• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Porada dietetyka. Jak kupować wody mineralne

Magdalena Oleszko-Włostowska
28 marca 2011 (artykuł sprzed 13 lat) 
Codziennie powinniśmy pić ok 1,5 l płynów. Najlepiej, aby była to odpowiednio dobrana woda mineralna Codziennie powinniśmy pić ok 1,5 l płynów. Najlepiej, aby była to odpowiednio dobrana woda mineralna

Od niej uzależniona jest każda komórka organizmu. To dzięki niej organizm reguluje temperaturę ciała, oczyszcza się z toksyn, sprawia, że skóra i włosy mają zdrowy wygląd. Dla osób na diecie jest podstawowym napojem, gdyż ułatwia odchudzanie i reguluje metabolizm. Może też uzupełniać niedobory wapnia, magnezu czy żelaza. Mowa oczywiście o wodzie.



Czy zwracasz uwagę jaką wodę pijesz?

Zapraszamy na kolejne porady, udzielane naszym czytelnikom przez mgr Annę Słomkowską z Poradni Dietetycznej Trójmiasto Dietetyk.

Nasz organizm składa się z wody w 50-70 procentach. Najwięcej wody zawiera krew, bo aż ok. 83 proc., najmniej tkanka tłuszczona - ok. 10 proc. Dzięki wodzie sprawniej funkcjonuje mózg, gdyż stanowi ona jego podstawę w 74 proc..

Czy woda wodzie równa?

Otóż nie. Wielu z nas nie zwraca uwagi na to jaką wodę kupuje, mimo iż wody dostępne na rynku różnią się od siebie znacząco. Jest to niestety błąd. Ogólnie wody kupowane w sklepie przyjęto określać mianem "wód mineralnych", ale nie każda zasługuje na ten tytuł. Wody różnią się między sobą przede wszystkim ilością i rodzajem składników mineralnych oraz miejscem ich wydobycia.

Woda mineralna to woda pochodząca z głębokich ujęć. Nie jest to woda uzdatniana, jedynie oczyszczona z naturalnego osadu i pozbawiona zapachu siarkowodoru. Aby woda mogła być wodą mineralną musi zawierać co najmniej 1000 mg składników mineralnych na litr.

Woda źródlana to naturalna woda "niższej kategorii" - wydobywana jest z płytszych warstw wodonośnych. Wody te muszą być poddane uzdatnieniu i przystosowane do spożycia. Zawierają mało składników mineralnych. Są neutralne, dlatego też mogą być spożywane przez dzieci, kobiety w ciąży i używane do gotowania.

Woda stołowa - tę wodę uzyskuje się ją poprzez wzbogacenie wody źródlanej minerałami, stad nie jest ona wodą naturalną. Można ja określić jako "imitację wody mineralnej".

Woda lecznicza to grupa wód mineralnych o specjalnym przeznaczeniu. Zawiera przynajmniej jeden składnik o właściwościach leczniczych. Fakt ten musi być potwierdzony badaniami. A dopuszczenie jej do sprzedaży jako wodę leczniczą musi potwierdzać rozporządzenie Rady Ministrów. Wody lecznicze powinny być spożywane po konsultacji z lekarzem gdyż zbyt duże spożycie tych wód może być niebezpieczne dla zdrowia.

O co chodzi z tymi minerałami?

Zawartość minerałów kategoryzuje daną wodę jako nisko, średnio lub wysokomineralną:
- niskomineralizowana woda to ta, która zawiera poniżej 500 mg minerałów na litr. Są to głównie wody źródlane. Choć na rynku znajdują się wody mineralne niskomineralizowane, to nie do końca właściwe określenie, gdyż woda mineralna nie powinna mieć niżej niż 1000 mg składników na litr. O co więc chodzi? Winne są jak zwykle nieprecyzyjne przepisy, wprowadzające bałagan w tym temacie. Dlatego jako konsumenci powinniśmy być świadomi co pijemy. Ta woda nadaje się do picia dla kobiet w ciąży, dzieci, osób z problemami nerkowymi. Duże spożycie wód niskomineralnych może paradoksalnie doprowadzić do "wypłukania" minerałów z organizmu.

- średniomineralizowana woda ma od 500 mg do 1500 mg minerałów na litr. To najbezpieczniejsza opcja dla wszystkich, którzy piją jej min. 1 l na dzień i nie mają problemów zdrowotnych. Innymi słowy to tzw. woda "codzienna".

- wysokomineralne wody to te, które w swoim składzie mają powyżej 1500 mg minerałów na litr. To idealna opcja dla sportowców, osób pracujących fizycznie i w wysokich temperaturach.

Warto też zwrócić uwagę na zawartość poszczególnych składników mineralnych. Wody o dużej zawartości magnezu (przynajmniej 50mg/l) polecane są osobom pijących duże ilości kawy. Osoby o słabych kościach powinny wybrać wodę o zwiększonej zawartości wapnia (minimum 150mg/l), wody te regulują też przemianę materii. Wody wysokomineralne i lecznicze powinny być pite powoli, małymi łykami.

Gazowana czy nie?

Dwutlenek węgla zabezpiecza wodę przed namnażaniem się bakterii i przedłuża jej trwałość. Wody gazowane może pić każdy, kto nie ma problemów z chorobami układu krążenia i układu oddechowego. Nie powinny pić jej dzieci, u których może ona podrażniać śluzówkę przewodu pokarmowego i wywołać wzdęcia i bóle brzucha. "Moc" wody gazowanej zależna jest od zawartości w niej dwutlenku węgla. Wody niskonasycone CO2 to, te które maja go do 1500mg/l, średnionasycone od 1000 do 4000mg/l i wysokonasycone wody powyżej 4000mg/l.

Czy wodę z minerałami można gotować?
Ogólnie wód z minerałami (powyżej 500mg/l) nie powinno się gotować, gdyż w czasie gotowania mogą wytrącać się niebezpieczne dla nerek sole. Wodą nadającą się do gotowania jest woda źródlana.

Jak kupować wody?

Należy zwrócić uwagę nie tylko na ładną butelką i napis, czy jest to woda mineralna czy źródlana, ale przede wszystkim na etykietę. Szukajmy na niej atestu PZH, źródła z jakiego była czerpana i nazwy producenta. Jeśli jest to woda gazowana warto poszukać informacji o tym czy była ona "gazowana" naturalnie, wtedy znajdzie się tam informacja: "nasycono CO2 naturalnego pochodzenia" lub "CO2 ze źródła".

Kupując wodę zwróć zatem uwagę na:
- zawartość ogólną minerałów - optymalny wybór to powyżej 1000mg/l
- zawartość magnezu od 50 mg, a wapnia 150 mg
- sód poniżej 200 mg
- bezsmakowa (smakowe mają dodatek cukru więc dostarczają zbędnych kalorii i zmieniają pH w jamie ustnej)

Opracowała:

Opinie (95) 9 zablokowanych

  • tylko wody ARTEZYJSKIE ! SA NAJZDROWSZE !!! we wszystkich najlepszych hotelach na swiecie podaja!

    ye.

    • 0 0

  • ja tam wolę

    wodę ognistą

    • 1 1

  • pijam wode z kranu :)

    czytałam badania na temat jakości wód butelkowanych... kranówka z rejonu pomorskiego wypadła najlepiej :)))

    poza tym posmakuj wodę co płynie jak rożni się od tej co stoi (jak kałuża)

    • 0 2

  • Zakoniczyn i CHLOR

    A ja mieszkam na Zakoniczynie. (I i II Brygady, 11 Listopada itp.)
    Od kiedy poczytałam o wodach butelkowanych i kranowych po długim kupowaniu wody w sklepach zaczęłam pić kranową oczywiście przegotowaną.

    Jednak od około 1,5 miesiąca musiałam wrócić do butelek.
    Przyczyna CHLOR.
    W naszej wodzie od około 2 m-cy nie da się nawet wymyć zębów.Napoje gorące do wylania.

    Ciekawa jestem kto jest za to odpowiedzialny???

    • 0 0

  • Staropolanka

    Uwielbiam wodę mineralną i nie umiem bez niej żyć. Cieszę się, że wreszcie media zaczynają obalać mit wody źródlanej (nie służącej w żaden sposób naszemu zdrowiu) i wody niegazowanej jako tej najzdrowszej! Osobiście najczęściej sięgam po Staropolankę lekko gazowaną, która uzupełnia niedobory magnezu i wapnia i najlepiej gasi pragnienie. Polecam, bo jest zdrowa i pyszna! Prawdziwa mineralna!

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Rola osoby towarzyszącej w porodzie warsztaty dla mamy i taty

warsztaty, konsultacje

Prowadzenie cukrzycy u kobiet z cukrzycą ciążową lub cukrzycą typu I

badania

Transformacyjna Podróż w Kolorach Czakr z Anetą Paluszkiewicz

200 zł
warsztaty, spotkanie, joga

Najczęściej czytane