tej armii potrzebnych jest kilka elementów, a część z nich pochodzi z diety:
białko - to najważniejszy składnik pożywienia - odpowiada przede wszystkim za prawidłową budowę mięśni, ich siłę oraz za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Z białek zbudowane są przeciwciała, które walczą z wirusami, a zatem w diecie z małą ilością białka nasza odporność spada. Aby nie dopuścić do osłabienia odporności, należy spożywać produkty takie, jak: mięso drobiowe, wołowe, ryby, mleko i jego przetwory, jaja oraz soję.
witamina C - jest głównym "wzmacniaczem" układu odpornościowego i warunkuje jego sprawne działanie. Chroni przed działaniem wolnych rodników, które niszczą zdrowe komórki organizmu, ułatwia wchłanianie żelaza z krwi, dzięki czemu przenosi ona więcej tlenu, regeneruje błony śluzowe i uczestniczy w syntezie kwasów żółciowych, biorących udział w trawieniu tłuszczów.
kwasy omega - 3 i witamina E - to połączenie zapewnia wzmocnienie ścian naszych komórek. Warto zapewnić organizmowi stały dostęp do tych dobroczynnych składników - mają one nie tylko wpływ na odporność, ale i na funkcjonowanie układu nerwowego. Dzięki dobroczynnym kwasom tłuszczowym (omega 3) organizm szybciej regeneruje siły i jest bardziej odporny na zmęczenie.
cynk - ma działanie przeciwzapalne. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, pomaga zachować prawidłowy poziom witaminy A, przez co nasza bariera immunologiczna skóry, układu pokarmowego i oddechowego jest znacznie mocniejsza.
fermentowane produkty mleczne - jogurty, mleko acidofilne, kefiry czy maślanki. Produkty te zawierają bakterie probiotyczne, tworzące "zdrową" florę bakteryjną w jelicie, które wzmacniają układ odpornościowy.
Zapamiętaj!
- spożywaj białko w postaci chudego mięsa, produktów mlecznych, jaj , soi i fasoli;
- spożywaj ryby, które zawierają cenne kwasy omega - 3;
- jedz warzywa i owoce, dostarczające witamin, zwłaszcza antyoksydacyjnych;
- pamiętaj o fermentowanych produktach mlecznych tj. kefiry, maślanki, jogurty, które dostarczają nie tylko korzystnych bakterii probiotycznych, ale również wapnia.
Ponadto nie zapominajmy o aktywności fizycznej i dbaniu o higienę (zwłaszcza o myciu rąk). Starajmy się też znaleźć czynność, która nas odpręża np. joga, malowanie na płótnie czy taniec - dowiedziono bowiem, że dobry stan psychiczny ma duży wpływ na poprawę odporności.
Opinie (24) 6 zablokowanych
-
2010-02-03 22:31
Śnieg jedzcie
Jest dietetyczny, a przy okazji pozbędziemy się problemu zalegającego śniegu na ulicach. Dla smakoszy sorbet solny z jezdni o kolorze KolaKao.
- 5 0
-
2010-02-03 23:11
MOJE SNIADANIE-to papieros i siusianie..
- 2 0
-
2010-02-04 12:22
zgadzam sie całkowicie z artykułem chyba pierwszy raz:)
wszystko ok jesli bierze sie z jedzenia a nie ztabletek tak czesto reklamowanych vitamin w mediach!
Ale jedzenie tez trzeba umiec wybierac najgorsze jest real Qality i Tip oraz niektóre typu tesco czy biedronka ale tylko nie które.- 2 0
-
2010-02-04 14:16
jeść trzeba
kartofle i kapustę.
- 2 0
-
2010-02-05 10:05
A lachony w adidaskach na fotce
zajadają sobie sfinx(szajs)burgera. później papierosek i zimna cola.
- 1 0
-
2010-08-11 23:26
cos o tzw bakterii z produktu activia
czy widziales kabaret z chinczykiem ktory sprzedaje i mowi klijent nasz pany ?
a czytales reklame ze sklepu media markt? to sobie dopowiedz reszte.- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.