- 1 Tabletka "dzień po" - tylko 4 apteki na Pomorzu (100 opinii)
- 2 Nowa szefowa sanepidu na Pomorzu (13 opinii)
- 3 Ranking salonów kosmetycznych (3 opinie)
- 4 Odra wraca? Do kwietnia więcej przypadków niż w całym ubiegłym roku (108 opinii)
- 5 Od lipca karetka będzie stacjonować w Osowej i Ujeścisku. Sezonowo w Sobieszewie (37 opinii)
Tęsknisz za smakiem żółtego sera, jaki pamiętasz z dzieciństwa? Nie jesteś sam. Niestety w sklepach wciąż można się natknąć na produkty seropodobne, które kuszą niską ceną i pięknym, niekoniecznie naturalnym kolorem.
Gatunków jest wiele, ale metoda produkcji podobna. Dlatego w składzie prawdziwego sera żółtego oprócz mleka może się znaleźć jeszcze podpuszczka, bakterie kwasu mlekowego i sól, ale nic więcej.
Niestety, obok prawdziwych serów na półkach można znaleźć też produkty seropodobne, które w składzie zamiast mleka mają tłuszcz roślinny. Są niedrogie, kosztują mniej niż 20 złotych za kilogram, ale nie mają też smaku ani zapachu. Ich mocno żółty, kuszący kolor to efekt dodatku barwników, takich jak beta-karoten.
Bywa jeszcze gorzej. Na etykiecie niektórych serów aż roi się od E-dodatków. Niektóre są nieszkodliwe, inne, takie jak E452-E453, czyli fosforany, utrudniają wchłanianie wapnia, czyli najważniejszego serowego pierwiastka.
- Dobrej jakości ser żółty to bardzo ważne źródło łatwo przyswajanego wapnia, zawiera go więcej niż mleko czy sery twarogowe - tłumaczy Małgorzata Jabłońska, dietetyczka z poradni La Mariposa. - Kilka plasterków wystarczy, by pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek
Co w takim razie kupować? Na pewno nie ser kosztujący 15 zł za kilogram. Za dobry jakościowo kawałek sera żółtego trzeba zapłacić więcej, nawet dwa razy tyle. Dla bezpieczeństwa lepiej omijać sery pakowane przez producenta w folię, w ich składzie często roi się do konserwantów, na przykład azotanu potasu (E252).
Warto zwrócić uwagę na nazewnictwo. Trzeba pamiętać, że ser "typu gouda" to jeszcze nie prawdziwa holenderska gouda, a "ser mazdamerski" koło prawdziwego mazdamera nawet nie leżał.
- Na pewno warto kupować prawdziwe sery holenderskie i szwajcarskie produkowane tradycyjnymi metodami - przekonuje Małgorzata Jabłońska - Dobre sery można też dostać na corocznych jarmarkach, których w Trójmieście nie brakuje. Lepiej kupić sobie raz na jakiś czas kilka plastrów dobrego, aromatycznego sera niż jeść codziennie produkt kiepskiej jakości.
Trzeba pamiętać, że nie każdy może pozwolić sobie na serowe obżarstwo. 40-50 procent - tyle tłuszczu zawierają przeciętnie sery. Dlatego dorosły, który nie ma problemów z cholesterolem, może sobie pozwolić dziennie na 2-3 plasterki tego przysmaku.
- Ser żółty nie jest sprzymierzeńcem osób, które mają tendencję do tycia - ostrzega dietetyczka. - Alternatywą jest zakup sera z obniżoną zawartością tłuszczu, ale niestety jego walory smakowe są gorsze.
Na koniec optymistyczny akcent: jakość sera żółtego powoli się poprawia, czego dowodem są kontrole Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Gdańsku z roku 2010 i pierwszego kwartału 2011. Nie znaczy to, że jest bardzo dobrze. Aby uniknąć rozczarowania, lepiej omijać hipermarketowe promocje i sprawdzać skład serów.
- Justyna Spychalskaj.spychalska@trojmiasto.pl
Miejsca
Opinie (85) 5 zablokowanych
-
2012-10-27 10:26
Polska zywnosc
Po targach POLAGRA w Poznaniu zdawalo by sie ze Polska to raj zywnosciowy.Niestety dobre produkty kosztuja i szacunkowo 80% Polakow
ich nie kupuje.Kontrole jakosciowe produktow w wielkich przetworniach sprowadzaja sie do stwierdzenia zgodnosci z receptami.A recepty sa przepustka do kliniki onkologicznej.Zadne ministerialne dzialanie nie przynosi rezultatu,to wszystko pokrywa zmowa milczenia.Polacy zauroczeni iloscia produktow traca instykt samozachowawczy.Ilosc zgonow na raka jest przerazajaca.Kombinacje giganta amerykanskiego Monsato zeby wejsc z nawozami i gentechnikami do Polski powinny byc przedmiotem narodowej rozmowy zeby czasem niektorym ministrom nie przyszlo do glowy cos podpisac pod stolem.Bo gdyby tak sie stalo to nalezalo by poszukac rozwiazania nie demokratycznego dla dobra naszej populacji.- 0 0
-
2014-02-04 11:20
Najlepszy żółty ser
Z Pewnością najlepszym żółtym serem jest ser holenderski. Niestety bardzo ciezko go u nas znalezc po dobrej cenie. Ponoc mozna znalezc w Piotrze i Pawle ale niestety cena jest przerazajaca. Jest kilka ofert w internecie w tym najtansza na allegro.
- 0 0
-
2014-10-27 18:22
Królewski od Sierpca
Według mnie najlepszy jest ser królewski od Sierpca. Używam go w swojej kuchni już bardzo długo i naprawdę jest godny polecenia :) Jest bardzo dobry i smakuje naturalnie, a nie tak jak większość sztucznie i chemicznie.
- 0 0
-
2017-03-16 10:46
ser jagramer
Czy może ktoś wie, jakie składniki zawiera ser Jagramer?
- 0 0
-
2019-04-12 19:17
Sery (1)
Najlepsze żółte sery to typu szwajcarskiego. Dobrej jakości ser kosztuje ponad 20 zł. W Polsce wadą serowarstwa jest zbyt krótki okres dojrzewania jak na szwajcary stąd mało oczek, niekiedy ich brak. Jakiś czas temu kupiłem Emmental de la voge. Ser był tak podziurawiony i wyrazisty w smaku że polskim serom sporo brakuje. Kiedyś był produkowany ser Senior i bardzo mi smakował. Jagna, Boryna, Radamer, Antek to jedne z nielicznych serów które jak na Polskę są bardzo dobre.
- 0 0
-
2022-03-15 20:07
Jargamer
To ser typu szwajcarskiego, jeden z lepszych do kupienia w Polsce .
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.