- 1 Lekarz SOR tłumaczy, dlaczego mali pacjenci potrzebują specjalnych procedur (19 opinii)
- 2 Mali pacjenci na oddział szpitalny wjeżdżają... Volvo (13 opinii)
- 3 Czy kobieta może rodzić z doulą i partnerem? (53 opinie)
- 4 Dlaczego diagnozujemy się przez internet? "Wszystko kończy się rakiem" (99 opinii)
- 5 Ruszyło Centrum Opieki Wytchnieniowej (29 opinii)
- 6 Ospa wietrzna. Ponad 3 tys. zachorowań latem (89 opinii)
Nadciśnienie tętnicze. Jakie znaczenie ma dieta?
Nadciśnienie tętnicze dotyka co trzecią dorosłą osobę w Polsce, a wielu chorych nie zdaje sobie sprawy z problemu, bo choroba rozwija się w ukryciu. W leczeniu nadciśnienia, oprócz farmakoterapii, ważną rolę odgrywa dieta bogata w potas i uboga w sód, rezygnacja z używek oraz dążenie do prawidłowej masy ciała.
- Nadciśnienie tętnicze - kiedy wzrasta ryzyko?
- Jak rozpoznać nadciśnienie tętnicze?
- Leczenie nadciśnienia tętniczego
- Jaka dieta przy nadciśnieniu tętniczym?
- Nadciśnienie tętnicze a nadwaga i otyłość

Nadciśnienie tętnicze - kiedy wzrasta ryzyko?
Z nadciśnieniem tętniczym mamy do czynienia, gdy wysokość ciśnienia wynosi powyżej 140 mmHg w przypadku ciśnienia skurczowego oraz powyżej 90 mmHg w przypadku ciśnienia rozkurczowego. Problemu nie należy bagatelizować, ponieważ wraz ze wzrostem ciśnienia rośnie ryzyko zapadalności na inne choroby układu krążenia: udar, zawał serca czy chorobę tętnic obwodowych. Nadciśnieniu tętniczemu sprzyja otyłość, stres, brak aktywności fizycznej, zła dieta czy palenie papierosów, dlatego w profilaktyce ogromne znaczenie ma prowadzenie zdrowego stylu życia, w tym odpowiednia dieta.
Jak rozpoznać nadciśnienie tętnicze?
Nadciśnienie tętnicze może rozwijać się przez długi czas w ukryciu, ponieważ jego pierwszymi sygnałami są zazwyczaj bóle głowy, pogorszenie wydolności czy osłabienie widzenia.
- Pierwsze objawy tej choroby łatwo pominąć i skojarzyć z drażliwością, bólami czy zawrotami głowy czy problemami ze snem. Gdy prowadzimy głównie siedzący tryb życia, nie przywiązujemy wagi do jedzenia i mamy inne choroby współtowarzyszące, wysoce prawdopodobne, że rozwinie się u nas nadciśnienie tętnicze, bez względu na wiek czy płeć - mówi Maria Cichecka, studentka Wyższej Szkoły Zdrowia w Gdańsku na kierunku dietetyka.
Leczenie nadciśnienia tętniczego
Zdiagnozowane nadciśnienie tętnicze wymaga leczenia farmakologicznego. By było efektywniejsze, warto zadbać o właściwą dietę, a zwłaszcza wprowadzenie do niej produktów bogatych w potas, a ograniczenie produktów bogatych w sód.
- Warto sól zamienić na różne zioła i przyprawy bez soli. Obecnie na rynku można dostać całkiem smaczne mieszanki ziół, które możemy stosować jako dodatek do kanapek, warzyw czy nawet jajecznicy. Produktami bogatymi w potas są: nasiona roślin strączkowych, otręby pszenne, kasza gryczana, jabłka, pomidory i przeciery pomidorowe, a także nasiona dyni - mówi dietetyk Dominika Dietrich z Akademii Skutecznej Diety.
Warto jednak podkreślić, że nie chodzi tu tylko o rezygnację z dosalania potraw, ale także unikanie żywności przetworzonej, która obfituje w wysoką zawartość soli.
- Najwięcej znajdziemy jej w daniach typu fast food, słonych przekąskach i gotowych wyrobach mięsnych: wędlinach, kiełbasach, konserwach mięsnych, a także gotowej żywności garmażeryjnej. Sól ukryta jest także w daniach typu instant: zupkach w proszku, sosach typu fix czy dodatkach: keczupach i majonezie - dodaje Maria Cichecka.
Jaka dieta przy nadciśnieniu tętniczym?
Jeśli lubimy działać według schematów, w codziennym menu możemy czerpać inspirację z diety śródziemnomorskiej lub diety DASH.
- Żywieniem polecanym w nadciśnieniu tętniczym i jego prewencji jest dieta DASH. Opiera się na spożywaniu w ciągu dnia: czterech lub pięciu porcji warzyw i owoców, pięciu lub sześciu porcji produktów zbożowych pełnoziarnistych i kilka razy w tygodniu tłustych ryb morskich zawierających kwasy tłuszczowe omega-3 obniżające ciśnienie tętnicze. Produkty te są źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które obniżają ciśnienie krwi oraz błonnika obniżającego stężenie cholesterolu frakcji LDL - mówi Oliwia Potoniec, studentka Wyższej Szkoły Zdrowia w Gdańsku na kierunku dietetyka.
Oprócz właściwego odżywiania ważne jest także wypijanie odpowiedniej ilości płynów, najlepiej ok. 2,5 l. Może być to woda mineralna, herbaty ziołowe czy soki warzywne, które są jednocześnie bardzo dobrym źródłem potasu. Należy jednocześnie wyłączyć z diety płyny, które podnoszą ciśnienie tętnicze: mocną kawę, czarną herbatę i alkohol.

Nadciśnienie tętnicze a nadwaga i otyłość
Badania kliniczne wskazują na silny związek pomiędzy masą ciała a ciśnieniem tętniczym.
- Bardzo często osobom chorującym na nadciśnienie towarzyszy choroba, jaką jest otyłość. Osoba otyła powinna zadbać o zredukowanie masy ciała, ale ważne jest to, aby zrobiła to z rozwagą, a najlepiej pod okiem specjalisty - dodaje Dominika Dietrich.
Dążenie do prawidłowej masy ciała spowoduje obniżenie ciśnienia krwi, a także przyniesie inne korzyści zdrowotne: obniżenie stężenia glukozy we krwi, cholesterolu czy kwasu moczowego w surowicy, zmniejszając ryzyko innych chorób dietozależnych.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2023-08-16 14:01
W skrócie: rewizja diety pod kątem przemycanej soli i cukru i więcej ruchu.
Sól sama w sobie podnosi ciśnienie a cukier wiedzie do otyłości a ona podnosi ciśnienie skurczowe o 0,5-1 mmHg na każdy zbędny kilogram masy ciała. Ruch pomaga w obu kwestiach (utrata sodu wraz z potem oraz spalanie tłuszczu).
Dziękuję za uwagę.- 9 1
-
2023-08-17 06:02
Nic nie robić tylko trenować i jeść od rana do wieczora zielenine
Nic bardziej szkodliwego. Jak już ktoś napisał królik skacze biega i je zielone a żyje tylko 7 lat. Dieta śródziemnomorska może jest dobra dla ludzi żyjących w okolicach morza Śródziemnego a tluste ryby dobre dla Eskimosów. Można jeść na co ma się ochotę ale jest jedna zasada - nie żreć.
- 15 2
-
2023-08-17 14:53
(1)
Wszędzie tylko porady o zrzuceniu kilogramów, a co zrobić jak się ma genetyczne nadciśnienie przy niedowadze?
- 3 0
-
2023-08-19 17:37
Nie ma czegoś takiego jak genetyczne nadciśnienie
Normy po pierwsze są mediana, często ludzi, których BMI i inne parametry są wzorowe, a po drugie są mocno zaniżone. Kiedyś były wyższe.
Skoro 30% ma zdiagnozowane nadciśnienie, zapewnie około 50% ma powyżej 140/90.
W taki razie z jakiegoś powodu te normy są zbyt wyżyłowane. Ciekawe z jakiego?
Kiedyś był taki program/ chyba nadal jest / hipercholesterolemia rodzinna.
Polecam się zapoznać. 50% społeczeństwa powinno brać statyny.- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.