- 1 Mikroplastik w pokarmie dla niemowląt (29 opinii)
- 2 Rodzic po usłyszeniu diagnozy jest w rozsypce. Wsparciem onkosegregator (5 opinii)
- 3 Apteka wróci do gdyńskiej dzielnicy (76 opinii)
- 4 Co Polacy jedzą na śniadanie? (97 opinii)
- 5 Nowy rektor GUMed wybrany (99 opinii)
- 6 Odwołanie dyrektor pomorskiego NFZ. Minister zadecydowała (14 opinii)
Porada dietetyka. Przyprawy. Nie tylko dla smaku, ale i dla zdrowia
Po swoim podstawowym celem, czyli nadaniem potrawie smaku, przyprawy i zioła mają też właściwości lecznicze i profilaktyczne. Umiejętność ich stosowania pozwala np. ograniczać spożycie soli.
.Zapraszamy na kolejne porady, udzielane naszym czytelnikom przez mgr Annę Słomkowską z Poradni Dietetycznej Trójmiasto Dietetyk.
Przyprawy zawierają olejki eteryczne i glikozydy, które decydują o atrakcyjności potraw. W ich używaniu należy jednak zachować rozsądek. Sztuką jest właściwie dobrać i połączyć przyprawy tak, aby nadać potrawie charakter i nie zabić jej naturalnego smaku.
Przyprawy mają różne formy w zależności z jakiej części rośliny pochodzą. Możemy je podzielić na:
- owocowe (jałowiec),
- korzeniowe (imbir),
- nasienne (gorczyca, kminek),
- liściowe (majeranek, tymianek)
- pączkowe (goździki).
Przyprawy stosuje się w całości lub zmielone. Aby wydobyć z przypraw intensywniejszy smak i aromat można je uprażyć. W tym celu należy podgrzać je na suchej patelni teflonowej, a następnie rozgnieść lub zemleć. Ważne jest również to, w jakim momencie dodamy je do potrawy. Ogólne zasady mówią, że:
- świeże zioła tj. natka pietruszki, bazylia - dodajemy tuż po ugotowaniu,
- sproszkowane jak pieprz - pod koniec gotowania,
- twarde części roślin jak kłącza i łodygi na początku gotowania.
Można łączyć je w mieszanki tj. mieszankę francuską (goździki, gałka muszkatołowa, imbir i pieprz), angielską (gałka muszkatołowa, goździki, cynamon, ziele angielski) czy chińską (anyż, goździki koper włoski, cynamon). Sami również możemy tworzyć mieszanki przypraw i ziół. Pamiętajmy o tym, że susząc zioła należy rozłożyć je na papierze, w przewiewnym zaciemnionym miejscu. Nie suszmy ich w piekarniku gdyż w ten sposób tracą sporo wartości odżywczych. Przyprawy należy przechowywać w szczelnych pojemnikach w suchym i ciemnym miejscu.
Jakie właściwości zdrowotne mają przyprawy?
Przyprawy działają leczniczo i profilaktycznie na organizm. Poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego, nerwowego, ułatwiają strawność pokarmu, pomagają zwalczać dolegliwości tj. zgaga czy wzdęcia. Są doskonałym dodatkiem do zup, sosów, potraw z drobiu i innych mięs, serów oraz napojów. Oto kilka popularnych przypraw:
- cynamon - pozyskuje się go z suszonej na słońcu kory pędów cynamonowca. Cynamon ma silny aromatyczny, korzenny, gorzki a zarazem słodki smak. Idealnie łączy się z pieprzem i gałką muszkatołową. W naszej kuchni stosuje się go głównie do ciast, deserów i potraw mlecznych, ale również nadaje się do zapiekanek, wina i dań z ryżu. Właściwości zdrowotne: łagodzi niestrawność i biegunkę, zmniejsza przekrwienie błony śluzowej nosa i udrażnia drogi oddechowe.
- imbir - ostry smak świeżego kłącza imbiru nadaje smak wielu ciastom, potrawom duszonym i smażonym na sposób chiński, a także herbatom. Właściwości zdrowotne: wspomaga trawienie, poprawia krążenie oraz pobudza pracę wątroby.
- kminek - nasiona kminku mają korzenny, nieco piekący smak. Stosuje się go do potraw z mięsa, sosów, marynat oraz pieczywa. Ze względu na swoje właściwości ułatwiające trawienie i uwalnianie gazów, dodaje się go to dań z kapusty. Właściwości: pobudza apetyt, łagodzi niestrawność i wzdęcia.
- tymianek - do celów przyprawowych stosuje się listki świeże lub suszone. Idealnie nadaje się do potraw mięsnych, pasztetów, zup i sosów. Właściwości zdrowotne: łagodzi podrażnienia gardła i ma działanie wykrztuśne.
- papryka - jako przyprawę stosuje się suszone owoce papryki, w zależności od stopiona ostrości wyróżnia się kilka gatunków. Można ją dodać do drobiu, ryb, makaronów, sosów warzywnych. Papryka jest świetnym źródłem witaminy C i A.
- bazylia - do przyprawiania używa się świeżych i suszonych liści bazylii. Jest dokonanym dodatkiem do sałatek, lekkich sosów warzywnych, białego sera i wędlin. Właściwości zdrowotne: przywraca naturalne ruchy perystaltyczne jelit, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.
A co z "gotowcami"?
Na rynku znajduje się bardzo dużo produktów przyprawowych tj. gotowe mixy przypraw i ziół czy mixów warzywno - ziołowych. To dobre rozwiązanie dla osób, które nie mają czasu na eksperymenty w kuchni. Mixy przypraw to tańsza i szybsza opcja na nadanie potrawie konkretnego smaku. Niestety nie wszystkie są zdrowe. Niektóre z nich poza przyprawami, zawierają także dużo soli i wzmacniaczy smaku - tak więc kupujemy "kota w worku". Gotowe mieszanki, których skład opiera się tylko na dobraniu odpowiednich przypraw i ziół są o wiele lepszym wyborem.
opr. mw
Opinie (14) 5 zablokowanych
-
2011-02-28 12:34
Bazylia (7)
Zawsze mi bazylka dość szybko w domu umiera? Jak ją pielęgnować, by długo rosła?
- 4 0
-
2011-02-28 13:05
(2)
Ja kupiłam bazylię w sklepie spożywczym i wcale się nią przejmuję.Podobno trzeba podlewać raz dziennie w południe i nie za dużo.Ja może co drugi dzięn podlewam i rośnie jak szalona.Stoi przy oknie prawie cały dzień w słońcu.
- 1 1
-
2011-02-28 13:07
(1)
Teraz planuję szeroką i płaską doniczke i kupić kilka ciekawych ziół,wsadzić do ziemi i czekać,zobaczymy co z tego mini ogródka będzie.
- 1 0
-
2011-03-01 10:49
Tylko nie przeginaj z tym ziołem
bo cię zamkną za tą hodowlę
- 0 0
-
2011-02-28 13:40
kupne sadzonki mi szybko umierają, ale jak już coś sama z nasionek wyhodowałam to rośnie pięknie, tylko cierpliwości trzeba ;)
- 2 0
-
2011-02-28 14:05
;]
Dzięki, to muszę kupić nasionka!
Pozdrawiam :)- 0 0
-
2011-03-02 22:01
Mi zawsze pięknie rosła, nawet ją rozsadzałam, a po przeprowadzeniu się do innego mieszkania bazylia nie wytrzymuje 2 tygodni. W sposobie pielęgnacji nic nie zmieniłam więc to kwestia okien/poziomu mieszkania/ powietrza. Być może tak też jest u Ciebie, bo bazylia jest chyba najbardziej prostą rośliną do utrzymania przy życiu. Dla odmiany- storczyki umierały, a w tym mieszkaniu rosną jak oszalałe :)
- 0 0
-
2011-03-04 08:24
tylko nie hodujcie w tych ogródkach szczypiorku z nasion....
.... rośnie jak cholera i po dwóch miesiącach ma się w doniczce trawnik :(
- 0 0
-
2011-02-28 13:39
Mrozona bazylia
Ja kiedyś zamroziłam całe listki bazylii, ostatnio sobie o tym przypomnialam i całkiem dobra była. Zachowała kolor i aromat po dodaniu do potrawy. Takze polecam mrozenie.
- 9 1
-
2011-02-28 15:07
cynamon jest szkodliwy na watrobe! czosnek w duzych ilosciach tez choc ja jem i zona krzyczy na mnie !
RESVERATROL(WYCIAG z pestek grape wine i inne ) to obecnie w USA szal!- number one! jedna capulka =2dollary! poczytajcie sobie o tym na google.com i wbijcie RESVERATROL, jaki efekt? well, czuje sie bardziej zywotny mam power taki ze srodka nie sztuczny wytworzony np.kawa albo kreatyna co jak wiadomo jest szkodliwe dla serca,jesli chodzi o inne ziola to tak w kazdym posilku cos po trochu ale tez bez przesady. polecam -turmeric czyli SZAFRAN oczywiscie nie czerwony tylko zolty! czerwony jest ciezko dostepny i bardzo drogi !
POZDRO END NARA!- 0 17
-
2011-03-01 11:06
(1)
Znowu reklama dietetyczki. Takie artykuły powinny być oznaczone jako sponsorowane.
- 0 5
-
2011-03-01 11:12
Nie wiesz że bycie dietetykiem w dzisiejszych czasach jest mega opłacalne?
Wiesz ile kosztuje wizyta 30 minutowa u dietetyka? 200 zł, łatwo obliczyć że dziennie do kiesy wpada 3200 zł i to na czysto bo paragonu nie dostaniesz i wszystkie te gabinety siedzą na ryczałcie. Tylko biednych taksówkarzy i małe sklepy warzywne ścigają żeby przypadkiem nie oszukali na marchewce za 1,5 zł.
- 4 0
-
2011-03-03 12:24
dobre co zdrowe
szanujecie zdrowie to przypraw WAM nie potrzeba - niby psują smak
- 0 1
-
2011-03-03 20:22
SZAFRAN JEST NAJLEPSZYM ZIELSKIEM NA PLANECIE!
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.