- 1 Brak znieczulenia, odsyłanie pacjentek. Jakie są problemy porodówek? (107 opinii)
- 2 Odra wraca? Do kwietnia więcej przypadków niż w całym ubiegłym roku (105 opinii)
- 3 Pogrzeby, które chcemy zapomnieć (108 opinii)
- 4 Lekarze z Gdańska z pierwszą w kraju robotyczną operacją przepukliny (8 opinii)
- 5 Zmiany skórne i świąd? To może być AZS (9 opinii)
- 6 L4 na wypalenie zawodowe? (39 opinii)
Co powinniśmy wiedzieć o mące migdałowej?
Mąka migdałowa powstaje ze zmielenia migdałów. Chociaż nie powinna być używana jako podstawowy element diety, a raczej jej dodatek, to warto zapoznać się z właściwościami tego produktu. Jej zastosowanie doceniają przede wszystkim osoby z celiakią, na diecie paleo czy wegetariańskiej.
- Mąka migdałowa - właściwości
- Mąka migdałowa - do czego?
- Mąka migdałowa - zastosowanie
- Przepis Karoliny Kaźmierczak-Siedleckiej, specjalisty dietetyki medycznej z Poradni Dietetycznej Dietoterapia
Mąka migdałowa - właściwości
Wśród właściwości mąki migdałowej znajdują się: obniżenie ciśnienia krwi, działanie antyoksydacyjne i antynowotworowe, obniżanie poziomu glukozy we krwi po posiłku czy obniżanie poziomu cholesterolu ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych.
- Mąka migdałowa jest bogatym źródłem: E, PP, B1, B2, cynku i magnezu. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Dzięki zawartości witaminy E poprawia kondycję skóry. W szczególności polecana jest osobom chorującym na celiakię, czyli uczulonym na gluten, ponieważ mąka migdałowa nie zawiera glutenu - mówi dietetyk Dominika Dietrich z Akademii Skutecznej Diety.
Mąka migdałowa powstaje ze zmielonych, surowych migdałów. Charakteryzuje się słodkim smakiem i bogatym aromatem.
- Jest doskonałym źródłem zdrowych węglowodanów i tłuszczy. Zawiera łatwo przyswajalne białko, dzięki czemu jest niezwykle pożywna i sycąca. Wysoka zawartość białka powoduje, że szybciej się najadamy i zaspokajamy swój głód. Poza tym jest źródłem makroelementów: fosforu, wapnia, magnezu, potasu, mikroelementów: żelaza, miedzi cynku, manganu oraz witamin: E, C, B1, B2, B3, B6 - mówi dietetyk Monika Turniak z Mój Dietetyk.
Mąka migdałowa - do czego?
Popularność zastosowania tej mąki nie ogranicza się do diety bezglutenowej. Bardzo chętnie korzystają z niej także osoby na diecie wegetariańskiej czy paleo. W 100 g mąki znajduje się aż 600 kcal, dlatego warto zwracać uwagę na ilość spożywanego produktu, zwłaszcza jeśli chcemy schudnąć. Pomimo tego, że jest dość kaloryczna, uznaje się ją za jeden z najzdrowszych produktów mącznych. Co ważne, jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.
- Jej zaletą jest także niski indeks glikemiczny. Jest dobra dla diabetyków. Nie podnosi ona bowiem tak gwałtownie poziomu cukru we krwi, jak ma to miejsce w przypadku mąki pszennej. Obniża poziom cholesterolu we krwi, dzięki zawartości kwasów tłuszczowych. Ich właściwy poziom w organizmie chroni serce oraz zapobiega udarom mózgu. Mąka migdałowa wykazuje też działanie antyoksydacyjne, zwalczając wolne rodniki - dodaje Monika Turniak.
Mąka migdałowa - zastosowanie
Mąkę migdałową można stosować jako dodatek do deserów takich jak ciasta, torty czy naleśniki na słodko, ale i do dań na słono. Świetnie sprawdzi się jako składnik ciasta chlebowego, ciasta do pizzy, wytrawnych naleśników czy panierki do potraw mięsnych.
Jednym z ciekawych pomysłów na wykorzystanie mąki migdałowej są naleśniki migdałowe na napoju ryżowym z pastą twarogowo-ananasową.
Przepis Karoliny Kaźmierczak-Siedleckiej, specjalisty dietetyki medycznej z Poradni Dietetycznej Dietoterapia
Składniki:
150ml napój ryżowy
20g jajko
40g mąka migdałowa
50g ser twarogowy półtłusty
100g ananas świeży
10g oliwa z oliwek
Wykonanie:
Napój zmiksować z mąką i jajkiem, a następnie naleśniki smażyć na patelni; ser zmiksować z ananasem i oliwą; naleśniki zwinąć z farszem.
- Joanna Puchalaj.stolp@trojmiasto.pl
Miejsca
Opinie (33) 2 zablokowane
-
2019-02-15 22:31
Nie kocham mąki nawet w walentynki.
Można ją lubić, lub nie, ale żeby kochać?! Toż to biofilia!
- 2 0
-
2019-02-17 16:51
celiakia to NIE jest uczulenie na gluten
celiakia to NIE jest uczulenie na gluten, a poza tym nie każda mąka migdałowa jest pozbawiona glutenu, bo może być nim zanieczyszczona w procesie produkcji lub pakowania, np jak jest pakowana lub mielona na tej samej linii co maka zawierająca gluten
- 0 0
-
2019-02-18 06:30
(1)
Chemia?? A myślisz, że w tych pseudonormalnych to mniej chemii?
- 0 0
-
2019-11-08 12:11
Mąka migdałowa ma wiele zalet. Po pierwszy jest bardzo pożywna, po drugie jest źródłem zdrowych węglowodanów i tłuszczów, które chronią nasze serce i minimalizują ryzyko udaru mózgu.
- 0 0
-
2020-07-30 02:12
hmm
ciekawe podobno nie można podgrzewać maki migdałowej bo składa się z niestabilnych kwasów tłuszczowych a to powoduje powstawanie nowotworów...
- 0 0
-
2020-11-30 12:45
Mąka migdalowa
Miele migdały wychodzi dużo taniej i bynajmniej wi m,że jest czysta.Maka która jest idealnym rozwiązaniem dla cukrzyków obniża również trójglicerydy.
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.