• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Lody dla ochłody, ale czy zawsze na zdrowie?

Justyna Potorska
28 lipca 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
W upalne dni lodziarnie zmieniają się w mekkę dla dzieci i - bywa - w utrapienie dla rodziców. W upalne dni lodziarnie zmieniają się w mekkę dla dzieci i - bywa - w utrapienie dla rodziców.

Dawniej wybór był niewielki: Mewa, Calipso, Bambino, w sezonie gałkowe z tradycyjnych, trójmiejskich lodziarni. Dziś od kolorów, smaków, form lodów może rozboleć głowa, a czasami także... brzuch.



Lody kupujesz:

- Stali klienci, którzy przychodzili tu w dzieciństwie, teraz wracają z własnymi dziećmi, wnukami, bywa że i prawnukami. Szukają tradycyjnego smaku, nasza receptura nie zmieniła się od pięćdziesięciu lat - mówi pracownik jednej z kultowych gdańskich lodziarni.

W Trójmieście nie brakuje miejsc, w których można zjeść tradycyjne lody, produkowane tak jak dawniej: bez zbędnej chemii, wyłącznie na bazie mleka, śmietany, cukru, jajek i smakowych, naturalnych dodatków, na przykład owoców.

W opozycji do takich lodziarni stoją sklepowe zamrażarki wypełnione po brzegi lodami w kolorowych, przyciągających wzrok opakowaniach.

- Prawdziwym problemem związanym z tego typu lodami jest ich częste rozmrażanie i zamrażanie. Po czym to poznać? Lód, który znajdował się przez jakiś czas w stanie prawie ciekłym, ma charakterystyczne kryształki lodu na powierzchni - przestrzega dietetyczka Małgorzata Jabłońska z poradni La Mariposa.

Wczytajmy się w skład jednej z etykiet waniliowych lodów typu "sandwich": cukier (na pierwszym miejscu), mleko w proszku, serwatka proszku, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu, zagęstnik: guma guar (E412) i pektyny (E440), aromaty. Efekt? Po spożyciu kilku takich lodów ból brzucha i wzdęcia niemalże gwarantowane.

To niestety nie wszystko - w lodach ze sklepowych zamrażarek można znaleźć też tłuszcze roślinne. Widząc je w składzie możesz mieć pewność, że są to tłuszcze utwardzane, źródło niebezpiecznych kwasów tłuszczowych trans.

- To zapychacze, ich nadmierne spożywanie, a o to w dzisiejszych czasach nietrudno, może prowadzić do miażdżycy, chorób nowotworowych. Lepiej się ich wystrzegać - radzi dietetyczka.

Trzeba jednak uczciwie przyznać, że powtarzane w mediach doniesienia o stosowaniu do produkcji lodów środka na wszy - piperonalu - który nadaje smak waniliowy, czy środka do produkcji detergentów - aldehydu C-18 - są przesadzone.

- Nie prowadziliśmy kontroli pod tym kątem w województwie pomorskim, ale nie odnotowaliśmy też żadnych skarg na jakość lodów związaną z obecnością środków na wszy czy pozostałości detergentów - podsumowuje Anna Obuchowska, rzeczniczka gdańskiego Sanepidu.

W takim razie co chodzi w powtarzanym od lat jak mantra przekonaniu, że lody z maszyny szkodzą? Zapewne o ich skład i sposób produkcji: mieszanie wody i gotowego proszku z masą dodatków - zagęstników, sztucznych aromatów, utwardzanych tłuszczów roślinnych. Tak kręcone lody nazywa się włoskimi, obrażając tym samym Włochów, którzy wolą swoje znakomite gałkowe gelato.

Nie popadajmy jednak w panikę: dietetycy nie grzmią i nie uciekają na widok osób zajadających lodowe desery. Pod warunkiem, że robią to z rozsądkiem.

- Oczywiście wszystko jest dla ludzi, mamy lato, zabranianie jedzenia lodów podczas takiej pogody nie ma sensu - uspokaja dietetyczka - Warto jednak wybierać te tradycyjne, gałkowe. Osoby, które dbają o linię, mogą zastąpić lody w wafelku tymi w pucharkach, unikać dodatków, takich jak bita śmietana czy polewy. Sorbety są dużo mniej kaloryczne niż lody z mleka i śmietanki.

A smak? To już rzecz gustu, różnica w kaloryczności jest minimalna. Ostatnie badania udowodniły, że na Pomorzu najbardziej lubimy czekoladowe. Przypomnijmy: Raport lodowy

Gdzie szukać dobrych lodów? Warto zajrzeć do tradycyjnych lodziarni, których w Trójmieście nie brakuje: Eskimo, Miś, Mariola czy Milano to tylko przykłady. Alternatywa? Wykonanie lodowego deseru w domu.

Sorbet cytrynowy
Przepis: Krzysztof Szulborski, Pomorska Akademia Kulinarna

200 ml soku z cytryn
starta skórka z 1 cytryny
100 g cukru pudru
50 ml wody

Przygotowanie: Umieść w mikserze sok z cytryn, startą skórkę z cytryny, cukier i dokładnie zmieszaj, dopóki całość nie osiągnie jednorodnej konsystencji. Przełóż do pojemnika i włóż do zamrażalnika na 2-3 godziny. Po upływie tego czasu ponownie włóż do miksera i wraz z 50 ml wody dokładnie zamieszaj przez 15 sekund. Gotowe!


Dwa lata temu wybraliśmy się w podróż poszukując tradycyjnych lodziarni w Trójmieście. Na szczęście działają do dziś.


Szukasz lodziarni w Trójmieście? Zajrzyj do naszego katalogu.

Miejsca

Opinie (168) ponad 20 zablokowanych

  • Grycanki,

    najlepsze lody robią Grycanki

    • 4 5

  • czekam na artykul gdzie jest najlepsza zupa pomidorowa:)))

    • 5 0

  • bo on robil dla wilkow morskich

    a najlepsze kotlety robil Zdzisio w Klubie Morskim w Gdyni

    • 4 0

  • (4)

    Tylko Lody Miś rządzą w trójmieście.

    • 34 12

    • (2)

      ja robie lepsze, moj mis nie narzeka:) koledzy tez.

      ;)

      • 17 4

      • zwlaszcza te kręcone (1)

        • 5 1

        • wlasnie za kreconymi nie przepada...

          ;)

          • 3 1

    • niestety miś schodzi na psy

      to nie są już te lody które jadłam w latach osiemdziesiątych. Chodziłam do szkoły obok lodziarni i latem na dużej przerwie kupowało się lody. Nie zapomnę tego smaku. Właścicielem był starszy Pan który codziennie pilnował receptury. Teraz w niektórych smakach wyczuwa się jakiś smakowy proszek np. truskawkowy. Kiedyś to znajdowało się w lodach prawdziwe owoce. Szkoda, że się popsuły.

      • 3 3

  • do ja

    to chyba powinien ocenić partner

    • 1 0

  • U grycana "chrzczone lody" (1)

    • 24 3

    • ksiądz

      chrzcił czy inny biskup?

      • 0 5

  • najlepsze lody to na zaspie u takiej czarnej, spod alfy są ;)

    • 4 2

  • Kwaśniak (4)

    pan Franciszek Kwaśniak na Grabówku wymiata

    • 27 6

    • wow! (1)

      Tam jest caly czas otwarte?Jesli tak to jutro jestem u Kwasniaka na lodach z dziecmi,myslalam ze juz dawno zamkniete.Najlepsze lody w Gdyni

      • 4 1

      • Daj znać czy dobre, to też podjade.

        • 1 0

    • (1)

      Kiedyś tak, teraz już psy d*pami szczekają.

      • 6 0

      • serio tak slabo? mieszkalem niedaleko za dzieciaka i chcialem sie tam wybrac z sentymentu na lody.

        • 2 0

  • lepsze mrożone jogurty w Yogen Fruz w Krzywym Domku! (4)

    Odkrycie ostatnich dni - mrożone jogurty w Yogen Fruz w Sopocie. Lepsze niż lody, bo można brać opcję beztłuszczową i bez cukru (z niewielkim procentem tłuszczu i z cukrem też są do wyboru). W ogóle albo samemu komponuje się swój deser z automatów i dodaje owoce albo miły Pan lub równie miła Pani (pozdrowienia! ;) ) miksują owoce z jogurtem nadając im smak. Super!!

    • 7 6

    • ale czy (3)

      to są jogurty czy mleko w proszku ?

      • 1 1

      • (1)

        mleko w proszku to chyba Tobie dawali jak byłeś(-aś) mały(-a) ;)

        • 1 2

        • to przeczytaj

          sobie skład jogurtu w sklepie analfabeto !

          • 2 0

      • jogurty

        • 1 1

  • (1)

    W Gdyni na Przebendowskich lodziarnia u Pana Ruszczyka. Genialne lody! To brat tego Ruszczyka od Marioli.
    Polecam

    • 2 7

    • Chodzi o tę lodziarnię, gdzie są przed takie parasole i wchodzi się po schodach? Jeśli tak to najlepsze lody śmietankowe jakie w życiu jadłam!

      • 2 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bezpłatne badania dla kierowców zawodowych (1 opinia)

(1 opinia)
badania

Distinguished Gentleman's Ride

w plenerze, zlot, imprezy i akcje charytatywne

III Ogólnapolska Konferencja Samoświadomość i komunikAACja a TZW. zachowania trudne

konferencja

Najczęściej czytane