• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kiełbasa z kapustą zaradzi nowotworom?

js
11 stycznia 2008 (artykuł sprzed 16 lat) 
aktualizacja: godz. 11:32 (11 stycznia 2008)
Wędliny z fitozwiązkami trafiły na rynek pod postacią: kiełbasek, parówek, kiełbasy śląskiej i krakowskiej. Wędliny z fitozwiązkami trafiły na rynek pod postacią: kiełbasek, parówek, kiełbasy śląskiej i krakowskiej.

Kiełbasa, która może pomóc w walce z nowotworami trafiła do sklepów w Trójmieście. Jej recepturę opracowali naukowcy z Politechniki Gdańskiej.



Zdrowotne działanie wędlin "Brassica" mają zapewnić tzw. fitozwiązki pochodzące z... kapusty. Badania nad ich właściwościami trwały 7 lat. Jak dowiedli naukowcy posiadają one zdolności wiązania szkodliwych substancji znajdujących się w organizmie oraz sprawiają, że aktywne stają sie mechanizmy obronne likwidujące toksyny. Fitozwiązki wprawiają w ruch również procesy, które prowadzą do naprawy powstałych w organizmie uszkodzeń.

Jak mówi dr inż Agnieszka Bartoszek z Wydziału Chemii PG zdecydowano się na umieszczenie fitozwiązków w kiełbasie, ponieważ "jest to produkt popularny". Dodatkowo, jak twierdzą badacze, kapusta spożywana na surowo bądź gotowana, traci swoje prozdrowotne właściwości.

Na ogłoszenie pełnego sukcesu trzeba jednak poczekać. Dopiero w tym roku uczelnia zamierza wdrożyć badania kliniczne nad swoim wynalazkiem. Do ich zakończenia, jak twierdzi profesor Wiesława Łysiak-Szydłowska z katedry żywienia klinicznego Akademii Medycznej w Gdańsku można jedynie mówić o zwiększonej wartości odżywczej produktu.

Produkcję i dystrybucję wędlin zlecono pomorskim Zakładom Mięsnym "Nowak". Produkty mają zwiększoną ilość naturalnego białka, po to, by fitozwiązki mogły się w nich utrzymać i zadziałać. Dlatego są trochę droższe.
js

Opinie (82) 1 zablokowana

  • przemysłowo robione

    kiełbasy zawierają duże ilości związków rakotwórczych, a fitozwiązki mają zwalczać raka i wszystko gra, możemy jeść kiełbasę!

    • 0 0

  • NAPEWNO TEJ KIEŁBASY NIE KUPIE !

    MUSI TO BYC OCHYDNE I NIE POWINNO NAZYWAC SIE KIEŁBASA tylko kapusciana przerobka

    • 0 0

  • (1)

    kolejny chwyt marketingowy badania kliniczne dopiero sie zaczynaja ale co sie dziwić danon wciska nam kity ze actimil chroni przed przeziembieniem to dlaczego kiełbasa nie przed nowotworami i co na to wegetarianie hahahah.

    • 0 1

    • fajnie sie czyta takie wypowiedzi gdzie nie wiadomo gdzie jest poczatek a gdzie koniec zdania ludzie nauczcie sie w koncu pisac po polsku pisanie nie polega na zapisie slow ale trzeba je jeszcze uporzadkowac przecinkami i kropkami zeby mozna to bylo nazwac poprawna wypowiedzia oczywiscie ja umiem pisac poprawnie ale sie zmusilem do napisania takiego belkotu mam nadzieje ze ktos to przeczyta do konca jesli tak to pozdrawiam

      • 0 0

  • Hipnoza czyni cuda.

    Jestem o tym przekonany.
    Gdyby tak jeszcze milosnikowi Sopotu, hipnozą wypesfadowano pisanie, zostalbym 100% zwolennikiem tej metody.

    • 0 0

  • Do Damien

    "Prosty człowieku nieumiejący czytać ze zrozumieniem, to znaczy że właściwości te ma tylko kapusta rosnąca na polu. Po zerwaniu komórki zaczynają się rozkładać. Z tego co napisali potrzebne związki rozpadają się jako pierwsze."
    A ty we wróżbiarstwie robisz czy jak? Gdzie żeś to wyczytał??

    • 0 0

  • kry-pto-re-kla-ma, kry-pto-re-kla-ma

    • 0 0

  • Cudokiełbaski??

    Szkoda, że proces produkcji takich kiełbasek uwzględnia parzenie, co powoduje znaczne straty w ilości domniemanych substancji prozdrowotnych.
    Inna sprawa, że wiele do życzenia pozostawia stabilność oksydatywna tego "czegoś" (jakość czasami gorsza niż standardowych wędlin).
    Jeśli ktoś nie ma kasy na odświeżacze domowe, to lepiej niech tychże kiełbasek nie kupuje.

    Pozdrawia
    Undergroundowy Naukowiec

    • 0 0

  • Ummm pyszne...

    • 0 0

  • obrzydliwe te kiełbasy, na PG je w zeszłym roku za darmo rozdawali.

    • 0 0

  • Surowa nie ma tych właściwości, a gotowana już je traci. Znaczy się kiedy je kapucha nabiera? (1)

    Prosty człowieku nieumiejący czytać ze zrozumieniem, to znaczy że właściwości te ma tylko kapusta rosnąca na polu. Po zerwaniu komórki zaczynają się rozkładać. Z tego co napisali potrzebne związki rozpadają się jako pierwsze. Żeby je utrzymać potrzeba dużo białka więc mięcho się nadaje.
    A czemu PG a nie AM? Bo to chemia i PG sbie lepiej z tym radzi niż AM.

    • 0 0

    • DamiEN

      "Prosty człowieku nieumiejący czytać ze zrozumieniem, to znaczy że właściwości te ma tylko kapusta rosnąca na polu".
      - Dzieki za wytlumaczenie.
      Teraz juz nawet ja zrozumialem, dlaczego zajace sa takie zdrowe.

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Rola osoby towarzyszącej w porodzie warsztaty dla mamy i taty

warsztaty, konsultacje

Dzień dziecka. Joga dla dzieci 4-6 lat

60 zł
warsztaty, spotkanie, joga

Konferencja "SM i co z tego?"

konferencja

Najczęściej czytane