Wiadomości

Żurawina - strażnik zdrowia i urody

Najnowszy artukuł na ten temat

Czekolada - leczy i pielęgnuje czy tylko smakuje?

Żurawina posiada niezwykle bogaty i odżywczy skład, który wspomaga pracę całego organizmu i wpływa  korzystnie na urodę.
Żurawina posiada niezwykle bogaty i odżywczy skład, który wspomaga pracę całego organizmu i wpływa korzystnie na urodę. fot. Agnieszka Majewska

Mimo że po żurawinę wciąż sięgamy najczęściej wtedy, gdy dopada nas infekcja dróg moczowych, to chętnie wybieramy ją w celu zadbania o serce, żołądek czy wspomagająco w przeziębieniach. Żurawina jest też jednym z kluczowych składników pielęgnujących naszą urodę. Sprawdziliśmy, w jakich sytuacjach jest niezastąpiona.



W jakiej postaci spożywasz żurawinę?

tylko suszoną, jest najsłodsza 64%
staram się kupować świeżą, ma najwięcej witamin 18%
kupuję tylko taką w słoiku, jako dodatek do potraw 4%
stosuję preparaty medyczne z żurawiną 2%
sięgam po soki 7%
w żadnej, nie lubię żurawiny 5%
zakończona Łącznie głosów: 138
W kolejnym odcinku z cyklu "Natura dla zdrowia i urody" podpowiadamy, jak samodzielnie i szybko zrobić domowe kosmetyki czy produkty, którymi możemy leczyć nasze dolegliwości, a także raczyć się nimi w kuchni. Po pietruszce kolej na żurawinę.

Skład, który robi wrażenie

Żurawina, zwana cytryną ubogich, jest niezwykle bogata w witaminy C, B1, B2, B6, A, E i wiele innych, składniki mineralne takie jak żelazo, magnez, fosfor, sód, mangan, potas, jod, a także błonnik, kwas jabłkowy, cytrynowy, benzoesowy oraz silne antyutleniacze.

Żurawina w służbie urody

Ostatnimi laty żurawina jest coraz bardziej popularnym składnikiem kosmetyków i podstawą profesjonalnych zabiegów kosmetycznych. Bogactwo antocyjanów i witaminy C sprawia, że jest silnym antyoksydantem i znakomicie radzi sobie ze zwalczaniem wolnych rodników oraz zapobieganiem i neutralizowaniem procesów starzenia. Spłyca i niweluje zmarszczki, rozjaśnia przebarwienia, przywraca zdrowy koloryt cerze. Poprawa jędrności skóry widoczna jest również w przypadku zmian skórnych takich jak cellulit. Leczy trądzik i zmniejsza widoczność porów, redukując przy tym wydzielanie sebum. Co ważne zapobiega powstawaniu nowych zmian i wyprysków ponieważ ma właściwości bakterio- i grzybobójcze. Głęboko nawilża suchą skórę. Jej właściwości rozjaśniające wykorzystywane są również w produkcji past do zębów i peelingów. Ponadto żurawina zmiękcza skórę, przywraca odpowiednie pH skóry, wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, przywraca skórze witalność i młodość.

Maseczka żurawinowa z tartym jabłkiem ma działanie antybakteryjne, lekko ściągające, odświeża, reguluje wydzielanie sebum i zwęża pory, a przy tym rozjaśnia delikatnie przebarwienia. Możemy też dodać do niej inne składniki, takie jak: miód, sok z cytryny czy płatki owsiane.
Maseczka żurawinowa z tartym jabłkiem ma działanie antybakteryjne, lekko ściągające, odświeża, reguluje wydzielanie sebum i zwęża pory, a przy tym rozjaśnia delikatnie przebarwienia. Możemy też dodać do niej inne składniki, takie jak: miód, sok z cytryny czy płatki owsiane. fot. Agnieszka Majewska
W domu możemy sami przygotować kosmetyki na bazie żurawiny zarówno tej świeżej, jak i suszonej.

Maseczka żurawinowa do cery trądzikowej
Łyżkę owoców rozcieramy w moździerzu lub widelcem i łączymy z ćwiartką startego jabłka. W drugiej jej wersji zmiksowane owoce lub sam sok z owoców łączymy z mąką ziemniaczaną. Nakładamy na skórę twarzy na 15-20 minut. Po tym czasie zmywamy letnią wodą. Ma działanie antybakteryjne, lekko ściągające, odświeża, reguluje wydzielanie sebum i zwęża pory, a przy tym rozjaśnia delikatnie przebarwienia.

Żurawinowa maseczka złuszczająca
Rozgniatamy widelcem dwie łyżki żurawiny lub miksujemy suszoną (niesłodzoną). Dodajemy dwie łyżki rozdrobionych płatków owsianych. Łączymy składniki dodając naturalny jogurt tak, aby konsystencja pozwoliła maseczce utrzymać się na twarzy. Nakładamy na skórę na 10 minut i ścieramy wykonując lekki masaż (tak jak peeling). Na koniec przemywamy letnią wodą.

Maseczka do cery suchej
Łyżkę owoców miksujemy z połową banana. Możemy dodać kilka kropel oliwy z oliwek lub innego ulubionego oleju roślinnego. Nakładamy na skórę twarzy, szyję i dekolt na 20 minut. Zmywamy letnią wodą. Maska nawilża, odżywia, spłyca zmarszczki i napina skórę.

Pasta do zębów
Raz na jakiś czas możemy skorzystać z wybielających właściwości żurawiny i użyć jej do pielęgnacji jamy ustnej. Poza działaniem rozjaśniającym, korzystnie wpływa również na jamę ustną, przez wzgląd na właściwości bakteriobójcze. Drobnoziarnistą sól lub sodę mieszamy z rozdrobnionymi owocami. Nakładamy na szczoteczkę i stosujemy jak zwykłą pastę. Sam sok żurawinowy czy jedzenie kilku owoców dziennie mają trochę mniej skuteczne, ale podobne działanie. Żurawina wzmacnia również barierę ochronną płytki nazębnej i chroni przed przebarwieniami.

Żurawinowa "pasta" skutecznie rozjaśnia przebarwienia płytki nazębnej, dbając przy tym o wzmocnienie jej bariery ochronnej.
Żurawinowa "pasta" skutecznie rozjaśnia przebarwienia płytki nazębnej, dbając przy tym o wzmocnienie jej bariery ochronnej. fot. Agnieszka Majewska
Na zdrowie

Żurawina najbardziej znana jest dzięki swoim antybakteryjnym właściwościom i jest podstawą leków w infekcjach dróg moczowych, wrzodach i chorobach nerek. Minimalizuje ilość bakterii w układzie moczowym, zapobiega nawrotom, a także działa profilaktycznie. Ma jednak o wiele więcej zastosowań.

- Nasi przodkowie Słowianie przy jej pomocy leczyli przeziębienie, anginę, reumatyzm i zapalenie pęcherza, zapalenia w obrębie jamy ustnej, wrzody, choroby serca, a nawet bóle głowy spowodowane zaczadzeniem. Rozwój medycyny i badania potwierdziły ten szeroki zakres zastosowań - mówi Grażyna Szotyńska, właścicielka sklepu ze zdrową żywnością VeraVictus. - Jagody żurawiny korzystnie oddziałują również na układ krążenia, dzięki obecności substancji o właściwościach przeciwutleniających (flawonoidów, antocyjanów, witaminy C). Potas pomaga obniżać ciśnienie krwi. Naukowcy twierdzą, że regularne picie soku żurawinowego zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia. A to dzięki bioflawonoidom, które zapobiegają powstawaniu zakrzepów i rozszerzają naczynia krwionośne. Mają pozytywny wpływ na poziom dobrego cholesterolu HDL, co obniża ryzyko zawałów serca. Polecana jest również kobietom przed i w trakcie menopauzy - łagodzi uderzenia gorąca.
Żurawina działa jak naturalny antybiotyk, nie niszcząc przy tym organizmu. Coraz liczniejsze badania potwierdzają, że jej silne antyoksydanty chronią organizm przed przedwczesnym starzeniem i zapobiegają nowotworom.

- Właściwości żurawiny mają również zbawienne działanie dla naszych komórek mózgowych. Wpływa na spowolnienie procesu starzenia i obumierania szarych komórek, a tym samym wydatnie obniża ryzyko zapadania na choroby AlzheimeraParkinsona - dodaje właścicielka VeraVictus.
- Ma korzystny wpływ na łagodzenie odczynów zapalnych w naszym organizmie, przyspiesza odtruwanie i oczyszczanie naszego organizmu z licznych jego toksyn - informuje mówi Katarzyna Studzińska ze Smakoszewa, cateringu dietetycznego i okolicznościowego.
Napar z owców żurawiny ma wiele korzystnych właściwości. To bogactwo witamin i minerałów pomocnych w wielu dolegliwościach.
Napar z owców żurawiny ma wiele korzystnych właściwości. To bogactwo witamin i minerałów pomocnych w wielu dolegliwościach. fot. Agnieszka Majewska
Bogata w błonnik żurawina wspomaga odchudzanie. Reguluje przemianę materii i usuwa toksyny z organizmu, a przy tym jest niskokaloryczna. W kuchni znalazła zresztą wiele zastosowań.

- Owoce żurawiny, ze względu na dużą zawartość antocyjanów są bardzo cierpkie w smaku, dlatego też spożywanie ich w postaci nieprzerobionej jest utrudnione. Najlepszy ze względów terapeutycznych jest świeżo wyciskany sok z owoców. Mrożenie owoców także nie powoduje utraty ich korzystnych właściwości. Zastosowanie żurawin w formie kompotów i dżemów w celach fitoterapeutycznych jest niekorzystne ze względu na to, że gotowanie żurawin niszczy związki chemiczne odpowiedzialne za ich antybakteryjne działanie. Niemniej walory smakowe powodują, iż w kuchni mogą stanowić ciekawy dodatek do różnych dań, np. pieczonych mięs, naleśników - opowiada Szotyńska.
- Żurawina znakomicie się czuje jako dodatek do musli, jogurtów, owsianek, galaretek oraz wszelakich sałatek, a także jako znakomity dodatek do wszelakich pieczonych i duszonych mięs. Zaś nalewki z żurawiny są wisienką na torcie - dodaje Studzińska.
VeraVictus, sklep ze zdrową żywnością zdradza smaczne przepisy z żurawiną.

Żurawina do mięs
Składniki: 1 kg żurawiny, 50 dag cukru, 2 szklanki wody, sok z 1 cytryny, skórka cytrynowa.
Sposób przyrządzenia: żurawinę umyć, dokładnie odsączyć i skrapiając sokiem cytrynowym wsypać do słoi. Zagotować syrop ze skórką cytrynową, wystudzić, zalać owoce i zamknąć słoiki.

Koktajl żurawinowy poprawiający spalanie tłuszczu
Składniki: pół szklanki żurawiny, szklanka jogurtu ( opcjonalnie kefir lub maślanka), łyżka zmielonego siemienia lnianego, łyżeczka miodu, 1/4 łyżeczki cynamonu, mięta lub melisa.
Sposób przygotowania: żurawinę wyjmij z lodówki, umyj, odsącz, wrzuć do garnka, zalej szklanką ciepłej wody. Tak przygotowaną żurawinę doprowadź do wrzenia (nie gotuj!).
Przetrzyj, dodaj cukier trzcinowy lub miód. Zmiksuj żurawinę i jogurt naturalny. Dodaj
siemię lniane i cynamon. Przelej do szklanki, włóż do lodówki na kilkanaście minut.
Udekoruj świeżą miętą lub melisą.

Żurawina z gruszkami i miodem
Składniki: 250 g świeżych żurawin, 2 twarde, słodkie gruszki, pół szklanki cukru, 2 łyżki miodu, szczypta soli, mielony cynamon na czubek łyżeczki, 4 - 5 goździków.
Sposób przygotowania: żurawiny należy przepłukać i osuszyć. Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Następnie w ½ szklanki wrzącej wody rozpuścić cukier. Dodajemy żurawinę, gruszki, goździki i cynamon i gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż gruszki staną się szkliste, żurawiny popękają, a nadmiar płynu odparuje. Przyprawić je do smaku miodem i solą. Podajemy na ciepło lub na zimno do pieczonego mięsa lub do sera.

Żurawina z pomarańczami
Składniki: 250 g świeżych żurawin, 1 duża pomarańcza, pół szklanki cukru, szczypta soli.
Sposób przygotowania: żurawinę należy przepłukać i osuszyć. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Sok dopełnić wodą, tak aby było ok. pół szklanki płynu. Zagotować sok i rozpuścić w nim cukier. Dodać żurawinę, skórkę z pomarańczy i całość zagotować na małym ogniu, aż żurawina popęka, a nadmiar płynu odparuje. Podaje się na ciepło lub na zimno do pieczonego mięsa lub sera.

Smacznego!

Żurawina to doskonały dodatek do wędlin i serów.
Żurawina to doskonały dodatek do wędlin i serów. fot. Agnieszka Majewska
Warto pamiętać

- Dzięki zawartości kwasu benzoesowego (naturalnego konserwantu) żurawina zachowuje świeżość długo po zerwaniu owoców. W lodówce przechować ją można nawet sześć tygodni, a zamrożona nie straci swych wartości przez rok - mówi Katarzyna Studzińska ze Smakoszewa.
Jak większość produktów, także tu trzeba pamiętać o przeciwwskazaniach do jej spożywania.

- Niestety z uwagi na wysoką zawartość szczawianów, które zaburzają wchłanianie wapnia, żurawiny nie poleca się osobom cierpiącym na osteoporozę oraz w przypadku występowania kamicy nerkowej. Ponadto wzmaga działanie werfaryny, składnika leków przeciwzakrzepowych, może przyczynić się do powstania krwotoku u osób przyjmujących leki przeciwzakrzepowe - przestrzega Grażyna Szotyńska z VeraVictus.

Opinie (22) 1 zablokowana

  • Świeża żurawina fajnie "pęka" przy rozgryzaniu :)
    Smak mi nie pasował, jak pierwszy raz próbowałem, ale teraz mi smakuje :)

    • 8 0

  • Potrzebuje świeżej żurawiny (4)

    Drodzy Czytelnicy, gdzie można kupić świeża żurawinę?? Bardzo proszę o odpowiedź.

    • 6 2

    • Na rynku we Wrzeszczu w ostatni wtorek widziałam.

      • 1 1

    • hala targowa w gdansku

      • 1 1

    • Na rynku na przymorzu

      • 0 0

    • Zawsze była dostępna na rynku przy Elbląskiej.

      • 0 0

  • można zrobić z tego wino? (2)

    • 1 0

    • Na pewno się da :)

      • 3 0

    • .

      żura-wino?

      • 0 0

  • jak zurawina jak wszyscy wolą jesć smieci niz zdrową zywnosc

    informacja od największych producentów soków co sie najlepiej sprzedaje w Polsce i jednoczesnie co sie najlepiej oplaca sprzedawac w Polsce??
    Najlepiej sprzedaja sie napoje na bazie soków,są najtańsze w produkcji i największy na nich jest zysk.drugie miejsce to nektary.
    Napoje obecnie są w cenie Soków tylko ze wieksze pojemności , nektary czesto nawet droższe niz soki.

    • 6 2

  • Suszone owoce tez sa dobre ! (1)

    No dobrze, ale dlaczego nikt nie pisze o tym, czy warto jesc zurawine ususzona ?
    I ile w niej wartosci odzywczych i witamin ?
    Ja codziennie rano robie sobie moje wlasne "muesli" z platkow owsianych bio (posiadaja wlokna oczyszczajace jelita z roznych tlustych odpadow, wiec zbijaja cholesterol !), dorzucam suszone rodzynki (te jasne) i suszona zurawine.
    Suszona zurawina jest troche poslodzona przeez producenta, ale to nic. Sniadanie jest wtedy jeszcze lepsze !

    • 4 0

    • cytat

      ... Suszona zurawina jest troche poslodzona przeez producenta, ale to nic...
      proszę sprawdzić na opakowaniu, 45% cukru to nie takie trochę

      • 6 0

  • żurawina

    Kupisz na bazarkach- Gdyni jest na Hali Targowej
    Ja min.zamrażam w całości i dodaję do wielu sałatek,

    • 3 0

  • Najzdrowiej z piekna kobieta na Maderze

    • 3 2

  • Autor ankiety powinien dostać premie i Nobla!!! Gdzie mam wpisać że lubię suszoną a nie tylko bo w sloikach takze?

    • 2 0

  • cytryny

    Jeśli jest cytryna dla ubogich to dlaczego jest taka droga?

    • 3 3

  • Ble, ble, ble... pisać byle coś pisać... (3)

    Ble, ble, ble .... Wszystkie owoce i warzywa to samo zdrowie... Czy tak? Niestety nie! Żurawina ma stosunkowo wysoki indeks glikemiczny a przy tym jej skład nie zachwyca niczym specjalnym jeśli chodzi o minerały, witaminy, jakość białka czy tłuszczu. Również walory smakowe są wątpliwe. Ze zdrowej diety najlepiej ją całkowicie wykreślić na rzecz produktów roślinnych, które są znacznie lepszymi źródłami substancji odżywczych i mineralnych.

    • 2 7

    • Nie słodź, nie będzie miała wysokiego indeksu glikemicznego !!!!!!! (1)

      • 4 0

      • Bajki są tylko w reklamach

        I bez tego ma wysoki (IG 45) a sok jak każdy sok jeszcze wyższy (IG 50). Jedynie być może niektóre wyciągi (w tym cukrów) i preparaty z żurawiny mają niski indeks (ale jak to sprawdzić kupując kota w worku w sklepie?). To, że producenci dolewają oliwy do ognia i obowiązkowo dosypują cukier z buraków do produktów (bo inaczej by "nie zszedł") to już inna sprawa. Na szczęście w dużych supermarketach i sklepach specjalistycznych pojawiły się soki (np. maliny) bez dosypki cukru buraczanego. W zwykłych sklepach osiedlowych jest tylko soko-szajs dla mas, które choćby nie wiem jak by nie chciały będą tyły i rujnowały sobie tm zdrowie (bo nic innego przecież tam nie kupią bo po prostu nie ma). A potem tylko te bezmyślne "spalanie kalorii" (które nikogo nie odchudzi) i kolejki do lekarza, miażdżyca, wyjąca karetka na sygnale i na koniec ciało do spalenia w krematorium. Dobrze im tak - sami są sobie winni! Ostatecznie każdy ma mózg i może sprawdzić co sobie do gęby wkłada.

        Tak czy owak - po żurawinie, szczególnie po soku bedzie się przybierało na wadze. Nie ma co marzyć, że jest inaczej, bo ładnie wyglądaja, bo to magiczne owoce, bo to modne albo producenci i handlowcy nagabują "że to zdrowe". Życie to nie bajka (bajki są tylko w reklamach - i w niektórych artukułach prasowych).

        • 1 1

    • wysoki indeks glikemiczny

      napisal znawca kulturystyki internetowej

      nie jedz, nie polecam, rowniez ryb, grzybow, cebuli, owocow rozy, jagod czy owocow straczkowych bo to przeciez zlo w czystej postaci

      • 3 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Badania, konsultacje

Najczęściej czytane