- 1 Pacjent z sercem po prawej stronie dostał rozrusznik (8 opinii)
- 2 Jak pozbyć się cellulitu? 5 zabiegów na ujędrnienie i wysmuklenie ciała (13 opinii)
- 3 Alergie zaatakowały wcześniej niż zwykle. "Otwarte okno to zło" (83 opinie)
- 4 Mikroplastik w pokarmie dla niemowląt (63 opinie)
- 5 Zaspa przekroczyła 500 zabiegów robotycznych. Czas na nowego robota da Vinci? (20 opinii)
- 6 L4 na wypalenie zawodowe? (37 opinii)
Tradycyjna kuchnia Pomorza: Jej Wysokość Śliwka
Delikatna w smaku, słodka, świetnie komponuje się z aromatem cynamonu i wanilii. Śliwka, owoc przełomu lata i jesieni, używana była w kuchni pomorskiej od dawna. Smakuje dobrze zarówno ze słodkimi, jak i z wytrawnymi dodatkami. Prawdziwa królowa, Jej Wysokość Śliwka.
- Tajemnicą smaku naszych powideł jest to, że smaży się je w dużych, tradycyjnych, miedzianych kotłach. - dodaje producentka Ewelina Mróz z Gospodarstwa Agroturystycznego "Maciejówka" we wsi Opalenie - Ustawia się je nad ogniem, co również wpływa na jakość i niepowtarzalny smak przetwarzanych śliwek.
Powidła z Doliny Dolnej Wisły są słodkie, mają wyczuwalny, kwaskowy posmak, charakterystyczny dla śliwki. Czuć w nich nutę cynamonu i wanilii, rodzaj i proporcje dodatków zależą od producenta. Niektóre odmiany śliwek smaży się razem z pestkami, co sprawia, że powidła mają gorzko - dymny posmak.
Jeśli nie zasmakują Ci nadwiślańskie słodkości, możesz wypróbować innych pomorskich przepisów na śliwki. Zaglądamy do XIX wiecznej Gdańskiej Książki Kucharskiej: w dziale przetwory rzuca się w oczy receptura na marynowane śliwki z octem, winem, cynamonem i goździkami.
- W Gdańsku marynowanie śliwek było bardzo popularne - opowiada Krzysztof Szulborski, prezes Pomorskiej Akademii Kulinarnej. - Tak konserwowane owoce podawano zarówno z zimnymi, jak i ciepłymi wytrawnymi przystawkami. Najczęściej spożywano je z mięsem.
Marynowanie i smażenie powideł nie były jedynymi metodami konserwacji śliwek. Wystarczy przywołać staropolski, spożywany także na Pomorzu schab z wędzoną śliwką. Wędzenie nadawało śliwce charakterystyczny aromat dymu. Popularne było też suszenie, które pozwalało wydobyć z owocu esencję smaku. Śliwki w takiej postaci były najczęściej dodatkiem do dań wytrawnych, słonych. Na Kaszubach i na Kociewiu stanowiły ważny składnik czarnej polewki, czyli czerniny.
W celu znalezienia dobrej, śliwowej popitki, najlepiej wrócić do Doliny Dolnej Wisły, a dokładnie do pomorskiej miejscowości Neborowo Wielkie. Od lat wytwarza się tam nalewkę ze śliwek, nazywaną dźwięcznie "Neborowianką". To nie jedyny taki alkohol w tym rejonie, na Kociewiu do dziś zachowało się wiele tradycyjnych receptur na śliwikowo - ziołowe wysokoprocentowe specjały. Ci, którzy wolą bezalkoholowe popitki, mogą skosztować pomorskiego śliwkowego kompotu.
Czy smaczne śliwki są też zdrowe? Z pewnością od dawien dawna traktowano je jako naturalne lekarstwo na problemy trawienne, a wszystko dzięki dużej zawartości pektyn, które regulują przemianę materii.
- Warto sięgać po polskie, świeże śliwki w sezonie, czyli wtedy, kiedy maja największą zawartość dobroczynnych aktywnych składników - przekonuje Weronika Górska dietetyczka z poradni Smak Zdrowia. - Namawiam do próbowania różnych odmian. Każda, zależnie od koloru, stopnia dojrzałości i słodkości, będzie miała trochę inne proporcje witamin, składników mineralnych i polifenoli. Poza tym, śliwki są niskokaloryczne, 100 gramów tych owoców dostarcza tylko 45 kilokalorii.
Jeśli po przeczytaniu artykułu, nabraliście ochoty na śliwkowy deser, mamy dla Was prostą, pyszną recepturę przygotowaną przez Kuchmistrza Andrzeja Ławniczaka z Pomorskiej Akademii Kulinarnej.
Składniki na 2 porcje śliwek z kruszonką:
Śliwki 0,5 kg
Cukier 200 g
Sok pomarańczowy 100 ml
Masło 150 g
Mąka 200 g
Łyżka cynamonu, listek mięty
Składniki na lody waniliowe:
Śmietanka 36% 150 ml
Mleko 200 ml
Cukier 100 g
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 sztuki laski wanilii
Przyrządzanie: Dzień przed podaniem deseru, przygotowujemy lody waniliowe. W tym celu mieszamy w rondlu wszystkie składniki, dodajemy laski wanilii, podgrzewamy do temperatury 70-80 °C. Laski wyjmujemy, wydłubujemy rdzeń, dodajemy do masy, resztę wyrzucamy. Po ostygnięciu umieszczamy masę w zamrażalniku, po ok. 1-2 h wyjmujemy i miksujemy blenderem. Proces powtarzamy dwukrotnie. Następnego przygotowujemy śliwki: najpierw drylujemy, kroimy na połówki. Następnie podsmażamy je na maśle, dodajemy 100 gramów cukru, sok pomarańczowy, cynamon. Dusimy kilka minut, w tym czasie przygotowujemy kruszonkę: 100 gramów masła topimy w rondlu, mieszamy z mąką i 100 gramami cukru. Śliwki wykładamy na talerz, posypujemy kruszonką, zapiekamy 3-5 minut w temperaturze 180 °C. Podajemy z gałką lodów waniliowych i listkiem mięty
- Justyna Spychalskaj.spychalska@trojmiasto.pl
Miejsca
Opinie (27) 8 zablokowanych
-
2011-09-23 14:28
j/n (2)
pyszne
- 7 0
-
2011-09-24 09:04
chyba gruszka miało być a nie śliwka (1)
poza tym skąd cynamon na pomorzu. Śliwka to najwyżej mogła być suszona i z miodem. Z cynamonem to ja sobie wołowinkę zrobię ;P w stylu wschodnim sakramencko ostrym.
- 0 4
-
2011-09-25 21:06
do puchatores
poczytaj trochę historie kuchni polskiej i pomorskiej a później się wypowiadaj PORT BARANIE PORT
- 0 0
-
2011-09-24 09:22
POMORSKA KUCHNIA TO NAPŁYW Z RÓŻNYCH CZĘŚCI POLSKI, DZIĘKI TEMU JEST SMACZNIE I WIELODANIOWO.
- 9 0
-
2011-09-24 09:51
z artykułu na artykuł
z artykułu na artykuł coraz smaczniej Brawo JUSTYNA Brawo POMORSKA AKADEMIA KULINARNA brawo POMORSKIE SMAKI
- 7 0
-
2011-09-24 09:51
SUPER PRZEPIS (1)
SAMCZNE A CZASEM NIE ZA KWAŚNE ?
- 0 2
-
2011-09-24 09:52
nie
nie juz robiłem smacznie i aromatycznie
- 1 0
-
2011-09-24 09:53
andrzej
kucharz Ławniczak - brawo
- 2 0
-
2011-09-24 09:54
ładne
ładnie wygląda
- 3 0
-
2011-09-24 09:55
hm hm
dziś to zrobię na deser po obiedzie
- 3 0
-
2011-09-24 09:56
Pomorska Akademia Kulinarna
byłem w Pomorskiej Akademii Kulinarnej tam jest po prostu kosmosfajnie i ciekawie
- 3 1
-
2011-09-24 09:57
fajne
fajne
- 1 1
-
2011-09-24 10:00
królowa
Śliwka wolę ręklody ale kaszubska śliwka wegierka tez jest dobra
- 4 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.