• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ostrożnie z lodami. Przez ten błąd można się zatruć

Joanna Stolp
13 lipca 2023, godz. 09:30 
Opinie (50)
Lody to jeden z najszybszych i najsmaczniejszych sposobów na zaznanie odrobiny orzeźwienia. Przy ich zakupie jednak warto zwrócić uwagę na jakość produktu, by zminimalizować ryzyko zarażenia salmonellą. Lody to jeden z najszybszych i najsmaczniejszych sposobów na zaznanie odrobiny orzeźwienia. Przy ich zakupie jednak warto zwrócić uwagę na jakość produktu, by zminimalizować ryzyko zarażenia salmonellą.

Sezon na upały to sezon na lody. To jeden z najszybszych i najsmaczniejszych sposobów na zaznanie odrobiny orzeźwienia. Przy ich wyborze trzeba uważać, żeby nie kupić lodów, które były już wcześniej rozmrożone i ponownie zamrożone. Po ich spożyciu możemy zarazić się salmonellą lub cierpieć na dolegliwości jelitowo-żołądkowe. Jak rozpoznać czy lód był rozmrożony?



Czy lubisz lody?

Wybierając lody w sklepie, warto sprawdzić termin przydatności, a także, o ile to możliwe, czy ich powierzchnia jest równa, gładka, jednolita i nieoszroniona. Kryształki lub pokruszony lód na powierzchni produktu świadczą o tym, że nie nadaje się do spożycia, ponieważ były prawdopodobnie roztopione i ponownie zamrożone.

Kupując lody w lodziarni, warto natomiast zapytać, jakie produkty wchodzą w ich skład. Jeśli zamierzamy spożyć je w domu, najlepiej przetransportować je w specjalnym, termicznym opakowaniu na mrożonki, zwłaszcza jeśli na zewnątrz jest upał. Pamiętajmy, by nie zamrażać raz już rozmrożonych lodów.


Wybierając lody w sklepie, warto sprawdzić termin przydatności, a także, o ile to możliwe, czy ich powierzchnia jest równa, gładka, jednolita i nieoszroniona. Wybierając lody w sklepie, warto sprawdzić termin przydatności, a także, o ile to możliwe, czy ich powierzchnia jest równa, gładka, jednolita i nieoszroniona.

Ostrożnie z rozmrożonymi lodami



Spożywając roztopione i ponownie zamrożone lody, możemy m.in. zarazić się salmonellą.

- Salmonella to rodzaj bakterii, który może powodować nieprzyjemne objawy, takie jak: biegunka, nudności, wymioty i gorączka. Lody, zwłaszcza te na bazie jajek, mogą być potencjalnym źródłem zakażenia, jeśli nie są odpowiednio przechowywane lub przygotowane - mówi Mirosław Olejniczak, psychodietetyk z Twój Cel.
Warto unikać spożycia lodów zawsze wtedy, gdy zachodzi podejrzenie dotyczące jakości produktu lub bezpieczeństwa termicznego podczas przechowywania lodów czy ich transportu. Zmiany temperatury, które polegają na ich czasowym rozmrożeniu, z punktu widzenia mikrobiologicznego są niebezpieczne dla zdrowia.

- Aby ograniczyć ryzyko zarażenia salmonellą do minimum, należy stosować się do podstawowych zasad higieny oraz zachować uważność podczas zakupów, przechowywania i przygotowywania deserów lodowych, szczególnie tych, których receptura bazuje na jajach - mówi Katarzyna Smolińska, dietetyk z ActivReha w Gdyni.
Warto wybierać lody, które są oznaczone jako pasteryzowane, co znaczy, że składniki, takie jak mleko czy jaja, zostały poddane odpowiedniemu procesowi pasteryzacji, który niszczy szkodliwe bakterie, w tym salmonellę.

- Jeśli decydujesz się na lody w lokalnym sklepie lub lodziarni, warto upewnić się, że mają dobre opinie i stosują wysokie standardy higieny w swoich procesach produkcji. Nie należy także kupować lodów, które są przechowywane w nieodpowiednich warunkach, wyglądają na rozmoczone lub nieświeże - dodaje Mirosław Olejniczak.

Zdrowe, pełnowartościowe lody można przygotować w domu. Zdrowe, pełnowartościowe lody można przygotować w domu.

W pełni zdrowy wybór



Oprócz tego, że są pyszne, lody są niestety wysokokalorycznym deserem, przy jednocześnie dość niskiej wartości odżywczej.

- Jeżeli pojawiają się w naszym menu sporadycznie i nie jesteśmy obciążeni żadnymi chorobami dietozależnymi, możemy po nie sięgać swobodnie i bez obaw - podkreśla Katarzyna Smolińska. - Jeżeli zależy nam na zdrowszych zamiennikach tradycyjnych lodów, to w pierwszym kroku warto zapoznać się ze składem deserów, jakie serwują nam producenci.
Warto wybierać lody przygotowane na bazie naturalnych składników, aromatów i słodzików. Najlepiej zrezygnować z tych ze sztucznymi barwnikami i konserwantami.

- Ważna jest także zawartość tłuszczu i cukru. Wybierajmy lody o niższej zawartości tłuszczu i cukru, które są lżejsze organizmu. Ich zawartość możemy sprawdzić na etykiecie produktu - zauważa Mirosław Olejniczak.
Dobrą alternatywą tradycyjnych lodów mogą okazać się naturalne sorbety bez dodatku cukru, lody na bazie jogurtu greckiego lub naturalnego ze świeżymi owocami. Pełnowartościowe i smaczne lody możemy także zrobić samodzielnie w domu, dzięki czemu będziemy mieć pełną kontrolę nad ich składem.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (50)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Jak ochronić swoje krocze przed nacięciem?

warsztaty, konsultacje

Warsztat muzykoterapeutyczny Opowieści wewnętrznego dziecka

100 zł
warsztaty, spotkanie

Młodzieżowa Grupa Wsparcia

100 zł
warsztaty

Najczęściej czytane