- 1 Zakwas z buraków. Warto po niego sięgać? (18 opinii)
- 2 Homeopatia powinna być w aptece? (80 opinii)
- 3 Darmowe podpaski w szkołach i urzędach (431 opinii)
- 4 "Jedynkę" na porodówce zarezerwujesz? (111 opinii)
- 5 Pół miliona podpisów pod "Tak dla In Vitro" (762 opinie)
- 6 Zmiana czasu z soboty na niedzielę (249 opinii)
Niedobory żelaza - jak je uzupełnić? Żelazo jest jednym z mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Powinniśmy dostarczać je regularnie wraz z pożywieniem, a w razie potrzeby uzupełnić jego poziom za pomocą preparatów doustnych, zastrzyków lub wlewów dożylnych. Niedobór żelaza jest szkodliwy dla naszego zdrowia i może się przejawiać w senności, chronicznym zmęczeniu, nadmiernym wypadaniu włosów czy uciążliwych bólach głowy.
- Żelazo - dlaczego jest ważne?
- Żelazo w diecie. Co jeść?
- Zapotrzebowanie na żelazo - ile potrzebujemy?
- Objawy i przyczyny niedoboru żelaza
Żelazo - dlaczego jest ważne?
Dodatkowo wspomaga układ odpornościowy, a dzięki właściwościom przeciwutleniającym także wspiera organizm w walce z wolnymi rodnikami, które przyspieszają procesy starzenia. Wpływa też na metabolizm cholesterolu, usuwanie toksyn z organizmu oraz wspomaga pracę układu nerwowego.
Żelazo w diecie. Co jeść?
- Żelazo to kluczowy składnik odżywczy dla naszego organizmu. Bez niego nie ma życia. Występuje w dwóch postaciach: hermowej i niehemowej. To pierwsze znajdziemy przede wszystkim w mięsie czy podrobach. W roślinnym pożywieniu również je spotkamy, tyle że w postaci niehemowej. Jego źródłem będą np. strączki, popularne wśród wegan tofu, a także buraczki. Szczególnie kobietom w ciąży polecam włączenie zakwasu buraczanego do codziennego menu - mówi mgr Paulina Andrzejewska, dietetyk kliniczny z przychodni Medyczna Gdynia.

Niezależnie od tego, czy wybieramy produkty zawierające żelazo hemowe, czy niehemowe, warto pomóc organizmowi w jego wchłanianiu. W tym zakresie ważną rolę odgrywa probiotykoterapia i witamina C. Żeby zwiększyć wchłanianie żelaza, warto łączyć je z produktami o wysokiej zawartości witaminy C, np. porcję mięsa z kapustą kiszoną.
- Z praktyki gabinetowej wiem, że czasem można takie produkty jeść, a mimo wszystko cierpieć na niedobory. Żelazo lubi naszą zdrową mikroflorę i prawidłowo działający żołądek. Bardzo ważna jest wtedy dogłębna diagnostyka, jeśli żelazo - mimo spożywania go w diecie - nadala nam ucieka - dodaje Paulina Andrzejewska.
Najwięcej żelaza znajduje się w mięsie, a zwłaszcza podrobach.
- Dobrym źródłem są również produkty zbożowe, orzechy, nasiona, ziarna, jajka, suszone owoce i warzywa - dodaje Justyna Lemańczyk.
W 100 g wątroby wieprzowej znajduje się 18,7 mg żelaza, pestek dyni - 15 mg, otrębach pszennych - 14,9 mg, płatkach kukurydzianych - 11,9 mg, kakao - 10,7 mg, orzechach pistacjowych - 6,7 mg, natce pietruszki - 5,3 mg.
Zapotrzebowanie na żelazo - ile potrzebujemy?
Dobowe zapotrzebowanie dla dorosłych mężczyzn wynosi 10 mg, dla kobiet od 19. do 50. roku życia - 18 mg, a dla kobiet powyżej 50. roku życia - 10 mg.
- W przypadku dzieci zdrowych, urodzonych o czasie już od 6. miesiąca życia niezbędne jest dostarczanie żelaza wraz z pożywieniem. Wraz z wiekiem zapotrzebowanie wzrasta, co związane jest z okresem dojrzewania. W późniejszych latach życia znaczenie odgrywa również stan fizjologiczny, dla kobiety będącej w ciąży zapotrzebowanie będzie wyższe, dla kobiety w czasie laktacji niższe - mówi Justyna Lemańczyk, studentka Wyższej Szkoły Zdrowia w Gdańsku na kierunku dietetyka.

Objawy i przyczyny niedoboru żelaza
Do przyczyn niedoboru żelaza zalicza się niedostateczne spożycie produktów, które je zawierają, utratę krwi, przewlekłe stany zapalne lub infekcje, zaburzenia wchłaniania żelaza, niedobory transferyny, czyli białka osocza krwi, które transportuje żelazo do tkanek, oraz choroby nowotworowe. Objawami niedokrwistości, do której prowadzi niedobór żelaza, są: bóle i zawroty głowy, zmniejszenie koncentracji, chroniczne zmęczenie, osłabienie i większa podatność na infekcje, łamliwość paznokci, wypadanie włosów, szorstkość skóry i zajady w kącikach ust.
Miejsca
Opinie (53) 4 zablokowane
-
2023-03-17 15:36
Opinia wyróżniona
Żelazo hemowe i niehemowe jest też inaczej przyswajane (1)
Niestety, niehemowe znacznie gorzej, tylko w 1-6% - o czym powinny pamiętać wszystkie osoby unikające mięsa w diecie.
- 24 1
-
2023-03-18 11:39
Prawdziwi mężczyźni nie jedzą mięsa.
Przywdzieje mężczyźni jedzą gwoździe.
- 2 0
-
2023-03-17 14:49
Opinia wyróżniona
(1)
Codziennie pół szklanki zakwasu z buraków, wątróbka dwa razy w miesiącu i krwisty stek, pestki dyni do sałatki i nigdy nie będzie niedoboru żelaza
- 14 11
-
2023-03-18 17:34
chyba że będzie.
- 5 0
-
2023-03-17 20:49
Opinia wyróżniona
Nie jem mięsa od 15 lat i żelazo mam w normie, mimo, że niby niehemowe jest gorzej przyswajalne. (3)
Za to co poniektórzy jedzą mięso całe życie i mają anemię. Ważne jest by jeść mało przetworzone, urozmaicone jedzenie. Plus b 12 dla wszystkich, bo gleby są w nią ubogie.
- 20 27
-
2023-03-18 07:36
A u mnie po tym jak ograniczyłam spożycie mięsa (nie przestałam jeść całkowicie, tylko jadłam mniej) pojawiła się anemia którą udało mi się pokonać jedząc więcej mięsa. Ważne jest by jeść jedzenie dopasowane do swoich potrzeb, widać nie dociera do ciebie ze niektorzy ludzie mają problemy z przyswajaniem żelaza niehemowego i nie dadzą rady sobie go substytułować fasolką.
- 12 7
-
2023-03-18 09:10
Najwyrazniej z braku miesą mózg ci sie kurczy :) Dlatego takie bzdury wypisujesz
- 5 9
-
2023-03-18 09:16
Tylko pamiętaj, że nie mamy wszyscy organizmów od linijki.
Jeden będzie przyswajał lepiej, inny gorzej. Takie anegdotyczne informacje na podstawie jednej osoby sa niewiele warte, zwłaszcza jako rady. Ohoho, moja babcia to paliła do końca życia i miała 100 lat, a moja nie paliła i miała 100, a moja piła co dzień szklankę wódki....
- 12 1
Wszystkie opinie
-
2023-03-17 14:13
Łatwo uzupelnic (2)
Wystarczy pić wodę z kranu. Inne metale też się tam znajdą.
- 6 9
-
2023-03-17 14:16
Jak miało to być śmieszne (1)
To nie wyszło.
Postaraj się lepiej następnym razem- 0 8
-
2023-03-17 14:20
ale akurat ma racje
- 7 0
-
2023-03-17 14:19
Polecam jedzenie wołowiny.
- 15 4
-
2023-03-17 14:23
Nie każdy wie, że niski poziom zelaza (3)
Sprzyja RLS
- 3 4
-
2023-03-17 14:42
Czyli tej zmyślonej, fikcyjnej choroby? Dobrze wiedzieć. (2)
- 3 6
-
2023-03-17 15:58
Jesteś d**ilem
W dodatku ignorantem
- 1 3
-
2023-03-17 16:23
Takie cepy jak ty pewnie myślą, że migrena tez jest wymyślona
Bezsenność, endometrioza i meteopatia też. Żal mi cię, jesteś ignorantem i po prostu głupkiem. A teraz wracaj do lekcji, pani pewnie dużo na weekend zadała.
- 5 4
-
2023-03-17 14:49
Opinia wyróżniona
(1)
Codziennie pół szklanki zakwasu z buraków, wątróbka dwa razy w miesiącu i krwisty stek, pestki dyni do sałatki i nigdy nie będzie niedoboru żelaza
- 14 11
-
2023-03-18 17:34
chyba że będzie.
- 5 0
-
2023-03-17 14:55
Żona i ja jesteśmy jak Jing i Jang. Ona ma Addisona-Biermera, ja hemochromatozę. (2)
- 4 0
-
2023-03-17 15:59
A moja córka studiuje prawo (1)
- 2 1
-
2023-03-17 18:56
To niech ukończy
- 0 0
-
2023-03-17 14:56
niestety warzywa, chrząszcze i kiszonki nie zapewniają odpowiedniej dawki żelaza (6)
A suplementy to można stosować krótkotwale i doraźnie bo to też nie jest zbyt zdrowe.
Nie jest tajemnicą, że w diecie człowieka w naturalny sposób najwiecej żelaza dostarcza mięso wiec jak zakażą lub przynajmniej doprowadzą do ograniczenia jego spożycia to powszechnie wystepować bedzie wiecej problemów zdrowotnych z powodu niedoboru żelaza. I nie zastapią tego kolorowe tabletki już dziś oferowane jako suplementy dla zdrowia- 32 7
-
2023-03-17 19:10
Nikt nie zakaże mięsa
- 4 3
-
2023-03-17 19:44
(4)
Nie jem mięsa, nie jem suplementów, poziom żelaza w normie.
- 3 4
-
2023-03-17 20:51
No jasne. Ja też.
- 2 0
-
2023-03-17 21:20
A ja zdobyłem K2 w slipkach :) (2)
nie ma czegoś takiego jak "poziom żelaza", mierzy się poziom ferrytyny - i jak wskazują badania, jest on wyraźnie niższy u osób deklarujących dietę mniej lub bardziej roślinną.
A jest to efekt trzech czynników: spożywania mniejszej ilości żelaza, spożywania żelaza niehemowego oraz spożywania składników anty-odżywczych (fityniany, szczawiany, błonnik, inhibitory trypsyny itp. itd. etc.), które ograniczają wchłanianie żelaza.
I wielu takich spotkałem, każdy się chwalił a brał zastrzyki z żelazem i ledwo wchodził po schodach. Polecam lekturę grup i forów różnych frutarianów i innych takich - anemia to tam popularny temat :)- 4 2
-
2023-03-17 21:25
Ziom, możesz jeść mięsko ile tylko chcesz (1)
Ale nie jest potrzebne do życia i zdrowia, wiem, bo nie jem długie lata
- 1 4
-
2023-03-18 07:39
Dla ciebie może nie, bo twój organizm sobie radzi dopóki jesz fasolę i jajka, ale istnieje dość duża grupa ludzi którzy bez mięsa nie są w stanie funkcjonować, bo zaraz wpadają np w anemię
- 2 1
-
2023-03-17 15:05
Nie tylko żelazo (2)
Żelazo nie zapobiegnie anemii, ważny jest również prawidłowy poziom witaminy B 12 która występuje tylko w produktach zwierzęcych!
- 11 1
-
2023-03-18 10:52
Właśnie miałam o tym samym napisać. Druga sprawa jest taka, że te niedobory często idą w parze! A niedobory B12 są również bardzo niekorzystne dla zdrowia (B12 powinna być bliżej górnej granicy, połowa to nie norma!). B12 trudno uzupełnić, szczególnie gdy mamy mutację genu. Nie każdemu pomoże przepisywany przez lekarzy Neurovit!
- 2 1
-
2023-03-18 19:38
Witamina B12 występuje też w tabletkach.
- 0 0
-
2023-03-17 15:28
Przestać słuchać disco z pola ,dresy w kąt .... (1)
i zacząć przygodę z heavy metalem !!!!
- 4 5
-
2023-03-18 07:22
Ja słucham czasem metalu
Choć kocham nosić dresy- najwygodniejsze portki.
Liczy się?- 1 0
-
2023-03-17 15:36
Opinia wyróżniona
Żelazo hemowe i niehemowe jest też inaczej przyswajane (1)
Niestety, niehemowe znacznie gorzej, tylko w 1-6% - o czym powinny pamiętać wszystkie osoby unikające mięsa w diecie.
- 24 1
-
2023-03-18 11:39
Prawdziwi mężczyźni nie jedzą mięsa.
Przywdzieje mężczyźni jedzą gwoździe.
- 2 0
-
2023-03-17 16:20
z żelaznym humorem
..chcesz być twardy jak Papaj wpierniczaj szpinak.
- 4 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.