• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Fakty i mity na temat zdrowego żywienia

Borys Kossakowski
3 października 2013 (artykuł sprzed 10 lat) 

Dlaczego sok owocowy ma więcej cukru niż cola? Co to jest chleb razowy i dlaczego jest lepszy niż biały? Dlaczego powinniśmy jeść żywność nieprzetworzoną? Zagadki żywieniowe rozwiązuje lekarz Michał Brzeziński, Koordynator Programu "6-10-14 dla Zdrowia" w Uniwersyteckim Centrum Klinicznym.



Michał Brzeziński: Celem producenta żywności jest wyprodukować to, co się sprzeda, a niekoniecznie to, co jest zdrowe. Warto o tym pamiętać. Michał Brzeziński: Celem producenta żywności jest wyprodukować to, co się sprzeda, a niekoniecznie to, co jest zdrowe. Warto o tym pamiętać.

Jem zdrowo i świadomie:

1. Zawartość cukru w cukrze

Borys Kossakowski: Któregoś dnia mój kolega powiedział: koniec z colą i przerzucił się na soki owocowe. Gdy przeczytaliśmy skład chemiczny, nastąpiła konsternacja. W soku było jeszcze więcej cukru niż w coli.

Michał Brzeziński: Wszystkie soki mają naturalną zawartość cukru, bo owoce są słodkie. Najczęściej zaś sięgamy po soki z jabłek czy pomarańczy, a nie z kwaśniejszych: agrestu czy porzeczki. W związku z tym te soki zawierają około 10 g cukru na 100 ml, są to jednak naturalne cukry proste.

Stąd w składzie na opakowaniu jest rozróżnienie na cukry i węglowodany?

Tak. Cukry to cukry proste i dwucukry, czyli te szybko rozkładające się. Węglowodany to cukry złożone. Cukier z soku, choć prosty, jest nieporównywalnie lepszy niż ten z coli, w której jest sztuczna sacharoza (też prosty). Co ciekawe, słodkość coli jest zmniejszana za pomocą kwasu, a więc jest tam więcej cukru niż czujemy.

Dlaczego?

Celem firmy nie jest zrobić produkt zdrowy, tylko taki, który zostanie kupiony przez konsumentów. Ale nie możemy za to winić producenta, bo to my przecież kupujemy te produkty. Ważne jest, żebyśmy wybierali produkty jak najmniej przetworzone. Przetworzone produkty wymagają dużo większego zużytkowania energii organizmu na trawienie. Nie bez znaczenia są też kwestie ekologiczne - po co jeść cukier, który musiała wyprodukować fabryka, skoro można wypić lub zjeść cukier, który naturalnie jest owocach? Warto jednak podkreślić, że najlepszym wyborem jest zjedzenie owocu, a najlepiej warzywa i popicie go wodą, bowiem nawet stuprocentowe soki pozbawione są niezwykle cennego błonnika.

2. Owoce czy warzywa?

Dlaczego warzywa?

Owoce mają mnóstwo cukrów prostych, które są źródłem energii krótkotrwałej. Pobudzają organizm do wydzielania bardzo dużej ilości insuliny, która pozwala nam to strawić, a to zmusza organizm do szybkiej i ciężkiej pracy. Warzywa zawierają cukry złożone, które trawimy wolniej i dostarczają nam energii przez dłuższy czas. To pozwala na bardziej stabilną pracę organizmu. Warzywa też zawierają więcej błonnika, który jest niezbędny dla właściwiej pracy jelit i bilansu metabolicznego oraz sporo mikroelementów, których nie ma w owocach. Dlatego powinniśmy spożywać co najmniej trzy porcje warzyw w ciągu dnia.

Co to jest jedna porcja?

Zwyczajowo przyjmuje się, że to jest tyle, ile mieści się na dłoni o grubości talii kart. Dla dorosłego to około stu gramów. Większość z nas nie jest w stanie zjeść tylu warzyw, jeśli sobie tego wcześniej nie przygotuje. Nie wystarczy plasterek pomidora.

3. Woda mineralna

Jak to możliwe, że woda mineralna stoi dwa lata w sklepie i nic w niej nie wyrośnie, żaden glon czy grzyb? Słyszałem taki pogląd, że do wody mineralnej są dodawane chemikalia.

Wszystkie substancje, które spożywamy, przechodzą szczegółowe badania dotyczące bezpieczeństwa. Więc woda na pewno nie jest zanieczyszczona groźnymi chemikaliami. Przecież znane są przypadki odnalezienia pojemników z winem czy olejem sprzed kilkuset lat, w których nic nie wyrosło. Technologia oczyszczania wody jest na tyle zaawansowana, że wody mineralne są bezpieczne.

A czy one nie są oczyszczane też z tych "wartościowych rzeczy"

Większość wód sklepowych niewiele się różni od dobrej wody z kranu. Taką przewagę mają wody zdrowotne, wysokosolne, wysokosiarkowe czy wysokomagnezowe, ale nie wolno ich pić zbyt wiele, gdyż substancje te nie są obojętne dla organizmu. Natomiast wiele wód źródlanych pochodzi ze źródeł powierzchniowych, tych samych, które dostarczają wodę do kranu. Oczywiście to, co płynie w kranie może zostać zanieczyszczone po drodze, choćby przez stare rury. W Trójmieście jednak w większości przypadków woda kranowa nadaje się do picia.

4. Chleb powszedni

Co to znaczy, że chleb jest razowy?

Chleb razowy to chleb pełnoziarnisty, czyli taki, który został wyprodukowany ze zmielonych ziaren i łupin. W łupinach jest bardzo dużo wartości odżywczych, mikroelementów i witamin. Biały chleb tych łupin nie posiada. W razowym chlebie jest też dużo więcej błonnika.

Jak rozpoznać prawdziwego razowca?

Chleb razowy jest dużo twardszy niż zwykły. Jeśli więc ciemny chleb się ugina, najprawdopodobniej mamy do czynienia z chlebem barwionym karmelem. Chleb razowy nie powinien się ciągnąć, tak jak pszenny, powinien się rwać i kruszyć.

Jaki razowiec lepszy: pszenny, żytni czy orkiszowy?

Chleb razowy jest przeważnie mieszany. Najlepsze ziarno jest orkiszowe. Jeśli kupujemy chleb pakowany, powinien mieć etykietkę, na której jest napisane, czy jest to mąka pełnoziarnista, czy tzw. mąka typu 550, czyli typowa biała mąka.

A co z chlebem w marketach, który jest produkowany z ciasta mrożonego?

Staram się chleb kupować w piekarni. Tak samo jak pralkę w sklepie z AGD.

5. Ginące witaminy

Czy to prawda, że w kontakcie z metalem witaminy giną?

Duża liczba witamin nie lubi metali, bo szybko się utleniają. Ale jeśli jest to stal ocynkowana lub zabezpieczona inaczej, to wówczas te straty są niewielkie. Dużo ważniejsze jest to, że witaminy bardzo nie lubią światła. Dlatego soki powinny być pakowane w kartony lub ciemne butelki. Pożywienie, które przygotowujemy w domu, powinniśmy przechowywać w lodówce, bo tam nie dociera światło i jest niska temperatura.

6. (Nie)chciane Kalorie

Dużo mówi się o kaloriach. Ale przecież inaczej działa kaloria, którą pochłoniemy w snickersie, a inaczej kaloria z jabłka.

Musimy jeść kalorie, odpowiednio dużo do wydatkowania energii. Ale faktycznie kluczowe jest źródło, które ma być odpowiednio zbalansowane. Tłuszcze są niezwykle ważne, bo z nich pokrywamy około 40% zapotrzebowania energetycznego. W miarę możliwości niech będą to tłuszcze nienasycone i pochodzenia roślinnego: ze świeżych olejów, orzechów, nasion strączkowych. Tłuszcz zwierzęcy jest także potrzebny, ale w mniejszych ilościach. Białka to około 20-30% naszej diety, żeby nasz organizm mógł się odnawiać.

7. Wędliny

A propos mięsa - jakość wędlin w dzisiejszych czasach wydaje się bardzo podejrzana.

Niestety, musimy być przygotowani, że dobre wędliny będą dużo kosztować. Jeśli kilogram szynki kosztuje tyle samo lub mniej, co kilogram surowego mięsa, możemy być pewni, że zawiera w sobie dużo wody i substancji uzupełniających. Zapomnieliśmy już, że możemy w domu piec mięso i używać go na kanapki. To świetny sposób, żeby zastąpić wędliny.

8. Płatki kukurydziane. Zdrowe czy nie?

To duży temat, stwarzający wiele problemów zarówno rodzicom, jak i dietetykom. Zazwyczaj spożywane są z mlekiem i dodatkami - cukru, miodu, etc. Stanowią posiłek o bardzo dużej zawartości cukrów prostych - powodujących szybki przyrost poziomu glukozy we krwi i szybki jego spadek. Można go porównać do białego pieczywa. Co więcej mała miska płatków kukurydzianych z mlekiem nie jest dobrym rozwiązaniem na śniadanie dla dzieci starszych - to zdecydowanie za mała porcja energii - młody człowiek będzie głodny po godzinie czy dwóch. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem są płatki owsiane z dodatkami (można przyrządzić taki zapas samemu w domu - do płatków owsianych dodajemy suszone owoce) i przygotowywać z mlekiem lub wodą według uznania. Płatki owsiane są produktem pełnoziarnistym uwalniającym dużo dłużej cukier i zawierającym dużo potrzebnego bardzo błonnika pokarmowego - przez co dają poczucie sytości. Pamiętać jednak należy o piciu płynów przy jedzeniu płatków - błonnik potrzebuje wody.

Opinie (90) 5 zablokowanych

  • (2)

    Sacharoza jest sztuczna? Dlaczego więc pozyskuje się ją z buraków ew. trzciny cukrowej?

    • 30 3

    • Została sztucznie wprowadzona do buraków i czciny i się ją teraz pozyskuje

      no byś myślał trochę.

      • 8 12

    • Przecież buraki cukrowe...

      ... produkuje się z polietylenu z dodatkiem benzoesanu sodu, a potem napełnia wyciągiem z mózgów panów lekarzy.

      • 13 3

  • Swojego czasu w tv była reklama coca coli. Rodzina wspólnie przy stole, obiad, do tego mnóstwo warzyw - widać, że zdrowy a popijany...colą... Potem taka matka, żona idzie do sklepu i kupuje "pyszną, zdrową" colę, bo w taki sposób ją reklamowali.

    Ludzie sugerują się reklamami. np niby zdrowe a w rzeczywistości pełne cukru płatki śniadaniowe, jogurty owocowe gdzie zamiast reklamowanych owoców są aromaty, zagęstniki i inne ulepszacze...itd itd..

    Pociesza mnie fakt, że w sklepach coraz to więcej widzę osób czytających etykiety.
    Nie dość, że jesz zdrowo to i zaoszczędzasz, bo nie wrzucasz do koszyka niezdrowych produktów.

    • 42 2

  • Kłamiecie z tą zdrową żywnością. (16)

    Dawniej wszyscy pili kranówe, jedli smalec i nie chorowaliśmy.
    A dzisiejsi młodzi uprawiający sport, zdrowo jedzący ciągle chorują, mają astme i inne alergie.

    • 42 15

    • Ten smalec to wyjdzie Ci na starość

      • 16 10

    • choruja bo UE zlikwidowała Polskie normy jakosci i zalała Polske swoja śmieciową żywnością!! (3)

      teraz nie tylko mamy taki syf do jedzenia jak oni ale jeszcze gorszy!!

      • 32 4

      • Z calym szacunkiem ale w zywnosc w UE jest duzo lepszej jakosci. (2)

        W Polsce mezczyzni przecietnie umieraja w wieku 60-70 lat. Norma w Polsce jest ze facet 60 letni juz jest po zawale, ledwo wejdzie na 2 pietro i juz dyszy caly spocony.
        We Wloszech w tym wieku 50-60 lat jeszce dzieci robia, 70 latkowie w tenisa graja i ciupciają.

        A to wszystko przez jakosc jedzenia.

        • 19 5

        • jakby u nas w kioskach cena viagry była jak za paracetamol

          to tez bysmy byli potęgą w ciupcianiu i rodzeniu dzieci. ale u nas najwyraźniej komus pasuje by pogłowie było jak najniższe

          • 12 0

        • bo chleją wódę i żrą chleb z boczkiem oglądając Tuska w tiwi

          dlatego ledwo żyją 60 lat bo serce jest atakowane wszystkimi możliwymi sposobami

          • 8 0

    • Dawniej... (4)

      Dawniej ci, co mieli alergię, nie przeżywali kilku pierwszych miesięcy życia (astma, alergia na gluten). Ot, dziecko słabe było i zmarło. Świeć, Panie, nad jego duszą. I robimy następne.

      • 30 0

      • Dawniej to nikt nie jadł glutenu i nie było alergii (3)

        • 5 8

        • p...ysz jak potłuczony (2)

          ty wogole wiesz skad sie bierze gluten w pozywieniu???
          obawiam sie ze chyba nie wiesz. oswiecę cię:
          zboża to źródło glutenu, ty jadasz chleb z kartofli???

          • 11 2

          • chodziło mu pewnie o glutaminian

            jak widać są na świecie rzeczy które sie fizjonomom nie śniły

            • 5 1

          • to Ty pyszczysz...

            ... chodzi o to, że żaden człowiek nie trawi glutenu, więc nie powinien w ogóle jeść zbóż...

            PS. Chleb z mąki ziemniaczanej też zrobisz, podobnie jak ciasto...

            • 0 1

    • bo dawniej to był materiał ludzki

      a teraz same wymoczki, lalusie i gumy od majtek

      • 15 1

    • Chorowalismy, chorowalismy tylko nie mowilo sie tyle o tym...

      • 7 3

    • "Dawniej" też mieli

      astmę i inne alergie, tylko nazywało się to "angina" albo "zapalenie płuc". Ot, niektórzy mieli pecha i zapadali na te ciężkie choroby dokładnie raz na 2 tygodnie, od kwietnia do października. Leczono je tradycyjnie - wiadrem antybiotyków z wykorzystaniem efektu placebo. Byłem takim dzieckiem. Na szczęście, rodzice odkryli, że na te "zapalenia płuc" równie skuteczne są bańki i np. zdrowaśki. Zdrowiałem równie szybko. Niewiele to wniosło, ale przynajmniej przestano mnie truć.

      To taka krótka dygresja pod hasłem jak to dawniej było lepiej.

      • 9 0

    • (2)

      No nie wiem czy "starsze" pokolenie jest takie zdrowe. Spójrz na 70,80 a nawet pokolenie 50latków. Czy serio uważasz dawniejsza dieta tak bardzo przysłużyła się ich zdrowiu?

      • 2 0

      • ta dieta była dobra o ile ktoś zasuwał na roli albo inaczej ale fizycznie

        teraz mamy sprzet ktory obslugujemy a do pracy jezdzimy samochodami. cywilizacja postepuje wiec i diete trzeba zmienic.

        • 4 0

      • znam mnostwo ludzi ze starego pokolenia

        chocby mieli żrec kamienie i zapijac naftą to dożyją 90-tki albo wiecej. róznica polega na materiale genetycznym - ich nie był tak zanieczyszczony strontem, cyjankami i innym stolcem, które lata teraz w powietrzu. owszem teraz zyją w tym samym srodowiski co my, ale oni dłuzej zyli w zdrowszym a wielu z was nie zna i nie wie co to znacyz prawdziwa czysta przyroda.

        • 2 1

  • przykre! (2)

    że 'specjaliści' są tak niedouczeni, prezentują i powtarzają wiedzę na poziomi 3 pierwszych linków wyszukiwarki.

    Proszę nie moderować tej wiadomości, tylko poprosić autora artykułu o jego merytoryczną korektę.

    • 25 13

    • Co jest przykre? (1)

      Dlaczego niby specjalista jest "niedouczony" i co autor ma niby skorygować?

      • 6 4

      • chociażby rewelacje o sacharydach

        • 2 1

  • Zapomniał dodać ze cukier w soku jest dlatego ze go po prostu tam dosypują (3)

    Dopiero niedawno mamy soku gdzie pisze bez dodatku cukry .Ale Firmy z soków sie wycofują dlatego mamy obecnie więcej nektarów i napojów które są przesładzane!!Pamiętam reklamę Ice tea jak sie reklamował ze kilka kostek cukru mniej dodawała.Jak ktoś chce sprawdzić to dlaczego sok z jabłek w kartonie jest holernie słodki mi moze pisze ze nie dodano cukru !!Potem sobie wpakuj kilo jabłek do sokowirówki i się okaże ze wcale niesłodki!
    Woda sie zgadza 90% firm ma jakość wody naszej kranówy!!
    Doktor zapomniał ze surowe mięsa już jest na szprycowane odpowiednio!!Płatki zgadza sie musli jest przesycone cukrem i chemią lepiej samemu sobie robić .Zapomniał jeszcze dodać o jogurtach najgorszy syf to taki gdzie dodają do jogurtów żelatynę wieprzową czyli Danona i Bakomy, a reszta skrobie modyfikowana itp jakieś gumy itp.
    Jogurt to sama natura ewentualnie plus owoce nic więcej nawet nie powinno być cukru.

    • 42 2

    • mam wyciskarkę i sam robię soki (1)

      są ogromnie słodkie a nie dodaję cukru.

      • 4 2

      • widocznie cukrzyce masz bo ja tez mam sokowirówke i nie są słodkie!!

        • 5 5

    • w sokach to nawet nie ma za wiele cukru bo jest za drogi

      do soków dodaje się syrop glukozowo-fruktozowy o wiele tańszy od cukru, jest to produkt chemiczny powodujący szybkie tycie oraz potęgujący apetyt

      • 8 0

  • Pan Michał jest lekarzem? (6)

    to gratuluję wiedzy (głównie z zakresu chemii i technologii żywności) i kompetencji...
    nawet studenci biotechnologii nie popełniają takich błędów merytorycznych, a nie będą, w przeciwieństwie do lekarza, leczyć ludzi!

    • 24 14

    • a mógłbyś/mogłabyś powiedzieć o co konkretnie chodzi? (1)

      • 13 3

      • a m.in. o to, że lepiej spożywać genialnie i szybko przyswajalną fruktozę?!

        a sztuczna sacharoza? kurczę, nie myślałam, że mamy tak rozwiniętą technologię, że opłaca nam się synteza organiczna disacharydów, które potem dodajemy do napojów:) myślałam naiwnie, że od wieków otrzymujemy ją w celach spożywczych z buraków cukrowych:)

        • 5 0

    • mówienie że coś jest be bez argumentów świadczy o wypowiadającym się że jest idiotą

      i mówi po to żeby mówić. Jak nie masz argumentów to się nie odzywaj.

      • 13 10

    • Jakich błędów? (2)

      Jakich błędów merytorycznych?

      • 2 4

      • A takich na przykład, że nie ma jednej diety zdrowej dla wszystkich (1)

        To, co dla jednego zdrowe, innemu zaszkodzi.

        • 6 1

        • nonsens

          jedzenie mało przetworzonych produktow nikomu nie zaszkodzi. kwestia tego czego potrzebujesz ale generalnie im mniej przetworzone tym lepiej.

          • 1 0

  • Jestem metalem... (2)

    i nie lubią mnie witaminy ;(.

    • 40 2

    • To pewnie jestes samotny.

      Slyszalem ze najwiecej witaminy maja polskie dziewczyny. To jak maja Ciebie lubic? Uciekaja od ciebie.

      • 7 0

    • "witaminy GINĄ"

      od kiedy witaminy są żywe?

      • 1 0

  • Prosimy więcej takich artykułów!

    • 8 7

  • pojawia się nazwa programu "6-10-14" i zero wyjaśnienia o co chodzi? (4)

    a może czegoś nie doczytałam?

    • 17 2

    • 6 Pazdziernik, 2014 (1)

      • 0 3

      • błąd

        jak już to 6 października

        • 6 0

    • To wiek pana lekarza

      6 lat, 10 miesięcy i 14 dni

      • 5 2

    • 6-10-14

      to program przesiewowy dla dzieci w wieku 6, 10, i 14 lat. program ten ma na celu zmianę żywienia aby dzieci nie były otyłe oraz wykrycie chorób związanych z otyłością

      • 2 0

  • woda (4)

    jak można porównywać,że woda źródlana jest podobna do kranówy i zachęcać do picia tej z kranu? a chlor??? a fluor???
    woda z kranu tak - ale przefiltrowana

    brak mi informacji n.t.soków świeżo wyciskanych, tzw.jednodniowych

    no i ogólnie temat tylko "polizany"

    • 10 23

    • można

      jeśli ma się wiedzę na ten temat, a Tobie jej jak widać brakuje...

      • 5 2

    • kobiety tak maja to idio...tki od urodzenia!!

      Pusto głowa chlorowaną wodę to masz w basenie chyba ze taka pijesz :)
      Woda w Gdańsku zawsze a w szczególności z ujęć nad morzem była uznawana za najlepszą w Polsce lepszą mają tylko w górach !Soki wyciśnięte świeżo to nie te co z kartonu z koncentratu wiadomo ze sa 10 razy lepsze !!Ale i 10 razy drozsze tylko poco kupowac cos podobnego jak taniej ilepiej mozesz sobie sama zrobic

      • 4 9

    • faktycznie

      każdy średnio inteligentny człowiek, który zgłębi temat, szybko zrozumie, ze kranówka jest lepsza:)
      a filtruj sobie źródlaną- i zobaczysz, co Ci zostanie:)

      • 5 1

    • dziewczynko

      wody juz sie dawno nie chloruje, tylko ozonuje, wejdz sobie na strone Saur Neptun i poczytaj jak wyglada proces uzdatniania wody, bo sie kompromitujesz na kazdym froncie

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

III Ogólnapolska Konferencja Samoświadomość i komunikAACja a TZW. zachowania trudne

konferencja

Rola osoby towarzyszącej w porodzie warsztaty dla mamy i taty

warsztaty, konsultacje

Bezpłatne badania USG piersi

badania

Najczęściej czytane