• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tradycyjne smaki Pomorza: raki

Justyna Spychalska
30 stycznia 2012 (artykuł sprzed 12 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Wielkanoc od kuchni: tradycyjne wypieki
Raki to tradycyjny przysmak gdańszczan. Popularne w XIX wieku raki szlachetne dziś są objęte ścisłą ochroną. Na stołach zastąpiły je gatunki amerykańskie: raki pręgowate i sygnałowe. Raki to tradycyjny przysmak gdańszczan. Popularne w XIX wieku raki szlachetne dziś są objęte ścisłą ochroną. Na stołach zastąpiły je gatunki amerykańskie: raki pręgowate i sygnałowe.

"Na bezrybiu i rak ryba" - to popularne rybackie porzekadło z czasów, kiedy populacje rodzimych raków miały się dobrze. Dziś jest niestety inaczej: raki to rarytas, a gatunki trafiające na nasze talerze wywodzą się z Ameryki. Trudno w to uwierzyć, ale kiedyś raki stanowiły jeden z ważniejszych składników pomorskiej kuchni.



Próbowała(e)ś kiedyś raków?

Cofnijmy się na chwilę do czasów, kiedy w pomorskich jeziorach roiło się od raków, i to tych rodzimych: szlachetnych i błotnych. Jadano je już w średniowieczu i bardzo długo były składnikiem kuchni ubogiej, chłopskiej.

- Ślady popularności raków są widoczne w tradycyjnych recepturach kaszubskich. Ich mięso dodawano do jajecznicy zwanej prażnicą, z rakowych szyjek robiono nadzienie do pierogów - opowiada Krzysztof Szulborski z Pomorskiej Akademii Kulinarnej.

Po karierze na wsi, raki triumfalnie wdarły się na gdańskie salony. Przyjęto je co prawda dopiero pod koniec XVII wieku, ale za to z dużym entuzjazmem, który najłatwiej wytłumaczyć podążaniem za modą zachodnią: we Francji i w Niemczech raki stawały się coraz popularniejsze.

Gdańska Książka Kucharska z XIX wieku potwierdza obecność raków w szlacheckiej, mieszczańskiej kuchni. Najbardziej znanym daniem była zupa rakowa, którą gotowało się na przygotowanym wcześniej rakowym maśle. Dodatek selera i pietruszki nadawał zupie wyrazistego aromatu.

Bardzo znaną gdańską potrawą były też raki w sosie śmietanowym. Całość przyprawiano gałką muszkatołową albo koperkiem, zresztą ten ostatni jest najpopularniejszym dodatkiem do rakowego mięsa.
W tradycyjnej kuchni gdańskiej z raków robiono nawet sos, który podawano z czerwonym mięsem, na przykład wołowiną albo cielęciną. Bazą sosu, podobnie jak zupy, było masło rakowe.

A dziś? Dzisiaj rodzimych raków w naszych jeziorach jest bardzo niewiele. Winę ponosi za to choroba zwana dżumą raczą, która w drugiej połowie XIX wieku rozprzestrzeniła się w europejskich wodach, pustosząc populacje raków szlachetnych i błotnych. Winni są też ludzie, którzy postanowili sprowadzić do kraju amerykańskie raki pręgowate i sygnałowe, odporne na dżumę. Oba gatunki, jak się okazało, są nosicielami pierwotniaka wywołującego tę chorobę.

W rezultacie populacja raków szlachetnych i błotnych zmalała tak, że dziś znajdują się w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych, co znaczy, że nie można ich łowić.

- Obecnie hoduje się w zasadzie wyłącznie raki amerykańskie, sygnałowe i pręgowate - tłumaczy Bożena Kacperska, szef produkcji firmy hodowlanej Aquamar z Miastka - Część z nich trafia na eksport, część jest sprzedawana jako materiał do zaraczeń, większe osobniki trafiają do restauracji.

Jak podkreślają smakosze, nasze rodzime raki smakują inaczej, lepiej. Nie znaczy to, że raków amerykańskich jeść nie warto. Przeciwnie. Ich mięso jest bardzo delikatne, niskokaloryczne, zawiera dużo potasu i wapnia.

Części jadalne raka to mięso z odwłoka (czyli szyjki) i szczypców. Początkujących smakoszy z pewnością uciesz fakt, że można je wybierać palcami. Raki gotuje się wrzucając je żywe do wrzątku, co może się wydawać drastyczne, jednak jest to jedyna metoda, żeby uzyskać delikatne i świeże mięso. Alternatywą jest zakup raków mrożonych - gotowanych lub surowych - albo samych szyjek rakowych.

Na pewno warto wypróbować przepis, który specjalnie dla trojmiasto.pl przygotował kuchmistrz Krzysztof Szulborski. Smacznego!

Szyjki rakowe po kaszubsku

Składniki:
Odwłoki rakowe surowe 100 g
Masło 20 g
Śmietana 36 % 60 g 
Ser żółty, twardy10 g 
Wino białe 20 ml
Koper
Sól, pieprz biały

Sposób wykonania: Raki podsmażyć na maśle (nie dłużej niż 3-4 minuty), wlać wino białe, chwile podgotować, dodać śmietanę i ser, przyprawić solą, pieprzem, dodać posiekany koper. Można podawać z ziołowymi grzankami.

Miejsca

Opinie (26) 2 zablokowane

  • w Szwecji sierpien jest miesiacem rakow.

    Wtedy szwedzi jezda tysiace ton rakow. Kupuje sie raki mrozone przywozone z Turcji, Chin, bo szwedzkich rakow jest za malo. Sprzedawane sa tez swrewtki z motywem rakow, kolorowe lampiony, talerze z nadrukiem rakow, specjalne szczypce do wyjmowania miesa z rakow jak i cazki do lamania skorupy rakow. podaje sie raki tez z koperkiem. nic tylko palce lizac. raki jedza nawet male dzieci od 3 lat i uwielbiaja ten przysmak.

    • 1 0

  • Jeszcze 10 lat temu we Wdzyckim jeziorze było pełno raków, wystarczyła godzina wieczorem i można było złapać wiadro raków.

    Pytam się kto wytruł wszystkie raki we Wdzydzach ?

    • 6 0

  • NA BENZYNĘ NIE MACIE A RAKI WAM W GŁOWIE ?! (1)

    STRAJKOWAĆ A NIE MAŻYĆ !

    • 1 3

    • słownik gamoniu zamów

      • 4 0

  • do "Czarne chmury nak kołchozem" TY ANALFABETO

    MAŻYĆ ?! - SŁOWNIK SOBIE KUP BO W KAŻDEJ WYPOWIEDZI ROBISZ BYKI !

    • 1 0

  • "masło rakowe, przyrządzane z rozdrobnionego mięsa. "

    O, nie. Podstawą masła rakowego, nadającą mu niepowtarzalny kolor i smak są utarte moździerzu na proszek szczypce ugotowanego raka.

    • 0 0

  • (1)

    Podkreślanie "pomorskości" raków jest pewnym nadużyciem. Raki powszechnie jadano na całym terenie Polski - obecnej i dawnej. Łowiono je wszędzie, gdzie były jeziora i rzeczki.

    • 0 0

    • Bez przesady!

      W całej Polsce można też znaleźć twaróg, ziemniaki, jajka, co nie znaczy, że nie można pisać, co się z nich robiło na Pomorzu...

      • 0 0

  • i co dalej

    z tymi SMAKAMI POMORZA - w Lutum nie było żadnego artykułu

    • 0 0

  • gospodyni (1)

    Owszem mięso raka smaczne, ale wrzucane żywcem do wody 100"C,i piski z garnka powolnego zdychania, to odbierają apetyt, trudno cokolwiek przełknąć z taką świadomością,

    • 0 2

    • edukacja

      Piski o których piszesz to zwyczajnie dźwięk ulatującego powietrza z wnętrza skorupy raka, a nie rzeczywisty pisk.

      Rak, homar, czy inny skorupiak wrzucony do wrzątku umiera natychmiast, to małe i delikatne stworzenia.

      Poza tym są też inne sposoby przyrządzenia np. wbicie noża w rdzeń kręgowy przed gotowaniem co uśmierca raka, następnie można go oczyścić wyciągając jelito z odwłoka przed gotowaniem.

      • 0 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Transformacyjna Podróż w Kolorach Czakr z Anetą Paluszkiewicz

200 zł
warsztaty, spotkanie, joga

Targi kosmetyczne i fryzjerskie - Uroda

targi

Ratuję, bo kocham i potrzebuję

warsztaty

Najczęściej czytane