• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Porada dietetyka. Dodatki do grillowanych potraw

Magdalena Oleszko-Włostowska
30 kwietnia 2011 (artykuł sprzed 13 lat) 
Piekna pogoda sprzyja grillowaniu. Piekna pogoda sprzyja grillowaniu.

Keczup, musztarda, majonez i chrzan - czy warto po nie sięgać? Zwykle kojarzą się z dodatkami do fast-foodów, ale czy są równie bezwartościowe jak one?



Zapraszamy na kolejne porady, udzielane naszym czytelnikom przez mgr Annę Słomkowską z Poradni Dietetycznej Trójmiasto Dietetyk. Dziś krótki przegląd dodatków, które towarzyszą grillowanym smakołykom.

Grill na świeżym powietrzu to dla Ciebie:



Ketchup - jeden z najbardziej popularnych dodatków nie tylko do grillowanych produktów, ale także do kanapek, sałatek, zup, sosów i... fast-foodów. Prawdziwy keczup zrobiony z pomidorów to bogactwo likopenu - silnego przeciwutleniacza, który uaktywnia się w pomidorach dopiero po ich przetworzeniu termicznym. Likopen chroni komórki przed uszkodzeniem neutralizując wolne rodniki, poprawia kondycję skóry, pozytywnie wpływa na gęstość kości chroniąc przed osteoporozą oraz obniża cholesterol. Kupując keczup należy zwrócić uwagę na jego skład. Na pierwszym miejscu powinny być wymienione pomidory, cebula, przyprawy, woda i cukier, ewentualnie ocet lub kwas octowy. Jeśli czołowe miejsce na etykiecie zajmują zagęstniki, barwniki, glutaminian sodu i stabilizatory to zrezygnuj z kupna tego produktu. Cena może sugerować jakość, ale należy opierać się na informacjach zawartych na etykiecie. Idealnym byłoby kupić keczup "domowej roboty" wolny od konserwantów i barwników, jednak to raczej trudne, większość produktów ma je w swoim składzie. Dlatego czytaj etykiety, sugeruj się składem i wybieraj produkty, które mają mało zbędnych dodatków. Ważna jest kolejność składników na etykiecie - tych wymienionych w pierwszej kolejności jest w produkcie najwięcej.

Musztarda - dodatek, który nadaje smak nawet bardzo wyrafinowanym daniom - jej jakość musi być wtedy równie wysoka. Na co dzień popularnością w kuchni dorównuje keczupowi. Bazą musztardy jest gorczyca, w zależności od jej odmiany i stopnia zmielenia można wyróżnić kilka odmian musztardy. Jakie walory zdrowotne ma musztarda? Musztarda ułatwia trawienie, gorczyca ma działanie antybakteryjne, zawiera wapń magnez i witaminy z gr.B. Niektóre musztardy zawierają kurkuminę - substancję o działaniu przeciwzapalnym i bakteriobójczym. Ponadto jest dodatkiem niskokalorycznym z małą ilością tłuszczu.

Majonez - to bardzo kaloryczny dodatek do dań o dużej zawartości tłuszczu i cholesterolu. Zrobiony z żółtek, oleju, wody i musztardy jest smakołykiem, po który należy sięgać z rozwagą. Osoby z nadwagą, problemami ze strony układu krążenia powinny wiedzieć, że częste spożywanie majonezu, nawet w małych ilościach, może pogłębić problem zdrowotny. Majonez zawiera duże ilości witaminy E. Można zastąpić go wersją "light", jednak należy pamiętać, że zawiera zagęszczacze i substancje wzmacniające smak. Dlatego lepiej "odchudzić" zwykły majonez poprzez dodanie do niego jogurtu naturalnego. Na rynku jest również wersja sojowa majonezu nie zawierająca cholesterolu.

Chrzan - to nie tylko świetny dodatek nadający ostrości potrawom, ale i źródło witamin i fitoncydów. Ma doskonałe działanie bakteriobójcze i pleśniobójcze, wspomaga trawienie, stymuluje układ immunologiczny do wytwarzania białych krwinek. Jest bogaty w witaminę C, której zawartością bije na głowę nawet cytrusy. Ponadto ma siarkę, potas i mangan. Sok z chrzanu wcierany w miejsca bolesne łagodzi bóle reumatyczne. To bardzo dobry dodatek do mięs, zup i sosów i co ważne, niskokaloryczny.

Opracowała

Opinie (86) 3 zablokowane

  • tak.. (7)

    Zapomniała pani o najważniejszym dodatku,, Zimne Piwko :)

    • 159 5

    • (5)

      zimny lech to podstawa!

      • 6 27

      • (2)

        Lech to napój piwopodobny - napij się Ciechana albo Krzepkie - zobaczysz co to piwo

        • 34 0

        • A Pani pisząca (przygotowująca) artykuł jest bardzo ładna...

          • 9 8

        • Albo przepyszna Perła Chmielowa mmmmmmm zimna, pyszna :-)

          • 5 3

      • lech to napój żywopodobny (1)

        wazony na czas bez godności i ambicji - tylko dla zysku. Na dodatek wykorzystują "beke na fali" do sprzedawania piwa półgłówkom którzy zostali w Polsce po wybiciu inteligencji.

        • 10 5

        • D zamiast W w tytule

          • 0 1

    • Nienawidzę piwa - smakuje jak zimne szczyny

      I nie odróżniam lecha od srecha - wszystko to te same szczyny

      • 0 0

  • Dość już z teroryzmem dietetyków dot. glutaminianu sodu (7)

    Wszyscy czytając skomplikowaną i "nienaturalną" nazwę "glutaminian sodu" ma wrażenie, że zjada jakąś straszną chemię. Glutaminian nie jest szkodliwy. Sól i cukier lub tłuszcz są stokroć bardziej szkodliwe. Glutaminian sodu ma pochodzenie naturalne (z wodorostów listownicy japońskiej) - i ładnie nazywa się w Japonii "umami", a to beznadziejnie w UE - E621 - Jak pokazuje życie nazwa może pogrążyć nieszkodliwy dodatek i sprawić, że ludzie będą go traktować jak truciznę..A jak czytam, że dietetyk radzi unikać glutaminianu to już wiem, gdzie kształcił się ten dietetyk: akademia paznokcia i forum wizaż.pl...

    • 33 18

    • glutaminian jest jednym z najlepiej zbadanych dodatków do zywności (1)

      i jak się okazuje prawie całkowicie dla człowieka obojętnym, więc bez stresu można go jeść. Tylko pseudoekologiczne oszołomy co tylko obornik uważają z naturalny widzą diabła w glutaminianie. Warto poczytać wyniki badań WHO - ze względów zdrowotnych polecany jest bardziej niż sól do doprawiania żywności.

      • 15 6

      • Pamiętaj, że glutaminian sodu to również sól. Sól sodowa kwasu glutaminowego. A spożywanie go dodatkowo oprócz soli kuchennej zwiększa ilość kationów sodowych w organizmie co z kolei negatywnie wpływa na nerki i gospodarke wodną.

        A tak to fakt - straszenie nim jak jakimś karcynogenem to lekka przesada. Powinni bardziej straszyć dodatkiem azotanów, które przechodzą w mięsie w nitrozaminy przy obróbce termicznej...

        • 12 3

    • kolejny oszołom który twierdzii ze konserwanty sa zdrowe a wnajgorszym wypadku nieszkodliwe (3)

      pełno jesttakich cymbałów co wyzywaja wszystkich oszołomami bo wkoncu wszystko jest dlaciebie zdrowe i twojego dobra sprzedajemy ci smieciowe jedzenie dlatego by miec wieksze zyski i dla twojego zdrowia!
      Moszesz ciemniaku swoje dydymały wyzsane z palca wciskac równie opornym na wiedze jak ty!!

      chesz to jesc to nikt ci niebroni twoja strata ale niewyzywaj i niezmuszaj do tego innych

      • 4 23

      • a od kiedy to glutaminianu sodu jest konserwantem? (1)

        Wiesz chociaż co to konserwant?

        Nie ma to jak wyzwać ludzi od oszołomów i cymbałów, którzy twierdzą, że konserwanty nie szkodzą pod wypowiedzią, która tyczyła jedynie jakiejś przyprawy.

        • 20 1

        • może chodziło autorce

          o benzoesan sodu ? ;)

          • 4 0

      • ty se puku

        • 0 0

    • to nie terroryzm a prawda

      za epidemię otyłości na świecie w olbrzymiej mierze odpowiadają tzw. wzmacniacze smaku. Z imienia oskarżany jest o to głównie glutaminian sodu jako najbardziej popularny środek umożliwiający koncernom dostarczanie "smakowitych" potraw najmniejszym kosztem. Oburzanie się na potępiających dodawanie tego środka jest wodą na młyn niektórych producentów zupek, sosoów, fixów itd. Przodującym hipokrytą moim zdaniem jest Knorr, który w Polsce bez skrupułów dodaje glutaminian do wszystkiego co produkuje (pieniążki, pieniążki), ale już np. w Niemczech (tam występuje pod nazwą Maggi) nie dodaje ani miligrama.

      • 2 2

  • Ja kieruję się starą dobrą zasadą: "Wszystko jest szkodliwe w nadmiarze". (1)

    • 56 0

    • Jest jeden wyjątek hehe

      • 0 0

  • a już niedługo będzie można zjeść na jarmarku szaszłyczek za 50 zł (1)

    w zestawie kjeczup i tabletka "s****ostop"

    • 48 6

    • Taaa ,po 50zł ,moze po100, tak jak z tym cukrem po 6,60 w sklepie osiedlowym...

      ..kto głupi to kupi i poinformuje kraj...

      • 4 2

  • Artykulik niezły,tylko niektóre wpisy ( jak powyższy ) głupawe....

    • 19 12

  • Żeby zneutralizować (16)

    te wszystkie złe rzeczy z grilla należy spożyć duże ilości piwa. Ale takiego prawdziwego bez żółci bydlęcej np. Ciechan. Należy wystrzegać sie takich "piw" jak Tyskie, Żywiec czy Heineken.

    • 54 5

    • dodałbym do tego jeszcze Łomże,Kasztelana i Żywe (prawdziwe) (4)

      • 21 2

      • to też syf

        • 2 15

      • wymieniłes piwa niepasteryzowane i własnie te sa najlepsze

        ale ty biedaku pijesz pewnie Holenderskie siki Heinekeni i zywca

        • 10 2

      • łomża i kasztelan to już koncerny, niestety

        łomża to carlsberg, a kasztelan to royal unibrew

        oprócz Ciechana gorąco polecam Noteckie Niepasteryzowane
        a Żywe jest świetne w wersji niefiltrowanej, dostępnej tylko z kija

        • 2 0

      • te niby nie pasteryzowane mają rok przydatności do wypicia

        stworzone dla marketów (oprócz żywego) i są robione z koncentratów

        • 0 0

    • gdzie można kupić piwo ciechan w Gdańsku ? (8)

      z góry dzieki

      • 7 0

      • duże tesco na chełmie, mały monopolowy na boku pasażu chełmskiego, sklep Anol na ujeścisku (chyba ul. płocka)

        • 10 0

      • na ujeścisku na końcu piotrkowskiej jest też Browarnia, tam mają dość dużą różnorodność piw (ale nie wiem, czy jest akurat Ciechan ;p)

        • 3 0

      • sklep Smak

        na Przymorzu, obok Zielonego Rynku - Eldorado browarowe. Bez mała kilkaset browarów do wyboru, Ciechany oczywiście z lodóweczki :)

        • 6 0

      • Oliwa

        W sklepie przy skrzyżowaniu Beniowskiego i Śląskiej.

        • 3 0

      • W pasażu Selgrossa przy węźle Owczarnia... - wejście bez karty, dobry wybór, cały czas testuję coś nowego.

        • 1 0

      • dziękować

        • 1 0

      • We Wrzeszczu, na Klonowej

        W tym piętrowym pawilonie, na parterze, bliżej Grunwaldzkiej niż dworca.

        • 3 0

      • Ciechan na chełmie:

        monopolowy 24h, koło biedronki oraz w pasażu tesco na chełmie sklep z piwami

        • 1 0

    • bzdura z tą żółcią (1)

      Nie powtarzaj plotek. Poczytaj sobie co piszą fachowcy i znawcy piwa. Ja "koncerniaka" nie piłem od kilku lat, wyłącznie same piwa niszowe, ale takich zarzutów nie ośmielałbym się powielać - by się nie ośmieszać. Czym innym sa koncentraty, granulaty, HGB, produkcja w parę dni - z tego wychodzą szczyny. Nie trzeba do tego wcale tej żółci bydlęcej. To była zwykła kaczka dziennikarska, a ty ją łyknąłeś.

      • 2 4

      • Nie ulegaj propagandzie i lobby tzw. "znawców".

        z tą żółcią to niestety prawda. Pierwszy zaczął Żywiec, teraz to juz chyba standard w każdej masowej produkcji. Oczywiście nie dolewa się jej do kadzi, ale jest w tych koncentratach, niestety.

        • 2 0

  • spoko, tylko ze konserwanty to przeciez nic zlego

    dlatego dziwi mnie ta medialna nagonka na nie

    • 7 15

  • Nie wiem czemu ma służyć ten artykuł? (5)

    Wszyscy wiemy że dobry wyrób musi kosztować,
    a keczup z biedronki to woda z zagęstnikiem i barwnikiem.

    • 17 5

    • + aromat goździkowy

      fujjjj ten ketchup :(

      • 1 0

    • ketchup - tylko włocławek, musztarda - tylko dagoma, majonez - tylko winiary :) (3)

      • 7 1

      • Prawie zgoda

        Ketchup - włocławek, musztarda - może być dagoma, może być kamisa, ale majonez - tylko kielecki lub własnorobny.

        • 0 3

      • mam taki sam ranking

        • 0 0

      • Winiary = Nestle. Złodziejska, mordercza firma.

        • 0 0

  • a ja nie mam gdzie grillować ;o(( (6)

    jakie sa fajne miejsca na grilla??

    • 10 6

    • (2)

      balkon na parterze w 10 piętrowym bloku

      • 23 0

      • dobre, moze sąsiedzi wpadna hahahahahaha (1)

        • 9 0

        • w padną ze strazakami a ci z sikawkami zaleja ci mieszkanie to bedziesz miał

          spózniony śmingus -dingus :)

          • 7 2

    • Dworzec we Wrzeszczu?

      • 10 0

    • hałda fosfogipsów w gdańsku :P

      albo wysypisko Szadółki fajny klimat a i jakie widoki :P hehehe

      • 15 0

    • przy rafinerii

      możesz tam zagrzać parówę na kominie

      • 4 0

  • czy Polacy w swym owczym pędzie (3)

    w końcu zrozumieją, że takie przypiekanie mięsa jest rakotwórcze!!!!

    • 13 25

    • (1)

      może nie tyle co z Tuskiem ale z UE... unijni urzednicy są gorsi niż faszyści. Nie mordują tylko podstępem dławią całe narody

      • 4 1

      • dobrze , dobrze a Tusk to taki naiwny chłopiec?!

        • 4 1

    • to dobrze

      Raki z grila są super POLECAM :P a po co je łapać jak można zjeść coś rakotwórczego i sie stworzą same

      • 6 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Distinguished Gentleman's Ride

w plenerze, zlot, imprezy i akcje charytatywne

Warsztat muzykoterapeutyczny Opowieści wewnętrznego dziecka

100 zł
warsztaty, spotkanie

Młodzieżowa Grupa Wsparcia

100 zł
warsztaty

Najczęściej czytane