• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tradycyjne smaki Pomorza: zupa bursztynowa

Justyna Spychalska
29 lipca 2011 (artykuł sprzed 12 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Wielkanoc od kuchni: tradycyjne wypieki
Zupa bursztynowa to zupa rybna z dodatkiem tradycyjnej nalewki bursztynowej, kaszubskich golców, morszczynu i kawioru. Zupa bursztynowa to zupa rybna z dodatkiem tradycyjnej nalewki bursztynowej, kaszubskich golców, morszczynu i kawioru.

Zupa bursztynowa ma w sobie wszystko, co w pomorskiej kuchni najlepsze: dary matki ziemi oraz dary ojca Neptuna - tak opisuje swoją recepturę mistrz kuchni Andrzej Ławniczak. Unikalny smak oraz leczniczo-rozgrzewające właściwości zupa zawdzięcza dodatkowi dwóch osobliwych składników: morszczynu i ... bursztynu.



Morszczyn, czyli bałtyckie glony. Od dawien dawna używany w kuchni kaszubskiej jako przyprawa.  Morszczyn, czyli bałtyckie glony. Od dawien dawna używany w kuchni kaszubskiej jako przyprawa.
Andrzej Ławniczak, kuchmistrz, autor przepisu Andrzej Ławniczak, kuchmistrz, autor przepisu
Smakuje subtelnie, ale przy tym mocno rozgrzewa - tak chyba najlepiej można opisać zupę bursztynową. Z każdą łyżką ujawnia się kolejny jej składnik: a to suszony morszczyn - odmiana bałtyckiego glonu - który nadaje jej posmak morskiej wody, a to wyrazisty w smaku lubczyk - znany afrodyzjak, a to aromatyczna kolendra. Mimo to, na pierwszy plan wysuwa się nuta rybna. Pływające w niej kawałki polędwiczek z łososia i flądry są kruche i delikatne. Nic dziwnego, przecież gotowały się jedyne pięć minut.

Rozgrzewa nie tyle sam smak zupy, co dodatek nalewki bursztynowej, znanej jako tradycyjna mikstura rozgrzewająca, stosowana na wiele chorób. Żeby ją przyrządzić, potrzeba trochę cierpliwości - bursztynowy pył, który można kupić w sklepach jubilerskich, zalewa się spirytusem, albo lepiej - jak pan Andrzej - śliwowicą, co nadaje jej subtelniejszy smak. Tak przygotowana, musi odczekać dwa, trzy tygodnie. Dodana do zupy, jest praktycznie niewyczuwalna w smaku, za to po kilku łyżkach na twarzy pojawiają się rumieńce.

Skąd ten przepis? Autor, pan Andrzej Ławniczak, kucharz z Pomorskiej Akademii Kulinarnej, tłumaczy, że z połączenia tradycyjnych smaków, no i z miłości do pomorskiej kuchni.

- Przed wojną dziadkowie prowadzili w Gdyni, w Polskim Domu Towarowym na Świętojańskiej, restaurację - opowiada pan Andrzej. - Babcia kochała gotować, była prawdziwą mistrzynią kuchni. Lubowała się w daniach regionalnych, leczyła nas ziołami i nacierała bursztynową nalewką. W domu bardzo dużo rozmawiało się o jedzeniu. Po 25 latach przepracowanych w Stoczni, postanowiłem powrócić do korzeni i zająć się gotowaniem zawodowo.

Obecnie mija już 18 rok, od kiedy pan Andrzej prowadzi działalność cateringową. W międzyczasie startował w wielu kulinarnych konkursach. Tytuł "kreatora smaku" przyniosła mu w 2001 roku "zupa Kaszuba". Nieco zmodyfikowana, już pod nazwą "zupa bursztynowa", zdobyła I nagrodę - "Perłę" w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" aż dwukrotnie: w roku 2008 i 2009. Od tego czasu kuchmistrz wielokrotnie gotował ją dla szerszego grona smakoszy, cieszyła podniebienie m.in. na Jarmarku Dominikańskim. Pan Andrzej marzy, aby stała się stadionowym przysmakiem UEFA EURO 2012.

Można też przyrządzić ją w domu. Jej gotowanie, po uprzednim przygotowaniu składników, zajmuje nie więcej niż 15 minut. Tradycyjną, kaszubską przyprawę, czyli morszczyn, a nawet trawę cytrynową, można kupić w lepszych delikatesach czy sklepach zielarskich. Golce, które zastępują w zupie ziemniaki, to nic innego jak tradycyjne kaszubskie szare kluski, które przyrządza się z ziemniaków, mąki i jajka. Trochę pracy wymaga jedynie przygotowanie nalewki. Ale trud się opłaci: nacieranie nalewką, według dawnych przekazów, wzmacnia układ odpornościowy, chroniąc przed chorobami.

Zupa bursztynowa
Przepis autorski Andrzeja Ławniczaka

Składniki na 4- 5 porcji:
1 litr wody
50 ml nalewki bursztynowej
0,5 litra śmietanki
posiekana włoszczyzna
70 dag polędwiczek z łososia i flądry, dorsza lub sandacza
20 dag ugotowanych golców (do 20 dag ziemniaków dodajemy po łyżeczce mąki pszennej i ziemniaczanej oraz małe jajko, formujemy podłużne kluski, gotujemy w osolonym wrzątku)
1 łyżka suszonego morszczynu, 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry, 1 łyżka lubczyku, 1 łyżka gruboziarnistego kawioru
szczypta trawy cytrynowej, sól (pan Andrzej stosuje własną sól bursztynową), pieprz
można dodać ugotowane jajko przepiórcze

Przygotowanie: Moczymy glony w niewielkiej ilości wody. Gotujemy kluski, odcedzamy. Warzywa podsmażamy w dużym garnku na rozgrzanej oliwie. Zalewamy podsmażone warzywa wodą i gotujemy 5 min. Oczyszczone filety kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw i gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut. Dodajemy kluski, śmietankę (można zastąpić ją mlekiem kokosowym), nalewkę bursztynową, rozmoczone glony, lubczyk, przez chwilę jeszcze gotujemy. Doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem i trawą cytrynową. Na talerz jako dekorację dajemy kawior i kolendrę, można też dodać ugotowane, przepiórcze jajko.

Miejsca

Opinie (88) ponad 10 zablokowanych

  • Zupa rybna dla smakoszy na ostro

    Zupa rybna na ostro.
    - 2 slodkowodne rybki ( okolo 25cm kazda)
    - 2 srednie marchewki
    - 1 pietruszka
    - gruby plasterek selera
    - kawalek pora
    - 1 cebulka
    - czosnek
    - przecier pomidorowy
    - ostra papryka
    - sol, pieprz do smaku
    - 1 lyzka swietany
    pora oraz cebulke pokroic, reszte warzyw zetrzec na tarce.
    Warzywa poddusic na oleju (nie wolno aby warzywa byly suche)
    W 2,0 l osolonej wody okolo 10 min gotowac, wczesniej oczyszczone ryby.
    Ugotowane ryby wyjac i oczyscic z osci.
    Uduszone warzywa wlac do wody po rybach,doprawic czosnkiem, ostra papryka,sola i pieprzem a takze mala puszka przecieru pomiodorowego i lyzka smietany.
    Zupe zmixowac na krem, wrzucic do niej kawalki ugotowanej ryby ( jak ktos lubi, mozna i krabiki) posypac koperkiem lub pietruszka i serwowac - Smacznego

    • 0 12

  • "Tradycyjne smaki Pomorza:zupa bursztynowa "- i po co zmyślasz ? (5)

    Zupa moze być całkiem dobra ,ale po co kłamać że nalezy do tradycji Pomorza.Nie należy i już . Warszawka może i łyknie kłamstewko ,ale nie internauta -Pomorzanin.

    • 15 19

    • gdańszczanin

      Taką zupę jadało się w okresie między wojennym lata20-30 ubiegłego wieku na ulicy Świętojańskiej w Gdyni i tyle w tym temacie.A ty biedaku ze smarkiem u nosa nie musisz tego wiedzieć .

      • 2 0

    • nie zgadzam się (3)

      to zupa rybna z dodatkiem nalewki bursztynowej, skladniki tradycyjne, u mnie sie jadalo w domu podobna - tez gotowana krotko, tez z warzywami, bez nalewki co prawda, ale chetnie dodam

      • 6 4

      • Kaszub ! Przeczytaj co napisałeś.... (2)

        Jak bez nalewki bursztynowej jadałeś ,to była to zwykła rybna jak się wszędziejadało ,a bursztynowa to wynalazek ,a nie tradycyjna pomorska zupa.

        • 7 6

        • chodziło mi o to (1)

          że i nalewka i zupa rybna to prastare receptury, więc czemu łączenie jest na bakier z tradycją? Ja rozumiem kuchnia fusion, to co innego. Ale jeśli wszystkie składniki są tradycyjne to twój post jest dla mnie czepialstwem.

          • 6 4

          • Jeżeli do zupy rybnej dodał nalewki bursztynowej i wyszło coś dobrego towymyślił NOWĄ zupę ,więc mówienie o tradycji jest nadużyciem

            • 1 6

  • (24)

    Dosyc juz niebieskich czapeczek .Po 25 latach zajął sie gotowaniem hm ...prawdziwy kucharz . Jak mi wiadomo, prawdziwy kucharz to nabiera wprawy w gotowaniu pracujac w kuchni a nie w Stoczni .Gotowanie to Sztuka !!!!!

    • 6 20

    • do kucharzyka (20)

      czytaj ze zrozumieniem, to że pracował w stoczni nic nie znaczy jest wiele osób które myślą o sobie że są mistrzmi bo pracują na kuchni parę lat i wszystko wiedzą!W tym fachu człowiek całe życie się uczy, a i tak się wszystkiego nie nauczy! Znam Andrzeja od lat i wiem jakim jest pasjonatem, a swoją wiedzą zaginie nie jednego takiego co mu się zdaje że jest najlepszy bo kilka miechów postał przy palnikach!Więc jak nie masz nic mądrego do powiedzenia to lepiej zamilcz a nie wypisuj głupot z zazdrości że o kimś piszą i kogoś znają a o tobie ,,fachowcu" nikt nie słyszał!Krzysztof W.

      • 11 1

      • (16)

        Szanowny Krzysztofie Jak mniemam razem klepaliście kadłuby w stoczni, stąd ta solidarność. Ewentualnie gotowałeś w stołówce stoczniowej i pan Andrzej wpadał do Ciebie na zupę regeneracyjną z wkładką. Zresztą styl w jakim się wypowiadasz, świadczy o wysokim poziomie Twojego wykształcenia.Wyobraźmy sobie taką sytuacje. Zostawiasz swoje dotychczasowe stanowisko pracy, przestajesz gotować i idziesz pracować do stoczni, spawać kadłuby. Podobnie jak pan Andrzej, pochodzisz z rodziny o ukierunkowanych tradycjach. Załóżmy ze twoi dziadkowie klapali kadłuby w stoczni Schichaua, w domu dużo rozmawiało się o spawaniu, i od dziecka marzyłeś o tym aby zostać stoczniowcem i klepać kadłuby. Nie poszedłeś do szkoły zawodowej przy stoczni, gdyż uwagi na nikłe wyniki w nauce nie przyjęto Cię do niej. Tak więc zostałeś parzygnatem, i po 25 latach obierania "golców" odezwało się w Tobie dziecięce marzenia zostania stoczniowcem. Podjąłeś pracę w stoczni. Ciekawe jak wyglądałyby spawy Twoje. Nie chciałbym pływać na statku którego kadłub spawałeś, podobnie jak nie chciałbym skosztować tej przecudownej zupy pana Andrzeja. Wygląd jej przypomina mi wiadro z pomyjami. Gotowanie to sztuka nie lada, nie sądzę aby 25 letnie obcowanie ze sztuką "stoczniową" wyrobiło w kimś poczucie smaku i estetyki kulinarnej.

        • 2 14

        • To Co Wypisujesz świadczy o Twoim IQ

          Szkoda pisać ... PRYMITYW Z CIEBIE ,............ SORY , ale i tak tego nie ... ,,,.załapiesz'''

          • 2 0

        • (3)

          Pan Krzysztof w gary uderzył bo po prostu lubi pożreć,zresztą to widać.

          • 0 6

          • (2)

            a TY MALY KORDUPLU Z WYDENTYM BRZUCHEM

            • 0 0

            • (1)

              Znam GACKA.Lubi zeżreć.

              • 0 0

              • co ty Gacek jes szczupły jak ołowek

                • 0 1

        • Sz. P. Racjonalisto!!! (7)

          Nigdy nie byłem stoczniowcem a całe swoje życie zawodowe związałem z gastronomią - może to Pana zmartwi! Moje wypowiedzi dotychczasowe miały na celu uświadomienie wypowiadającym się tu czytelnikom, że niekiedy krzywdzi się ludzi których się nie zna i o których się tak naprawde nic nie wie. Łatwo jest krytykować innych nie patrząc na swoje niedoskonałości! W każdym zawodzie znajdą się wirtuozi, pasjonaci jak i partacze. Jedni czują powołanie i pracują z pełnym zaangażowaniem i lubią to co robią (sukces pewny), drudzy pracują bo muszą (nic dobrego z tego nigdy nie będzie), ale większość do krytyki pierwsza!!!To tylko miałem na myśli, a branża w jakiej pracuje posłużyła tylko za przykład.Pan również dopina ,,łatkę", a myślę że też nie słusznie!Jest to oczywiście moje zdanie, ale sam jestem daleki od szeregowania ludzi wg. wzoru kim byli co robili jakie mają wykształcenie!!! Ważniejsze jest to, jakim teraz jest człowiekiem co sobą reprezentuje oraz co i jak robi!Pozdrawiam

          • 9 0

          • (6)

            Panie Krzysztofie, Broni Pan tak mężnie Pana Andrzeja, że aż zacząłem się zastanawiać czy jesteście "po jednej wódce, czy też po jednym ojcu."

            • 1 10

            • Po prostu znam Andrzeja od wielu lat i wiem jakim jest człowiekiem! (3)

              Pracujemy czasami razem podczas różnych imprez charytatywnych, targów czy pokazów kulinarnych, nie jeden raz sprzeczaliśmy się o to czy owo, ale czytając kilka wypowiedzi bezzasadnie ,,gorzkich" zabrałem głos w tym temacie. Na codzień jednak pracujemy w innych miejscach. Różnimy się bardzo, ale nie przeszkadza to nam być kolegami!

              • 8 0

              • (2)

                No i sprawa się rypła, stąd brak obiektywizmu w pańskich wypowiedziach

                • 1 10

              • DO racjonalista666

                Czytając złośliwe wypowiedzi racjonalista666 postanowiłem zając swoje zdanie. Moim Zdaniem jesteś Trolem Internetowym którego niedługo namieże i ogłosze wszystkich KIM JESTEŚ ( mam taki program internetowy ) choc można się tylko domyślac , zazdrosny kucharzu z pseudo Królewskiej restauracji pod Motławy , Masz trochę odwagi to podaj do siębie meilla a załatwie tobie artykuł na trojmiescie.pl i wtedy zobaczymy co potrafisz , myślę że TYLKO BYŚ SIĘ OSMIESZYŁ ZAZDROSMNA GRIDO

                • 8 0

              • DO racjonalista666

                Czytając złośliwe wypowiedzi racjonalista666 postanowiłem zając swoje zdanie. Moim Zdaniem jesteś Trolem Internetowym którego niedługo namieże i ogłosze wszystkich KIM JESTEŚ ( mam taki program internetowy ) choc można się tylko domyślac , zazdrosny kucharzu z pseudo Królewskiej restauracji pod Motławy , Masz trochę odwagi to podaj do siębie meilla a załatwie tobie artykuł na trojmiescie.pl i wtedy zobaczymy co potrafisz , myślę że TYLKO BYŚ SIĘ OSMIESZYŁ ZAZDROSMNA GRIDO

                • 6 0

            • taka gorąca dyskusja, a wniosek prosty (1)

              Najgłośniej rzucają się Ci, którzy sami nic nie porafią. Niestety, racjonalisto666, porównywanie sztuki gotowania do spawania w stoczni jest "nieco" nietrafione. A umiejętności kulinarne, to też przykro mi stwierdzić, MOŻNA wynieść z domu (spawanie może i też, ale z tym gorzej). To, że ktoś po 25 latach zajął się gotowaniem, nie znaczy, że nie musiał się przeszkolić. No żal mi Ciebie, żal, idź sobie browarka wychyl dla relaksu może.

              • 10 0

              • A Ty potrafisz czytać ze zrozumieniem, czy tylko składasz literki.

                • 1 8

        • palnija się (2)

          jesteś zwykłym D..BILEM kulinarnym , i tyle na dziś

          • 2 0

          • Do kogo i o kim to piszesz kolejny znawco?!

            • 0 1

          • to palnij się to do racjonalisty666

            • 4 0

      • poprzednik ma rację (1)

        ale ty dodałeś, że facet jest pasjonatem. To zmienia wszystko.

        • 6 1

        • Zapomniałem dodać:

          Tak jak napisano w artykule Andrzej pochodzi z ,,gastronomicznej" rodziny i choć troszkę później (jak na swój wiek i doświadczenie) od innych zaczynał przygodę z gastronomią to skończył wiele kursów i przeszedł wiele szkoleń które dały mu solidne podstawy, zdobył na egzaminach papiery mistrzowskie i spełnił swoje marzenie - został kucharzem, a że nie w wieku 18 lat?! - jakie to ma znaczenie? Ważniejsze jest że to co robi, robi z pasją i poświęceniem! Pracowałem z nim przy różnych okazjach i wiem że cały czas dąży do celu jaki sobie wyznaczył i cały czas stara się uczyć nowych technik. To więcej niż wielu kucharzyków po szkole (o zgrozo nawet 2 letniej) których rodzice tam wysłali, chodzą do pracy - bo muszą, a w rozmowach są wybitnymi fachowcami - przynajmniej tak uważają!!!

          • 15 1

      • prawdziwa sztuka broni sie sama ,nawet kulinarna.Napisano artykul wiec jest na fali .. zupy rybnej , jutro juz nikt nie bedzie o tym pamiętał.

        • 1 6

    • To znaczy !!!!! w picerii pracujesz!!!! (1)

      • 3 0

      • KUCHARZ

        Ty.......... Kuchnię Prawdziwą to na obrazku widziałeś .... a gdzie serce ...aaaaaaaaaaaaa w tym co robisz ........... nie istotne ... byle zarobić ...pare groszy .....od piccy !!!! FACHOWIEC !!!!!!

        • 3 0

    • Cienias kucharz

      Gotowanie to jeden z procesów obróbki termicznej stosowany w gastronomi. Możemy mówić o sztuce kulinarnej która jest dziedziną związaną z przygotowaniem potraw . Zabierasz głos SMIERDZIELU w dziedzinie o'której nic nie wiesz

      • 7 0

  • Najlepszą zupę rybnę jaką w życiu jadłem serwowali w więzienkiu w Tidaholm ( Szewcja ), pycha ( kawałki dorsza, krewetki, (4)

    kalmary, wspaniały smak ), polecam

    • 10 1

    • (3)

      sorki długo tam pierdziałeś w pasiak,

      • 1 1

      • do Racjonalisty 666 (2)

        za pisanie bzdyr w necie trolu ty tam powinieneś siedziec

        • 2 1

        • RAcjonalista 666

          Licz się ze słowami ................ bo PO Ci jeszcze może dołożyć .............. z 5 lat i co oplacało się ??? gadać bzdury???? Masz jak w Banku .......... jakim ??? SZWAJCARSKIM !!!!!!!!!!!

          • 3 0

        • recjonalista666

          dorwiemy go i wyczyścimy mu komin

          • 2 1

  • morszczyn (1)

    piękna nazwa... morsy i szczyny..

    • 1 14

    • GŁUPI JESTEś

      NIC WIĘCEJ

      • 0 1

  • Zupa bursztynowa !!!!

    Chcąc , cokolwiek ,komentować odnośnie ,,zupy bursztynowej" trzeba jej wpierwposmakować!!! To ,------ że Pan Andrzej był , kiedyś, pracownikiem stoczni to wcale nie wskazuje by był złym KUCHARZEM (każdy chłop potrafi gotować !!!, zależy tylkoczy mu się chce, czy to lubi, czy,..... potrafi oddać SERCE ......temu co robi ). Pana Andrzejapoznaliśmy przez naszych Wspólnych Znajomych, którym na uroczystości Rodzinneprzygotowywał CATERING . Catering zawsze na 6 . Postanowiliśmy z okazji ..jakiejśtam imprezy rodzinnej ........ zamówić u Pana Andrzeja CATERING. Głównym daniem była ......... ZUPA BURSZTYNOWA......... , a to co przygotowałi jak ???? to SZOK !!!!!!!!!!!!!!!! WSZYSCY BYLI ZACHWYCENI !!!!!, a wymagania mają DUŻE !!!!! PANIE ANDRZEJU !!! Kto KOCHA to co robi ,ROBI to PERFEKCYJNIE!!!! GRATULUJĘ !!!! OBY TAK DALEJ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • 18 0

  • Niedawno miałam okazję spróbować zupę bursztynowa p.Andrzeja Jest to kulinarny majsterstueck. . Jeśli ktoś ma uprzedzenie, bo mu się zupa rybna żle się kojarzy, jako coś smrodliwego, to ta zupa jest absolutnie wyjątkowa. Wyborna, niepowtarzalna. Delicja!

    • 12 0

  • Bardzo orginalny przepis

    Wytforny smak ,delikatny aromat , czy ktoś zna bardziej wykwintne Pomorskie danie regionalne ???

    • 13 0

  • CIEKAWY PRZEPIS

    Chętnie zjadłbym tak wykwintną zupę ale pytam gdzie?

    • 12 0

  • Dla kogo wy robicie te przepisy,dajcie coś prostszego dla zwykłych ludzi (13)

    • 28 50

    • To bardzo łatwy przepis!!!!!!!! (1)

      Jak młody kucharz zrobiłem zupę w kilka minut, i wszystkich moich starszych kolegów w pracy zaszokowałem smakiem i aromatem zupy bursztynowej,nie gotowałem żadnego wywaru rybnego a w całej restauracji pięknie pachniało .Nie jest tanja-produkty , ale coś za coś.Polecam moim młodym kolegom na pewno zaskoczycie mistrzów kulinarnych w pracy, powodzenia

      • 3 0

      • Bardzo prosty przepiis

        Od wielu lat jadłem tą zupę w Jantarze w czasie Mistrzostw Świata w Poławjanju Bursztynu drodzy internauci stwierdzam że to jest jedyna potrawa REGIONALNA której nie trzeba się wstydzić więc proszę ze względu naszcunek do takich ludzi jak Pan Andrzejek, o uczciwe i merytoryczne komentarze ktore nie będą obrażać NAS .Pozdrawiam Brać Kucharską

        • 4 0

    • (8)

      PLEBS

      • 8 14

      • Plebs to raczej ci co udają na (7)

        siłę ąę, a słoma im z butów wychodzi. Człowiek na poziomie wie, że siła tkwi właśnie w prostocie i minmalizmie.

        • 20 5

        • Czyli co? (6)

          Schabowy wielkości studzienki kanalizacyjnej, dwa kilo ziemniorów i trzy główki kapusty? Do tego zgrzewka wolta, pieśń na ustach, błysk w oczach, sztacheta w dłoniach i - witómë, hę?

          • 18 12

          • słabe

            człowiek na poziomie wie o co chodzi i nie prowokuje do bezowocnej dyskusji

            • 4 0

          • Jak ci się polaku nie podoba na Kaszubach to droga wolna, nikt Cię tu nie trzyma (1)

            • 8 15

            • To raczej Kaszubi są w Polsce...

              • 6 0

          • duży schab oznacza przerosnietą, starą świnię

            jest to najtańsze mięso z możliwych,twarde i suche jak podeszwa (reguła dotyczy wszystkich mięs).

            • 5 0

          • To ty napisałeś :-) (1)

            Każdy pod słowami "prostota" i "minimalizm" rozumie coś innego. Nie do końca o to chodziło, ale nie łam się. Masz jakieś tam skojarzenia z dzieciństwa, więc niewiele już z tym da sie zrobić. Wychodząc ze środowiska w którym prostota oznacza to o czym napisałeś, nic dziwnego że próbują na siłę łyknąć wielkiego świata zachwycając się tego typu udziwnieniami. Niestety w niczym ich to nie uszlachetni.

            • 9 3

            • oj skończcie już

              • 7 0

    • napchaj się kaszanką (1)

      • 0 0

      • A co jest złego w dobrej kaszance?

        Problem tylko, że bez świniobicia takiej nie uświadczysz.

        • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Młodzieżowa Grupa Wsparcia

100 zł
warsztaty

Slow Space by PUMA

20 zł
warsztaty, spotkanie, konsultacje, joga

III Ogólnapolska Konferencja Samoświadomość i komunikAACja a TZW. zachowania trudne

konferencja

Najczęściej czytane