• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Rukiew wodna. Najzdrowsze warzywo na świecie

Joanna Stolp
4 października 2023, godz. 08:00 
Opinie (48)
Rukiew wodna doskonale sprawdzi się jako dodatek do kanapek, sałatek, smoothie, domowego pesto lub jako dodatek do dań gotowanych. Można ją dodawać również do zup i sosów. Rukiew wodna doskonale sprawdzi się jako dodatek do kanapek, sałatek, smoothie, domowego pesto lub jako dodatek do dań gotowanych. Można ją dodawać również do zup i sosów.

Rukiew wodna, roślina z rodziny kapustowatych, znana też jako rzeżucha wodna, zawiera bogactwo witamin, minerałów i antyoksydantów, a także błonnika. Nic dziwnego, że pozytywnie wpływa na nasze zdrowie i jest uznawana za najzdrowsze warzywo świata.





Czy jadasz rukiew wodną?

Rukiew wodna nazywana jest też wodną rzeżuchą lub kapustą, ponieważ lubi tereny podmokłe i rośnie przy brzegach rzek i innych zbiorników wodnych, ale z powodzeniem można ją uprawiać także w warunkach domowych. Ma długą, częściowo wzniesioną łodygę i mięsiste liście. Osiąga do 80 centymetrów wysokości. Należy do grupy warzyw kapustnych i jest bardzo wartościowym składnikiem różnorodnej, zdrowej diety.

Rukiew wodna - właściwości



Jej małe, zielone liście są prawdziwą kopalnią witamin i minerałów. Zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę E, witaminę C, wspierającą układ odpornościowy i pomagającą w walce z infekcjami, a także witaminę K, która jest niezbędna do prawidłowej krzepliwości krwi i zapewnienia zdrowia kości.

- Minerały, takie jak potas i magnez, obecne w rukwi wodnej, wspierają nasz układ sercowo-naczyniowy i pomagają w regulacji ciśnienia krwi - mówi psychodietetyk Mirosław Olejniczak z gabinetu Twój Cel.
Rukiew wodna zawiera również cynk, jod, żelazo, wapń i glukozynolany, które po przekształceniu w izotiocyjaniany są ważnym elementem profilaktyki antynowotworowej.

- Na szczególną uwagę zasługuje obecny w rukwi izotiocyjanian fenyloetylu. Jest to substancja która wykazuje potencjał przeciwnowotworowy, a dokładniej może przeciwdziałać powstawaniu i namnażaniu komórek rakowych - podkreśla dietetyk Katarzyna Smolińska z poradni ActivReha.
Obecność przeciwutleniaczy w rukwi wodnej może pomagać w ochronie organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

- Rukiew wodna jest też znakomitym źródłem antyoksydantów, które zwalczają szkodliwe wolne rodniki w naszym organizmie, a tym samym chroni nasze komórki przed uszkodzeniem i zapobiega przedwczesnemu starzeniu się - podkreśla Mirosław Olejniczak.
Sezon na śliwki. Dlaczego warto po nie sięgać? Sezon na śliwki. Dlaczego warto po nie sięgać?
Rukiew wodna lubi tereny podmokłe i rośnie przy brzegach rzek i innych zbiorników wodnych, ale można ją uprawiać także w warunkach domowych. Rukiew wodna lubi tereny podmokłe i rośnie przy brzegach rzek i innych zbiorników wodnych, ale można ją uprawiać także w warunkach domowych.

Rukiew wodna - kiedy jeść?



Po rukiew wodną powinny sięgać także osoby, którym zależy na utrzymaniu wagi lub jej redukcji. Jest niskokaloryczna, a jednocześnie dostarcza cennych składników odżywczych i zawiera błonnik, który sprzyja regulacji trawienia, utrzymuje prawidłową florę bakteryjną, zapobiega zaparciom i zapewnia sytość na dłużej. Rukiew wodna ma też niski indeks glikemiczny, pomaga ustabilizować poziom glukozy we krwi.


Przeciwwskazania do spożywania rukwi wodnej



Po rukiew wodną powinny ostrożnie sięgać osoby z chorobami tarczycy, ponieważ roślina jest źródłem goitrogenów, które mogą zaburzać jej pracę. Nie jest zalecana także tym, którzy cierpią na choroby zapalne nerek i jelit, wrzody żołądka i dwunastnicy, a także kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Wysokie stężenie witaminy K w rukwi wodnej może działać przeciwstawnie do leków rozrzedzających krew.


Po rukiew wodną powinny sięgać także osoby, którym zależy na utrzymaniu wagi lub jej redukcji. Jest niskokaloryczna, a jednocześnie dostarcza cennych składników odżywczych i zawiera błonnik. Po rukiew wodną powinny sięgać także osoby, którym zależy na utrzymaniu wagi lub jej redukcji. Jest niskokaloryczna, a jednocześnie dostarcza cennych składników odżywczych i zawiera błonnik.

Jak jeść rukiew wodną?



Rukiew wodna doskonale sprawdzi się jako dodatek do kanapek, sałatek, smoothie, domowego pesto lub jako dodatek do dań gotowanych. Można ją dodawać również do zup i sosów.

- Rukiew wodna ma bardzo charakterystyczny orzeźwiający smak, jest wyrazista i lekko pikantna - dodaje Katarzyna Smolińska.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (48)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Slow Space by PUMA

20 zł
warsztaty, spotkanie, konsultacje, joga

Młodzieżowa Grupa Wsparcia

100 zł
warsztaty

Bezpłatne badania dla kierowców zawodowych (1 opinia)

(1 opinia)
badania

Najczęściej czytane