• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Mówią o nim "biała śmierć". Jak wyeliminować cukier z diety?

Joanna Puchala
2 listopada 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Cukier - popularnie nazywany "białą śmiercią" może uzależniać i utrudniać prawidłowe funkcjonowanie. Cukier - popularnie nazywany "białą śmiercią" może uzależniać i utrudniać prawidłowe funkcjonowanie.

Nadużywanie cukru nie tylko sprawia, że czujemy się chronicznie przemęczeni, a z czasem wskazówka na wadze pokazuje coraz większą wartość. Jego duże ilości przyczyniają się też do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Cukier - popularnie nazywany "białą śmiercią" może uzależniać i utrudniać prawidłowe funkcjonowanie. Zanim zdecydujemy się wyeliminować go z codziennego jadłospisu, warto sprawdzić, gdzie najczęściej możemy go spotkać.



Czy próbowałeś kiedyś ograniczyć spożywanie cukru?

- Według badań Światowej Organizacji Zdrowia Polacy spożywają aż dwa razy więcej cukru niż jest rekomendowane. Warto ograniczyć ten składnik w naszej diecie, gdyż działa bardzo niekorzystnie na nasz organizm - powoduje gromadzenie się nadmiernej tkanki tłuszczowej, pogarsza nastrój, koncentrację, a także zwiększa ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych i nowotworów - mówi Magdalena Oleś z Poradni Dietetycznej Slimfood.
Tak naprawdę, eliminacji cukru towarzyszą z reguły dwie przesłanki: zdrowotna i estetyczna.

- Jeśli chodzi o aspekt wyglądu to najczęściej ograniczamy cukier z diety po to, by zredukować tkankę tłuszczową. W kontekście zdrowotnym wyeliminowanie cukru sprzyja ochronie przed chorobami dietozależnymi, do których należą: cukrzyca typu II, insulinooporność, miażdżyca i otyłość - mówi Dominika Dietrich z Akademii Skutecznej Diety.
Warto zauważyć, że zachowanie wyrównanego indeksu glikemicznego pomaga utrzymać prawidłową gospodarkę hormonalną organizmu, dlatego zdrowe odżywianie jest tak ważne przy chorobach endokrynologicznych, zwłaszcza niedoczynności tarczycy.

Dlaczego cukier jest szkodliwy i uzależnia?

Nadmierne spożywanie cukru powoduje nadwagę, a w konsekwencji otyłość, i zaburza gospodarkę lipidową organizmu. Zmniejszona wrażliwość tkanek na insulinę przyczynia się do wzrostu ryzyka zachorowania na cukrzycę. Powoduje również przewlekły stan zapalny organizmu i zwiększa możliwość wystąpienia nadciśnienia tętniczego.

- Spożycie produktów bogatych w cukry proste działa pobudzająco na ośrodek przyjemności, znajdujący się w mózgu, który odpowiada za motywację i kontrolę zachowania, również tego związanego z odżywianiem. To oznacza, że organizm odbiera jedzenie słodkości jako nagradzanie. W ten sposób kształtuje nieprawidłowe nawyki żywieniowe i może prowadzić do uzależnienia od cukru - tłumaczy Aurelia Ziółkowska z Naturhouse.
Węglowodany proste i złożone

- Węglowodany, czyli inaczej cukry, są dla organizmu podstawowym źródłem energii i powinny stanowić około 50 proc. naszej diety. Potrzebujemy ich do prawidłowej pracy naszego organizmu, zwłaszcza do pracy mózgu i krwinek czerwonych. Dlatego też niemożliwe i nieprawidłowe jest całkowite wykluczenie węglowodanów z diety - dodaje Ziółkowska.
Ze względu na budowę, węglowodany dzielimy na proste i złożone. Do tych złożonych zaliczamy między innymi produkty pełnoziarniste, warzywa skrobiowe i strączkowe. Cukry proste są natomiast obecne w znacznej mierze w owocach i mleku.

Eliminacji cukru towarzyszą z reguły dwie przesłanki: zdrowotna i estetyczna. Eliminacji cukru towarzyszą z reguły dwie przesłanki: zdrowotna i estetyczna.
Ograniczenie cukru w diecie

- Powinniśmy skupić się na ograniczeniu produktów takich tak słodycze, ciasta i inne wyroby cukiernicze, białe pieczywo, słodkie płatki śniadaniowe, owocowe produkty mleczne, słodzone napoje, soki, napoje gazowane i alkoholowe, jak również cukier biały i trzcinowy - doradza Aurelia Ziółkowska.
Chcąc ograniczyć cukier w pierwszej kolejności powinniśmy zrezygnować z tego, który po prostu widzimy. Powinniśmy przestać słodzić herbatę lub dodawać cukier do przygotowywanych posiłków. Kolejnym krokiem jest zerwanie z piciem słodzonych napojów i soków. W późniejszych etapach warto zrezygnować nie tylko z jedzenia słodyczy, ale także uważać na pozornie zdrowe produkty, takie jak suszone owoce czy niedosładzane soki. W niewielkich ilościach nie wpłyną negatywnie na nasz organizm, jednak są wysokokaloryczne i mogą utrudnić nam schudnięcie.

- Co ciekawe, ograniczając cukier, warto zwrócić uwagę na ilość wypijanej kawy z mlekiem. Jeżeli pijemy ją pomiędzy posiłkami i dodajemy do niej dużo mleka, to nasz organizm będzie traktował to jako dodatkowy posiłek, a bilans kaloryczny może przekraczać nasze dzienne zapotrzebowanie - podkreśla Dominika Dietrich.
Zdrowe zamienniki cukru

Istnieje wiele substancji, które możemy potraktować jako zamienniki cukru. Do najpopularniejszych należy ksylitol, o takim samym indeksie glikemicznym, ale o około 40 proc. mniejszej kaloryczności.

- Innym dobrym przykładem są glikozydy stewiolowe, czyli tzw. stewia, która ma znacznie większą słodkość niż cukier przy zerowej kaloryczności. Jest to dobry sposób na zastąpienie cukru w diecie oraz ograniczenie przyjmowanych w ciągu dnia kalorii. Należy jednak pamiętać, że są to substancje chemiczne, które powinny być spożywane z umiarem - przestrzega Aurelia Ziółkowska.
Osoby próbujące wyeliminować cukier z diety często sięgają po różnego rodzaju produkty typu "light". Niestety, bardzo często są one dosładzane aspartamem, który jest szkodliwy dla naszego organizmu. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest samodzielne skomponowanie posiłków, które zawierają cukry naturalnego pochodzenia. Dzięki temu mamy pełną kontrolę nad tym, co znajduje się na naszym talerzu. Słodzone płatki śniadaniowe możemy zastąpić mieszanką musli oraz bakalii skomponowaną według własnego uznania, dżem dosładzany cukrem z powodzeniem możemy zamienić na taki, który zawiera 100 proc. naturalnych składników. Dostępność różnorodnych substytutów pozwala nam uzyskiwać słodki smak posiłków, bez odstępstw od prowadzenia zdrowego stylu życia.

- Zrezygnowanie z rafinowanego cukru nie musi wiązać się z całkowitym odstawieniem słodyczy. Można upiec wiele różnych ciast i skomponować wiele deserów z dodatkiem węglowodanów występujących naturalnie. Po pewnym czasie od eliminacji cukru nasze kubki smakowe wyostrzą się, dzięki czemu zdamy sobie sprawę, jak naturalnie słodkie są zjadane przez nas produkty - dodaje Magdalena Oleś.
Dlaczego warto wyeliminować cukier?

Zmniejszenie w jadłospisie produktów bogatych w cukier pozytywnie wpływa na nasz organizm. Oprócz ochrony przed nadmierną masą ciała, spowalnia procesy starzenia czy korzystnie wpływa na nastrój.

- Spożywając duże ilości cukru, najczęściej niedługo po spożyciu, odczuwa się przypływ energii i pobudzenie. Jest ono jednak chwilowe. Gdy poziom cukru we krwi się obniża, skutkuje to spadkiem energii, ospałością, drażliwością. Wyeliminowanie cukru z codziennego żywienia powoduje ustabilizowanie poziomu glukozy we krwi, przez co nie odnotowujemy nagłych przypływów i spadków energii, znika drażliwość, nadpobudliwość, a sen jest znacznie spokojniejszy - ocenia Natalia Bobowik z Mój Dietetyk Gdańsk.
Nadmierna ilość cukrów prostych przyspiesza także proces starzenia, gdyż cukier powoduje sztywnienie włókien kolagenowych w skórze.

- Zastąpienie go warzywami, owocami czy orzechami zmniejszy proces powstawania zmarszczek. Dodatkowo, zwiększenie spożycia warzyw i owoców spowoduje większą ilość witamin w diecie, co opóźnia starzenie i poprawia stan skóry - zauważa Natalia Bobowik.
Wyeliminowaniu cukru z diety powinien towarzyszyć jednak zdrowy rozsądek. Zdrowy człowiek raz na jakiś czas może pozwolić sobie na zjedzenie czegoś słodkiego. Jeżeli wkomponujemy ten posiłek w dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, to możemy być spokojni, że nie wpłynie to negatywnie na nasz organizm.

- Nowoczesna dietetyka zmierza w kierunku stabilizacji i znalezienia balansu. Drastyczne restrykcje nie przynoszą oczekiwanych efektów, dlatego osoba, która jest cały czas na diecie, najprawdopodobniej nigdy nie schudnie - podsumowuje Dominika Dietrich.

Miejsca

Opinie (167)

  • (23)

    Co z tego, że ja w domu ograniczam cukier, jak dzieci jedzą głównie w przedszkolu, a tam już od rana się zaczyna: słodkie kakałko, na drugie śniadanie słodki jogurcik zamiast naturalnego, do obiadu soczek zamiast wody, a na podwieczorek drożdżówka. A dyrektorka mówi, że to na życzenie rodziców, bo zdrowego jedzenia dzieci jeść nie chciały.

    • 61 5

    • wszystko zależy od przedszkola (4)

      jak się chodzi do publicznego, to potem tak to wygląda, drożdżówki, jogurty słodkie.

      W naszym przedszkolu nie ma takich rzeczy (prawie). Jest jogut naturalny, kanapki, pieczywo, do picia woda (w domu zresztą też tylko woda do picia).

      • 3 8

      • wszytsko zależy od dyrekcji (1)

        jestem pracownikiem placówki publicznej, kilka lat temu rzeczywiście była tendencja "na słodko" ale to się z biegiem czau zmienia. Edukacja żywieniowa! Zawsze na II śniadanie owoc/warzywo. Tylko 2x w tygodniu kakao do kanapek , zawsze surówki do obiadu popijane niesłodzonym kompotem a podwieczorki: naturalny kisiel albo jogurt, ciasto pieczone w kuchni zazwyczaj drożdżowe lub marchewkowe z małą ilością cukru. Długo trwało "przestawienie " dzieci. Inna kwestia to fakt, ze w domu nie ma zup, surówek bo większość nie jada bi ich nie zna. Oczywiście niejadki też są. Wywiad z dziećmi świetnie pokazuje nawyki żywieniowe w domu....tak więc zawsze zaczyna się od domu rodzinnego!
        Placówka wspomaga wychowanie. Błędne przekonanie- placówka publiczna, czyli wszystko na nie. Pracowałam w kilku prywatnych, tam jest biznes a dzieci jadły szajs! Tyle w temacie.

        • 13 0

        • Moje dziecko chodzi do przedszkola publicznego w Gdyni i moim zdaniem je zdrowo. Codziennie dobra zupa, surówka, owoce na drugie śniadanie, drożdżówek nie kojarzę. Na dodatek pani Krysia, nauczycielka grupy, potrafi tak zachwalać warzywa z obiadu i zachęcać dzieci żeby je jadły, że należy jej się medal :-) Czasami mają na deser biszkopta albo jogurt owocowy (być może z cukrem) ale bez przesady, dziecko też człowiek, w małych ilościach trochę słodyczy może być.

          • 0 0

      • A cóż to za "Wasze" przedszkole?

        Kanapki? Chleb niczym wata z wędliną z Biedry?

        • 3 0

      • Nasze też chodzą do publicznego, jogurty naturalne, owoce i elastyczność w dopasowaniu zywienia do zaleconych przez lekarzy diet. Panie kucharki + dyrekcja dają radę.

        • 9 0

    • Swoją drogą (10)

      W jogurcie naturalnym też jest sporo cukru

      • 7 7

      • Haha

        Tak tak ,ten cukier to cukier mleczny laktoza,a nie sacharoza celowo dodany.

        • 0 0

      • (7)

        @PW
        Jeżeli mówimy o prawdziwym jogurcie naturalnym bez dodatków, to nie ma tam CUKRU. Są węglowodany, których nie powinno się identyfikować z cukrem. Na pewno nie takim białym.
        Jogurt naturalny jest jak najbardziej w porządku i nie można powiedzieć złego słowa o jego składzie.

        • 10 2

        • a co z laktoza? (3)

          powaznie pytam.

          • 3 2

          • (1)

            Jeśli jesteś pochodzenia europejskiego, to nic, bo Europejczycy mają geny odpowiedzialne za tworzenie enzymów trawiących laktozę. Problemy mają ludzie z domieszką krwi azjatyckiej (tatarskiej, tureckiej, cygańskiej albo żydowskiej), bo nieprzetworzone produkty mleczne wywołują u nich niestrawność.

            • 4 1

            • Prosty test na prawdziwego Polaka patriotę - dać do wypicia szklankę zwykłego mleka. Jak się po 15 minutach nie o*s.a to znak że prawilny ;) bez domieszki krwi niepolskiej.
              Po tym jakie pos.ane pomysły ma nasz rząd wnoszę, że musieli ten test na nich przeprowadzić (i "oblali").

              • 8 0

          • Jak nie jesteś uczulony to nic.

            • 3 1

        • (2)

          Czemu nie powinno się identyfikować węglowodanów z cukrem?

          • 0 0

          • (1)

            Dlatego, że węglowodany to bardzo szeroka grupa. Tak jak opisano w artykule - są proste i złożone.
            W skrócie - proste (z reguły, są wyjątki) są złe.
            Złożone - są dobre.

            Cukier (taki biały, którym się słodzi) lub syrop glukozowo fruktozowy to też węglowodany, ale nie wszystkie węglowodany to cukry proste. Taka zależność.
            Pozdrawiam i życzę zdrówka.

            • 2 0

            • Tyle że nasz organizm i tak rozbije sobie wszystko do glukozy. A tyjemy nie od nadmiaru cukru tylko od nadmiaru kalorii które przyjmujemy (w stosunku do tego ile spalamy). A te kalorie możemy dostarczyć albo jako łyżeczki białego cukru albo jako wiadro owoców/warzyw. Cukier nie jest winowajcą i straszenie cukrem nie przyczynia się do rozwiązania problemu otyłości.

              • 6 0

      • Ale nie dodanego...wystepuje tylko naturalna laktoza z mleka.

        • 0 0

    • (1)

      Ja tez lubie kakało :) Z ranca lepsze to niz smietana.

      • 7 1

      • ja również, ale bez cukru

        • 1 0

    • "kakałko"

      LOL

      • 2 2

    • To się zwolnij (1)

      I sama karm swoje dziecko . Skoro dzieciaczki nie chciały jest zdrowo to lepiej pić te kakao niż żeby głodne były

      • 3 14

      • Mogą się też trochę przegłodzić;-)

        Niż pić tO kakao.

        • 6 1

    • A potem kilkulatki maja prochnice jakby byly co najmniej 40latkami.
      Masakra

      • 10 0

    • Każdy dokonuje wyboru: dziecko do przedszkola czy mama/tata w domu z dzieckiem.

      Jeśli oboje rodziców musi pracować, to nie ma co się zżymać, by w państwowym przedszkolu dawano jeść jak w domu..

      • 6 28

  • Nie jem cukru,jem zdrowo, mam ładna cerę,zdrowe włosy i szczupła sylwetke :) A wy jedzcie byle co , źle się czujecie i źle wyglądające - wasz wybor

    • 1 0

  • Niestety wszędzie jest cukier (12)

    Najlepsze są napoje 100% owoców heeheheheheh. Ludzicha czytajcie na odwrocie etykiety patrzcie ile cukru jest w 100 g

    • 56 5

    • To może podasz nazwy tego napoju 100% z cukrem

      • 0 0

    • (3)

      Gdy jest napisane "sok" to składa się wyłącznie z owoców. Wielkiej filozofii nie ma.

      • 6 4

      • chemia, chemia, chemia

        • 0 3

      • najwny (1)

        o jejku ale naiwny jesteś

        • 6 4

        • No to oświeć nas! Błagam

          • 1 3

    • ale to jest cukier z owoców. W Bobofrutach jest sporo cukru- ale nie dodanego, a z owoców, (2)

      co innego jeśli jeszcze jest cukier dodany, to jest napisane w składzie.
      W każdym owocu jest dużo cukru.

      • 15 1

      • (1)

        A cukier w cukiernicy to skąd myślisz się bierze, przywożą go reptilianie na swoich statkach kosmicznych żeby truć ludzkość?

        Przecież też z natury: buraka, trzciny. Żadna różnica.

        • 13 0

        • Fruktoza z owoca plus blonnik nie daje takiego samego efektu wyrzutu insuliny jak sacharoza z buraka

          • 6 0

    • zawsze wyznacznikiem niech bedzie coca-cola - 10,9g / L (3)

      ja zawsze patrze i porownuje do coli i mysle czy lepiej wziac to czy jak sobie chlapne litra coli to wyjdzie na to samo a lubie cole :P zreszta cole i tak pije tylko '0' wole juz pseudorakotworcze slodziki niz na 100% szkodliwy zucker

      • 4 1

      • (1)

        10,9 na 100ml

        • 4 0

        • tak racja, zamulilem z jednostka

          1L coli to 'setka' cukru :D

          • 3 0

      • cukier jest na pewno zdrowszy od słodzików-jako taki, tylko problemem jest ilość spożywanego cukru

        • 7 2

  • Miód (6)

    Jak do tego ma się spożywanie miodku ?

    • 20 2

    • (1)

      pod warunkiem, że pitny :)

      • 4 0

      • Jeżely pon pozwoly to wolem ten z ucha

        • 0 0

    • Miodek

      Jest to naturalny, zdrowy i smaczny produkt polskiej pszczoły. Zamiast cukru jest super zdrowy i leczniczy. Uważać na miody z U E są mieszane z wynalazkami z Chin. Nie kupuj i czytaj etykiety. Smacznego!

      • 0 2

    • Miód = cukier (1)

      • 11 0

      • Oj, 1xmiód = 2 x cukier

        Cukier to taki słodzik w porównaniu z miodem bo słodkość miodu jest mniejsza niż cukru a kaloryczność podobna.

        • 0 0

    • Cukier cukrowi nierówny

      W sławetnym badaniu w Indiach na kilkuset ochotnikach cukier z kretesem przegrał z miodem.
      Mam też wątpliwości co do tak zwanych zamienników - sam cukier jakoś szczególnie niezdrowy nie jest, problemem jest nadmierne jego spożycie. Ludzie słodzą jakimś syfem (bo się boją łyżeczki cukru) a potem i tak wciągną pączka czy ciacho gdzie jest pół szklanki cukru. Cukier jest nawet w słonych produktach (swoją drogą spożywamy też dużo za dużo soli, ale to inna historia).

      • 16 1

  • (3)

    ludzki mózg działa na tlen i cukier,
    twój wybór.

    • 4 2

    • bez tlenu nie przezyjesz bez cukru tak (2)

      • 1 0

      • (1)

        ale cóż to za jakość życia bez cukru?

        • 0 1

        • Mi duzo lepiej bez cukru. Wystarczy naturalnie z jablka

          • 0 0

  • Jak przemycic reklame w artykule? (2)

    Pod pozorem pytania sie o cos na koncu walnac adresy firm. A tak dla ogolnej wiedzy w Naturhouse koszt miesiecznej kuracji to ok 600 zl (4 tygodnie x 150 zl).

    • 6 0

    • U Gacy to tyle za tydzien...

      • 0 0

    • Gospodarka wolnorynkowa, ceny wolne.

      Mój kolega z pracy, przystojny chłop ale z brzuchem niegdyś,
      schudł u nich 18 kg i jak dotąd bez efektu jo-jo (2 lata temu).
      I nie jestem ich pracownikiem.

      • 0 0

  • Relacja (1)

    Wystarczy dokładnie czytać etykiety na każdym produkcie A tam wszędzie tłuszcze trans i syrop glukozowy trucizna nr jeden!!!! Popatrzcie czym mamy zapychaja buzie dzieci? Bez komentarza !!!

    • 5 0

    • Bo to nie mamy tylko durne pindy są. Tatusiowie nie lepsze tępaki. A ich bachorki, napędzane cukrem, mają po nim rzekome ADHD...

      • 0 0

  • Bez cukru (1)

    Od 1999r już 8 razy korzystałam z diety oczyszczającej owocowo_warzywnej dr Dąbrowskiej,jest skuteczna,przyjazna i całkowicie potrzebna każdemu i zdrowemu i chorującemu,polecam

    • 0 2

    • Również polecam

      Schudnięcie to efekt uboczny. Najważniejsze jest oczyszczenie organizmu, a także przewlekły efekt zmiany nawyków i zmniejszenia podaży energetycznej posiłków. Dość powiedzieć, ze na poście Dąbrowskiej musi wystarczyć 700 kcal dziennie.

      • 0 0

  • Mimo ze artykul powaznie rozpatruje sprawy naduzywania cukru i (4)

    calkowicie zgadzam sie z opinami wyrazonymi to bez cukru i soli nie potrafie egzystowac. Jedna plaska lyzeczka cukru do szklanki herbaty a pelna do kawy. Inaczej tego nie wypije. Zreszta rozni ludzie roznie reaguja na zawartosc cukru w organizmie.

    • 6 1

    • (2)

      Zacznij stopniowo zmniejszać dawkę, o odrobinę. Przyzwyczaisz się. A jak już przywykniesz do braku cukru, to każda jego odrobina będzie wydawać Ci się 10x bardziej słodka jak obecnie

      • 0 0

      • W moim juz daleko poza emerytalnym wieku watpie czy (1)

        jakiekolwiek metody jeszcze mi pomoga. Dodam jeszcze ze cale zycie nie potrafilem obejsc sie bez czekolady. U mnie w domu zawsze sa przynajmniej ze trzy tabliczki czekolady gorzkiej. Mlecznej Milki nie strawie... A jak ogladam mecz ligii angielskiej to potrafie wszamac cala tabliczke przez caly mecz nawet nie zdajac sobie z tego sprawy i zapijajac to wielka filizanka kawy, takze oslodzonej. Ja wiem ze postepuje bardzo zle ale juz za pozno aby sie zmienic... Acha, nigdy w zyciu nie mialem tradzika ani tego mlodzienczego... Ale to...

        • 0 0

        • Pozdrowienia:) A czekolada gorzka jest OK, sam od czasu do czasu ją jadam. Kiedy? Nie ot tak, tylko gdy organizm sam czuje, że musi otrzymać kakao/czekoladę z dodatkiem cukru, zwykle podczas długich posiedzeń nad pracą gdy jest duża presja.

          • 0 0

    • fajnie, że jesteś szczera/y.

      ja z kolei odstawiłam cukier jako nastolatka bo w wieku 14 lat miałam okropny (!) trądzik
      i mama kazała mi odstawić cukier.
      Do wielu 22 lat - czasu urodzenia pierwszego dziecka trądzik był straszny- ropny i wykwity jak wrzody, potem wszystko minęło.

      Teraz już nie umiem wypić słodzonej kawy czy herbaty- tylko gorzkie mi smakują ;-)

      p.s. ciasto jem :-)

      • 3 0

  • Brednie jakich mało (2)

    cukier? Zazwyczaj glukoza-fruktoza i inne słodziki.Dodawane do kiełbas,mięsa mielonego surowego to się w głowie nie mieści jak producenci w kulki lecą.To,że posłodzi się herbatę,kawę,ciasto domowe z cukrem w środku to ma zupełnie inny smak i w normalnych ilościach nikomu nie zaszkodzi.A słodycze w sklepach są okropne,bo słodzą słodzikami aż na wymioty bierze tego jeść się nie da.

    • 5 1

    • Ale się ubawiłem, zobacz Cocacola light - jest drożdza (1)

      Bo cukier tanszy niż z dobry słodzik.

      • 0 0

      • to przeczytaj skład tego dobrego słodziku

        za darmo go nie chcę.

        • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Targi kosmetyczne i fryzjerskie - Uroda

targi

Ratuję, bo kocham i potrzebuję

warsztaty

Certyfikowany kurs pierwszej pomocy

warsztaty, spotkanie

Najczęściej czytane