• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jak dbać o odporność?

Joanna Puchala
6 września 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Czosnek i imbir to nasi główni sprzymierzeńcy w walce z infekcjami.  Czosnek i imbir to nasi główni sprzymierzeńcy w walce z infekcjami.

Przełom lata i jesieni to czas, w którym bardzo łatwo o przeziębienie. Zmieniające się warunki pogodowe i pora roku nie sprzyjają odporności, dlatego zwłaszcza w tym okresie powinniśmy o nią odpowiednio zadbać.



Jak dbasz o odporność?

Funkcjonowanie układu odpornościowego w znacznej mierze zależy od sposobu odżywiania. Właściwie zbilansowana dieta zmniejsza bowiem ryzyko zachorowania.

- Na rynku dostępnych jest wiele produktów mających na celu uchronić nasz organizm przed infekcjami. Oprócz suplementów warto też zadbać o codzienną dietę, ponieważ odpowiednie odżywianie pomoże wzmocnić i ochronić organizm. Dieta jesienno - zimowa ma za zadanie rozgrzać organizm, a przede wszystkim dostarczyć mu cennych składników - mówi Dominika Dietrich z Akademii Skutecznej Diety.

Przede wszystkim witamina C



Kwas askorbinowy - znany jako witamina C - jest szybko zużywany przez nasz organizm podczas infekcji, dlatego też szczególnie jesienią zaleca się suplementację.

- Dobrym źródłem witaminy C są m. in. natka pietruszki, czerwona papryka, porzeczki, truskawki, żurawina oraz owoce cytrusowe - mówi Karolina Kaźmierczak-Siedlecka, specjalista dietetyki medycznej z Poradni Dietetycznej Dietoterapia. - Oprócz witaminy C istotną rolę we wzmocnieniu odporności odgrywa witamina D. Zapotrzebowanie na nią jest bardzo zróżnicowane i zależy m. in. od wieku oraz stanu fizjologicznego (przykładowo: ciąża, laktacja). Główny źródłem tej witaminy jest synteza skórna. Witaminę D można dostarczyć z pożywienia, wprowadzając do diety takie produkty, jak tran, ryby (np. śledź, makrela, łosoś, tuńczyk), mleko i produkty mleczne. Warto podkreślić, że zawartość witaminy D w produktach żywnościowych jest niewielka i niestety często konieczna jest jej suplementacja.
Funkcjonowanie układu odpornościowego w znacznej mierze zależy od sposobu odżywiania. Funkcjonowanie układu odpornościowego w znacznej mierze zależy od sposobu odżywiania.

Składniki mineralne



Prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego wiąże się nie tylko z dostarczaniem witamin, ale też składników mineralnych. Ważną rolę odgrywają: cynk, selen i żelazo.

- Selen zwiększa aktywność komórek układu immunologicznego. Jego źródłem są podroby, ryby, czosnek oraz nasiona roślin strączkowych. Cynk zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji, w związku z tym również wpływa na poprawę odporności. Cynk występuje w serach podpuszczkowych, wątrobie, kaszy gryczanej oraz w mniejszych ilościach w jajkach - dodaje Karolina Kaźmierczak-Siedlecka.
Niedobór żelaza może być związany z obniżeniem czynności bakteriobójczych.

- Warto zauważyć, że istnieją dwa rodzaje żelaza, tj. żelazo hemowe zawarte w produktach pochodzenia zwierzęcego oraz żelazo niehemowe, którego źródłem są głównie produkty roślinne. Oprócz zawartości żelaza w danym produkcie istotna jest również jego przyswajalność. Żelazo z połączeń hemowych jest zdecydowanie lepiej przyswajalne niż z połączeń niehemowych. Źródłem żelaza są podroby, w tym w szczególności wątroba, mięso - głównie czerwone, natka pietruszki, nasiona roślin strączkowych oraz jajka - podkreśla Karolina Kaźmierczak-Siedlecka.
Najważniejsze witaminy i składniki mineralne wg Dominiki Dietrich, które powinny znaleźć się w diecie mającej na celu wzmocnienie odporności:

Witamina C - jest jedną z najważniejszych witamin wspomagających układ immunologiczny, pobudza tworzenie się komórek odpornościowych - limfocytów B. Witaminę C można znaleźć w papryce czerwonej, kapuście kiszonej, natce pietruszki oraz owocach cytrusowych.

Witamina A - chroni nabłonek układu oddechowego przed dostaniem się drobnoustrojów. Witamina A znajduje się w maśle, jajkach, marchewce, tranie.

Cynk - jest bardzo ważnym składnikiem mineralnym, który buduje odporność organizmu. Cynk można znaleźć w pestkach dyni, orzechach, innych ziarnach, pieczywie z pełnego ziarna, ryżu brązowym, płatkach owsianych oraz w rybach.

Selen - ma bardzo duże znaczenie w przypadku prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego, poprzez zwalczanie namnażania się drobnoustrojów chorobotwórczych. Selen można znaleźć w sezamie, orzechach brazylijskich, a także w rybach.

Zdrowe tłuszcze - NNKT - Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe - znajdują się głównie w rybach morskich np. w makreli, śledziu. Kwasy powodują wzrost prostaglandyn, pobudzających układ odpornościowy do pracy. Kwasy te znajdują się także w produktach pochodzenia roślinnego np. oleju lnianym, rzepakowym, sezamowym.


Napar z malin pomoże nam się rozgrzać i dostarczy cennych witamin. Napar z malin pomoże nam się rozgrzać i dostarczy cennych witamin.

Cebula, czosnek i imbir - podstawa żywieniowa w walce z infekcjami



- Cebula zawiera glikozydy, które pozytywnie wpływają na wzmacnianie odporności. Jest antybiotykiem, który niszczy bakterie, nawet gronkowca złocistego. Sok z cebuli zapobiega infekcjom, ułatwia gojenie się ran. Warzywo to ma właściwości wykrztuśne i przeciwzapalne, jest rewelacyjnym lekiem na choroby górnych dróg oddechowych - podkreśla Dominika Dietrich. - Czosnek nie zawsze lubiany, ale nie można o nim zapomnieć w komponowaniu menu jesiennego. Czosnek jest bronią przeciwko infekcjom bakteryjnym oraz wirusowym. Można go zastosować w leczeniu infekcji gardła, przeziębień, grypy, infekcji oskrzeli i płuc. Imbir natomiast wykazuje działanie rozgrzewające, dlatego jest bardzo dobrym dodatkiem do herbaty z cytryną i miodem.
Chcąc wzmocnić odporność możemy również sięgać po rozgrzewające i wzmacniające odporność napoje: napar z malin, ciepłą wodę z cytryną i imbirem czy rosół.

- Napar z malin ma działanie napotne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Zarówno maliny, jak i ich liście działają przeciwgorączkowo - tłumaczy Dominika Dietrich. - Dwie łyżki suszu z malin należy zalać połową szklani wrzątku, odczekać ok. 10-15 minut i wypić napar. Do naparu można dodać także naturalnego soku z malin bez dodatku sztucznego cukru
W okresie jesiennym i zimowym nie zapominajmy też o systematycznym nawadnianiu organizmu.

- Zimą wypijamy bardzo małe ilości wody, często tłumacząc, że woda jest za zimna. Jest na to sposób - do szklanki ciepłej przegotowanej wody można dodać dwie łyżki soku z cytryny oraz starty korzeń imbiru - około ¼ łyżeczki. Taką wodę można pić pomiędzy posiłkami - sugeruje Dominika Dietrich. - Jeżeli temperatura na zewnątrz jest bardzo niska, dobrym sposobem na rozgrzanie jest rosół. Co ciekawe, wcale nie musi być bardzo tłusty - może być ugotowany na mięsie z indyka czy kawałku wołowiny z dużą ilością warzyw. Rosół sprawdza się także w przypadku osób, które chorują na grypę i nie mają ochoty na jedzenie.

Miejsca

Opinie (57) 2 zablokowane

  • podstawa to ruch na świeżym powietrzu (2)

    od kiedy zacząłem biegać nie choruję, a całe życie byłem raczej chorowity, to po prostu działa

    • 28 3

    • Zgodzę się. ja bym jeszcze dodał przegrzewanie się (1)

      Ludzie siedzą w dusznych pomieszczeniach 26 stopni, ubierają się jak na front wschodni, moczą w wannie z wodą 40 stopni a potem jak otworzy taki lodówkę, to od razu katar.
      22 stopnie w pomieszczeniu to powinien być absolutny maks, najlepiej trzymać około 20. Inaczej masz inkubator dla bakterii.

      • 17 0

      • Trzymamy 19 st. i właśnie jest ok, a mamy małe dzieci.

        Ja przestałem się przeziębiać od kiedy chodzimy na marszo- spacery z psem, w każdą pogodę.

        • 11 0

  • Herbatka z kory wierzby a nie aspiryna ktora robi dziury w jelitach lub paracetamol, ktory tylko usmierza bol i nic poza tym (1)

    • 9 1

    • Aspiryna to samo zło. Robi dziury w jelitach, mózgu, powoduje wygraną PIS i zmienia światła na skrzyżowaniach na czerwone

      • 11 0

  • Seta i galareta.

    I zadne chorobsko nie wezmie

    • 14 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Zlot motoCYClovy 2024 & II Deadlift Truck Edition

konsultacje, zlot

Rola osoby towarzyszącej w porodzie warsztaty dla mamy i taty

warsztaty, konsultacje

Warsztaty dla dorosłych. I wszystko jasne!

20 zł
wykład, warsztaty, spotkanie

Najczęściej czytane