- 1 Apteka wróci do gdyńskiej dzielnicy (76 opinii)
- 2 Co Polacy jedzą na śniadanie? (97 opinii)
- 3 Nowy rektor GUMed wybrany (99 opinii)
- 4 Odwołanie dyrektor pomorskiego NFZ. Minister zadecydowała (14 opinii)
- 5 Krztusiec bije rekordy w kwietniu (125 opinii)
- 6 Na Pomorzu brakuje łóżek internistycznych (57 opinii)
Zima nierozerwalnie łączy się z mrozem, śniegiem oraz... przeziębieniami. O tej porze szczególnie troskliwie musimy zająć się swoim układem odpornościowym
.Zapraszamy na kolejne porady, udzielane naszym czytelniczkom przez mgr Annę Słomkowską z Poradni Dietetycznej Vita-Clinic.
Układ odpornościowy jest wyjątkowym i bardzo delikatnym systemem. Różni się od pozostałych układów (krwionośnego, oddechowego czy pokarmowego) tym, że nie możemy go "zobaczyć". Dzięki niemu zachodzą w organizmie reakcje i działają mechanizmy, pozwalające bronić nas przed bakteriami, wirusami i toksynami ze środowiska. Aby zwalczać zaistniałe infekcje, system odpornościowy wysyła swoich "żołnierzy", czyli białe krwinki. Do wzmocnienia tej armii potrzebnych jest kilka elementów, a część z nich pochodzi z diety:
białko - to najważniejszy składnik pożywienia - odpowiada przede wszystkim za prawidłową budowę mięśni, ich siłę oraz za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Z białek zbudowane są przeciwciała, które walczą z wirusami, a zatem w diecie z małą ilością białka nasza odporność spada. Aby nie dopuścić do osłabienia odporności, należy spożywać produkty takie, jak: mięso drobiowe, wołowe, ryby, mleko i jego przetwory, jaja oraz soję.
witamina C - jest głównym "wzmacniaczem" układu odpornościowego i warunkuje jego sprawne działanie. Chroni przed działaniem wolnych rodników, które niszczą zdrowe komórki organizmu, ułatwia wchłanianie żelaza z krwi, dzięki czemu przenosi ona więcej tlenu, regeneruje błony śluzowe i uczestniczy w syntezie kwasów żółciowych, biorących udział w trawieniu tłuszczów.
kwasy omega - 3 i witamina E - to połączenie zapewnia wzmocnienie ścian naszych komórek. Warto zapewnić organizmowi stały dostęp do tych dobroczynnych składników - mają one nie tylko wpływ na odporność, ale i na funkcjonowanie układu nerwowego. Dzięki dobroczynnym kwasom tłuszczowym (omega 3) organizm szybciej regeneruje siły i jest bardziej odporny na zmęczenie.
cynk - ma działanie przeciwzapalne. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, pomaga zachować prawidłowy poziom witaminy A, przez co nasza bariera immunologiczna skóry, układu pokarmowego i oddechowego jest znacznie mocniejsza.
fermentowane produkty mleczne - jogurty, mleko acidofilne, kefiry czy maślanki. Produkty te zawierają bakterie probiotyczne, tworzące "zdrową" florę bakteryjną w jelicie, które wzmacniają układ odpornościowy.
Zapamiętaj!
- spożywaj białko w postaci chudego mięsa, produktów mlecznych, jaj , soi i fasoli;
- spożywaj ryby, które zawierają cenne kwasy omega - 3;
- jedz warzywa i owoce, dostarczające witamin, zwłaszcza antyoksydacyjnych;
- pamiętaj o fermentowanych produktach mlecznych tj. kefiry, maślanki, jogurty, które dostarczają nie tylko korzystnych bakterii probiotycznych, ale również wapnia.
Ponadto nie zapominajmy o aktywności fizycznej i dbaniu o higienę (zwłaszcza o myciu rąk). Starajmy się też znaleźć czynność, która nas odpręża np. joga, malowanie na płótnie czy taniec - dowiedziono bowiem, że dobry stan psychiczny ma duży wpływ na poprawę odporności.
Opinie (24) 6 zablokowanych
-
2010-02-03 14:08
odzywiam sie (1)
chipsami, alkoholem, papierosami i kawą. Czasem zagryze słonym paluszkiem jak jestem głodny. Napoje enegretyzujące też są niezłe.
- 22 15
-
2010-02-05 17:35
ech, mlodosc....
Tez tak kiedys jadlam, teraz albo zoladek boli albo w tylek idzie.- 0 0
-
2010-02-03 14:09
(1)
McChickeny i McRoyale, przynajmniej do końca lutego :D
- 15 11
-
2010-02-05 11:35
żarty żartami
ale wiele osób tak się tym *** odżywia :/
Naprawdę muszę być mega głodny i zdesperowany by to jeść :/- 0 0
-
2010-02-03 14:11
ja pale dzambe, pije alk, mam problemy i mi sie nie chce jesc wogole
- 6 9
-
2010-02-03 14:11
Nie było nic o bezcennej i słynnej
bakterii aktiregularis :)
- 9 4
-
2010-02-03 14:30
Odzywiac sie mozna sniegiem. Tylko trzeba uwazac na ten zolty.
- 24 1
-
2010-02-03 14:51
a ceny lokomotyw spadły.. (1)
- 8 3
-
2010-02-03 22:42
ale podgardli dziecięcych wzrosły
- 1 0
-
2010-02-03 16:34
Pierwsza zasada eskimosa: nie jedz żółtego śniegu.
;)
- 10 3
-
2010-02-03 17:05
(3)
a ja wstaje jem płatki- do pracy biore dwie bułki- jogurt- i wieczorem cos na zagryche;-)
- 3 6
-
Opinia została zablokowana przez moderatora
-
Opinia została zablokowana przez moderatora
-
-
2010-02-04 12:20
nie napisałes jakie płatki jesli owsiane lub przenne czy zytnie to dobrze
Ale jesli te które reklamóją media czyli kukurydziane to niedobrze bo są niezdrowe
nawet Nestle najdrozsze które tak sie reklamuje ze z pełnego ziarna to tylko mit i juz nieraz zagraniczne intytuty zywienia i polskie tez udowodniły ze jest tam mnustwo chemi i sam cukier!- 2 0
-
2010-02-03 18:58
Najlepiej jeść niewiele... Nie trzeba będzie wówczas odchudzać się na wakacje. (1)
- 3 3
-
2010-02-03 19:09
najlepiej jeść różnorodnie i powoli
i jak się da to w miarę na surowo
bez żadnych E330 i glutaminianu (jak sama nazwa wskazuje :))- 1 1
-
2010-02-03 20:22
kiełbasę, cebulę, czosnek (1)
do tego czysta wódka
- 11 2
-
2010-02-04 20:37
i kartofle
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.