- 1 Co Polacy jedzą na śniadanie? (97 opinii)
- 2 Apteka wróci do gdyńskiej dzielnicy (76 opinii)
- 3 Nowy rektor GUMed wybrany (99 opinii)
- 4 Odwołanie dyrektor pomorskiego NFZ. Minister zadecydowała (14 opinii)
- 5 Krztusiec bije rekordy w kwietniu (125 opinii)
- 6 Insulinooporność: Jak radzić sobie z tą "prawie" chorobą? (48 opinii)
Na odporność i rozgrzanie. Jakie herbaty na jesień?
Pomagają przetrwać długie, jesienne i zimowe wieczory, pobudzają krążenie, mają właściwości rozgrzewające, ale odpowiednio skomponowane mogą także chronić przed przeziębieniem lub infekcjami. Jesienne herbaty, bo o nich mowa, to sprawdzone kombinacje naparu i odpowiednich dodatków. Jak je przygotować?
Jesień i zima to doskonały czas na eksperymenty z komponowaniem herbat i naparów. Możemy je przygotowywać nie tylko na bazie klasycznej, czarnej herbaty, ale także zielonej, białej czy rooibos, a także naparów z ziół. Kluczowe okażą się także dodatki, które nie tylko zdecydują o walorach smakowych, ale i rozgrzewających. W sezonie jesienno-zimowym dobra herbata rozgrzewająca to podstawa. Pomaga znieść chłodne dni i wieczory oraz ochronić się przed przeziębieniem. Warto eksperymentować i samodzielnie skomponować napój na bazie ulubionych herbat.
- Aby wzmocnić odporność jesienią, dobrze jest sięgać po ciepłe herbaty z dodatkiem składników, zawierających witaminę C. Świetnym pomysłem może być napój herbaciany z dodatkiem startego, świeżego imbiru i naturalnie wyciśniętego soku z pomarańczy. Jednak należy pamiętać, że w diecie, która pozytywnie wpłynie na budowanie naszej odporności, nie tylko jest ważna witamina C, ale ogólnie dobrze zbilansowany jadłospis pod względem witamin i składników mineralnych, suplementacja witaminy D, tranu i sięganie po potrawy zawierające czosnek i cebulę - wyjaśnia Magdalena Oleś, dietetyk z Poradni Dietetycznej Slimfood.
Kawiarnie i herbaciarnie w Trójmieście
Jak komponować jesienne herbaty i napary?
Zaczynamy od wyboru rodzaju herbaty. Zamiast takiej w torebce lepiej sięgać po mieszanki z liśćmi, najlepiej zielone, białe lub rooibos. Jeśli jesteśmy zwolennikami naparów, możemy rozważyć wybór pokrzywy, mięty czy rumianku.
- Warto także pomyśleć o dodatkach. Najczęściej dodawana jest cytryna, ale menu można urozmaicić, dodając plastry innych cytrusów, np. grejpfruta, limonki lub pomarańczy. Świetnym uzupełnieniem smaku herbaty będą też kawałki jabłek, gruszek albo domowe konfitury z malin lub czerwonej porzeczki - dodaje dr n. med. Magdalena Maciejewska-Cebulak.
Jak dbać o odporność jesienią?
Warto tak komponować składniki herbaty, by wzmacniały naszą odporność.
- Jeżówka purpurowa stymuluje proces fagocytozy, dzięki czemu zwiększa się odporność organizmu, ponieważ bakterie i wirusy są niszczone przez komórki systemu immunologicznego. Mimo to warto zachować umiar w przyjmowaniu jeżówki. Imbir jest chyba jednym z najbardziej popularnych produktów dodawanych do herbaty, zawiera aż ponad 10 składników o działaniu antywirusowym, zawiera mieszaninę związków czynnych, m.in.: gingerol czy olejki eteryczne. Dzięki nim mózg pracuje wydajniej, a wątroba sprawniej odtruwa organizm. Jest to najlepsza metoda domowa leczenia przeziębień, infekcji, a nawet migreny - zauważa dietetyk Monika Bożek.
Nie powinniśmy także zapominać o przyprawach. Jesienią najlepiej sprawdzą się nie tylko wspomniany imbir, ale też goździki, kardamon, cynamon i laska wanilii, które oprócz podkreślenia smaku, mają właściwości rozgrzewające i zdrowotne. Przykładowo imbir działa przeciwzapalnie, zawiera witaminy C, A, B2, P oraz PP.
- Na koniec przygotowania herbaty można ją dosłodzić miodem. Warto jednak pamiętać, że temperatura powyżej 40 stopni C pozbawia go cennych właściwości - przestrzega dr n. med. Magdalena Maciejewska-Cebulak.
Dietetycy w Trójmieście
Przepisy
Herbata jesienno-zimowa według dr n. med. Magdaleny Maciejewskiej-Cebulak
- herbata rooibos,
- 2 plastry pomarańczy,
- laska cynamonu,
- 2 goździki,
- świeżo starty korzeń imbiru,
- łyżka miodu.
Zaparzyć herbatę, dodać pozostałe składniki, zamieszać i gotowe!
Herbata z malinami, miodem, pomarańczą i cynamonem
- pół łyżeczki czarnej herbaty,
- plaster pomarańczy,
- domowy sok z malin (wedle uznania),
- miód (wedle uznania),
- odrobina cynamonu.
Zaparzyć herbatę, odczekać chwilę, by nie była zbyt gorąca, dodać pozostałe składniki i zamieszać.
- Joanna Puchalaj.stolp@trojmiasto.pl
Miejsca
Opinie (28)
-
2020-10-08 11:12
rozmowa o herbatach, a jak dotad 3/3 wypowiedzi dot, alkoholu xD (2)
naród pijaków
- 15 7
-
2020-10-08 20:56
Bo to kraj komunistycznych alkoholików, czego Ty oczekujesz?
- 4 2
-
2020-10-08 12:00
bo jeszcze niedawno usprawiedliwiano chlanie dbaniem o odporność. Obecnie wykazano, że alkohol może jedynie osłabić układ odpornościowy, ale naród dzielnie wypiera te doniesienia szukając wymówki do strzelenia sobie paru głębszych
- 10 1
-
2020-10-08 19:05
"na odporność" - zwrot sam w sobie dziwny i wykorzystywany bez ograniczeń przy wciskaniu cudów na kiju naiwniakom.
Leki "na anginę" leczą anginę, "na przeziębienie" - przeziębienie itp.
A co "leczą" te wszystkie cuda "na odporność"? Czyżby leczyły odporność? :D- 3 5
-
2020-10-08 14:01
Miut
Dobra kawalerka- zaczynamy od nowa, wiec:
1. Wersja szybka - 200g porzadnego bimbru i skorka od chleba. Skorke zawachac, eliksir dziala szybko i gruntownie.
2. Wersja light- miodzik pitny (trojniak)+gozdziki+kora cynamonu+ uncja cytryny. Podgrzac i dodac 100 g substancji z pkt. 1.
Uwaga. Przepisy nie dla paziow z brodami:-)- 7 4
-
2020-10-08 13:38
Herbata z prądem jest ok ale nie zawsze można :)
Mój przepis:
Czarna liściasta Yunnan ( tu nie ma co wydziwiać byle herbata była liściasta Chińska lub z Indii a nie ekspresowa zamiatana z podłogi ), dość mocna do tego imbir i miod rzepakowy. To jest minimum. Można dodać goździki, kardamon, wanilię czy skórkę pomarańczową ale imbir i miód to mast hew :D
Btw cytryna nie ma wcale duzo wit C- 7 0
-
2020-10-08 10:05
Ja piję herbatę z rumem. (1)
Pół herbaty, pół rumu - rozgrzewa świetnie.
- 12 4
-
2020-10-08 11:36
Alkohol nie rozgrzewa.
- 4 5
-
2020-10-08 11:00
Moje ulubione napoje rozgrzewające
1. Czarna herbata + imbir (zwykle kroję na cienkie plasterki obieraczką a nie ucieram), kurkuma (jak imbir), cynamon, mleko, masło.
2. Spirytus (ew. wódka) + wino musujące. Pół na pół.
3. Dobre whiskey lub ciemny rum. Bez dodatków.
Każdy rozgrzewa w swój specyficzny sposób- 5 6
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.