• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Marzenia o dawnym chlebie

Justyna Spychalska
21 marca 2011 (artykuł sprzed 13 lat) 
Bułeczki, rogaliki, bagietki - mało kto wyobraża sobie dzień bez pysznego pieczywa. Warto jednak kupować je w sprawdzonych piekarniach, aby było nie tylko pysznie, ale i zdrowo. Bułeczki, rogaliki, bagietki - mało kto wyobraża sobie dzień bez pysznego pieczywa. Warto jednak kupować je w sprawdzonych piekarniach, aby było nie tylko pysznie, ale i zdrowo.

Pierwszego dnia wyrośnięty, pachnący, z chrupiącą skórką. Następnego - rozpada się w rękach, jest suchy i praktycznie niejadalny. Czy w naszych sklepach można jeszcze kupić prawdziwy chleb?



Co sądzisz o chlebie sprzedawanym w sklepach?

Statystyki pokazują jasno: spożycie chleba w ostatnich latach drastycznie spadło. Gdzie szukać przyczyn? Przede wszystkim w dążeniu Polaków do zdrowego odżywiania się i uleganiu kampaniom reklamowym dyskredytującym białe pieczywo. Jednak tak naprawdę spożywanie chleba wcale nie musi powodować nagłego przybierania na wadze. Węglowodany, które oskarża się o niekorzystny wpływ na zdrowie, jedzone w rozsądnych ilościach, są ważnym składnikiem diety.

- Węglowodany są niezbędnym elementem codziennego jadłospisu - przekonuje Weronika Górska z poradni Smaki Zdrowia. - Organizm efektywnie pozyskuje z nich energię potrzebną do odżywienia wszystkich komórek. Węglowodany dzielą się na proste i złożone, a źródłem tych ostatnich jest między innymi pieczywo. Według obowiązujących zaleceń z węglowodanów powinno pochodzić aż 50-60 proc. całkowitej energii dziennej racji pokarmowej.

Niektórzy eliminują z diety pieczywo z innego powodu - ostatnio ciężko kupić chleb, który następnego dnia nadawałby się do jedzenia. Większość bochenków kruszy się, wysycha, traci puszystość. Odpowiedź na pytanie o przyczynę tego stanu jest jedna - chemia. O chlebowych, chemicznych dodatkach można by napisać elaborat, ale nie miałby on większego sensu, ponieważ piekarze, zgodnie z regulacjami Unii Europejskiej, nie muszą podawać składu pieczywa.

Jeśli na chlebie znajdzie się jednak etykietę z informacją o składzie, z pewnością należy unikać bochenków, które zawierają:
- E412, czyli gumę guarową (popularny zagęstnik, może powodować bóle brzucha),
- E220, czyli dwutlenek siarki (używany jako konserwant, szkodzi astmatykom),
- E330, czyli kwas cytrynowy (nieszkodliwy, ale stosuje się go jako syntetyczny zakwas),
- E280 i E281, czyli kwas propionowy i propionian sodu (konserwanty; spożywane w nadmiarze mogą szkodzić zdrowiu).

Żeby uniknąć niepotrzebnej chemii, lepiej nie kupować tak zwanych "chlebów tostowych" i uważać na pieczywo z długim terminem przydatności (z pewnością zawiera konserwanty).

- Jedynymi dodatkami, których warto szukać w chlebie, są naturalne ziarna i zioła, które stanowią źródło witamin i substancji mineralnych - dodaje Weronika Górska. - Należą do nich: ziarna lnu, słonecznika, dyni, sezamu, maku, orzechy oraz zioła np. czarnuszka, rozmaryn czy tymianek.

Warto zwrócić też uwagę na typ mąki, z której został wypieczony bochenek. Zasada jest prosta - im niższy numer, tym mąka gorsza jakościowo i uboższa w składniki mineralne. Najmniej wartości odżywczych ma chleb wypiekany z mąki typu 400-500, najlepsze bochenki, bogate w cenny błonnik, magnez, wapń i witaminy, wypieka się z mąki typu 2000.

Co robić, jeśli na chlebie w żaden sposób nie można znaleźć informacji o składzie? Pozostaje analiza... organoleptyczna. Przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na wagę bochenka. Jeśli chleb jest lekki jak piórko, to znaczy, że dodano do niego sztuczne spulchniacze i na pewno nie wyrastał na drożdżach ani na zakwasie. Duże znaczenie ma też skórka - powinna być twarda i popękana. Przy zakupie ciemnego pieczywa trzeba uważać podwójnie - jasnobrązowa, kasztanowa barwa bochenka świadczy o tym, że nie powstał on z wartościowej, razowej mąki, tylko z mąki pszennej z dodatkiem karmelu.

- Przy zakupie pieczywa nie warto sugerować się nazwą - chleb "staropolski" czy "fitness" mają się dobrze kojarzyć i tym samym skłonić nas do zakupu. Niestety, często są tylko podróbką prawdziwego chleba - przestrzega Weronika Górska.

Jakość można też sprawdzić po zakupie bochenka, w domu. Jeśli po przekrojeniu miąższ skleja się jak plastelina, lepiej nie liczyć na to, że ma się do czynienia z chlebem wysokiej jakości. Miąższ dobrego chleba nie powinien się też kruszyć - to znak, że dodano do niego chlebową chemię.

Na koniec bardzo ważna kwestia - jeśli już kupować, to co? Chleb jasny czy ciemny? Na zakwasie czy na drożdżach? Zdecydowanie bogatszy w cenne składniki mineralne i witaminy jest chleb żytni graham lub razowy (potocznie zwany ciemnym). Zawiera dużo błonnika, witamin z grupy B (poprawiają pracę układu nerwowego, wygląd skóry, włosów i paznokci), przyspiesza przemianę materii. Niestety, jest ciężkostrawny, dlatego u niektórych może powodować problemy trawienne. Chleba pszennego nie warto jednak spisywać na straty. Zawiera co prawda mniej substancji mineralnych, ale jest za to lekkostrawny. Cenniejszy, bezpieczniejszy dla żołądka jest chleb na zakwasie (drożdże mogą powodować problemy trawienne).

- Prawdziwy zakwas tworzą dzikie drożdże, powstałe na skutek fermentacji mąki żytniej - wyjaśnia Weronika Górska. - Jego główna zaletą jest obecność probiotycznych bakterii kwasu mlekowego, które ułatwiają wchłanianie minerałów, miedzy innymi wapnia i żelaza. Chleb na zakwasie działa dobroczynnie na przewód pokarmowy, zaleca się go miedzy innymi w przewlekłych chorobach żołądka, jelita grubego i wątroby.

Więc co z tym chlebem - kupować, nie kupować? Jak najbardziej kupować, ale uważnie. Najlepiej wybierać małe, regionalne, tradycyjne piekarnie. Chleby pieczone w marketach wytwarza się najczęściej z mrożonych mieszanek, w których nie brakuje konserwantów. Oczywiście, można też wypiekać chleb samemu. Wystarczy piekarnik, automat do chleba i trochę cierpliwości.

Opinie (187) ponad 10 zablokowanych

  • (2)

    najlepszy chleb jest wyrabiany w domu. na większą skale (nawet w małych piekarniach) wątpliwe jest by pieczywo było wyrabiane wyłącznie wg starych receptur. stare receptury = pieczywo na zakwasie, a takiego chleba niestety nie opłaca się robić w piekarniach bo po prostu te by się nie utrzymały, gdyż taki chleb wymaga o wiele dłuższego czasu przygotowania, co przekłada się również na ceny....
    zainteresowanych zdrowym, smacznym pieczywem, które zachowuje świeżość przez kilka dni zapraszam do mnie ;-) domowapiekarnia@wp.pl

    • 0 0

    • a nie prawda (1)

      Nie zgadzam się,i małe piekarenki cały czas utrzymuja produkcje na zakwasie, wiem bo jestem piekarzem

      • 1 0

      • kordeksik

        tylko gdzie sa te male piekarenki?!Mnie szlag trafia na jakosc chleba w Polsce.
        W Niemczech jest lepszy,ale drogi,wiec oplaca sie piec samemu.Szkoda,ze skasowali Piecki,za komuny tylko ich chleb kupowalem.Teraz jak jestem w Polsce to juz kompletna zalamka.Z uwaga przeczytalem wszystkie komentarze w nadziei,ze dowiem sie gdzie tu kupic dobry chleb.Niestety dalej nie wiem i jem to co wydaje mi sie zjadliwe,ale niestety nie jest.Chleb mojej babci to byla bajka,tak samo bulki i nieprawda,ze trzeba bylo 3dni przygotowywac,jak tu pisal piekarz,zaczyn przygotowywalo sie rano i spoko do pieca i po poludniu byl i chleb i bulki,a lezalo to spoko 2tygodnie!W komorze.Pozdrawiam

        • 1 0

  • Piekarnia "Malwina" (2)

    Teraz sie na Jelitkowskim Dworze otworzyla nowa piekarnia "malwina". Bardzo smaczny chlebek na zakwasie - polecam.

    • 3 5

    • (1)

      specjalnie po drodze do pracy tam zajezdzam :) razowy super!!!:)

      • 2 0

      • Polecam orkiszowy z malwiny

        Orkiszowe chlebki też bardzo smaczne. Nie są najtańsze, ale wolę zapłacić trochę więcej i zjeść naprawdę dobre pieczywo.

        • 1 0

  • piekarnia w gdyni na stawnej

    polecam

    • 0 2

  • ja kupuje u Lipinskiego 100% (1)

    zytni i jest swietny

    • 1 4

    • piekarnia w gdynia na stawnej

      • 0 1

  • teraz Polska zywnosć jest prawie taka sama jak ta zagranicą czyli bezwartosciowa!

    A jeszce troche i bedzie identyczna łacznie z cenami bo ceny juz prawie takie same mamy!

    • 4 1

  • można sobie po prostu chleb robić.

    • 0 0

  • piec samemu :)

    najprostszy sposób na najlepszy chleb - upiec go samemu. to nie takie trudne - polecam.
    zresztą spadek spożycia pieczywa ma również związek z tym, że coraz więcej osób piecze chleb samodzielnie w domu.

    • 1 0

  • własny chleb (1)

    Wystarczy dobra mąka : np. żytnia 2000 z gdańskich młynów (Auchan za około 2,30 PNL/kg), 4-5 dni na zrobienie zakwasu, trochę wody, soli i to wszystko ... :) W zwykłym domowym piekarniku można upiec chleb, który pozostaje świeży przez tydzień.

    • 4 0

    • Mąki to bym żadnej nie polecał

      Wszystkie takie sobie. Kiedyś Lubella była niezna, ale wyrównała poziom

      • 0 0

  • BIO-PIEKARNIA ZIARNO

    SPROBUJCIE CHLEBEK I BULECZKI Z TEJ PIEKARNI -PYSZNE I ZDROWE-POLECAM

    • 1 3

  • chleb "złocisty" z ziarnem, w Biedronce po 2,40 ;)

    całkiem dobry, co prawda na drożdżach, nie na zakwasie
    z Celestynowa

    • 0 7

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

II Ogólnopolska Konferencja Naukowa Prawa Medycznego: Nowoczesne technologie a prawo medyczne

konferencja

Konferencja "SM i co z tego?"

konferencja

III Ogólnapolska Konferencja Samoświadomość i komunikAACja a TZW. zachowania trudne

konferencja

Najczęściej czytane