- 1 Alergie zaatakowały wcześniej niż zwykle. "Otwarte okno to zło" (3 opinie)
- 2 Gdzie dostaniemy się do lekarza w majówkę? (13 opinii)
- 3 Zaspa przekroczyła 500 zabiegów robotycznych. Czas na nowego robota da Vinci? (19 opinii)
- 4 Jak pozbyć się cellulitu? 5 zabiegów na ujędrnienie i wysmuklenie ciała (4 opinie)
- 5 Zadbaj o włosy jak w azjatyckim salonie (3 opinie)
- 6 L4 na wypalenie zawodowe? (34 opinie)
Naturalne izotoniki. Co pić latem?
Latem szczególnie powinniśmy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu naszego organizmu, nie tylko podczas upałów. Podstawą naszej diety, jeśli chodzi o płyny, powinna być oczywiście zwykła woda, ale jeśli chcemy nasz organizm uzupełnić i wzbogacić o elektrolity czy witaminy, warto sięgnąć po naturalne izotoniki. Czym są i kiedy ich potrzebujemy?
- Izotonik - co to?
- Czy izotoniki są zdrowe? - napoje dla aktywnych
- Naturalne izotoniki: pomogą zadbać o wagę
- Jak zrobić izotonik?
Izotonik - co to?
- Izotoniki czy to naturalne przygotowywane samodzielnie, czy te dostępne na sklepowych półkach to napoje mające na celu poprawić nawodnienie organizmu poprzez uzupełnienie utraconych wraz z potem elektrolitów, soli mineralnych, witamin oraz wody. Dodatkowo zadaniem izotoników jest także uzupełnienie węglowodanów spalonych podczas intensywnego wysiłku fizycznego - mówi Agnieszka Rząsa, dietetyk kliniczny ze Slimfood.
Stężenie płynu izotonicznego jest takie samo jak stężenie płynów ustrojowych w organizmie.
Czytaj też: Okiem dietetyka: co pić na diecie?
Czy izotoniki są zdrowe? - napoje dla aktywnych
Spożywanie izotoników zaleca się osobom intensywnie uprawiającym sport, gdyż podczas ćwiczeń w organizmie ubywa wody, ciało się przegrzewa, zapasy węglowodanów maleją, elektrolity wymagają uzupełnienia.
- Izotoniki są dedykowane zawodowym sportowcom lub osobom bardzo aktywnym fizycznie. Według zaleceń Australian Institute of Sport osoby, których trening trwa między 30 a 60 minut, powinny spożywać wodę. Natomiast tym, którzy trenują dłużej, zaleca się sięgnąć po napoje izotoniczne. Warto podkreślić, że dla osób będących na redukcji izotoniki są niewskazane, ponieważ to zawarte w nich węglowodany staną się dla organizmu źródłem energii, a nie uwalniane z tkanki tłuszczowej wolne kwasy tłuszczowe - dodaje Agnieszka Rząsa.
Dietetycy w Trójmieście
Naturalne izotoniki: pomogą zadbać o wagę
Izotoniki na trwałe zagościły na sklepowych i aptecznych półkach, a w specjalistycznych sklepach dla sportowców znaleźć możemy je także w formie proszku lub tabletek, które wystarczy rozpuścić w wodzie.
- Te proponowane w sprzedaży izotoniki zawierają zapewne wiele cennych składników mineralnych, ale niestety mają również w składzie wiele substancji niepotrzebnych, a czasem wręcz szkodliwych dla naszego organizmu. Szczególnie powinniśmy wystrzegać się napojów zawierających sztuczne konserwanty i barwniki, zatem kłania się nam uważne czytanie etykiet - mówi Weronika Szwejk z Zakwasowni.
Zdrowa żywność w Trójmieście
Jak przekonuje, niewiele osób ma świadomość, że fantastycznymi, naturalnymi izotonikami są zakwasy z białej kapusty oraz z kapusty czerwonej.
- Te niepasteryzowane, żywe napoje probiotyczne wspierają florę bakteryjną jelit i dostarczają bogactwa witamin z grupy K, E, C, B oraz rzadką witaminę U. Dodatkowo mają niewiele węglowodanów, dlatego wskazane są dla osób chcących się odchudzać. Oczywiście ważne jest, by warzywa użyte do nastawienia zakwasu pochodziły z ekologicznych upraw - przekonuje Weronika Szwejk.
Jak zrobić izotonik?
Funkcję naturalnego izotoniku spełnia także woda brzozowa, klonowa czy kokosowa. Pyszny napój izotoniczny możemy także sami przygotować w domu. Jak zrobić izotonik? Wystarczy wymieszać wodę z sokiem z cytryny, dodając miód i szczyptę soli.
- Będzie on zdrowszy i smaczniejszy. W gorące dni można także pokusić się o dodatek mięty, dzięki czemu napój stanie się bardziej orzeźwiający - dodaje Agnieszka Rząsa.
Miejsca
Opinie (42) 2 zablokowane
-
2020-08-04 15:44
naturalne to te na bazie chmielu :) (1)
- 0 0
-
2020-08-06 00:05
A co się robi na bazie chmielu? Bo piwo na bazie słodu
- 0 0
-
2020-08-05 17:10
Zakwasowania nie sprzedaje już produktów takich jak kiedyś.
Niestety wraz z woluminem produkcji widać poszukiwania oszczędności.
Dania ze słoików są dużo rzadsze, mniej w nich orzechów, czy innych droższych składników.- 0 0
-
2020-08-06 08:31
Podpiwek to naturalny energetyk.
Kiedyś ludzie pili, by mieć siłę do pracy w polu.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.