- 1 Mikroplastik w pokarmie dla niemowląt (41 opinii)
- 2 Rodzic po usłyszeniu diagnozy jest w rozsypce. Wsparciem onkosegregator (5 opinii)
- 3 Apteka wróci do gdyńskiej dzielnicy (76 opinii)
- 4 Co Polacy jedzą na śniadanie? (97 opinii)
- 5 Nowy rektor GUMed wybrany (99 opinii)
- 6 Na Pomorzu brakuje łóżek internistycznych (57 opinii)
Lody dla ochłody, ale czy zawsze na zdrowie?
Dawniej wybór był niewielki: Mewa, Calipso, Bambino, w sezonie gałkowe z tradycyjnych, trójmiejskich lodziarni. Dziś od kolorów, smaków, form lodów może rozboleć głowa, a czasami także... brzuch.
W Trójmieście nie brakuje miejsc, w których można zjeść tradycyjne lody, produkowane tak jak dawniej: bez zbędnej chemii, wyłącznie na bazie mleka, śmietany, cukru, jajek i smakowych, naturalnych dodatków, na przykład owoców.
W opozycji do takich lodziarni stoją sklepowe zamrażarki wypełnione po brzegi lodami w kolorowych, przyciągających wzrok opakowaniach.
- Prawdziwym problemem związanym z tego typu lodami jest ich częste rozmrażanie i zamrażanie. Po czym to poznać? Lód, który znajdował się przez jakiś czas w stanie prawie ciekłym, ma charakterystyczne kryształki lodu na powierzchni - przestrzega dietetyczka Małgorzata Jabłońska z poradni La Mariposa.
Wczytajmy się w skład jednej z etykiet waniliowych lodów typu "sandwich": cukier (na pierwszym miejscu), mleko w proszku, serwatka proszku, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu, zagęstnik: guma guar (E412) i pektyny (E440), aromaty. Efekt? Po spożyciu kilku takich lodów ból brzucha i wzdęcia niemalże gwarantowane.
To niestety nie wszystko - w lodach ze sklepowych zamrażarek można znaleźć też tłuszcze roślinne. Widząc je w składzie możesz mieć pewność, że są to tłuszcze utwardzane, źródło niebezpiecznych kwasów tłuszczowych trans.
- To zapychacze, ich nadmierne spożywanie, a o to w dzisiejszych czasach nietrudno, może prowadzić do miażdżycy, chorób nowotworowych. Lepiej się ich wystrzegać - radzi dietetyczka.
Trzeba jednak uczciwie przyznać, że powtarzane w mediach doniesienia o stosowaniu do produkcji lodów środka na wszy - piperonalu - który nadaje smak waniliowy, czy środka do produkcji detergentów - aldehydu C-18 - są przesadzone.
- Nie prowadziliśmy kontroli pod tym kątem w województwie pomorskim, ale nie odnotowaliśmy też żadnych skarg na jakość lodów związaną z obecnością środków na wszy czy pozostałości detergentów - podsumowuje Anna Obuchowska, rzeczniczka gdańskiego Sanepidu.
W takim razie co chodzi w powtarzanym od lat jak mantra przekonaniu, że lody z maszyny szkodzą? Zapewne o ich skład i sposób produkcji: mieszanie wody i gotowego proszku z masą dodatków - zagęstników, sztucznych aromatów, utwardzanych tłuszczów roślinnych. Tak kręcone lody nazywa się włoskimi, obrażając tym samym Włochów, którzy wolą swoje znakomite gałkowe gelato.
Nie popadajmy jednak w panikę: dietetycy nie grzmią i nie uciekają na widok osób zajadających lodowe desery. Pod warunkiem, że robią to z rozsądkiem.
- Oczywiście wszystko jest dla ludzi, mamy lato, zabranianie jedzenia lodów podczas takiej pogody nie ma sensu - uspokaja dietetyczka - Warto jednak wybierać te tradycyjne, gałkowe. Osoby, które dbają o linię, mogą zastąpić lody w wafelku tymi w pucharkach, unikać dodatków, takich jak bita śmietana czy polewy. Sorbety są dużo mniej kaloryczne niż lody z mleka i śmietanki.
A smak? To już rzecz gustu, różnica w kaloryczności jest minimalna. Ostatnie badania udowodniły, że na Pomorzu najbardziej lubimy czekoladowe. Przypomnijmy: Raport lodowy
Gdzie szukać dobrych lodów? Warto zajrzeć do tradycyjnych lodziarni, których w Trójmieście nie brakuje: Eskimo, Miś, Mariola czy Milano to tylko przykłady. Alternatywa? Wykonanie lodowego deseru w domu.
Przepis: Krzysztof Szulborski, Pomorska Akademia Kulinarna
200 ml soku z cytryn
starta skórka z 1 cytryny
100 g cukru pudru
50 ml wody
Przygotowanie: Umieść w mikserze sok z cytryn, startą skórkę z cytryny, cukier i dokładnie zmieszaj, dopóki całość nie osiągnie jednorodnej konsystencji. Przełóż do pojemnika i włóż do zamrażalnika na 2-3 godziny. Po upływie tego czasu ponownie włóż do miksera i wraz z 50 ml wody dokładnie zamieszaj przez 15 sekund. Gotowe!
Dwa lata temu wybraliśmy się w podróż poszukując tradycyjnych lodziarni w Trójmieście. Na szczęście działają do dziś.
Szukasz lodziarni w Trójmieście? Zajrzyj do naszego katalogu.
Miejsca
Opinie (168) ponad 20 zablokowanych
-
2012-07-28 23:55
Grycanki,
najlepsze lody robią Grycanki
- 4 5
-
2012-07-28 23:47
czekam na artykul gdzie jest najlepsza zupa pomidorowa:)))
- 5 0
-
2012-07-28 23:46
bo on robil dla wilkow morskich
a najlepsze kotlety robil Zdzisio w Klubie Morskim w Gdyni
- 4 0
-
2012-07-28 11:58
(4)
Tylko Lody Miś rządzą w trójmieście.
- 34 12
-
2012-07-28 15:22
(2)
ja robie lepsze, moj mis nie narzeka:) koledzy tez.
;)- 17 4
-
2012-07-28 16:37
zwlaszcza te kręcone (1)
- 5 1
-
2012-07-28 23:06
wlasnie za kreconymi nie przepada...
;)- 3 1
-
2012-07-28 21:14
niestety miś schodzi na psy
to nie są już te lody które jadłam w latach osiemdziesiątych. Chodziłam do szkoły obok lodziarni i latem na dużej przerwie kupowało się lody. Nie zapomnę tego smaku. Właścicielem był starszy Pan który codziennie pilnował receptury. Teraz w niektórych smakach wyczuwa się jakiś smakowy proszek np. truskawkowy. Kiedyś to znajdowało się w lodach prawdziwe owoce. Szkoda, że się popsuły.
- 3 3
-
2012-07-28 22:57
do ja
to chyba powinien ocenić partner
- 1 0
-
2012-07-28 17:56
U grycana "chrzczone lody" (1)
- 24 3
-
2012-07-28 22:23
ksiądz
chrzcił czy inny biskup?
- 0 5
-
2012-07-28 22:22
najlepsze lody to na zaspie u takiej czarnej, spod alfy są ;)
- 4 2
-
2012-07-28 11:06
Kwaśniak (4)
pan Franciszek Kwaśniak na Grabówku wymiata
- 27 6
-
2012-07-28 20:36
wow! (1)
Tam jest caly czas otwarte?Jesli tak to jutro jestem u Kwasniaka na lodach z dziecmi,myslalam ze juz dawno zamkniete.Najlepsze lody w Gdyni
- 4 1
-
2012-07-28 22:13
Daj znać czy dobre, to też podjade.
- 1 0
-
2012-07-28 11:30
(1)
Kiedyś tak, teraz już psy d*pami szczekają.
- 6 0
-
2012-07-28 16:57
serio tak slabo? mieszkalem niedaleko za dzieciaka i chcialem sie tam wybrac z sentymentu na lody.
- 2 0
-
2012-07-28 12:13
lepsze mrożone jogurty w Yogen Fruz w Krzywym Domku! (4)
Odkrycie ostatnich dni - mrożone jogurty w Yogen Fruz w Sopocie. Lepsze niż lody, bo można brać opcję beztłuszczową i bez cukru (z niewielkim procentem tłuszczu i z cukrem też są do wyboru). W ogóle albo samemu komponuje się swój deser z automatów i dodaje owoce albo miły Pan lub równie miła Pani (pozdrowienia! ;) ) miksują owoce z jogurtem nadając im smak. Super!!
- 7 6
-
2012-07-28 20:48
ale czy (3)
to są jogurty czy mleko w proszku ?
- 1 1
-
2012-07-28 21:18
(1)
mleko w proszku to chyba Tobie dawali jak byłeś(-aś) mały(-a) ;)
- 1 2
-
2012-07-28 21:36
to przeczytaj
sobie skład jogurtu w sklepie analfabeto !
- 2 0
-
2012-07-28 20:58
jogurty
- 1 1
-
2012-07-28 21:09
(1)
W Gdyni na Przebendowskich lodziarnia u Pana Ruszczyka. Genialne lody! To brat tego Ruszczyka od Marioli.
Polecam- 2 7
-
2012-07-28 21:19
Chodzi o tę lodziarnię, gdzie są przed takie parasole i wchodzi się po schodach? Jeśli tak to najlepsze lody śmietankowe jakie w życiu jadłam!
- 2 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.