• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jak odchudzić tradycyjnie świąteczne potrawy? Zdrowe zamienniki

Joanna Stolp
18 grudnia 2023, godz. 14:00 
Opinie (11)
Wielu z nas święta Bożego Narodzenia kojarzą się nie tylko z ubieraniem choinki, kupowaniem prezentów, spotkaniami z rodziną, ale także z tradycyjnymi, polskimi potrawami. Zanim sięgniemy jednak po kolejną porcję sałatki jarzynowej czy smażonego karpia, zastanówmy się, jak moglibyśmy uczynić nasze świąteczne nawyki chociaż trochę zdrowszymi. Wielu z nas święta Bożego Narodzenia kojarzą się nie tylko z ubieraniem choinki, kupowaniem prezentów, spotkaniami z rodziną, ale także z tradycyjnymi, polskimi potrawami. Zanim sięgniemy jednak po kolejną porcję sałatki jarzynowej czy smażonego karpia, zastanówmy się, jak moglibyśmy uczynić nasze świąteczne nawyki chociaż trochę zdrowszymi.

Zanim sięgniemy po kolejną porcję sałatki jarzynowej czy smażonego karpia, zastanówmy się, jak moglibyśmy uczynić nasze świąteczne smakołyki choć nieco bardziej lekkostrawnymi.



Czy zwracasz uwagę na ilość jedzenia w trakcie świąt Bożego Narodzenia?

Dania serwowane co roku na rodzinnym stole są dla nas symbolem świąt i są nacechowane wieloma wspomnieniami. Czekamy na nie z utęsknieniem, dlatego gdy Boże Narodzenie już nadejdzie, decydujemy się na dokładkę, nawet jeśli nie jesteśmy już głodni.

- Tradycyjna polska kuchnia nie należy do najlżejszych, dlatego wigilia również obfituje raczej w potrawy tłuste, ciężkostrawne, po których czujemy się źle. Pierogi z tłustą zasmażką, pływająca w oceanie tłuszczu ryba po grecku, smażony na tłuszczu karp i to jeszcze w panierce, sałatki z toną majonezu, śledzie w śmietanie lub w oleju, a na deser sernik lub makowiec oczywiście wypełniony cukrem i tłuszczem - mówi mgr Klaudia Pieniążek z przychodni Medyczna Gdynia.
Czy nie warto by było podczas świątecznych dni nie zaprzepaścić zdrowych nawyków żywieniowych i wstawać od stołu z myślą, że kontynuujemy to, na co pracujemy miesiącami?

- Choć świadomość żywieniowa społeczeństwa coraz bardziej się zmienia i wiemy na temat zdrowych nawyków coraz więcej, to jednak święta Bożego Narodzenia w Polsce są tak szczególne pod kątem tradycji, smaków, że trudno całkowicie zmienić menu i je odchudzić - mówi dietetyk medyczny Dominika DietrichAkademii Skutecznej Diety.
Czasu coraz mniej: gdzie zamówić potrawy na święta? Czasu coraz mniej: gdzie zamówić potrawy na święta?
Rybę można upiec z warzywami, co będzie zdrowym dodatkiem do świątecznego menu. Rybę można upiec z warzywami, co będzie zdrowym dodatkiem do świątecznego menu.

Zdrowe zamienniki



Chociaż całkowite odchudzenie menu jest trudne, to posiłki w święta nie muszą być tłuste i ciężkie. Wystarczy spróbować kilku zamienników.

- Do sałatki warzywnej zamiast majonezu można dodać jogurt naturalny wymieszany z odrobiną majonezu. Smak nie zmieni się w znacznym stopniu, a jednak kaloryczność będzie niższa. Zamiast smażenia ryb można wybrać inną, zdrowszą metodę kulinarną, jaką jest pieczenie bez tłuszczu. Rybę można upiec z warzywami, co będzie zdrowym dodatkiem do świątecznego menu - tłumaczy Dominika Dietrich.
Sama kolacja wigilijna może być najzdrowszą w roku, jeśli postawimy na mieszankę różnych przepisów, nie tylko tych ciężkostrawnych.

- Występująca w kolacji wigilijnej lekka zupa w postaci ukwaszonego barszczu, który doskonale wpływa na trawienie, ryby, które zawierają przeciwzapalne kwasy tłuszczowe omega-3 lub mak jako bogate źródło wapnia i magnezu mogą być doskonałą podstawą bilansu odżywczego - mówi Maria Cichecka, mgr dietetyki, absolwentka Wyższej Szkoły Zdrowia w Gdańsku.
Wszystko zależy od tego, jak je przyrządzimy i czy zdecydujemy się na podanie ryb w panierkach lub tłustych sosach, czy jednak w towarzystwie warzyw. W barszczu możemy ograniczyć liczbę uszek, a zamiast samych słodyczy, sięgać też po bakalie, miód i domowe wypieki z korzennymi przyprawami.

- Wiele przypraw dodawanych do kompotów, pierników, pasztetów czy herbat posiada wysoki potencjał antyoksydacyjny z walorami przeciwzapalnymi, zapobiegającymi powstawaniu wolnych rodników tlenowych. Należy więc dostrzec mocne strony tradycyjnych odsłon wigilii i nie obawiać się, ponieważ wiele z nich opiera się na prostych, regionalnych składnikach z poszanowaniem dla naszego zdrowia - dodaje Maria Cichecka.

Kluczowy jest umiar



Pamiętajmy jednak, że zarówno do ilości jedzenia, jak i samego zdrowego odżywiania powinniśmy podchodzić z głową. Umiar pozwoli nam na celebrowanie świąt z poszanowaniem tradycji i zdrowych nawyków. Jeśli więc naszym domowym specjałem jest tradycyjny przepis na karpia w panierce, nic nie stoi na przeszkodzie, by go przyrządzić. Kluczowe jest jednak to, ile porcji tej ryby zjemy i jakie dodatki będą temu towarzyszyć.

- Wystarczy, że oprócz tego zamiast przystawki w oleju wybierzemy tę w occie i zamiast kilku ciast z kremem wybierzemy klasycznego piernika. Mieszanie dań cięższych z lekkimi dostarczy różnorodności i nie przytłoczy, gdy będziemy chcieli spróbować każdej z nich - zauważa Maria Cichecka.
W święta możemy spróbować i ciasto, i sałatkę, uszka czy pierogi, ale ważne jest, by wybierać mniejsze porcje. Jeśli po zjedzeniu posiłku nadal mamy na coś ochotę, warto sięgnąć po pomarańcze lub mandarynki.

- W święta chodzi o próbowanie, nałożenie sobie jednego pieroga, jednego śledzia, kawałka ryby i łyżki sałatki. Nie dokładając do tego zasmażki, pieczywa i nie polewając toną sosu. W próbowaniu jest cała kwintesencja tego, jak w święta nie przesadzić z ilością zjedzonego posiłku - tłumaczy Klaudia Pieniążek.

Mniejsza liczba posiłków



Zamiast zasiadać co chwilę do stołu, możemy zmniejszyć w święta liczbę posiłków do trzech. Pomiędzy posiłkami warto zadbać o co najmniej czterogodzinną przerwę.

- W tym czasie zalecam spacer, zarówno przy pierwszej przerwie między posiłkami, jak i drugiej. Do jednego posiłku w ciągu dnia proponuję zjeść niewielki kawałek ciasta, jeśli jesteście łasuchami. W czasie świąt warto zrezygnować ze słodkich napojów i soków, które można zastąpić wodą lub ziołowymi naparami - dodaje Klaudia Pieniążek.
Ostrożnie trzeba podchodzić do spożywania ciast - są one najbardziej kaloryczne. Ostrożnie trzeba podchodzić do spożywania ciast - są one najbardziej kaloryczne.

Ostrożnie z ciastami



Największą pułapką są kaloryczne ciasta. Średni kawałek sernika to ponad 300 kcal. Jeśli chcemy odchudzić ciasto, możemy zamienić cukier np. na erytrol.

- Może się to wydawać mało oczywiste, ale tak naprawdę największym ryzykiem jest dojadanie po świętach. Bardzo często dań jest za dużo i dojada się jeszcze kilka dni po świętach, zamiast wrócić do zdrowszej diety. Przygotowując posiłki, warto przemyśleć, ile faktycznie jesteśmy w stanie zjeść w święta - dodaje Dominika Dietrich.

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (11)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Z psychodietetyczką przy herbacie: Q&A z Aleksandrą Spychalską

spotkanie, spotkanie

Targi kosmetyczne i fryzjerskie - Uroda

targi

Ratuję, bo kocham i potrzebuję

warsztaty, spotkanie

Najczęściej czytane