• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Lody dla ochłody, ale czy zawsze na zdrowie?

Justyna Potorska
28 lipca 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
W upalne dni lodziarnie zmieniają się w mekkę dla dzieci i - bywa - w utrapienie dla rodziców. W upalne dni lodziarnie zmieniają się w mekkę dla dzieci i - bywa - w utrapienie dla rodziców.

Dawniej wybór był niewielki: Mewa, Calipso, Bambino, w sezonie gałkowe z tradycyjnych, trójmiejskich lodziarni. Dziś od kolorów, smaków, form lodów może rozboleć głowa, a czasami także... brzuch.



Lody kupujesz:

- Stali klienci, którzy przychodzili tu w dzieciństwie, teraz wracają z własnymi dziećmi, wnukami, bywa że i prawnukami. Szukają tradycyjnego smaku, nasza receptura nie zmieniła się od pięćdziesięciu lat - mówi pracownik jednej z kultowych gdańskich lodziarni.

W Trójmieście nie brakuje miejsc, w których można zjeść tradycyjne lody, produkowane tak jak dawniej: bez zbędnej chemii, wyłącznie na bazie mleka, śmietany, cukru, jajek i smakowych, naturalnych dodatków, na przykład owoców.

W opozycji do takich lodziarni stoją sklepowe zamrażarki wypełnione po brzegi lodami w kolorowych, przyciągających wzrok opakowaniach.

- Prawdziwym problemem związanym z tego typu lodami jest ich częste rozmrażanie i zamrażanie. Po czym to poznać? Lód, który znajdował się przez jakiś czas w stanie prawie ciekłym, ma charakterystyczne kryształki lodu na powierzchni - przestrzega dietetyczka Małgorzata Jabłońska z poradni La Mariposa.

Wczytajmy się w skład jednej z etykiet waniliowych lodów typu "sandwich": cukier (na pierwszym miejscu), mleko w proszku, serwatka proszku, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu, zagęstnik: guma guar (E412) i pektyny (E440), aromaty. Efekt? Po spożyciu kilku takich lodów ból brzucha i wzdęcia niemalże gwarantowane.

To niestety nie wszystko - w lodach ze sklepowych zamrażarek można znaleźć też tłuszcze roślinne. Widząc je w składzie możesz mieć pewność, że są to tłuszcze utwardzane, źródło niebezpiecznych kwasów tłuszczowych trans.

- To zapychacze, ich nadmierne spożywanie, a o to w dzisiejszych czasach nietrudno, może prowadzić do miażdżycy, chorób nowotworowych. Lepiej się ich wystrzegać - radzi dietetyczka.

Trzeba jednak uczciwie przyznać, że powtarzane w mediach doniesienia o stosowaniu do produkcji lodów środka na wszy - piperonalu - który nadaje smak waniliowy, czy środka do produkcji detergentów - aldehydu C-18 - są przesadzone.

- Nie prowadziliśmy kontroli pod tym kątem w województwie pomorskim, ale nie odnotowaliśmy też żadnych skarg na jakość lodów związaną z obecnością środków na wszy czy pozostałości detergentów - podsumowuje Anna Obuchowska, rzeczniczka gdańskiego Sanepidu.

W takim razie co chodzi w powtarzanym od lat jak mantra przekonaniu, że lody z maszyny szkodzą? Zapewne o ich skład i sposób produkcji: mieszanie wody i gotowego proszku z masą dodatków - zagęstników, sztucznych aromatów, utwardzanych tłuszczów roślinnych. Tak kręcone lody nazywa się włoskimi, obrażając tym samym Włochów, którzy wolą swoje znakomite gałkowe gelato.

Nie popadajmy jednak w panikę: dietetycy nie grzmią i nie uciekają na widok osób zajadających lodowe desery. Pod warunkiem, że robią to z rozsądkiem.

- Oczywiście wszystko jest dla ludzi, mamy lato, zabranianie jedzenia lodów podczas takiej pogody nie ma sensu - uspokaja dietetyczka - Warto jednak wybierać te tradycyjne, gałkowe. Osoby, które dbają o linię, mogą zastąpić lody w wafelku tymi w pucharkach, unikać dodatków, takich jak bita śmietana czy polewy. Sorbety są dużo mniej kaloryczne niż lody z mleka i śmietanki.

A smak? To już rzecz gustu, różnica w kaloryczności jest minimalna. Ostatnie badania udowodniły, że na Pomorzu najbardziej lubimy czekoladowe. Przypomnijmy: Raport lodowy

Gdzie szukać dobrych lodów? Warto zajrzeć do tradycyjnych lodziarni, których w Trójmieście nie brakuje: Eskimo, Miś, Mariola czy Milano to tylko przykłady. Alternatywa? Wykonanie lodowego deseru w domu.

Sorbet cytrynowy
Przepis: Krzysztof Szulborski, Pomorska Akademia Kulinarna

200 ml soku z cytryn
starta skórka z 1 cytryny
100 g cukru pudru
50 ml wody

Przygotowanie: Umieść w mikserze sok z cytryn, startą skórkę z cytryny, cukier i dokładnie zmieszaj, dopóki całość nie osiągnie jednorodnej konsystencji. Przełóż do pojemnika i włóż do zamrażalnika na 2-3 godziny. Po upływie tego czasu ponownie włóż do miksera i wraz z 50 ml wody dokładnie zamieszaj przez 15 sekund. Gotowe!


Dwa lata temu wybraliśmy się w podróż poszukując tradycyjnych lodziarni w Trójmieście. Na szczęście działają do dziś.


Szukasz lodziarni w Trójmieście? Zajrzyj do naszego katalogu.

Miejsca

Opinie (168) ponad 20 zablokowanych

  • Lubię lody

    Oczywiście wolę zjeść dobrego loda z tradycyjnej lodziarni ze względu na lepszy smak, ale rzadko kiedy taka jest po drodze, kiedy ma się ochotę na loda. Wtedy kupuję lód ze sklepowej zamrażarki i jeszcze się takim nie strułem. Śmieszy mnie, zaprezentowany też w powyższym artykule, argument o rzekomej gorszości takich lodów ze względu na wysoką kaloryczność, ponieważ kupuję loda między innymi po to, aby doładować się kalorycznie.

    • 2 0

  • najgorsze lody z justynki (2)

    nie dosc ze chyba oszczedzaja na galkowych "prochach" bo lod roztapia sie w mgnieniu oka to jeszcze normalnie czuc ten barwnik czy smak dodawany do lodow,taka jakby lekka chemia.lepiej nie kupujcie

    • 6 2

    • Od czego utuczyły sie Grycanki?

      Czy od składu rodzinnych łakoci???

      • 4 0

    • "bo lod roztapia sie w mgnieniu oka" bo jest malo wody, a duzo smietany, glabie. Jak lubisz chemie to kup sobie w Marioli lub Delicjach - bedzmiesz miec smak rodem z Mcdonalda ktorego tak lubisz.

      • 1 0

  • lody miś (1)

    lody miś ul.sukiennicza NAJLEPSZE

    • 3 4

    • Kiedyś takie były

      Teraz to zmrożona masa z proszku przemysłowego smakująca wszystkim tylko nie prawdziwymi lodami.

      • 1 3

  • nasza receptura nie zmieniła się od pięćdziesięciu lat

    dodaliśmy tylko trochę benzoesanu sodu, E110, E123, syntetyczny asparatam, naturalny mocznik (E 926) no ale co tam smakuje jak u mamy

    • 5 4

  • sorbety grycana

    gdzieś na necie natrafiłam na kaloryczność sorbetów grycana, aż się zdziwiłam że mają tak mało kalorii! chyba na ich oficjalnej stronie są podane wartości, warto sprawdzić. dziś już nie jest tak goraco, ale wczoraj wieczorem zjadłam prawie całe opakowanie półlitrowe sorbetu z malin :DD

    • 0 4

  • lody

    Jak dla mnie najsmaczniejsze lody można kupić u Grycana. Są troszkę droższe, ale wg. mnie czuć się za co sie płaci - widać kawałki owoców nie są za słodkie i wole wspierać Polską firmę niż dawać zarobić koncernom.

    • 0 8

  • grycan

    ja osobiście jestem fanem grycana, nie wszystkie smaki mi podchodzą ale na przykład wymieszać w jednym deserze kilka sorbetów i jest bajeczka

    • 0 6

  • Najlepsze lody!

    Najlepsze lody jadłam w Sopocie, na samym dole Monte Cassino. Lody Gunga są naprawdę super! Po prostu rozpływają się w ustach!!

    • 2 0

  • Artykuł sponsorowany

    sponsorzy - właściciele lodziarni. poza tym moja laska robi najlepsze lody.

    • 0 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Rola osoby towarzyszącej w porodzie warsztaty dla mamy i taty

warsztaty, konsultacje

Biologia totalna | wykład wprowadzający 10 maja (piątek), godz. 20:30-22:30

70 zł
warsztaty, spotkanie

Slow Space by PUMA

20 zł
warsztaty, spotkanie, konsultacje, joga

Najczęściej czytane