• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ile szynki jest w szynce?

Justyna Spychalska
19 kwietnia 2011 (artykuł sprzed 13 lat) 
W czasie zakupów warto sprawdzić na etykiecie, ile białka zwierzęcego jest w szynce. W czasie zakupów warto sprawdzić na etykiecie, ile białka zwierzęcego jest w szynce.

Słuszny kawałek szynki z kością był obowiązkowym składnikiem każdej staropolskiej, dworskiej uczty. Obecnie większość dostępnych w sklepie szynek w niczym nie przypomina tych z dawnych czasów. Zamiast pachnieć mięsem, ociekają wodą.



W poszukiwaniu prawdziwej szynki najlepiej najpierw zajrzeć do... słownika. Według definicji jest to wędlina z tylnej części półtuszy wieprzowej. W takim razie dlaczego większość dostępnych w sklepach szynek nie ma ani struktury, ani kształtu mięsa?

Szynkę kupujesz:



Duża część dostępnych w sklepach szynek to wyroby tzw. wysokowydajne. Brzmi kusząco? Nie daj się zwieść. Wysokowydajna szynka to taka, którą podczas produkcji napompowano wodą na tyle, że zawiera mniej niż 16 proc. białka zwierzęcego (dodajmy, że dobre szynki zawierają 17-30 proc. białka). W dużych zakładach mięsnych z jednego kilograma szynki wędliniarze potrafią otrzymać ... aż dwa kilogramy.

Woda w szynce nie jest niczym szczególnym - proces technologiczny obejmujący wędzenie, parzenie lub pieczenie wymaga dodatku 10-15 proc. wody (i tak wyparowuje ona podczas obróbki). Poza tym, wiele osób lubi tzw. "mokrą szynkę", która jest soczysta i zawiera mniej kalorii. Mimo to, praktykowane przez niektóre zakłady dodawanie 100 proc. wody jest już lekką przesadą. W jej wiązaniu pomagają dodatki - fosforany, białko sojowe, błonnik. Konsystencję poprawiają za to żele roślinne - karageny.

- Aromaty, substancje wiążące, konserwanty i barwniki pozwalają uzyskać produkt trwały, o atrakcyjnym wyglądzie, a przy tym tańszy w produkcji (większa ilość wypełniaczy = mniejsza ilość mięsa) - wyjaśnia Weronika Górska z poradni dietetycznej Smak Zdrowia. - Trzeba na nie uważać: fosforany utrudniają przyswajanie wapnia, azotan sodu (E-251) w wysokiej temperaturze wydziela rakotwórcze substancje, szkodliwe są również aromaty dymu wędzarniczego (zresztą wędzenie naturalne też nie jest najzdrowszą metodą obróbki).

Jeśli masz ochotę na szynkę "jak za dziada pradziada", sprawdź, ile zawiera mięsa. Warto spojrzeć też na ilość białka zwierzęcego - jeśli jest go więcej niż 16 proc, znaczy to, że nie masz do czynienia z wędzonką wysokowydajną.

- Niestety, bardzo trudno zorientować się, z jakiego rodzaju produktem mamy do czynienia, kupując szynkę na wagę - przestrzega Weronika Górska. - Jest jednak kilka praktycznych wskazówek. Galaretowaty, żółtawy nalot może świadczyć o tym, że do produktu dodano białko, ale niekoniecznie to pochodzące z mięsa. Po przekrojeniu szynki w żadnym wypadku nie powinna z niej kapać woda.

Rzeczywiście, wygląd szynki mówi wiele o jej składzie i rodzajach. Kwadratowy czy prostokątny kształt sugeruje, że masz do czynienia z szynką konserwową, która powstaje ze zmielonego mięsa (najczęściej gorszego jakościowo). Intensywny różowy kolor i wyraźna struktura mięsa charakteryzuje szynki surowe (dojrzewają nawet kilka lat). Szara barwa cechuje szynki pieczone, jednak te są obecnie wyrobami niszowymi, produkowanymi tylko w małych, regionalnych masarniach mięsnych. Jeśli szynka ma jasnoróżową barwę, prawdopodobnie jest parzona. Kupując ją, warto zwrócić uwagę na strukturę i kolor (nie powinny być jednolite). Duża ilość małych dziurek na przekroju to ślady po strzykawce, czyli intensywnym zwiększaniu wydajności.

Niech nie zwiodą Cię nazwy. Szynki "Szlachecka" czy "Królewska" mogą nie mieć nic wspólnego z tym, co spożywało się kiedyś na polskich dworach. Z kolei szynka obwiązana sznurkiem, o czym wie każdy wędliniarz, często jest wyrobem kiepskiej jakości w kuszącym opakowaniu. - Czasem producenci obwiązują "szynkę" sznurkiem, aby się nie rozpadła od nadmiaru dodatków, a nie dlatego, że jest to np. dobry produkt regionalny - dodaje Weronika Górska.

No dobrze, ale wróćmy do definicji - przecież szynka to wyrób wieprzowy. Jak w takim razie powinno się traktować szynkę z indyka czy kurczaka?

- Faktycznie mianem szynki powinno się nazywać produkty z wieprzowiny - mogą być one gotowane, pieczone, wędzone. O ile szynka może być wędliną, to nie każda wędlina będzie szynką - tłumaczy Weronika Górska.

Wnioski? Jeśli szukasz prawdziwej szynki, nie poddawaj się - znajdziesz ją przede wszystkim w sklepach niewielkich, regionalnych zakładów mięsnych. Pytaj o skład - zawartość mięsa i białka. Sugeruj się wyglądem samej szynki, nie opakowaniem. Kierując się tymi wskazówkami, unikniesz sprzątania kałuży wody w lodówce.

Opinie (154) 6 zablokowanych

  • po wędliny jeżdżę do Luzina - tam można kupić domowe wyroby najwyższego gatunku. (1)

    Gdzie szynka smakuje szynką, kiełbasa kiełbasą, a takiej wędzonej polędwicy nie dostanie się z żadnych delikatesach.

    • 3 0

    • Szynka z Luzina.

      Szkoda , za daleko ....

      • 0 0

  • Najlepsze wędliny, a wszczególności kabanosy (3)

    Do osób z Trójmiasta - pod nosem jest jedna z najlepszych masarni w Polsce. Nie mają nastrzyku, a produkty są bardzo wysokiej jakości. Mi najbardziej smakują kabanosy. Dodają same przyprawy. A peklowanie szynek jest robione na zasadzie zanurzeniowej.
    Mała masarnia znajduje się w Bolszewie przy ul. Rzeźnickiej - Tadeusz Sobolski. Mają gdzieś sklep, ale i tak bardziej opłaca się kupować bezpośrednio z kija wędzarniczego bo jest znacznie taniej.
    Zaopatrują hotele i ośrodki wczasowe o wyższym standardzie.

    Spróbujcie, a zobaczycie że wrócicie z powrotem.
    I żeby nikt nie myślał, że to jest pseudo reklama bo nią nie jest. Chcę pokazać, że nie trzeba daleko szukać, żeby znaleźć prawdziwe rarytasy mięsne.
    Pozdr.

    • 42 3

    • Z tym brakiem nastrzyku, to przesadziłeś.... ale i tak jakość jest wysoka

      Z tym brakiem nastrzyku, to przesadziłeś.... ale i tak jakość jest wysoka. Warto "zapolować" na te wędliny.

      • 0 0

    • potwierdzam. Wspaniałe wyroby. Zawsze tam kupuję

      • 0 0

    • Odp: Najlepsze wędliny, a wszczególności kabanosy

      Sprawdziłem, zgadzam się w 100%, fantastyczne produkty, kabanosy rewelacja! Teraz dopiero jak mam dobre porównanie to widzę czym nas karmią w marketach itp. :(

      • 3 0

  • czy ktos wie gdzie mozna kupic dobrej jakosci wedliny? (24)

    i tu nadmienie, ze nie chodzi mi o kupowanie najtaniej jak przedmowca nadmienil. Jesli mialabym pewnosc co do jakosci cena nie jest istotna.

    • 9 4

    • na ul. Wałowej w Wejherowie sklep mięsny Darżlubie oraz na targowisku sklep właśnie pana Sobolewskiego z Bolszewa,korzystam z jednego i drugiego sklepu.

      • 0 0

    • Tak . Hala Targowa Gdańsk stoisko 040 . Wędliny z małych wędzarni.

      • 0 0

    • (1)

      w hali Lotnia na Zaspie sklep z wędlinami ' U Ani ' gwarantuje ze tam dostaniesz prawdziwe wedliny a i mi eso do pieczenia i wędzenia bez nastrzyku

      • 2 5

      • Zgadzam się w 100%.Naprawde dobre i bez tych wszystkich świństw.I jaka miła obsługa...

        • 0 0

    • (6)

      Rynek na Przymorzu !

      • 0 6

      • (5)

        w galerii przymorze jest na pasażu sklepik Krakowski Kredens.Drogo ale naprawde warto.Polecam

        • 4 8

        • tak... szynki z glutaminianem sodu...

          czytajcie etykiety!!

          • 2 0

        • Kredens ? To ci co oszukiwali na podawanych recepturach że niby zdrowo i bez konserwantów ?

          też się nabrałem ale tylko raz

          • 6 0

        • Spróbuj ich czekoladę. Zmienisz zdanie o tych cwaniakach.

          • 2 0

        • byłem, góweno jakich mało

          to tyle,
          W jednym Nowaku znalzałem dwie dobre cienkie kiełbasy
          a w jakimś innym sieciowym jedną dobrą wędlinę.
          To by było wszystko.
          Mięska dobrego brak. No może z wielkim trudem jak się trafi
          ale to jest loteria.
          Cielęcina, zapomnij, baranina, jak cię mogę,
          może hodowlane jelenie jeszcze,
          króliki przerośnięte, co się dzieje w tym kraju?

          • 7 0

        • Też tam kupuję, przepyszne szynki, a kabanosy są po prostu rewlacyjne!

          • 2 5

    • Zaskocze Ciebie (5)

      Pewnie Ciebie zaskocze - w Biedronce.
      Obok tanich pompowanych wedlin sa tam takze produkty "drozsze" pakowane po 90g w bardzo dobrej jakosci.
      Na kazdym opakowaniu masz napisane z czego jest i ile miesa zuzyto by powstala dana wedlina, wiec wiesz co jesz.

      • 10 8

      • mówi się "cię" (3)

        nie "ciebie"

        • 1 13

        • Ciebie

          Ciebie

          • 0 0

        • on kupuje w buiedronce-wiec nie wymagaj zeby byl madry (1)

          i wyksztalcony... czemu buedny bo glupi! czemu glupi..itd

          • 2 18

          • Żal

            Żal mi ciebie..., takie wypowiedzi świadczą tylko jak pustym jesteś człowiekiem!!!!

            • 9 2

      • skład to nie wszystko.

        w B. są dobre paczkowane, ale jak chcesz kupić Szynkę przez duże S to tam jej nei ma.

        • 13 1

    • Gdynia, hala targowa, ul.Jana z Kolna - polecam (1)

      najlepsze produkty, zwłaszcza mięso i ryby.
      dobre wędliny (głownie szynki i wedliny typu jałowcowa, z lokalnych masarni) można też kupić w niedziele na giełdzie w Pruszczu Gd

      • 3 0

      • i karasie można dostać ;P

        i wołowina świeża,
        jajka też dobre,
        czikeny też dobre.

        giw him a cziken ;P

        • 3 0

    • Kleszczewo (1)

      Polecam wedliny w Goscincu u przyjaciol w Kleszczewie, maja hodowle pstragow i pyszny garmaz, od ich wedlin i calej reszty jestesmy w domu uzaleznieni

      • 3 2

      • Potwierdzam

        Byłem niedawno po raz pierwszy, na pewno powtórzę. Pyszny pstrąg w jabłkach. Obiadki na miejscu a'la domowe, słuszne i smaczne porcje. Wędliny smaczne. Pstrągi we wszystkich postaciach :)

        • 2 0

    • dziekuje za podpowiedzi

      a teraz bede wyprobowywac podane miejscowki

      • 2 0

    • Na hali w Gdańsku, na dole jest takie małe stoisko ze "zdrową żywnoscią" - schodami w dół i w lewo - zresztą poznasz po cenach :)

      • 6 2

    • Sklep Lis Sierakowice, Wrzeszcz, Grunwaldzka, za Sobótki, przed Bankiem ING(nie pamiętam numeru)

      • 11 1

  • Nie zawsze udane wyroby (1)

    Kupowałam kilka razy wyroby i były dobre ale ostatnio zakupione 14/02/2018 były tak niedobre ,że muszę to napisać.
    kiełbasa sucha bardzo słona i żle wymieszana, bo były puste miejsca i wyglądał jak przez sitko , żółte plamy , od czego?

    • 3 0

    • Zolte plamy to tluszcz ?

      • 0 0

  • Najlepsze wedliny

    Te wędliny z Bolszewa to Sobolski i wiem gdzie znajdują się jego wyroby , są na Hali Targowej w Gdańsku stoisko 040 . Mają te wędliny , ale również z innych małych wędzarni. Ta właścicielka bardzo dba o to by wędliny były z małych wędzarni bez konserwantów . Również ma najlepsze pasztety na świecie tak jakby się samo zrobiło w domu . Naprawdę właściciel dba o to by nie truć ludzi jak niektóre sklepy

    • 7 5

  • Mięso

    Niestety, chcac kupić najtaniej jak się da, kupujemy 50% szynki i 50% wypełniaczy wszelkiej maści, ja już wolę mniej mięsa jeść ale dobre gatunkowo, trzeba omijać szerokim łukiem mięso z marketów gdzie jest tania masówka. Jak ktoś nie może u siebie dostać dobrego mięsa to polecam zajrzeć na befsztyk.pl, mają świetny wybór i oferują dostawę w całym kraju.

    • 0 3

  • Zdrowe jedzenie

    Jeżeli ktoś chce kupić sobie zdrowe mięso które nie jest nafaszerowane paszami genetycznie zmodyfikowanymi i innym świństwem niech sobie kupi małego prosiaczka a następnie podhoduje go przez kilka tygodni karmiąc ziemniakami, otrębami, oraz kwaśnym mlekiem lub serwatką, na takim jedzeniu świnki najlepiej rosną. Jak świnka urośnie wynajmuje się rzeźnika który dokonuje uboju i robi domowe wędlinki.

    • 1 3

  • BALERON. co o nim sądzicie ? (3)

    ja uważam że baleron jest jedynym z prawdziwych mięs. Jego wygląd (kształt zew. struktura, z tzw. tłuszczykiem, skórka) wygląda najprawdziwiej z wielu mięs.
    Baleron gotowany smakuje wyśmienicie (przynajmniej dla mnie) ;)
    Ale cena ... to ok 14 zł a dziś w promocji 9.99 :) czy ta cena może sugerować plastik ? Ale nie sądzę. Badając to mięsko organoleptycznie tutaj raczej nie można oszukać co do wyglądu i struktury.

    • 2 1

    • lubię baleron (1)

      • 1 0

      • a ja ziemniaki

        • 0 0

    • widzisz, synku

      tak wygląda baleron

      • 1 0

  • Dziadkowa szynka (1)

    Ja kupuje tylko dziadkową szynkę jest naturalna i nie ma w sobie żadnego E-

    • 0 3

    • Sól tez ma onaczenie E

      widać, żeś "znafca"

      • 1 0

  • dlatego (1)

    ostatnio co kilka miesięcy jezdze kolo trojmiasta po pol swiniaczka bierzemy z kolegą po połowie, rzeznik na miejscu rozrabia mi na kawalki za 30 zl , weterynarz 10zl i mam to co widze bez zadnej chemii 4,40 za kilolgram mieska. Fakt troche wiecej pracy przy tym ale sama swiadomosc ze swinia nie podjadala suchych koncentratow a ziemniaki,chmieliny :-) i inne rzeczy raczej zamyka każdą dyskusję

    • 4 0

    • podziel się świnią

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Rola osoby towarzyszącej w porodzie warsztaty dla mamy i taty

warsztaty, konsultacje

Maj w Sercu Mamy 2024 - rozwojowy festiwal łączący pokolenia

festyn, warsztaty, spotkanie, joga

Młodzieżowa Grupa Wsparcia

100 zł
warsztaty

Najczęściej czytane