- 1 Mikroplastik w pokarmie dla niemowląt (35 opinii)
- 2 Rodzic po usłyszeniu diagnozy jest w rozsypce. Wsparciem onkosegregator (5 opinii)
- 3 Apteka wróci do gdyńskiej dzielnicy (76 opinii)
- 4 Co Polacy jedzą na śniadanie? (97 opinii)
- 5 Nowy rektor GUMed wybrany (99 opinii)
- 6 Krztusiec bije rekordy w kwietniu (125 opinii)
Lody dla ochłody, ale czy zawsze na zdrowie?
Dawniej wybór był niewielki: Mewa, Calipso, Bambino, w sezonie gałkowe z tradycyjnych, trójmiejskich lodziarni. Dziś od kolorów, smaków, form lodów może rozboleć głowa, a czasami także... brzuch.
W Trójmieście nie brakuje miejsc, w których można zjeść tradycyjne lody, produkowane tak jak dawniej: bez zbędnej chemii, wyłącznie na bazie mleka, śmietany, cukru, jajek i smakowych, naturalnych dodatków, na przykład owoców.
W opozycji do takich lodziarni stoją sklepowe zamrażarki wypełnione po brzegi lodami w kolorowych, przyciągających wzrok opakowaniach.
- Prawdziwym problemem związanym z tego typu lodami jest ich częste rozmrażanie i zamrażanie. Po czym to poznać? Lód, który znajdował się przez jakiś czas w stanie prawie ciekłym, ma charakterystyczne kryształki lodu na powierzchni - przestrzega dietetyczka Małgorzata Jabłońska z poradni La Mariposa.
Wczytajmy się w skład jednej z etykiet waniliowych lodów typu "sandwich": cukier (na pierwszym miejscu), mleko w proszku, serwatka proszku, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu, zagęstnik: guma guar (E412) i pektyny (E440), aromaty. Efekt? Po spożyciu kilku takich lodów ból brzucha i wzdęcia niemalże gwarantowane.
To niestety nie wszystko - w lodach ze sklepowych zamrażarek można znaleźć też tłuszcze roślinne. Widząc je w składzie możesz mieć pewność, że są to tłuszcze utwardzane, źródło niebezpiecznych kwasów tłuszczowych trans.
- To zapychacze, ich nadmierne spożywanie, a o to w dzisiejszych czasach nietrudno, może prowadzić do miażdżycy, chorób nowotworowych. Lepiej się ich wystrzegać - radzi dietetyczka.
Trzeba jednak uczciwie przyznać, że powtarzane w mediach doniesienia o stosowaniu do produkcji lodów środka na wszy - piperonalu - który nadaje smak waniliowy, czy środka do produkcji detergentów - aldehydu C-18 - są przesadzone.
- Nie prowadziliśmy kontroli pod tym kątem w województwie pomorskim, ale nie odnotowaliśmy też żadnych skarg na jakość lodów związaną z obecnością środków na wszy czy pozostałości detergentów - podsumowuje Anna Obuchowska, rzeczniczka gdańskiego Sanepidu.
W takim razie co chodzi w powtarzanym od lat jak mantra przekonaniu, że lody z maszyny szkodzą? Zapewne o ich skład i sposób produkcji: mieszanie wody i gotowego proszku z masą dodatków - zagęstników, sztucznych aromatów, utwardzanych tłuszczów roślinnych. Tak kręcone lody nazywa się włoskimi, obrażając tym samym Włochów, którzy wolą swoje znakomite gałkowe gelato.
Nie popadajmy jednak w panikę: dietetycy nie grzmią i nie uciekają na widok osób zajadających lodowe desery. Pod warunkiem, że robią to z rozsądkiem.
- Oczywiście wszystko jest dla ludzi, mamy lato, zabranianie jedzenia lodów podczas takiej pogody nie ma sensu - uspokaja dietetyczka - Warto jednak wybierać te tradycyjne, gałkowe. Osoby, które dbają o linię, mogą zastąpić lody w wafelku tymi w pucharkach, unikać dodatków, takich jak bita śmietana czy polewy. Sorbety są dużo mniej kaloryczne niż lody z mleka i śmietanki.
A smak? To już rzecz gustu, różnica w kaloryczności jest minimalna. Ostatnie badania udowodniły, że na Pomorzu najbardziej lubimy czekoladowe. Przypomnijmy: Raport lodowy
Gdzie szukać dobrych lodów? Warto zajrzeć do tradycyjnych lodziarni, których w Trójmieście nie brakuje: Eskimo, Miś, Mariola czy Milano to tylko przykłady. Alternatywa? Wykonanie lodowego deseru w domu.
Przepis: Krzysztof Szulborski, Pomorska Akademia Kulinarna
200 ml soku z cytryn
starta skórka z 1 cytryny
100 g cukru pudru
50 ml wody
Przygotowanie: Umieść w mikserze sok z cytryn, startą skórkę z cytryny, cukier i dokładnie zmieszaj, dopóki całość nie osiągnie jednorodnej konsystencji. Przełóż do pojemnika i włóż do zamrażalnika na 2-3 godziny. Po upływie tego czasu ponownie włóż do miksera i wraz z 50 ml wody dokładnie zamieszaj przez 15 sekund. Gotowe!
Dwa lata temu wybraliśmy się w podróż poszukując tradycyjnych lodziarni w Trójmieście. Na szczęście działają do dziś.
Szukasz lodziarni w Trójmieście? Zajrzyj do naszego katalogu.
Miejsca
Opinie (168) ponad 20 zablokowanych
-
2012-07-28 17:09
Najlepsze lody z Lidla (1)
pudło karmelowych za 8zł, raj dla lodojada. Polanie advocatem polepsza efekt razy dwa
- 11 8
-
2012-07-30 09:51
Kiedys to były dobre lody ale w tym roku to H2O+chemia. Nic dziwnego, ze maja co chwile promocje z 8 na 6 zl, co prawie nigdy sie nie zdazalo. Produtk tani i kiepski.
- 0 0
-
2012-07-28 12:19
Kwasy tłuszczowe trans? (12)
Cytat:
"Widząc je w składzie możesz mieć pewność, że są to tłuszcze utwardzane, źródło niebezpiecznych kwasów tłuszczowych trans."
Nie wiem, co to takiego kwasy tłuszczowe trans. Chyba Pani Justyna Potorska była w transie.
Pani Justyno nie wnikając w definicję i budowę kwasów tłuszczowych proszę poprawić ten akapit. W zależności od obecności i liczby wiązań nienasyconych kwasy tłuszczowe dzielą się na nasycone i nienasycone (jedno- i wielonienasycone).
Mogę się domyślać, że pod nazwą "kwasy tłuszczowe trans" miała Pani na myśli kwasy tłuszczowe nasycone.- 11 13
-
2012-07-28 16:20
(3)
Czytelniku! Kwasy tłuszczowe trans powstają w wyniku utwardzenia wodorem nienasyconych kwasów tłuszczowych, powstają wstedy nasycone kwasy tłuszczowe. Mamy odmiany cis (zdrowsze oraz odmianę trans, która jest rakotwórcza). W praktyce wygląda to tak, że olej roślinny poddajemy procesowi utwardzania i powstają margaryny roślinne typu delma, rama itd. Proponuje najpierw poczytać a potem się mądrzyć ;) Btw wiedza z liceum
- 7 2
-
2012-07-28 22:36
Dziękuje Dominiko (1)
za jasną i wyczerpującą odpowiedź. Faktycznie jest to wiedza na poziomie liceum.
- 2 0
-
2012-07-30 09:48
...ktorego nie skonczyles.
- 0 0
-
2012-07-28 22:34
rama nie ma trans...
poczytaj skład
- 3 1
-
2012-07-28 12:33
skończ pan (3)
tak dokładnie to powinno być kwasy tłuszczowe o izomerii trans, ale to uproszczenie stosuje się powszechnie i jakoś wszyscy wiedzą o co chodzi. Oprócz Czytelnika.
- 3 4
-
2012-07-28 14:33
(1)
Czytelniczko, daj spokój, szkoda nerwów na nieuka. Podstawowych pojęć nie zna, wykształcenia zero, po co rozmawiać? Chyba tylko po to, żeby głupota nie zwyciężyła.
- 5 3
-
2012-07-28 16:02
V :)
Dziękuję za recenzję, a Pani Czytelniczka tak, czy inaczej będzie musiała obronić swój projekt procesowy i zdać egzamin z tego, o czym nie ma zielonego pojęcia.
- 3 4
-
2012-07-28 12:48
Kto wie, o co chodzi oprócz mnie
"skończ pan
tak dokładnie to powinno być kwasy tłuszczowe o izomerii trans, ale to uproszczenie stosuje się powszechnie i jakoś wszyscy wiedzą o co chodzi. Oprócz Czytelnika."
Pani Czytelniczko, ma Pani niezaliczony projekt i egzamin z technologii tłuszczów.- 3 6
-
2012-07-28 12:28
Panie czytelniku. (2)
Kwasy tłuszczowe nienasycone mają to do siebie, że występuje w nich wiązanie podwójne. W związku z tym, mogą one występować w konfiguracjach "cis" lub "trans". Pani Justyna ma rację. A Panu polecam podręcznik chemii - to jest poziom gimnazjum, klasa trzecia.
- 6 4
-
2012-07-28 12:39
Dziękuję za polecenie podręcznika chemii na poziomie gimnazjum (1)
Kwasy tłuszczowe nasycone, nienasycone, a tłuszcze trans to dwa różne światy.
Oczywiście tłuszcze trans (ang. trans fat) to rodzaj tłuszczów z grupy nienasyconych. Tu popełniłem błąd pisząc, że tłuszcze trans można zaliczyć do kwasów tłuszczowych nasyconych, czego oczywiście znawcy tematu nie zauważyli (~V i ~czytelniczka)
Jedno, o czym nie wiesz ~V: to z chemicznego punktu widzenia tłuszcze są resztą wiązań podwójnych węgiel-węgiel w łańcuchach węglowodorowych w resztach kwasów tłuszczowych.
A to już nie jest podręcznik na poziomie gimnazjalnym, na którym prawdopodobnie skończyłeś edukację- 5 6
-
2012-07-28 14:32
Drogi czytelniku. Przeczysz sam sobie, bo wcześniej napisałeś, że nie ma czegoś takiego, jak tłuszcze "trans". Zastanów się, zanim zaczniesz pisać większe bzdury. A twoja "definicja" tłuszczów woła o pomstę do nieba - innymi słowy, jest błędna.
- 6 4
-
2012-07-28 12:27
Ty negatyw, co się nie zgadzasz
z tym co napisałem. Kliknij sobie w wujku google. Jak już będziesz mądry i douczony to, wtedy zabieraj głos. Na razie
- 7 6
-
2012-07-28 11:04
Najepsze lody u Marioli. (12)
- 62 15
-
2012-07-30 09:45
To chyba nie jedłeś dobrych lodów.
- 0 0
-
2012-07-29 18:30
To fakt, jem zawsze tylko kawowe, bo to najlepsze kawowe jakie kiedykolwiek jadłem. Jedynym problem jest cena, bo 2,5 zeta za pół kulkę (gałkę)-wygładzoną z jednej strony po ściankach pojemnika to moim zdaniem za drogo.
- 2 1
-
2012-07-28 11:04
u marioli ale też w Misiu w Gdańsku obok Motławy (3)
- 24 0
-
2012-07-28 15:09
(2)
miś? bleee. mleko w proszku i sztuczne aromaty, a cena z kosmosu bo to "Miś" Czym się tak podniecacie?
- 6 14
-
2012-07-28 22:57
(1)
Eskimos koło rynku we Wrzeszczu po schdkach w dół, bajka :)
z kręconych Soprano na Długiej miażdży c.yce- 10 0
-
2012-07-29 14:34
Pan Ruszczyk w Orlowie..
- 3 0
-
2012-07-28 15:33
slyszeliscie o tej lodziarni w Gdansku przymorze, przy SKMce ??? (2)
- 6 1
-
2012-07-29 11:44
o tak, lody stamtąd są najlepsze
- 0 3
-
2012-07-28 16:43
ostatnio nawet w radiu się reklamują :)
- 1 1
-
2012-07-28 20:57
paskudne i drogie
Nie jest to już ta sama jakość którą pamiętamy z przed kilku lat. Pewnie zmienili recepturę z jakości w ilość.
- 3 0
-
2012-07-28 16:39
wpiszcie sobie hasło lody w ogloszeniach trójmiasta.pl
- 5 1
-
Opinia została zablokowana przez moderatora
-
2012-07-29 00:00
tematy dla dziennikarzy Trojmiasto pl (5)
1.czy grozi nam Baltyk bez ryb?
2.dlaczego w polskich rzekach plyna scieki do morza?
3.czy urlop nad polskim morzem musi byc drozszy od tego za granica?
4.jak zarabia polska mlodziez w lato?
5.prostytucja po Polsku,czyli w prywatnym mieszkaniu...
7.kto naszkicuje mape obszarow Polskiej biedy i czy czeka nas wyludnienie?
8.rynek pracy a szkolnictwo zawodowe,jak sie uczyc zeby po ukonczeniu szkoly miec prace?
9.jak zalatwic dzialke ogrodnicza w obrebie miasta i ile to kosztuje?
10.prawo polskie,czy jestesmy rowni wobec niego i ...kto moze je lamac bezkarnie?-czyli rowni i rowniejsi...- 21 1
-
2012-07-29 22:42
15-procedury dotyczace importu prywatnego samochodow uzywanych z zagranicy...
co i gdzie nalezy zalatwic i w jakiej kolejnosci i ile to kosztuje aby stac sie posiadaczem wlsnych 4 kolek za dosc nieduze pieniadze...
- 0 0
-
2012-07-29 22:38
14-jak przygotowac sie do calkowitego zacmienia Slonca ktore bedzie 21 grudnia tego roku,a ktore bedzie trwalo 3 dni...
- 0 0
-
2012-07-29 22:32
13 temat to ciaza nieplanowana ,czyli "wpadka na calego",kto moze pomoc aby dziecko nie bylo wyskrobane i aby matka miala z
kontakt...oraz madry Polak po szkodzie,jak zapobiegac niechcianej ciazy.Ten tematy jest aktualny caly czas, bo caly czas mlodzi ludzie wchodza nieprzygotowani w dorosle zycie.
- 0 0
-
2012-07-29 12:55
12 temat ;Kaszuby nieznane,co warto zobaczyc...,historia oraz kuchnia Kaszub,wojenne losy kaszubow,dobre bo kaszubskie ....
- 4 0
-
2012-07-29 07:01
temat jedenasty - wojna pomiedzy miastami - sztucznie podkrecana...
...czy jestesmy TROJMIASTEM?? Czy jednak Sopotem , Gdanskiem i Gdynia?
- 7 0
-
2012-07-29 21:30
nasza receptura nie zmieniła się od pięćdziesięciu lat
dodaliśmy tylko trochę benzoesanu sodu, E110, E123, syntetyczny asparatam, naturalny mocznik (E 926) no ale co tam smakuje jak u mamy
- 5 4
-
2012-07-29 16:53
najlepiej lody robi moja kobieta dziewczyny z agencji się chowają (3)
- 7 3
-
2012-07-29 18:58
Potwierdzam... (2)
jego kobieta robi naprawdę znakomite.
- 3 0
-
2012-07-29 20:40
A to, że zahartowane dziewczyny z agencji się chowają na jego widok to, też o czymś świadczy. (1)
- 1 0
-
2012-07-29 20:45
Pewnie brudas.
- 1 0
-
2012-07-29 15:03
Hmmmm.... (2)
teraz wszystko szkodzi....
- 3 0
-
2012-07-29 17:50
(1)
Zwłaszcza życie jest śmiertelnie szkodliwe dla zdrowia.
- 0 0
-
2012-07-29 20:36
i w 100 % kończy się śmiercią.
- 1 0
-
2012-07-29 19:16
lody miś (1)
lody miś ul.sukiennicza NAJLEPSZE
- 3 4
-
2012-07-29 20:34
Kiedyś takie były
Teraz to zmrożona masa z proszku przemysłowego smakująca wszystkim tylko nie prawdziwymi lodami.
- 1 3
-
2012-07-29 16:58
Lubię lody
Oczywiście wolę zjeść dobrego loda z tradycyjnej lodziarni ze względu na lepszy smak, ale rzadko kiedy taka jest po drodze, kiedy ma się ochotę na loda. Wtedy kupuję lód ze sklepowej zamrażarki i jeszcze się takim nie strułem. Śmieszy mnie, zaprezentowany też w powyższym artykule, argument o rzekomej gorszości takich lodów ze względu na wysoką kaloryczność, ponieważ kupuję loda między innymi po to, aby doładować się kalorycznie.
- 2 0
-
2012-07-28 21:43
(1)
ilosc tluszczy tans w zywnosci dzisiaj jest duzo nizsza niz kilka lat temu
- 2 1
-
2012-07-29 16:52
skad wiesz ?
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.