• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Prażnica, czyli slow food po kaszubsku

16 marca 2011 (artykuł sprzed 13 lat) 
Miejsce do wspólnego biesiadowania. Miejsce do wspólnego biesiadowania.

Dowiedz się, co sprawia, że peklowanie mięsa, przetwory owocowe, ciasta i nalewki rodem z Kaszub zachowują cudowny i niepowtarzalny zapach oraz smak. Wyjedź na tygodniowe wczasy połączone z kulinarnymi warsztatami. Będzie suto i smacznie.



Wędzarnia Wędzarnia
Ośrodek w Sudomiu położony jest nad malowniczym jeziorem. Ośrodek w Sudomiu położony jest nad malowniczym jeziorem.
Województwo pomorskie, które ma na swojej mapie m.in.: Festiwal Smaku w Grucznie, Amber Beer & Food Festival "Koźlaki Bielkowskie" (imprezy prezentujące lokalne produkty i receptury), wpisuje się w popularny na całym świecie ruch Slow Food propagujący stosowanie spokojnego, zdrowego odżywiania, zachowanie tradycyjnych przepisów i regionalnych produktów żywnościowych.

Jedną z zalet Slow Food jest na pewno nacisk na produkowanie żywności według starych przepisów, bez konserwantów. Dzięki temu produkty długo zachowują świeżość, naturalny smak i zapach.

Właściciele ośrodków turystycznych na Kaszubach organizują spotkania, warsztaty, które mają przybliżyć turystom lokalną sztukę kulinarną np.: peklowanie mięsa, robienie przetworów owocowych, ciast, nalewek, właśnie według starych receptur.

Ośrodek w Sudomiu, który stawia na całkowicie naturalną, ekologiczną kuchnię, przygotowuje własne wyroby wędliniarskie m.in.: schab wędzony, szynkę parzoną, boczek, karkówkę wędzoną i pieczoną oraz kiełbasę również organizuje tego typu warsztaty. Z powodzeniem można nauczyć się tu jak peklować mięso i ryby, jak zbierać grzyby i nie zjeść muchomora sromotnikowego oraz jak przygotować przetwory z runa leśnego.

Inspiracji do wymyślania i przygotowania potraw dostarcza sama przyroda kaszubska, która obfituje w lasy, jeziora, łąki, pola, morza i zasila swoim bogactwem kaszubską kuchnię w ryby, drób, warzywa, owoce leśne.

Prażnica (jajecznica, gdzie jajka rozbija się bezpośrednio na gorący wysmażony boczek, przyprawia solą i pieprzem), kuch na młodzach (drożdżówka kaszubska), plince (placki ziemniaczane z dodatkiem płatków owsianych), okrasa z gęsi (surowe mięso z gęsi), potrawka z kury z rodzynkami to tylko niektóre potrawy figurujące na liście dań, które można spotkać w licznych gospodarstwach agroturystycznych na szlakach Kaszub i Kociewia, jak również festiwalach regionalnych.

Wszystko to po to, aby w świecie nachalnego fast foodu chociaż przez moment zatrzymać się i poczuć rzeczywistą przyjemność jaką jest niewątpliwie jedzenie, ale również przeciwstawić się globalnemu szaleństwu szybkości.

- Jesteśmy niewolnikami prędkości i wszyscy ulegliśmy podstępnemu wirusowi, jakim jest szybkie życie (fast life), które burzy nasze przyzwyczajenia, zakłóca naszą prywatność w domach i zmusza nas do objadania się fast foodem. (...) Nieustępliwa obrona spokojnej materialnej przyjemności jest jedynym sposobem przeciwstawienia się globalnemu szaleństwu szybkości - mówią założyciele ruchu Fast food.

- (...) Odpowiednie dawkowanie pewnej zmysłowej przyjemności i powolne, długotrwałe zadowolenie mogą ochronić nas przed zaraźliwą wielością mylącą szaleństwo z wydajnością - dodają.

WARSZTATY Z PEKLOWANIA

Oferta specjalna:
Pobyt w dniach: 19-25.09. 2011 r.
Koszt z pełnym wyżywieniem (śniadania, obiady, kolacje) - 700 zł od osoby


W programie:
1.Praktyczna nauka peklowania i wędzenia mięsa i ryb
2.Nauka i wykonywanie przetworów opartych o runo leśne typu: borówka, żurawina oraz miód i czosnek
3.Praktyczna nauka zbierania grzybów oraz ich przeróbka (suszenie, marynowanie)
4.Wykonywanie przetworów opartych o zdrowe, ekologiczne warzywa

Kontakt: Jerzy Komorowski, OW Sudomie, 83-400 Kościerzyna, skr. poczt. 7
Telefony kontaktowe: (58)6862601,(58)6864454, (602)499438.
E-mail: sudomie@sudomie.pl

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

  • Sudomie Kościerzyna, Marchewicza 11

Opinie (6) 1 zablokowana

  • potrawka z kury z rodzynkami?? frikase!!

    czy chodzi o tzw. kaszubskie bądź co bądź tradycyjne danie każdego wesela/przyjęcia pierwszokomunijnego które nazywa się frikase??? etymologicznie patrząc nie jest to zapewne słowiańskie wyrażenie.. ale potrawka?!

    • 0 0

  • z kaszubskich potraw znam kartofle bryzgane.

    gospodyni (najstarsza kobieta pod strzechą) stawia na stół półmisek pełen pysznych, gotowanych kartofli. następnie napełnia usta zsiadłym mlekiem, mleko od lokalnej krasuli rzecz jasna i umiejętnie kształtując usta bryzga parujące bulwy taką chmurką, mgiełką, rzekłbym obłokiem zsiadłego mleka. w tym momencie potrawa jest gotowa do spożycia. goście jak i sama gospodyni uroczyście rozpoczynają ucztę a uśmiechy zadowolenia goszczą trwale na twarzach i towarzyszą im do ostatniego kęsa a nawet długo, długo po tym:) szczerze polecam!

    • 4 1

  • mniam

    aż się głodny zrobiłem...

    • 1 0

  • ja też:)

    • 1 0

  • Była w tym ośrodku dwa lata temu

    Najfajniejszy jest tam klimat. Zupełnie inny niż w takich ośrodkach "wypoczynku przymusowego" - jak ja to nazywam:) Tam było bardziej rodzinie i ciepło.
    Może w tym roku wrócimy tam z naszym roczniakiem!:)

    • 1 0

  • w końcu cos patriotycznego

    stawiam na nasze regionalne żarcie, piwo itd

    • 4 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Rola osoby towarzyszącej w porodzie warsztaty dla mamy i taty

warsztaty, konsultacje

II Ogólnopolska Konferencja Naukowa Prawa Medycznego: Nowoczesne technologie a prawo medyczne

konferencja

Bezpłatne badania dla kierowców zawodowych (1 opinia)

(1 opinia)
badania

Najczęściej czytane