• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Odżywianie kobiet i mężczyzn

opr. mw
27 lutego 2008 (artykuł sprzed 16 lat) 
aktualizacja: godz. 08:21 (27 lutego 2008)
Dobrze skomponowana dieta pomaga utrzymać odpowiednią wagę i zapewnia dobre samopoczucie. Dobrze skomponowana dieta pomaga utrzymać odpowiednią wagę i zapewnia dobre samopoczucie.

Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze jest różne dla kobiet i mężczyzn i zależy od wieku, aktywności fizycznej, stanu fizjologicznego (np. ciąża), klimatu w którym żyjemy oraz uwarunkowań genetycznych. O różnicach w odżywaniu, a także w odchudzaniu kobiet i mężczyzn opowiada Weronika Górska z Poradni Dietetycznej Smak Zdrowia w Gdyni

.

Niezależnie od płci, wszyscy musimy dostarczać sobie wraz z pożywieniem tych samych składników odżywczych. Przyjmuje się, że do prawidłowego funkcjonowania organizm ludzki potrzebuje około 60 różnych substancji. Należą do nich: aminokwasy egzogenne (te, których organizm nie potrafi wytworzyć sam), witaminy, minerały, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Wszystkie te skladniki powinny być dostarczane codziennie w poszczególnych posiłkach. I tu różnice między płciami zaczynają mieć znaczenie.

- Lekko pracujący 30-letni mężczyzna, o prawidłowej masie ciała potrzebuje 2700 kcal na dobę - wyjaśnia Weronika Górska. - Kobieta w tym samym wieku i przy podobnej aktywności powinna dostarczać 2000 kcal/dobę. Inny przykład to zapotrzebowanie na niektóre minerały: kobiety w wieku 19-26 lat potrzebują 18 mg żelaza dziennie, mężczyźni zaś 15 mg. Panowie natomiast mają większe zapotrzebowanie na magnez - aż 360 mg na dobę, podczas gdy paniom wystarczy 300 mg.

Przyjmuje się, że kobiety częściej tyją w obrębie ud i pośladków, dzięki czemu przyjmują tzw. sylwetkę gruszki. U mężczyzn zaś tkanka tłuszczowa kumuluje się w obrębie jamy brzusznej, co sprawia, że powstaje tzw. sylwetka jabłka. Różnice te są uwarunkowane specyfiką tkanki tłuszczowej, działaniem hormonów i czynnikami genetycznymi. Zdarza się jednak, że oba typy otyłości występują w odwrotnej konfiguracji (kobieta "jabłko", mężczyzna "gruszka").

- Otyłe osoby, których wskaźnik BMI (wagę dzielimy przez wzrost w metrach podniesionych do kwadratu) wynosi więcej niż 25 powinny określić rozmieszczenie tłuszczu w swoim ciele - tłumaczy Weronika Górska. - Można tego dokonać, obliczając stosunek obwodu talii do bioder (w cm). Wskaźniki te nazywamy WHR (waist to hip ratio). Jeśli WHR jest równy lub wyższy 0,8 u kobiet, a u mężczyzn 1,0, mamy do czynienia z otyłością brzuszną.

Dla obu płci bardziej niebezpieczna dla zdrowia jest właśnie otyłość typu brzusznego, inaczej zwana wisceralną. Otłuszczenie organów znajdujących się w jamie brzusznej (np. wątroby czy trzustki) zaburza ich funkcjonowanie, co sprzyja wystąpowaniu wielu zaburzeń metabolicznych z cukrzycą i hiperlipidemią na czele.

- Na szczęście dobrze skomponowana dieta może stosunkowo szybko przyczynić się do ubytku tkanki tłuszczowej zgromadzonej w obrębie brzucha - uspokaja Weronika Górska. - Jeżeli osoba jest zdrowa, wystarczy przestrzeganie podstawowych zasad zdrowego odżywiania i obniżenie kaloryczności codziennych porcji do 1200 - 1500 kcal.

Do powstawania drugiego typu otyłości (gruszka), który częściej dotyka młode panie, przyczynia się często wysoki poziom jednego z hormonów - progesteronu. Tłuszcz odkładany w rejonie ud i pośladków ma stanowić fizjologiczny zapas na czas ciąży i karmienia piersią.

- Często podczas samodzielnych prób odchudzania, panie odnotowują utratę kilogramów z górnych partii ciała, lecz uda i pupa wydają się pozostawać bez zmian - mówi Weronika Górska. - Pozbycie się nadwagi z tych okolic wymaga dużo wysiłku, bo nagromadzona tam tkanka tłuszczowa jest dosyć oporna na ograniczenia kaloryczne. Konieczna jest cierpliwość i włączenie regularnej, intensywnej ale odpowiednio dobranej aktywności fizycznej. Warto podjąć ten trud, bo duża otyłość "gruszkowa" obciąża układ kostno - stawowy i przyczynia się do powstawania zmian zwyrodnieniowych.

Skuteczną dietę przy tego rodzaju otyłości może opracować dietetyk. Na pewno powinna ona obfitować w świeże i mrożone warzywa oraz chude białko, np. ryby drób. Należałoby szczególnie wystrzegać się węglowodanów prostych czyli: białego pieczywa, klusek, placków, białego ryżu oraz wszelkich słodyczy.

- W przeciwieństwie do kobiet, mężczyzna z wystającym dużym brzuszkiem, zwanym żartobliwie oponką lub mięśniem piwnym często bagatelizuje problem i nie czuje potrzeby zbicia wagi - mówi Weronika Górska. - Społeczeństwo łatwiej akceptuje otyłych mężczyzn, rzadziej są oni poddawani krytycznym uwagom, kwestia estetyki również jest bagatelizowana. Zdarza się, że pierwszą osobą, która zwróci im uwagę na konieczność poddania się diecie jest lekarz, przy okazji badań kontrolnych. Z kobietami jest zupełnie inaczej. Mimo zapowiedzi zmian, obowiązującym kanonem kobiecego piękna jest ciągle szczupła sylwetka. Temat "jak schudnąć" jest obecny we wszystkich możliwych środkach przekazu skierowanych do kobiet w każdym wieku. Z jednej strony można to uznać za pozytywny przejaw promocji zdrowia, z drugiej jednak, skutkiem takiej nagonki może być niesłuszne obniżenie poczucia własnej wartości wynikające z nieudanych prób doścignięcia wykreowanego sztucznie ideału.

Niebezpieczeństwem są także coraz częściej diagnozowane zaburzenia odżywiania (anoreksja, bulimia) występujące w ogromnej większości wśród kobiet i to niestety coraz młodszych. Z najnowszych badań amerykańskich naukowców wynika, że niewielka nadwaga rzędu kilku kilogramów nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, a wręcz sprzyja zachowaniu odpowiedniej odporności.

- Najważniejsze jest przestrzeganie różnorodności spożywanych produktów, regularna, umiarkowana aktywność fizyczna i niedopuszczenie do powstawania otyłości, która jest niekwestionowanym wrogiem zdrowia - tłumaczy Weronika Górska.

Podstawowe zasady zdrowego odżywiania:

1 regularne spożywanie 4-5 niewielkich posiłków dziennie,
2 ograniczenie tłuszczów zwierzęcych na korzyść oleli roślinnych,
3. codzienna porcja wartościowego białka: ryby, jaja, rośliny strączkowe lub chude mięso,
4. ograniczenie produktów z białej mąki, spożywanie razowego chleba, grubych kasz,
5. wybieranie odtłuszczonych produktów mlecznych,
6. rezygnacja ze słodyczy, słodkich napojów oraz bezwartościowych przekąsek typu chipsy,
7. spożywanie 5 porcji warzyw i owoców dziennie.


Skorzystaj z porady dietetyków w Trójmieście.
opr. mw

Opinie (28) 3 zablokowane

  • Opinia została zablokowana przez moderatora

  • Do ja

    Nie powinno się jeść ziemniaków z mięsem, ale mięso z warzywami owszem. Dla wielbicieli ziemniaków dodam: ziemniaki z warzywami zjedzmy jako pierwsze danie a po około 1,5-2 godzinach mieso z warzywami. Zyska tylko organizm ,który nie będzie musiał walczyć z niestrawionymi i gnijacymi resztkami ( a takich nie może strawić do końca jeżeli mieszamy produkty). Oczywiście odezwą się tu zaraz wszyscy którzy jedzą tak dziesiątki lat i wyraźnie nie chorują. Właśnie -WYRAŹNIE. Proces zatrucia jest bardzo powolny dlatego tak zdradliwy, a przy stanie obecnej medycyny i farmacji( drogiej i co tu ukrywać podatnej na łapownictwo) lepiej dbać o siebie wcześniej :)
    Ps Życzę zdrowia

    • 0 0

  • fajny artykuł o zdrowym odżywianiu

    czytałam fajny artykuł ostatnio o zdrowym odżywianiu.... http://www.mojeorico.pl/lifestyle/czytaj_wiecej/28.html polecam lekturę

    • 0 0

  • Otyłość zwalczamy energią i prawidłowym biologicznie pożywieniem. To oczywiste !

    Odżywienie własnego organizmu to baza w oparciu o którą realizujemy aktywność życia.
    Problem nadwagi i otyłości (również cukrzycy typu 2) rozwiązuje przekaz ze strony internetowej, adres: www.magdalirl.com.pl
    Niezwykle ważna jest też wiedza z książki pt.:
    PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
    Znajdują się w niej unikatowe tabele żywieniowe tzw. Indeks Żywieniowy tj. IŻ produktu.
    Chleb typu KR-IRL stanowi aktualnie o wartości zdrowia oraz szczupłej prawidłowej sylwetce. Jest w nim ogromna energia i czystość biologiczna produktu zarazem.

    Wszelkie choroby związane z otyłością pominiemy, jeśli wyeliminujemy otyłość. Aby tego dokonać należy spożywać Chleb typu KR-IRL oraz żywność wg wartości tzw. Indeks Żywieniowy, tj. IŻ produktu. Jemy bez większych zahamowań, smacznie i dużo, a przede wszystkim energetycznie oraz bez uczucia głodu.
    Zmęczenie jest nam wtedy obce, a kreatywność myślenia zaskakuje nas samych. Zdrowiejmy i szczuplejmy zatem ! Takie odżywianie jest też wyjątkowo tanie, ponieważ zjadamy mniej drogich produktów, a to dlatego; że Chleb typu KR-IRL syci niewyobrażalnie przez 4-5 godz. gwarantując odżywienie biologicznie wzorcowe.
    Ta wiedza to puenta zdrowego i energetycznego życia.
    J. G. Warszawa

    • 0 0

  • bez paranoi

    pamiętajmy również,żeby nie popadać w paranoję zdrowego odżywiania, ponieważ może to stać się naszą obsesją i przysłonić inne ważne rzeczy w życiu.Nie odmawiajcie sobie kawałka pizzy po 18 albo pysznego ciastka z kremem w miłym towarzystwie.

    • 0 0

  • PRAWIDŁOWE ODŻYWIANIE.

    __PODPOWIEDŹ:
    BH.301.
    MOTTO: ŻYWIENIE RACJONALNE; wg: IRL KRAKÓW.

    Ja jednak polecam i wskazuję na rozsądek oraz umiar.
    Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych TOKSYN, energetyczne węglowodany wyłącznie do 26% wzrostu, czyli tzw. __NISKIE węglowodany, tj. do 26% wzrostu.

    Pokarmy o właściwym doborze białek, oraz co niezmiernie istotne, nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy. Tabele; Dozwolone oraz Zakazane dopełniają właściwej identyfikacji prawd przyrodniczych.

    To właśnie przy problemach z odżywianiem, przy zwalczaniu otyłości, również cukrzycy typu 2, niezmiernie pomocne są tabele z produktami odpowiednio prozdrowotnie, odchudzająco sklasyfikowanymi tzw. __INDEKS ŻYWIENIOWY, tj. IŻ produktu.
    Skuteczne i warto !!

    Zobacz też;
    __Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
    Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
    __Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
    __ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/

    Pozdrawiam Ciebie i WSZYSTKICH

    • 0 0

  • Otyłość. ŻYWIENIE RACJONALNE; wg: IRL KRAKÓW.

    BH.502.
    MOTTO: Człowiek jak każdy organizm żywy na naszej planecie, TYJE z dwóch powodów GŁÓWNYCH. *

    1. PIERWSZY POWÓD:
    To spożycie zbyt dużej ilości tłuszczu, który wchłania się szybko w jelicie cienkim i odkłada jako tłuszcz już ludzki. Tyjemy od tłuszczu w tempie ekspresowym.

    2. DRUGI POWÓD:
    Konsumpcja węglowodanów, ale tylko i WYŁĄCZNIE tych, które po spożyciu produktu zawierającego właśnie węglowodany, podnoszą poziom cukru wysoko, zmuszając trzustkę do wydzielania zbyt dużej ilości INSULINY, co skutkuje utworzeniem trójglicerydów, czyli również tłuszczu, głównie w górnych partiach ciała np. wychudzone osoby, a z fałdami tłuszczu na twarzy.

    PUENTA KIERUNKOWA:
    CHLEB typu KR-IRL, zawiera dużo węglowodanów, ale NISKICH, tzn. daje energię, a nie powoduje otyłości oraz tworzy uczucie sytości. Zdecydowanie niezbędny w procesie odchudzania. To kłopot, że nie kupisz tego chleba, nikt go nie piecze, nikt na nim nie zarabia, ale samemu upiec WARTO !!

    KAŻDY CHLEB UPIECZONY W OPARCIU O JAKĄKOLWIEK MĄKĘ, ZAWIERA WYSOKIE WĘGLOWODANY:
    Oraz ogrom toksyn tj. konserwanty, spulchniacze, barwniki, polepszacze zapachu i smaku, przyczynia się do plagi otyłości i cukrzycy typu 2, u ludzi, ale u kotów i psów nim karmionych również. *

    WIEDZĄ O TYM CHIŃCZYCY (1,2 MLD LUDZI) ORAZ HINDUSI (900 MLN):
    Którzy ciągle pracują i skutecznie się rozmnażają, ponieważ jedzą ogromnie dużo energetycznych węglowodanów, lecz tych niskich w ryżu i w kaszach. Ich energia nie ma sobie równych, nawet w sztukach walki gdzie jest to wyraźnie widoczne. Sukces życia dla współczesnego człowieka to konsumpcja NISKICH węglowodanów, tj. do 26% wzrostu, a wzorem są ludy Dalekiego Wschodu. PIWO jest dozwolone i po piwie się nie tyje, lecz po tym co się przy piwku zje np. tłuszcz i WYSOKIE węglowodany, tj. od 26,01% wzrostu.

    KONKLUZJA finalna:
    Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB typu KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk/24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.

    R E F L E K S J A:
    INDEKS ŻYWIENIOWY, a; INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
    IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes.

    ZOBACZ TEŻ; CUKRZYCA typu 2, wg: IRL KRAKÓW.
    Książka, pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
    Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione. ***
    Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUTIRL
    ADRES_______:

    • 0 0

  • Odchudzanie się mężczyzn

    cukry są najgorsze bo nie przynoszą nic dobrego dla organizmu. W tłuszczach rozkłada się wiele witamin, a z soli pobieramy cenne minerały. Ważne jest tylko żeby nie przesadzać z ilością tłuszczu i soli w diecie. Mój chłopak ostatnio bardzo przytył bo ciągle objada się pizzą i kebabami :/ Na chudzianka.pl/odchudzanie-mezczyzn-wstep znalazłam fajny artykuł o odchudzaniu się mężczyzn, tylko jak delikatnie zasugerować mu żeby w końcu wziął się za siebie?

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

II Ogólnopolska Konferencja Naukowa Prawa Medycznego: Nowoczesne technologie a prawo medyczne

konferencja

Certyfikowany kurs pierwszej pomocy

warsztaty, spotkanie

Biologia totalna | wykład wprowadzający 10 maja (piątek), godz. 20:30-22:30

70 zł
warsztaty, spotkanie

Najczęściej czytane