• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Porada dietetyka. Rozgrzewające napoje czyli herbata z wkładką

Anna Słomkowska, poradnia Trójmiasto Dietetyk
29 listopada 2011 (artykuł sprzed 12 lat) 
Na jesienne wieczory nie ma nic lepszego niż gorący, aromatyczny napój: herbata, grzane wino lub piwo. Na jesienne wieczory nie ma nic lepszego niż gorący, aromatyczny napój: herbata, grzane wino lub piwo.

O tej porze roku pogoda za oknem nie nastraja optymistycznie, wieje, pada i jest zimno. Trudno jest zmotywować się do wyjścia z domu, ale kiedy to już nastąpi pragniemy jak najszybciej znaleźć się w ciepłym i przytulnym miejscu. Wtedy najchętniej sięgamy po coś ciepłego do picia.



Zapraszamy na kolejne porady udzielane naszym czytelnikom przez mgr Annę Słomkowską z Poradni Dietetycznej Trójmiasto Dietetyk. Dzisiaj opowiemy o tym jakie napoje wybrać i co warto do nich dodać, aby nadać im rozgrzewający charakter?

Międzynarodowy Dzień Herbaty 2022. Rodzaje i właściwości herbat



Herbaty i kawy, które naturalnie mają działanie przeciwzakrzepowe, pomagają w walce z podwyższonym cholesterolem oraz wykazują właściwości antyoksydacyjne, przez co chronią nasze zdrowe komórki ciała przed uszkodzeniem, mają również wiele smaków i aromatów, co nadaje im niepowtarzalne charaktery. Te bukiety właściwości można wzbogacić przyprawami, które uczynią z herbat i kaw źródło przyjemnego ciepła:

Czym najchętniej się rozgrzewasz w zimne dni?

Imbir - bardzo aromatyczna i ostra przyprawa, najczęściej występuje w postaci świeżej lub suszonej (sproszkowanej) oraz kandyzowanej. Dzięki gingerolom i zingiberenom ma właściwości przeciwutleniające, ponadto działa odkażająco i odświeżająco, zapobiega wymiotom, pomaga w chorobie lokomocyjnej, łagodzi bóle miesiączkowe, poprawia ukrwienie mózgu, pamięć i koncentrację, przynosi ulgę bolącym stawom, a potrawom i napojom dodaje świeżości i pikantności.

Goździki - występujące pod postacią suszonych pąków goździkowca korzennego lub proszku. Mają bardzo charakterystyczny aromat i cierpki smak spowodowany obecnością eugenolu. Ten olejek ma silne właściwości antyseptyczne i przeciwbólowe, rozgryziony i wtarty w dziąsła łagodzi bóle zębów. Jest również silnym antyutleniaczem. Używany w kuchni do kompotów, wypieków, napojów, sosów oraz jako przyprawa do niektórych mięs.

Cynamon - korzenna, słodka, rozgrzewająca i aromatyczna przyprawa, najczęściej występująca w postaci kory cynamonu i proszku. Cynamon może mieć działanie przeciwzakaźne i przeciwbakteryjne. Łagodzi objawy zgagi. Dodaje się go najczęściej do deserów, duszonych potraw, do kakao i kawy oraz do win.
Kardamon - przyprawa o przyjemnym aromacie i korzenno-gorzkawym smaku. Poprawia trawienie białek i wspomaga pracę żołądka, wzmacnia organizm i łagodzi bóle reumatyczne.

Miód - złota słodycz o wielu prozdrowotnych właściwościach. Zalecany głównie w stanach wyczerpania, osłabienia i przeziębień. Jego właściwości zalezą od gatunku roślin z którego pszczoły zebrały nektar.

Alkohole - w okresie jesienno - zimowym popularnymi napojami rozgrzewającymi są te zrobione na bazie alkoholu. Najczęściej wykorzystywanymi produktami są: piwo i czerwone wino oraz rum, który raczej służy jako jedna z "przypraw" do kawy lub herbaty.

Kilka propozycji na rozgrzewające napoje:
"Herbaty z charakterem"
Herbata z imbirem:
- "wersja ekspresowa"- do zaparzonej herbaty (250ml) dodaj kilka plastrów świeżego imbiru, 2-3 plastry cytryny, dosłodź miodem lub sokiem imbirowym

- do naczynia z herbatą dodaj obrany ze skórki imbir, świeżo startą gałkę muszkatołową, sok z cytryny i otartą skórkę pomarańczy. Gotuj 4 min. Dosłódź miodem do smaku.

Herbata z żurawiną: Do zaparzonej herbaty dodaj łyżeczkę suszonej żurawiny i 2 łyżeczki soku żurawinowego oraz plaster cytryny.

Herbata z goździkami - do zaparzonej herbaty dodaj 3 goździki, plaster pomarańczy i łyżeczkę kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Herbata z rumem - (czyli popularna "herbata z prądem") - do szklanki zaparzonej czarnej herbaty dodaj kieliszek rumu oraz szczyptę cynamonu. Możesz dosłodzić miodem.

Kawa z cynamonem (1 porcja) - wlej do garnka 150 ml mleka 1,5 proc., dodaj 4 cm kory cynamonu i zagotuj. Do mleka dodaj wcześniej zaparzoną w ekspresie lub imbryku kawę (100 ml) i dodaj miód do smaku. Przelej całość do kubka lub filiżanki. Do dekoracji możesz spienić mleko i posypać całość szczyptą zmielonego cynamonu.

Grzane wino - 750 ml czerwonego wytrawnego wina
kawałek kory cynamonu, 1 pomarańcza, miód do smaku, kilka goździków,
szczypta kardamonu lub anyżu, garść rodzynek

Do garnka wlej wino, dodaj cynamon, goździki, kardamon oraz pokrojoną w plastry pomarańczę. Podgrzewaj na małym ogniu nie doprowadzając do zagotowania. Pod koniec podgrzewania dodaj miód.

Korzenne piwo - 450 ml jasnego piwa, sok imbirowy do smaku goździki, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta kardamonu
Do garnka wlej piwo, dodaj wszystkie przyprawy i podgrzewaj nie doprowadzając do wrzenia. Rozlej do wysokich szklanek i dodaj sok imbirowy.

Umów się z przyjaciółmi na kubek aromatycznej herbaty w herbaciarni w Gdańsku, Sopocie lub Gdyni.
Anna Słomkowska, poradnia Trójmiasto Dietetyk

Opinie (25) 2 zablokowane

  • Ja bardzo lubię herbaty owocowe szczególnie firmy Herbapol http://www.herbapol.com.pl/produkt/dzika-roza która dodatkowo że przepysznie smakuje to jeszcze dzięki witaminie C wzmacnia odporność . Moja córka też 4 letnia bardzo ją lubi, a ja jestem zadowolona że pije coś na odporność bo niestety ale ciążku ją przekonać do syropu czy też suplementów

    • 0 0

  • kiedyś na prywatkach... (1)

    ...rozgrzewajacym ..napojem,był y 2butle winomarki wino, podgrzane z gozdzikami , do tego 2 ,,sporty / koniecznie bez bibułek / króciutko mieszać i nie było dziewczyny, która ,,nie chciałaby dłużej zostac,,

    • 9 1

    • Teraz nie ma już prywatek

      Są DOMÓWKI

      • 0 0

  • Miód jest doskonały na zime ale nienadaje sie na rozgrzewanie bo traci wszystkie wartosci w goracym napoju!! (1)

    Mozna go dodawac tylko do chłodnych napojów albo i herbatki bo w cieplym traci wszystkie wartoscii poza słodkoscią niz niego niezostaje.najlepszy naturalnie jest sosnowy albo spadziowy Polski miód to teraz rarytas którego juz w marketach sie nie sprzedaje zasta piły je miody Chińskieczyli mieszanka miodów z krajów UE i poza UE !!A w najlepszym wypadku to polskie miody nektarowe czyli te druiej i 3 klasy.

    • 15 2

    • Nie traci w ciepłych, tylko we wrzątku

      znaffco

      • 0 0

  • Ja polecam na rozgrzanie rum

    Rewelacja i do tego ostry sex.

    • 0 0

  • herbata z prądem:) (2)

    saga+wódka - to u nas rodzinne:)

    fajne przepisy widziałam na forum nocuje.net ( herbata z anyżem, herbata z imbirem, herbata z laską wanilii czy winem )

    • 13 1

    • jak można pić sage i nazywać ją herbatą (1)

      fuj to się nazywa prowincjonalizm kuchenny

      • 3 1

      • nie, tu to sie nazywa dowcip :)

        • 1 0

  • Truskawka Lichee

    A ja polecam Truskawkę Lichee - nie dość że smaczna, to jeszcze robi genialne wrażenie przy parzeniu (tutaj filmik: http://truskawka-lichee.czasherbaty.pl/ )
    Polecamy na zimowe wieczory :) naprawdę świetna i smaczna herbatka

    • 0 0

  • a ja polecam: (3)

    1,5l wody
    1 torebka czarnej herbaty
    0,5 pomarańczy w plastrach
    1 plaster cytryny
    3 plasterki imbiru
    trochę startego cynamonu
    3 pokruszone goździki
    1 łyżka miodu
    garść suszonej żurawiny
    1/2 jabłka

    • 14 5

    • zapomniałaś o makreli w pomidorach (2)

      pół puszki

      • 5 3

      • nie "zapomniałaś", a "zapomniałeś"... (1)

        ale żarcik dobry :)

        Powyższe polecam. Oczywiście składnikami możesz dowolnie żonglować. Wszystko zależy kto co lubi. Ja piję taką herbatę od 2 lat i ciągle mi smakuje.

        • 2 0

        • a gdzie wzmacniacz ?

          samą wodę pić?
          Jak zwierzęta? :-)

          feeee......

          • 3 2

  • A ja polecam:

    1. Herbata zwykła, cytrynka i sok malinowy ;)
    2. Mleko z miodem ;D - dużo osób podobno nie lubi ale ja uwielbiam ;D

    • 1 0

  • a driny pod herbatę?:D (1)

    piłam u koleżanki na imprezie jakiś czas temu driny zimne pod herbatę :P ona jest trochę stuknięta na tym punkcie, ja lubię sobie winem polać, ale ona wymyśla :) ale fakt faktem kozackie te drinki, np mojito pod zieloną herbatę :) mega. ona mówiła że była na Dniach Herbaty, i tam jej nauczyli tego. więc jak ktoś też chce to polecam :PPP trzepie jak cholera

    • 3 0

    • ale jak stawia drinka i na nim herbate? bo drinki kazde lubie pod herbata czy nad hetbata

      • 3 0

  • Herbata (1)

    Uwielbiam takie smaki :) Najbardziej lubię herbatę vanilowa połaczyć z rumem bacardi :) W tej kwestii zawsze poszukuję inspiracji na blogu klubu miłosników dobrej herbaty bo tam wiele takich ciekawych porad zawsze umieszczaja :)

    • 0 0

    • Mam to samo, złapałąm tego bakcyla na tej imprezie z okazji DNi Herbaty - pierwszy raz mi tam zaserwowali drinka z herbata . Do tej pory tylko klasyczna herbatka z miodkiem u mnie gościła ;p

      • 0 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Ratuję, bo kocham i potrzebuję

warsztaty, spotkanie

Bezpłatne badania dla kierowców zawodowych (1 opinia)

(1 opinia)
badania

Z psychodietetyczką przy herbacie: Q&A z Aleksandrą Spychalską

spotkanie, spotkanie

Najczęściej czytane