- 1 Polski medyk na ukraińskim froncie. "Jeżeli znajdziemy się w niewoli, czeka nas tylko śmierć" (88 opinii)
- 2 Pacjent z sercem po prawej stronie dostał rozrusznik (10 opinii)
- 3 Jak pozbyć się cellulitu? 5 zabiegów na ujędrnienie i wysmuklenie ciała (18 opinii)
- 4 Alergie zaatakowały wcześniej niż zwykle. "Otwarte okno to zło" (86 opinii)
- 5 Zadbaj o włosy jak w azjatyckim salonie (3 opinie)
- 6 Insulinooporność: Jak radzić sobie z tą "prawie" chorobą? (48 opinii)
Lody dla ochłody, ale czy zawsze na zdrowie?
Dawniej wybór był niewielki: Mewa, Calipso, Bambino, w sezonie gałkowe z tradycyjnych, trójmiejskich lodziarni. Dziś od kolorów, smaków, form lodów może rozboleć głowa, a czasami także... brzuch.
W Trójmieście nie brakuje miejsc, w których można zjeść tradycyjne lody, produkowane tak jak dawniej: bez zbędnej chemii, wyłącznie na bazie mleka, śmietany, cukru, jajek i smakowych, naturalnych dodatków, na przykład owoców.
W opozycji do takich lodziarni stoją sklepowe zamrażarki wypełnione po brzegi lodami w kolorowych, przyciągających wzrok opakowaniach.
- Prawdziwym problemem związanym z tego typu lodami jest ich częste rozmrażanie i zamrażanie. Po czym to poznać? Lód, który znajdował się przez jakiś czas w stanie prawie ciekłym, ma charakterystyczne kryształki lodu na powierzchni - przestrzega dietetyczka Małgorzata Jabłońska z poradni La Mariposa.
Wczytajmy się w skład jednej z etykiet waniliowych lodów typu "sandwich": cukier (na pierwszym miejscu), mleko w proszku, serwatka proszku, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu, zagęstnik: guma guar (E412) i pektyny (E440), aromaty. Efekt? Po spożyciu kilku takich lodów ból brzucha i wzdęcia niemalże gwarantowane.
To niestety nie wszystko - w lodach ze sklepowych zamrażarek można znaleźć też tłuszcze roślinne. Widząc je w składzie możesz mieć pewność, że są to tłuszcze utwardzane, źródło niebezpiecznych kwasów tłuszczowych trans.
- To zapychacze, ich nadmierne spożywanie, a o to w dzisiejszych czasach nietrudno, może prowadzić do miażdżycy, chorób nowotworowych. Lepiej się ich wystrzegać - radzi dietetyczka.
Trzeba jednak uczciwie przyznać, że powtarzane w mediach doniesienia o stosowaniu do produkcji lodów środka na wszy - piperonalu - który nadaje smak waniliowy, czy środka do produkcji detergentów - aldehydu C-18 - są przesadzone.
- Nie prowadziliśmy kontroli pod tym kątem w województwie pomorskim, ale nie odnotowaliśmy też żadnych skarg na jakość lodów związaną z obecnością środków na wszy czy pozostałości detergentów - podsumowuje Anna Obuchowska, rzeczniczka gdańskiego Sanepidu.
W takim razie co chodzi w powtarzanym od lat jak mantra przekonaniu, że lody z maszyny szkodzą? Zapewne o ich skład i sposób produkcji: mieszanie wody i gotowego proszku z masą dodatków - zagęstników, sztucznych aromatów, utwardzanych tłuszczów roślinnych. Tak kręcone lody nazywa się włoskimi, obrażając tym samym Włochów, którzy wolą swoje znakomite gałkowe gelato.
Nie popadajmy jednak w panikę: dietetycy nie grzmią i nie uciekają na widok osób zajadających lodowe desery. Pod warunkiem, że robią to z rozsądkiem.
- Oczywiście wszystko jest dla ludzi, mamy lato, zabranianie jedzenia lodów podczas takiej pogody nie ma sensu - uspokaja dietetyczka - Warto jednak wybierać te tradycyjne, gałkowe. Osoby, które dbają o linię, mogą zastąpić lody w wafelku tymi w pucharkach, unikać dodatków, takich jak bita śmietana czy polewy. Sorbety są dużo mniej kaloryczne niż lody z mleka i śmietanki.
A smak? To już rzecz gustu, różnica w kaloryczności jest minimalna. Ostatnie badania udowodniły, że na Pomorzu najbardziej lubimy czekoladowe. Przypomnijmy: Raport lodowy
Gdzie szukać dobrych lodów? Warto zajrzeć do tradycyjnych lodziarni, których w Trójmieście nie brakuje: Eskimo, Miś, Mariola czy Milano to tylko przykłady. Alternatywa? Wykonanie lodowego deseru w domu.
Przepis: Krzysztof Szulborski, Pomorska Akademia Kulinarna
200 ml soku z cytryn
starta skórka z 1 cytryny
100 g cukru pudru
50 ml wody
Przygotowanie: Umieść w mikserze sok z cytryn, startą skórkę z cytryny, cukier i dokładnie zmieszaj, dopóki całość nie osiągnie jednorodnej konsystencji. Przełóż do pojemnika i włóż do zamrażalnika na 2-3 godziny. Po upływie tego czasu ponownie włóż do miksera i wraz z 50 ml wody dokładnie zamieszaj przez 15 sekund. Gotowe!
Dwa lata temu wybraliśmy się w podróż poszukując tradycyjnych lodziarni w Trójmieście. Na szczęście działają do dziś.
Szukasz lodziarni w Trójmieście? Zajrzyj do naszego katalogu.
Miejsca
Opinie (168) ponad 20 zablokowanych
-
2012-07-29 16:58
Lubię lody
Oczywiście wolę zjeść dobrego loda z tradycyjnej lodziarni ze względu na lepszy smak, ale rzadko kiedy taka jest po drodze, kiedy ma się ochotę na loda. Wtedy kupuję lód ze sklepowej zamrażarki i jeszcze się takim nie strułem. Śmieszy mnie, zaprezentowany też w powyższym artykule, argument o rzekomej gorszości takich lodów ze względu na wysoką kaloryczność, ponieważ kupuję loda między innymi po to, aby doładować się kalorycznie.
- 2 0
-
2012-07-29 17:42
najgorsze lody z justynki (2)
nie dosc ze chyba oszczedzaja na galkowych "prochach" bo lod roztapia sie w mgnieniu oka to jeszcze normalnie czuc ten barwnik czy smak dodawany do lodow,taka jakby lekka chemia.lepiej nie kupujcie
- 6 2
-
2012-07-29 17:44
Od czego utuczyły sie Grycanki?
Czy od składu rodzinnych łakoci???
- 4 0
-
2012-07-30 09:56
"bo lod roztapia sie w mgnieniu oka" bo jest malo wody, a duzo smietany, glabie. Jak lubisz chemie to kup sobie w Marioli lub Delicjach - bedzmiesz miec smak rodem z Mcdonalda ktorego tak lubisz.
- 1 0
-
2012-07-29 19:16
lody miś (1)
lody miś ul.sukiennicza NAJLEPSZE
- 3 4
-
2012-07-29 20:34
Kiedyś takie były
Teraz to zmrożona masa z proszku przemysłowego smakująca wszystkim tylko nie prawdziwymi lodami.
- 1 3
-
2012-07-29 21:30
nasza receptura nie zmieniła się od pięćdziesięciu lat
dodaliśmy tylko trochę benzoesanu sodu, E110, E123, syntetyczny asparatam, naturalny mocznik (E 926) no ale co tam smakuje jak u mamy
- 5 4
-
2012-07-30 11:52
sorbety grycana
gdzieś na necie natrafiłam na kaloryczność sorbetów grycana, aż się zdziwiłam że mają tak mało kalorii! chyba na ich oficjalnej stronie są podane wartości, warto sprawdzić. dziś już nie jest tak goraco, ale wczoraj wieczorem zjadłam prawie całe opakowanie półlitrowe sorbetu z malin :DD
- 0 4
-
2012-07-30 20:21
lody
Jak dla mnie najsmaczniejsze lody można kupić u Grycana. Są troszkę droższe, ale wg. mnie czuć się za co sie płaci - widać kawałki owoców nie są za słodkie i wole wspierać Polską firmę niż dawać zarobić koncernom.
- 0 8
-
2012-07-31 13:45
grycan
ja osobiście jestem fanem grycana, nie wszystkie smaki mi podchodzą ale na przykład wymieszać w jednym deserze kilka sorbetów i jest bajeczka
- 0 6
-
2012-09-12 13:49
Najlepsze lody!
Najlepsze lody jadłam w Sopocie, na samym dole Monte Cassino. Lody Gunga są naprawdę super! Po prostu rozpływają się w ustach!!
- 2 0
-
2013-02-06 18:46
Artykuł sponsorowany
sponsorzy - właściciele lodziarni. poza tym moja laska robi najlepsze lody.
- 0 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.