- 1 Mikroplastik w pokarmie dla niemowląt (35 opinii)
- 2 Rodzic po usłyszeniu diagnozy jest w rozsypce. Wsparciem onkosegregator (5 opinii)
- 3 Apteka wróci do gdyńskiej dzielnicy (76 opinii)
- 4 Co Polacy jedzą na śniadanie? (97 opinii)
- 5 Nowy rektor GUMed wybrany (99 opinii)
- 6 Krztusiec bije rekordy w kwietniu (125 opinii)
Lody dla ochłody, ale czy zawsze na zdrowie?
Dawniej wybór był niewielki: Mewa, Calipso, Bambino, w sezonie gałkowe z tradycyjnych, trójmiejskich lodziarni. Dziś od kolorów, smaków, form lodów może rozboleć głowa, a czasami także... brzuch.
W Trójmieście nie brakuje miejsc, w których można zjeść tradycyjne lody, produkowane tak jak dawniej: bez zbędnej chemii, wyłącznie na bazie mleka, śmietany, cukru, jajek i smakowych, naturalnych dodatków, na przykład owoców.
W opozycji do takich lodziarni stoją sklepowe zamrażarki wypełnione po brzegi lodami w kolorowych, przyciągających wzrok opakowaniach.
- Prawdziwym problemem związanym z tego typu lodami jest ich częste rozmrażanie i zamrażanie. Po czym to poznać? Lód, który znajdował się przez jakiś czas w stanie prawie ciekłym, ma charakterystyczne kryształki lodu na powierzchni - przestrzega dietetyczka Małgorzata Jabłońska z poradni La Mariposa.
Wczytajmy się w skład jednej z etykiet waniliowych lodów typu "sandwich": cukier (na pierwszym miejscu), mleko w proszku, serwatka proszku, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu, zagęstnik: guma guar (E412) i pektyny (E440), aromaty. Efekt? Po spożyciu kilku takich lodów ból brzucha i wzdęcia niemalże gwarantowane.
To niestety nie wszystko - w lodach ze sklepowych zamrażarek można znaleźć też tłuszcze roślinne. Widząc je w składzie możesz mieć pewność, że są to tłuszcze utwardzane, źródło niebezpiecznych kwasów tłuszczowych trans.
- To zapychacze, ich nadmierne spożywanie, a o to w dzisiejszych czasach nietrudno, może prowadzić do miażdżycy, chorób nowotworowych. Lepiej się ich wystrzegać - radzi dietetyczka.
Trzeba jednak uczciwie przyznać, że powtarzane w mediach doniesienia o stosowaniu do produkcji lodów środka na wszy - piperonalu - który nadaje smak waniliowy, czy środka do produkcji detergentów - aldehydu C-18 - są przesadzone.
- Nie prowadziliśmy kontroli pod tym kątem w województwie pomorskim, ale nie odnotowaliśmy też żadnych skarg na jakość lodów związaną z obecnością środków na wszy czy pozostałości detergentów - podsumowuje Anna Obuchowska, rzeczniczka gdańskiego Sanepidu.
W takim razie co chodzi w powtarzanym od lat jak mantra przekonaniu, że lody z maszyny szkodzą? Zapewne o ich skład i sposób produkcji: mieszanie wody i gotowego proszku z masą dodatków - zagęstników, sztucznych aromatów, utwardzanych tłuszczów roślinnych. Tak kręcone lody nazywa się włoskimi, obrażając tym samym Włochów, którzy wolą swoje znakomite gałkowe gelato.
Nie popadajmy jednak w panikę: dietetycy nie grzmią i nie uciekają na widok osób zajadających lodowe desery. Pod warunkiem, że robią to z rozsądkiem.
- Oczywiście wszystko jest dla ludzi, mamy lato, zabranianie jedzenia lodów podczas takiej pogody nie ma sensu - uspokaja dietetyczka - Warto jednak wybierać te tradycyjne, gałkowe. Osoby, które dbają o linię, mogą zastąpić lody w wafelku tymi w pucharkach, unikać dodatków, takich jak bita śmietana czy polewy. Sorbety są dużo mniej kaloryczne niż lody z mleka i śmietanki.
A smak? To już rzecz gustu, różnica w kaloryczności jest minimalna. Ostatnie badania udowodniły, że na Pomorzu najbardziej lubimy czekoladowe. Przypomnijmy: Raport lodowy
Gdzie szukać dobrych lodów? Warto zajrzeć do tradycyjnych lodziarni, których w Trójmieście nie brakuje: Eskimo, Miś, Mariola czy Milano to tylko przykłady. Alternatywa? Wykonanie lodowego deseru w domu.
Przepis: Krzysztof Szulborski, Pomorska Akademia Kulinarna
200 ml soku z cytryn
starta skórka z 1 cytryny
100 g cukru pudru
50 ml wody
Przygotowanie: Umieść w mikserze sok z cytryn, startą skórkę z cytryny, cukier i dokładnie zmieszaj, dopóki całość nie osiągnie jednorodnej konsystencji. Przełóż do pojemnika i włóż do zamrażalnika na 2-3 godziny. Po upływie tego czasu ponownie włóż do miksera i wraz z 50 ml wody dokładnie zamieszaj przez 15 sekund. Gotowe!
Dwa lata temu wybraliśmy się w podróż poszukując tradycyjnych lodziarni w Trójmieście. Na szczęście działają do dziś.
Szukasz lodziarni w Trójmieście? Zajrzyj do naszego katalogu.
Miejsca
Opinie (168) ponad 20 zablokowanych
-
2012-07-28 15:21
Czy to art.
sponsorowany????
- 9 0
-
2012-07-28 14:00
moim zdaniem
Lody jem sporadycznie. Kiedyś pracowałem w punkcie z lodami. Oprócz tego, że czasami bał bym się jeść tych lodów, bo mogły być rozmrożone na skutek awarii prądu, lody z lodówy chemią capiły, co dobrze nie świadczy o nich. Polewki do lodów moim zdaniem są na bazie parafiny robione (kiedyś o mało punktu nie spaliłem bo zapomniałem wyłączyć na noc podgrzewacza do nich - pięknie parafiną rano pachniało).
A najlepsze jest to, że większość lodów amerykańskich robiona jest na bazie proszku rozcieńczonego z wodą. Szef czasami robił eksperymenty i ten proszek mlekiem rozcieńczał - wtedy ludzie narzekali, że smak im nie odpowiada...- 11 1
-
2012-07-28 13:11
Delicje maja naturalne produkty.
Jest w trojmiescie taka cukiernia która ma placówki na terenie Gdyni i w Sopocie, tam mozna zjeść naturalne ciastko i lody. POLECAM!!!
- 8 3
-
2012-07-28 11:04
mało kto nie lubi lodów. Niestety nasze realia często skłaniaja do refleksji nad własnym zdrowiem i z czego te lody powstaja ... (3)
...i w jakich warunkach. Zatruć sie w sezonie to żaden problem...
- 33 4
-
2012-07-28 11:17
Chciało Ci się to pisać?! "niestety nasze realia... skłaniają do refleksji..." (2)
bezrobotny polonista?
- 4 17
-
2012-07-28 11:33
zawsze się znajdzie jakis sobotni dzieciak co musi pocisnąć intelektualnej klasie... (1)
smutne ale prawdziwe człowieczku. Zejdź ze słońca proszę, grozi udarem. Wiesz co to udar?
- 9 3
-
2012-07-28 12:43
"Pocisnąc intelektualnej klasie..."
No nic dodać nic ująć, klasa jak się patrzy
- 8 1
-
2012-07-28 12:26
byle nie do "Misia". Sam obleśny tłuszcz pozbawiony smaku, sam lokal wygląda jak relikt z lat Gomułki, podobnie obsługa.
- 19 6
-
2012-07-28 12:02
Lody cytrynowe z Misia. Dla mnie numer jeden.
- 10 9
-
2012-07-28 12:00
Moje lody są najlepsze
- 23 5
-
2012-07-28 11:18
Najlepsza jest lista lodziarni, pod artykułem, którą otwiera SANEPID...
- 45 1
-
2012-07-28 11:18
Zdrowe to mają być warzywa a nie lody.
Lody mają być zimne, słodkie i pyszne. Już nie dajemy się zwariować...
- 80 7
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.