• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ile jest kebaba w kebabie? Po kontrolach posypały się kary

Piotr Kallalas
27 lipca 2023, godz. 13:00 
Ogólnopolska kontrola kebabów realizowana przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wykazała szereg nieprawidłowości. Ogólnopolska kontrola kebabów realizowana przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wykazała szereg nieprawidłowości.

Tortilla, pita czy kebab w bułce - kebab to, zwłaszcza latem, niezwykle popularny posiłek w stylu fast food, którego często "chwytamy" na mieście. Tymczasem ostatnio opublikowane wyniki kontroli jakości są zatrważające - tylko 18 proc. lokali przeszło badania bez zastrzeżeń.



Jak często jesz kebaby?

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przeprowadziła szeroką kontrolę punktów gastronomicznych, które przygotowują cieszące się dużą popularnością w naszym kraju kebaby. Łącznie przetestowano 109 obiektów.

- Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej dań oferowanych w formie kebaba (głównie serwowanego w wersji pociętej w bułce, picie, tortilli, z frytkami itp.) w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami i wymaganiami, których spełnienie zostało zadeklarowane w oznakowaniu produktu lub dokumentach towarzyszących - informują twórcy raportu.

Wyniki kontroli. Nieprawidłowości w 82 proc. lokali



Wyniki kontroli niestety nie napawają optymizmem. Inspekcja wykazała nieprawidłowości w aż 89 podmiotach, a to oznacza, że zastrzeżenia pojawiły się w przypadku prawie 82 proc. badanych obiektów. Duża część uwag dotyczyła parametrów fizykochemicznych.

- Analizą laboratoryjną w tym zakresie objętych zostało 98 partii dań. Nieprawidłowości stwierdzono w 53 partiach (54,1 proc. skontrolowanych). Dotyczyły one m.in.: braku w oferowanym daniu zadeklarowanego gatunku mięsa (np. baraniny) albo obecności w daniu niedeklarowanego surowca mięsnego (np. kurczaka w daniu z zadeklarowaną wołowiną) - czytamy w raporcie.
Salmonella częstym problemem w restauracjach? Jakie grożą kary? Salmonella częstym problemem w restauracjach? Jakie grożą kary?

Większość kebabów źle oznakowana



Kolejne nieprawidłowości wykryto w kwestii oznakowania dań. Pod tym względem sprawdzono 139 partii jedzenia, a zastrzeżenia pojawiły się w przypadku 104 przygotowanych kebabów, a więc w przypadku 74,8 proc. partii. Inspektorzy zwracali uwagę między innymi na brak wskazania gatunku mięsa czy nieprawidłowy wykaz składników. Poniżej pełna lista:

  • podmiana asortymentowa - sytuacja, w której do produkcji potrawy użyto innego składnika niż zadeklarowano konsumentowi, czyli np. zamiast deklarowanego w menu "kebabu jagnięcina" w rzeczywistości serwowano wyrób wołowo-drobiowy lub zastępowano ser Feta serem sałatkowym;
  • nieprawidłowa nazwa dania - m.in. poprzez brak wskazania gatunku mięsa w nazwie dania (np. kebab box - samo mięso) lub też podanie w nazwie dania innego surowca niż faktycznie został użyty do jego produkcji;
  • brak wykazu składników - w tym m.in. substancji alergennych;
  • nieprawidłowo podany wykaz składników - sytuacja, w której w wykazie nie wyszczególniono wszystkich składników użytych do produkcji dania, pominięto komponenty składników złożonych oraz występujących w nich substancji alergennych (np. sosu) lub też nie zaktualizowano informacji dla konsumenta o nowy asortyment, który był wykorzystany do produkcji dania;
  • umieszczenie wykazu składników z uwzględnieniem informacji o alergenach w miejscu, które nie było bezpośrednio dostępne dla konsumentów.


Co ciekawe, kontrolerzy nie mieli uwag co do cech organoleptycznch, choć takiej ocenie poddano jedynie 9 partii dań.


Postępowania administracyjne są nadal w toku



Nie zmienia to faktu, że wyniki kontroli nie brzmią optymistycznie. W konsekwencji przeprowadzonych analiz wojewódzcy inspektorzy wydali 48 decyzji administracyjnych skutkujących karami finansowaymi na łączną kwotę 63,2 tys. zł. W odpowiedzi na wprowadzenie do obrotu wyrobów sfałszowanych wystawiono z kolei 39 kar na łączną kwotę 58,6 tys. zł.

- W podsumowaniu wyników kontroli podkreślono, że była to pierwsza kontrola w zakresie jakości handlowej dań oferowanych w formie kebaba w obiektach gastronomicznych przeprowadzona przez IJHARS. Stwierdzono, że chcąc zapewnić ochronę praw i interesów konsumenta, uzasadnione jest prowadzenie dalszych kontroli jakości handlowej w placówkach gastronomicznych, w czasie których szczególną uwagę należy zwracać na sposób przekazywania konsumentom informacji na temat środków spożywczych, jak również na prawidłowość realizacji zawartych w nich deklaracji - wskazują twórcy raportu.

Opinie (134) ponad 10 zablokowanych

  • Ten cały biznes to wielka ściema

    • 48 2

  • Kebab (1)

    Jem rzadko ale tylko u Turka, oni mają 80% oryginalnego, pozostali mają tylko nazwę

    • 16 16

    • Oby tak było.

      • 2 0

  • Łał, i co ci wszyscy znawcy i smakosze kebabów nie orientowali się wcześniej? (3)

    To że w te buły ładuje się wszystko co sie da i zalewa dla niepoznaki sosami to chyba nic nowego. Ja omijam takie przybytki ale słyszę nieraz dookoła jak "znawcy" wymieniają się opiniami gdzie i jaki jest dobry "kebs".
    To chyba trochę jak z koneserami win delektującymi się w knajpach zlewkami z niedopitych butelek i zachwycajacy sie wykwintnymi nazwami wraz z dorobioną historią powstania danego trunku

    • 52 11

    • Może tak być. Trzeba będzie robić samemu. I dobre mołdawskie lub gruzińskie wino. Żadne zlewki.

      • 2 0

    • Nie jadam, ale bez przesady. Brzmisz jakbys jadał wagyu cały dzień dowożony swoim Rollsem do prywatnego pokoju w restauracji dla Executives

      • 3 0

    • Oj już nie przesadzaj. Sam w domu przed telewizorem żresz gorszy szajs i nawet o tym nie wiesz

      • 2 1

  • Za fałszowanie kebabów powinien być ustawiany publiczny pręgierz przed lokalem.

    • 70 2

  • Kebab w Berlinie 6Euro ile w trojmiescie? (13)

    • 33 2

    • (8)

      Najlepszy numer to taki, że z tych 6 euro musi wszystko opłacić w tym godzinowke dla pracownika 12 euro!! No i, że im się opłaca hehe. A u nas?

      • 28 1

      • (2)

        Jaki ich sprzeda 1000 dziennie to rachunek wychodzi inaczej!

        • 4 4

        • (1)

          Oczywiście, że inaczej. Jednak Polacy też sprzedają dużo kebabów. Więc czemu oszukują?

          • 20 0

          • 1000 kebabów to 6.000 euro czyli dwie, trzy pensje. 1000 kebabów to 25.000 zł czyli sześć, siedem pensji...

            • 16 0

      • Przy dworcu we Wrzeszczu 28 zł czyli drozej.

        • 6 0

      • (2)

        I te 12 euro , to sa stawki inzynierskie.

        • 0 3

        • To placa minimalna

          • 6 0

        • inżynierskie ale w Polsce i to takie bardziej juniorskie

          • 1 0

      • U nas nieuzasadniony wzrost cen.

        • 11 0

    • W 1991 był za dwie marki

      Czyli 1 euro

      • 3 0

    • w Brukseli mozna zjesc Kebab za 6 euro ale tamten kabab a nasz to dwa rozne swiaty. Belgijski od araba jest 1,5 raza wiekszy i (1)

      • 3 0

      • 6 euro kebab kosztował na belgijskim zapupiu 15 lat temu.

        • 2 0

    • chyba 20 lat temu

      • 0 0

  • Kebab (4)

    tylko sopocki. I to tak 20 lat wstecz. Ach w pierwotnym miejscu to był kebab. Mmmm. Po trzy zjadałem.

    • 39 6

    • Przy Królowej Jadwigi obok Pizzerii....

      • 6 0

    • Na przeciw krzywego domu z 15 lat temu

      • 1 2

    • W Hamburgu w 1973.

      • 2 1

    • Sopocianin

      nie 20 a 35-40 lat temu... to był kebab

      • 1 1

  • Ogólnopolska kontrola kebabów (3)

    I na to mogę chętnie płacić podatki, a nie jakieś 800+ i 17-ste emerytury.

    • 76 10

    • No ale co wyniklo z tej kontroli. Nie wiadomo jakie kary nalozyli, a co najwazniejsze na ktore lokale te kary.

      • 13 2

    • Kiedyś też może dożyjesz emerytury

      • 4 2

    • I kontrola i 800+.

      • 1 1

  • (1)

    Kebab na Jasieniu... po 22 w nocy w niedzielę podjeżdza samochód z którego wyładowywane jest mięso z podłogi brudnego auta, na miejscu jest jeszcze rąbane .... z pewnością mięso legalnego pochodzenia i przebadane... smacznego ! P.s zgłoszone do sanepidu!

    • 38 4

    • Rąbią klientów, którym to nie smakuje.

      Najpierw w kakao rąbią a później na rożen

      • 12 2

  • Nazwy lokali proszę (2)

    Jak badają paliwo to jest lista stacji gdzie kontrola nie przeszła. Czekam na listę !

    • 80 1

    • Lista

      Dawać listę z nazwami!

      • 18 0

    • Alanya pod parlamentem

      • 8 1

  • (6)

    Najlepszy kebab jest teraz w Krokodylu na Zaspie:
    Nie wiem co im odbiło, jaja sobie robią z ludzi - bułka, trochę zielicha i dosłownie kilka przypieczonych kawałków mięsa plus sos.

    • 37 17

    • Zastanawiałem się właśnie (1)

      Ktoś jadą jeszcze w krokodylu Ale i tak lepsi są Ci co jedzą kebaby u brudnych turasow, przecież to mięso aż śmierdzi a chłop dłubie sobie w du**e a potem kręci Ci pitę

      • 31 10

      • Czyli jak w Turcji

        Dostajesz w pakiecie trochę kolorytu i kultury

        • 22 6

    • To przynajmniej dietetyczny - malo cholesterolu.

      • 6 2

    • Schab Emiliana

      52 złote!!!!

      • 2 0

    • Tylko kebab drwal. (1)

      • 7 8

      • Przereklamowane gó......

        • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Maj w Sercu Mamy 2024 - rozwojowy festiwal łączący pokolenia

festyn, warsztaty, spotkanie, joga

Slow Space by PUMA

20 zł
warsztaty, spotkanie, konsultacje, joga

Zlot motoCYClovy 2024 & II Deadlift Truck Edition

konsultacje, zlot

Najczęściej czytane