• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Winogrona w służbie zdrowia i urody

Agnieszka Majewska
13 listopada 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Czekolada - leczy i pielęgnuje czy tylko smakuje?
Winogrona regulują pracę systemu nerwowego, mózgu, łagodzą stres i wzmacniają naturalną odporność organizmu, dlatego powinny znaleźć się w diecie osób pracujących fizycznie, sportowców, dzieci, kobiet w ciąży oraz osób zmęczonych, wyczerpanych (także po zmęczeniu umysłowym). Winogrona regulują pracę systemu nerwowego, mózgu, łagodzą stres i wzmacniają naturalną odporność organizmu, dlatego powinny znaleźć się w diecie osób pracujących fizycznie, sportowców, dzieci, kobiet w ciąży oraz osób zmęczonych, wyczerpanych (także po zmęczeniu umysłowym).

Winogrona od tysięcy lat towarzyszą człowiekowi i są jednymi z najstarszych roślin przezeń uprawianych. W dawnych czasach stosowane były jako środki na dolegliwości układu pokarmowego, a także remedium na skaleczenia i rany, ale ich cudowne właściwości doceniane są po dziś dzień. Bez względu na kolor, smak czy wielkość, najbardziej cenna jest ich wewnętrzna moc.





Jakie są twoje ulubione winogrona?

Po gruszkach, w kolejnym odcinku z cyklu "Natura dla zdrowia i urody" podpowiadamy, jakie właściwości w lecznictwie, kuchni i pielęgnacji urody mają winogrona.

Winogrona - właściwości



Winogrona w ponad połowie składają się z wody, ale oprócz niej zawierają mnóstwo cennych składników. Występują różnice w składzie w zależności od odmiany, ale są one niewielkie. Winogrona bogate są w błonnik, łatwo przyswajalne węglowodany (głównie glukozę i fruktozę), kwasy owocowe (winowy, cytrynowy, jabłkowy), aminokwasy, pektyny, garbniki, olejki i składniki mineralne. Są cennym źródłem potasu, miedzi, boru, magnezu, żelaza, wapnia, fosforu, jodu, witaminy A, C, B1, B2, B6, E, K i wielu innych.

Na co są zdrowe winogrona?



- Aby jak najdłużej utrzymać skórę w dobrej kondycji i opóźnić procesy starzenia wykorzystać możemy dar ziemi - winogrona. Ekstrakt z winogron znajdujący się w kosmetykach pielęgnacyjnych jest bogaty w witaminy, składniki mineralne, cukry, pektyny i polifenol - resweratrol. Chroni skórę przed infekcjami, stresem oksydacyjnym i promieniami UV. Ekstrakt z winorośli wzmacnia barierę ochronną skóry, chroni ją przed podrażnieniami. Ma również działanie regenerujące (np. po opalaniu lub nieprawidłowej pielęgnacji), poprawiające koloryt skóry oraz intensywnie nawilżające - mówi Ewelina Flasińska z Centrum Pięknego Ciała. - Dodatkowo, piękne zapachy dojrzewających w słońcu winogron w kosmetykach sprawiają, że takie terapie oprócz swojej skuteczności są również wyjątkowo przyjemne i aromatyczne. Można śmiało stwierdzić, że bogactwo składników w winogronach działa niezwykle silnie przeciwstarzeniowo. Potwierdza to fakt, że winogrona pochodzą z krajów śródziemnomorskich, których mieszkańcy wyróżniają się dobrym zdrowiem i długowiecznością.
Flawonoidy zawarte w owocach i pestkach winogron to jedne z najsilniejszych przeciwutleniaczy, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami, przeciwdziałając oznakom starzenia, stąd też częste ich występowanie w kosmetykach przeznaczonych do cer dojrzałych. Wyciągi winogronowe uelastyczniają, napinają, ujędrniają i odżywiają skórę, a także redukują nadmiar sebum, dzięki czemu sprawdzają się również w przypadku cery przetłuszczającej się, trądzikowej, a nawet wrażliwej. Winogrona dodają skórze blasku, poprawiają jej koloryt, a także poprawiają i pobudzają krążenie krwi, przez co często znajdują zastosowanie w kosmetykach antycellulitowych i do cer naczynkowych.

Domowe kosmtyki z winogronami



Niezwykle bogata w witaminy i składniki mineralne maseczka skutecznie napina, odżywia, wzmacnia delikatną skórę twarzy i szyi pozostawiając ją miękką, jędrną i wygładzoną. Niezwykle bogata w witaminy i składniki mineralne maseczka skutecznie napina, odżywia, wzmacnia delikatną skórę twarzy i szyi pozostawiając ją miękką, jędrną i wygładzoną.
Domowe kosmetyki na bazie winogron są bajecznie proste w wykonaniu, a zarazem niezwykle skuteczne.

Prosta nawilżająca maseczka winogronowa

Prosta, bo do jej zrobienia potrzebujemy tylko jednego składnika - winogron. Rozgniatamy lub miksujemy kilka umytych wcześniej owoców i nakładamy na skórę na około 15-20 minut. Po tym czasie zmywamy letnią wodą. Nawilża, napina i poprawia ogólną kondycję skóry. Zresztą już samo przetarcie skóry połówką winogrona odświeży i tonizuje cerę. Maseczka nałożona może być również pod oczy. Taki kompres zniweluje cienie pod oczami i nawilży wiotką skórę. Sam sok sprawdzi się również jako tonik.

Odżywcza maseczka z winogron

Kilka umytych winogron obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Rozgniatamy widelcem i dodajemy żółtko, sok z cytryny oraz łyżkę miodu. Formułę wzbogacić można również kilkoma kroplami oliwy z pestek winogron lub łyżką twarogu. Ucieramy wszystkie składniki i nakładamy na twarz, szyję i dekolt na 15-20 minut. Na koniec zmywamy letnią wodą. Niezwykle bogata w witaminy i składniki mineralne maseczka skutecznie napina, odżywia, wzmacnia delikatną skórę twarzy i szyi pozostawiając ją miękką, jędrną i wygładzoną.

Winogronowy peeling do ciała

Połowę szklanki brązowego cukru łączymy z połową szklanki oleju z pestek winogron. Dodajemy albo same rozgniecione (np. tłuczkiem do mięsa) pestki albo rozdrobnione owoce. Taką miksturę rozprowadzamy po ciele wykonując masaż okrężnymi ruchami. Zmywamy pod prysznicem.

Osobiście wolę dodać mniej oleju, a więcej winogron, czasem nawet nie dodaję oleju w ogóle (np. przy peelingu twarzy) mieszając jedynie owoce z gruboziarnistym cukrem, ale proporcje zależą od was. Warto pamiętać, że przy skórze suchej i wrażliwej olej jest niezwykle cennym komponentem.

Peeling poprawia krążenie, dzięki czemu zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Napina skórę, złuszcza, odżywia i poprawia jej koloryt. Polecany również jako do peeling twarzy.

Peeling na bazie winogron i brązowego cukru poprawia krążenie, dzięki czemu zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Napina skórę, złuszcza, odżywia i poprawia jej koloryt. Peeling na bazie winogron i brązowego cukru poprawia krążenie, dzięki czemu zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Napina skórę, złuszcza, odżywia i poprawia jej koloryt.
Olej z pestek winogron, który może być składnikiem naszych domowych kosmetyków, jest niezwykle cenny dla urody. W przeciwieństwie do większości olei roślinnych może, i powinien, być stosowany w pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej. Łagodzi i zapobiega powstawaniu stanów zapalnych, wyprysków i zaskórników. Oczyszcza, odświeża, reguluje wydzielanie sebum i zwęża pory. Jest jednak na tyle delikatny i uniwersalny, że może być używany jako kosmetyk również do cer wrażliwych, dojrzałych, a nawet atopowych. Hamuje procesy starzenia się skóry, regeneruje ją i odżywia. Nawilża, natłuszcza, wzmacnia naturalną barierę ochronną i warstwę lipidową naskórka, poprawia jędrność i napięcie, a stosowany do pielęgnacji włosów (np. podczas zabiegu olejowania) wzmocni je i sprawi, że nabiorą blasku.

Czytaj więcej o zabiegu olejowania czyli hicie na suche i matowe włosy.

Czy warto jeść winogrona?



- Delikatny i słodki smak winogron przyciąga wielu entuzjastów tego owocu. Winogrona przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych takich jak nowotwory, choroby serca, cukrzyca, miażdżyca czy nadciśnienie. Należą też do nielicznych owoców zawierających jod - niezbędny dla funkcjonowania tarczycy - mówi Aleksandra Rybak z cateringu dietetycznego Na Zdrowie.
Dotychczasowe badania potwierdzają skuteczność wyciągu z pestek winogron w profilaktyce i leczeniu raka skóry, jelit, płuc, żołądka, prostaty, sutka a nawet białaczki. Pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko zachorowań na udar mózgu czy zawał serca. Chronią i wspomagają cały układ naczyniowo-sercowy. Podwyższają również poziom "dobrego" cholesterolu, niwelując tym samym poziom "złego".

Regulują pracę systemu nerwowego, mózgu, łagodzą stres i wzmacniają naturalną odporność organizmu dlatego powinny znaleźć się w diecie osób pracujących fizycznie, sportowców, dzieci, kobiet w ciąży oraz osób zmęczonych, wyczerpanych (także po zmęczeniu umysłowym). Chronią przed osteoporozą i utrzymują właściwy poziom estrogenów, dlatego polecane są szczególnie kobietom w okresie menopauzy. Ich działanie alkalizujące (przeciwdziałające zakwaszaniu organizmu) jest szczególnie istotne dla osób, w diecie których znajduje się dużo mięsa, a brakuje warzyw i owoców.

Winogrona urozmaicą niejedno śniadanie. Stanowią idealne dopełnienie porannego musli, dokładając witamin i minerałów na dobry początek dnia. Winogrona urozmaicą niejedno śniadanie. Stanowią idealne dopełnienie porannego musli, dokładając witamin i minerałów na dobry początek dnia.
Winogrona regulują i poprawiają perystaltykę jelit, pobudzają wydzielanie soków trawiennych, działają moczo- i żółciopędnie, a przy tym pomagają usunąć zbędne produkty przemiany materii z organizmu. Sprzyjają zachowaniu szczupłej sylwetki, chociaż osoby z nadwagą nie powinny jeść ich dużo.

- Podczas odchudzania nie powinniśmy spożywać tych owoców zbyt wiele - 100 g winogron dostarcza aż 69 kcal,  dla porównania 100 g arbuza tylko 30 kcal.  Winogrona zawierają sporo (12-25 proc.) cukru, głównie łatwo przyswajalnej glukozy i fruktozy. Więc pomimo tego, że mają w miarę niski indeks glikemiczny (IG= 45) cukrzycy powinni ich unikać - radzi Aleksandra Rybak.
Są jednak na pewno zdrowsze i mniej kaloryczne niż łatwo dostępne słodycze, dlatego - jeśli mamy wybór - skuśmy się na niezwykle słodkie winogrona. Urozmaicą niejedno śniadanie, uzupełnią smak serów i wędlin dostarczając przy tym cennych składników i minerałów. Nadają się na sok, galaretkę i inne domowe przetwory, a także jako dodatek do sałatek, ciast i deserów. Zastosowanie w kuchni znalazły również liście winorośli - są ciekawą alternatywą dla liści kapusty w popularnych gołąbkach. Mimo szerokiego spektrum zastosowania najchętniej sięgamy po nie przygotowując domowy alkohol, najczęściej wino. Nie każdy posiada niezbędne do tego akcesoria, dlatego skupimy się na innym, równie aromatycznym przepisie.

Nalewka z ciemnych winogron

Kilogram dojrzałych owoców dokładnie myjemy, osuszamy i rozgniatamy przy użyciu tłuczka. Przekładamy do dużego słoja i dodajemy 7-8 goździków oraz przekrojoną laskę wanilii. Możemy dodać szczyptę kardamonu, anyżu lub innych przypraw korzennych. 700 ml spirytusu mieszamy z 300 ml zimnej przegotowanej wody i zalewamy owoce. Szczelnie zakręcamy i odstawiamy na 4 do 6 tygodni. Po tym czasie zlewamy alkohol, a owoce zasypujemy cukrem. Po 10-14 dniach ponownie zlewamy resztkę alkoholu i mieszamy z wcześniejszym. Przelewamy przez drobną gazę lub filtr do kawy prosto do butelek. Odstawiamy na około 3 miesiące do piwnicy, by smak się zharmonizował.

Przepis ten jest czasochłonny, ale jest tego absolutnie wart. Na zdrowie.

Koreczki z sera i winogron to jeden z najprostszych sposobów na małą przystawkę. Koreczki z sera i winogron to jeden z najprostszych sposobów na małą przystawkę.
Warto wiedzieć

Wybierając olej z pestek winogron pamiętajmy o tym, aby był on tłoczony na zimno. Jest droższy, ale dużo bogatszy w witaminy i składniki mineralne niż zwykłe, tanie oleje. Przy kupnie owoców zwróćmy uwagę na to, aby były równej wielkości, niepoobijane, bez plam (zwłaszcza przy szypułkach). Przed spożyciem należy dokładnie je umyć i jeść najlepiej razem ze skórką i pestkami.

Za najbardziej wartościowe uznawane są winogrona ciemnofioletowe przez wzgląd na największą zawartość flawonoidów, a także wysoką zawartość żelaza. Jednakże wszystkie odmiany winogron wpływają korzystnie zarówno w pielęgnacji zdrowia, jak i urody.

Miejsca

Opinie (10)

  • Aaaaa!

    A ja wlasnie spogladam jak moje wino pracuje :))))

    • 2 1

  • Unia europejska przyniosła nam odmianę mało wartosciowych winogron bezpestkowych!

    To praktycznie bez wartościowe owoce w których liczy sie tylko by były słodkie i nic więcej!
    Najbardziej wartosciowe sa ciemne winogrona podobnie jak czerwone wino ,a najbardziej wartosciowe i najdroższe sa własnie pestki z ciemnych winogron!!

    • 4 2

  • Co z tego, że te wszystkie owoce, olejki i inne dobre substancje są w kosmetykach skoro w większości na pierwszym miejscu w składzie znajdujemy rakotwórcze aluminium bądź zapychającą pory parafine?

    • 3 1

  • dobre ale kaloryczne (1)

    100 gr.= 69 kcal. 1000gr.=690 kcal. u mnie tak to się zawsze kończy

    • 4 1

    • 40 minut biegania i można kilo winogron chapnąć.

      • 1 1

  • Są tak samo niepożądane jak inne śmieciowe jedzenie (1)

    Niestety winogrona mają za wysoki indeks glikemiczny. Dlatego są tak samo niepożądane jak inne śmieciowe jedzenie, które normalnie powoduje chorobę zwaną potocznie otyłością (zabawne, że niektórzy uważają, że być grubym to normalne). Zawarte w nich dobrocie (tak skrupulatnie tu wymieniane z pominięciem wszystkich niekorzystnych efektów) można zamiast tego czerpać ze zdrowszego jedzenia. Tym nie mniej faktycznie flawonoidy mają bardzo dobry wpływ na serce (i przez to wspomagają wydolność układu krążeniowego). W niedużych ilościach można więc dołączyć czasem (lub okresowo) do diety ale ostrożnie i licząc się z ewentualnymi skutkami ubocznymi (lub umiejętnie te skutki niwelując).

    • 3 13

    • winogrona nigdy niebyły i niezaliczają sie do smieciowego jedzenia najwyrażniej niemasz otym pojecia

      Winogrona maja sporo kalorii ale śmieciowym jedzeniem nigdy niebyły!

      • 7 0

  • Winne grona

    Najlepsze sfermentowane

    • 3 2

  • Można było zrobić zestawienie winogrona - rodzynki.

    co zyskujemy jedząc jedne, co tracimy jedząc inne.

    • 1 1

  • na since

    ja mam pod oczami zasinion eodkhad pamietam, no i dopiero winogrona i fonopie zaczeły mi pomagac/ Nawet dolina łez sie zmniejsza. ale to od tej maści defekt z konopiafarmacjapl

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

III Ogólnapolska Konferencja Samoświadomość i komunikAACja a TZW. zachowania trudne

konferencja

Prowadzenie cukrzycy u kobiet z cukrzycą ciążową lub cukrzycą typu I

badania

Jak ochronić swoje krocze przed nacięciem?

warsztaty, konsultacje

Najczęściej czytane