• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tradycyjne smaki Pomorza: aromatyczna zupa borowikowa

Justyna Spychalska
12 września 2011 (artykuł sprzed 12 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Wielkanoc od kuchni: tradycyjne wypieki
Zupę z suszonych lub świeżych grzybów jadano na Pomorzu cały rok. Szczególnie ceniono smak borowików. Zupę z suszonych lub świeżych grzybów jadano na Pomorzu cały rok. Szczególnie ceniono smak borowików.

Grzybowy salceson, zapiekanka z grzybów, kurki w śmietanie, zupa borowikowa, rydze smażone na maśle - chaty kociewskie i kaszubskie pachniały grzybami cały rok. Żeby wiedzieć, co przyrządzić z zebranych w lesie lub kupionych w sklepie bądź na targu grzybów, sięgamy do starych, pomorskich receptur.



Czy chodzisz na grzybobranie?

"Ziemia je u nôs lichô, abë te grzëbë nóm Pón Bóg dôł", mawiali Kaszubi. Gospodarka rolna od wieków odgrywała na terenie Kaszub i Kociewia drugorzędną rolę i ustępowała miejsca leśnemu zbieractwu. Tradycja chodzenia na letnio-jesienne grzybobrania jest zresztą na tym terenie popularna po dziś dzień.

Większość zebranych grzybów suszono. Ten sposób konserwacji pozwalał cieszyć się ich smakiem także zimą. Popularne było też marynowanie w occie i duszenie w śmietanie. Z grzybów przyrządzało się również całoroczną bazę do sosów, smażąc je na smalcu, a następnie wekując.

Jednym z najbardziej cenionych grzybów był i jest borowik szlachetny, zwany potocznie prawdziwkiem. Przyrządzano z niego aromatyczną borowikową polewkę na bulionie zaprawianą śmietaną i podawaną z ziemniakami albo łazankami. Jadano ją przede wszystkim podczas postu.

- Oprócz borowików, ceniono także rydze, kurki i czubajki kanie - dodaje Krzysztof Szulborski, prezes Pomorskiej Akademii Kulinarnej. - Te pierwsze smażyło się na maśle, kurki duszono w śmietanie, a z kań przyrządzano pyszne kotlety.

W poszukiwaniu tradycyjnych grzybowych potraw zaglądamy na listę potraw tradycyjnych: natychmiast rzuca się w oczy przepis na wyborny salceson z grzybów. Przyrządzano go z gotowanych jaj, boczku i oczywiście grzybów, suszonych lub świeżych. Z całości formowano kule, owijano w gazę i gotowano. Taki salceson stanowił doskonałą zakąskę na śniadanie lub kolację.

Kolejną godną uwagi potrawą jest kociewska zapiekanka grzybowa. Przepis na nią jest prosty, a efekt wyśmienity: krojone, świeże lub suszone ugotowane grzyby wystarczy pokroić, wymieszać z żółtkami, pianą z białek, czerstwą bułką, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i zapiec. Całość najlepiej smakuje z ziemniakami.

Przepisy przekazywane na wsi z pokolenia na pokolenie pokazują, jak ważne miejsce w kuchni Pomorza zajmowały grzyby. Warto wspomnieć, że czasy PRL-u nieco wypaczyły wiedzę na ich temat. Wszystko za sprawą promowanej wszem i wobec pieczarki, która zastąpiła w gastronomii tradycyjne grzyby. Jej uprawa (nawożona końskim kałem) była i jest bardzo tania, ale jej smak trudno porównywać ze smakiem grzybów leśnych.

A więc: do lasów grzybiarze! A Ci, którzy w zbieraniu dopiero raczkują, powinni koniecznie zaopatrzyć się w dobry atlas grzybów i wbić sobie do głowy kilka podstawowych zasad. Najbezpieczniej wybrać się na prawdziwki, łatwo je poznać i trudno pomylić z trującymi i niejadalnymi grzybami. Lepiej uważać na czubajki kanie, mniej wprawionym grzybiarzom mogą się mylić z trującymi muchomorami sromotnikowymi i niejadalnymi muchomorami cytrynowymi. Pewnym ryzykiem obarczone jest też zbieranie kurek, przypominają większe, niejadalne lisówki pomarańczowe. Rydze, których w naszych lasach jest obecnie niewiele, są mylone z mleczajem wełnianką, niejadalnym, bardzo podobnym do nich grzybem.

Po udanym, świadomym grzybobraniu, najlepiej wziąć się od razu do gotowania. Warto zacząć od prostej zupy opartej na tradycyjnej kuchni Pomorza. O przepis poprosiliśmy tym razem Wojciecha Dembowskiego, Kuchmistrza z Pomorskiej Akademii Kulinarnej.

Kaszubska zupa grzybowa

Składniki na 4-5 porcji:

Bulion drobiowy 750 ml
Borowiki świeże 400 g 
Boczek wędzony 75 g 
Cebula 50 g 
Ziemniaki 125 g 
Śmietana 36% 100 ml
Masło 10 g
Sól, pieprz, nać pietruszki

Przygotowanie: Borowiki pokroić w pół-plasterki, podsmażyć na maśle razem z pokrojoną w drobną kosteczkę cebulą i wędzonym boczkiem, dodać do bulionu drobiowego, zagotować, doprawić solą i pieprzem, następnie dodać obrane całe ziemniaki i ugotować je do miękkości. Gdy ziemniaki będą już miękkie, pokroić je w kostkę i z powrotem dodać do zupy. Pod koniec gotowania całość zupy zabielić śmietaną. Zupę podawać w talerzu z drobno posiekaną pietruszką i kawałkiem smażonego boczku.

Miejsca

Opinie (24) 2 zablokowane

  • " Wszystko za sprawą promowanej wszem i wobec pieczarki, która zastąpiła w gastronomii tradycyjne grzyby"

    i bardzo dobrze, bo suszony prawdziwek kosztowałby nie 300zł/kg, a 30 tys. (ja tam sam sobie zbieram i suszę bardzo słuszne ilości, tylko tak mówię..)

    • 0 0

  • Fajne danie

    fajne danie tzn zupka

    • 1 0

  • Mało grzybów (1)

    Nachodziłem sie w sobotę po lesie a grzybów jak na lekarstwo. Tylko nogi bolą...

    • 0 1

    • bo trzeba umiec szukac

      • 0 0

  • nie ma to jak...

    rodzinna wyprawa na grzyby!

    • 0 0

  • (1)

    Wszystkie grzyby sa jadalne, ale niektore tylko raz...

    • 12 1

    • No fakt.. Grzyby nie bardzo się zgrywają z sezonem motocyklowym - i brakuje wątrób do przeszczepów, kiedy są najbardziej potrzebne :]

      • 0 0

  • mniam:) większości zostaje borowikowa gorący kubek;) (3)

    • 11 2

    • (2)

      w tym roku to tylko gorący kubek. W lesie grzybów naprawdę mało..

      • 3 1

      • Póki co - jest ciepło i wilgotno. Idealne warunki do rozrostu grzybni. Jak się ochłodzi, to może być gwałtowny wysyp grzybów. Jak się myle, to niech mnie jakiś mykolog poprawi :)

        • 1 0

      • mało jest ale...

        no ale te 400g to się jakoś nazbiera:)

        • 2 1

  • podobno ludzki organizm nie trawi kurek? (1)

    czy ktoś coś więcej wie na ten temat??

    • 0 0

    • Grzyby to w zasadzie woda w chitynowej gąbczastej strukturze. Woda się wchłania - chityna nie bardzo. Wszystkie grzyby są mało strawne i ich wartość odżywcza jest znikoma. Liczy się jedynie ich aromat :)

      • 0 0

  • Święto Grzyba i moja zupa kurkowa

    Ja moją zupę kurkową robię tak samo - oczywiście zamiast borowików są kurki i wychodzi pychota! Różne kociewskie przysmaki - m.in. salceson grzybowy będą w Osiecznej na Święcie Grzyba - 17 września (sobota) od godziny 13.

    • 2 0

  • justyna

    pani justyno super artykul wlasnie czekalem na temat o grzybach a co za tydzien moze brukselka badz sliwka prosze odpisac

    • 2 0

  • akademia

    musze tam sie udac czy ktos wie gdzie to jest

    • 1 1

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

III Ogólnapolska Konferencja Samoświadomość i komunikAACja a TZW. zachowania trudne

konferencja

Certyfikowany kurs pierwszej pomocy

warsztaty, spotkanie

Rola osoby towarzyszącej w porodzie warsztaty dla mamy i taty

warsztaty, konsultacje

Najczęściej czytane