• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Lody dla ochłody, ale czy zawsze na zdrowie?

Justyna Potorska
28 lipca 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
W upalne dni lodziarnie zmieniają się w mekkę dla dzieci i - bywa - w utrapienie dla rodziców. W upalne dni lodziarnie zmieniają się w mekkę dla dzieci i - bywa - w utrapienie dla rodziców.

Dawniej wybór był niewielki: Mewa, Calipso, Bambino, w sezonie gałkowe z tradycyjnych, trójmiejskich lodziarni. Dziś od kolorów, smaków, form lodów może rozboleć głowa, a czasami także... brzuch.



Lody kupujesz:

- Stali klienci, którzy przychodzili tu w dzieciństwie, teraz wracają z własnymi dziećmi, wnukami, bywa że i prawnukami. Szukają tradycyjnego smaku, nasza receptura nie zmieniła się od pięćdziesięciu lat - mówi pracownik jednej z kultowych gdańskich lodziarni.

W Trójmieście nie brakuje miejsc, w których można zjeść tradycyjne lody, produkowane tak jak dawniej: bez zbędnej chemii, wyłącznie na bazie mleka, śmietany, cukru, jajek i smakowych, naturalnych dodatków, na przykład owoców.

W opozycji do takich lodziarni stoją sklepowe zamrażarki wypełnione po brzegi lodami w kolorowych, przyciągających wzrok opakowaniach.

- Prawdziwym problemem związanym z tego typu lodami jest ich częste rozmrażanie i zamrażanie. Po czym to poznać? Lód, który znajdował się przez jakiś czas w stanie prawie ciekłym, ma charakterystyczne kryształki lodu na powierzchni - przestrzega dietetyczka Małgorzata Jabłońska z poradni La Mariposa.

Wczytajmy się w skład jednej z etykiet waniliowych lodów typu "sandwich": cukier (na pierwszym miejscu), mleko w proszku, serwatka proszku, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu, zagęstnik: guma guar (E412) i pektyny (E440), aromaty. Efekt? Po spożyciu kilku takich lodów ból brzucha i wzdęcia niemalże gwarantowane.

To niestety nie wszystko - w lodach ze sklepowych zamrażarek można znaleźć też tłuszcze roślinne. Widząc je w składzie możesz mieć pewność, że są to tłuszcze utwardzane, źródło niebezpiecznych kwasów tłuszczowych trans.

- To zapychacze, ich nadmierne spożywanie, a o to w dzisiejszych czasach nietrudno, może prowadzić do miażdżycy, chorób nowotworowych. Lepiej się ich wystrzegać - radzi dietetyczka.

Trzeba jednak uczciwie przyznać, że powtarzane w mediach doniesienia o stosowaniu do produkcji lodów środka na wszy - piperonalu - który nadaje smak waniliowy, czy środka do produkcji detergentów - aldehydu C-18 - są przesadzone.

- Nie prowadziliśmy kontroli pod tym kątem w województwie pomorskim, ale nie odnotowaliśmy też żadnych skarg na jakość lodów związaną z obecnością środków na wszy czy pozostałości detergentów - podsumowuje Anna Obuchowska, rzeczniczka gdańskiego Sanepidu.

W takim razie co chodzi w powtarzanym od lat jak mantra przekonaniu, że lody z maszyny szkodzą? Zapewne o ich skład i sposób produkcji: mieszanie wody i gotowego proszku z masą dodatków - zagęstników, sztucznych aromatów, utwardzanych tłuszczów roślinnych. Tak kręcone lody nazywa się włoskimi, obrażając tym samym Włochów, którzy wolą swoje znakomite gałkowe gelato.

Nie popadajmy jednak w panikę: dietetycy nie grzmią i nie uciekają na widok osób zajadających lodowe desery. Pod warunkiem, że robią to z rozsądkiem.

- Oczywiście wszystko jest dla ludzi, mamy lato, zabranianie jedzenia lodów podczas takiej pogody nie ma sensu - uspokaja dietetyczka - Warto jednak wybierać te tradycyjne, gałkowe. Osoby, które dbają o linię, mogą zastąpić lody w wafelku tymi w pucharkach, unikać dodatków, takich jak bita śmietana czy polewy. Sorbety są dużo mniej kaloryczne niż lody z mleka i śmietanki.

A smak? To już rzecz gustu, różnica w kaloryczności jest minimalna. Ostatnie badania udowodniły, że na Pomorzu najbardziej lubimy czekoladowe. Przypomnijmy: Raport lodowy

Gdzie szukać dobrych lodów? Warto zajrzeć do tradycyjnych lodziarni, których w Trójmieście nie brakuje: Eskimo, Miś, Mariola czy Milano to tylko przykłady. Alternatywa? Wykonanie lodowego deseru w domu.

Sorbet cytrynowy
Przepis: Krzysztof Szulborski, Pomorska Akademia Kulinarna

200 ml soku z cytryn
starta skórka z 1 cytryny
100 g cukru pudru
50 ml wody

Przygotowanie: Umieść w mikserze sok z cytryn, startą skórkę z cytryny, cukier i dokładnie zmieszaj, dopóki całość nie osiągnie jednorodnej konsystencji. Przełóż do pojemnika i włóż do zamrażalnika na 2-3 godziny. Po upływie tego czasu ponownie włóż do miksera i wraz z 50 ml wody dokładnie zamieszaj przez 15 sekund. Gotowe!


Dwa lata temu wybraliśmy się w podróż poszukując tradycyjnych lodziarni w Trójmieście. Na szczęście działają do dziś.


Szukasz lodziarni w Trójmieście? Zajrzyj do naszego katalogu.

Miejsca

Opinie (168) ponad 20 zablokowanych

  • Najlepsze lody z Lidla (1)

    pudło karmelowych za 8zł, raj dla lodojada. Polanie advocatem polepsza efekt razy dwa

    • 11 8

    • Kiedys to były dobre lody ale w tym roku to H2O+chemia. Nic dziwnego, ze maja co chwile promocje z 8 na 6 zl, co prawie nigdy sie nie zdazalo. Produtk tani i kiepski.

      • 0 0

  • Kwasy tłuszczowe trans? (12)

    Cytat:

    "Widząc je w składzie możesz mieć pewność, że są to tłuszcze utwardzane, źródło niebezpiecznych kwasów tłuszczowych trans."

    Nie wiem, co to takiego kwasy tłuszczowe trans. Chyba Pani Justyna Potorska była w transie.

    Pani Justyno nie wnikając w definicję i budowę kwasów tłuszczowych proszę poprawić ten akapit. W zależności od obecności i liczby wiązań nienasyconych kwasy tłuszczowe dzielą się na nasycone i nienasycone (jedno- i wielonienasycone).
    Mogę się domyślać, że pod nazwą "kwasy tłuszczowe trans" miała Pani na myśli kwasy tłuszczowe nasycone.

    • 11 13

    • (3)

      Czytelniku! Kwasy tłuszczowe trans powstają w wyniku utwardzenia wodorem nienasyconych kwasów tłuszczowych, powstają wstedy nasycone kwasy tłuszczowe. Mamy odmiany cis (zdrowsze oraz odmianę trans, która jest rakotwórcza). W praktyce wygląda to tak, że olej roślinny poddajemy procesowi utwardzania i powstają margaryny roślinne typu delma, rama itd. Proponuje najpierw poczytać a potem się mądrzyć ;) Btw wiedza z liceum

      • 7 2

      • Dziękuje Dominiko (1)

        za jasną i wyczerpującą odpowiedź. Faktycznie jest to wiedza na poziomie liceum.

        • 2 0

        • ...ktorego nie skonczyles.

          • 0 0

      • rama nie ma trans...

        poczytaj skład

        • 3 1

    • skończ pan (3)

      tak dokładnie to powinno być kwasy tłuszczowe o izomerii trans, ale to uproszczenie stosuje się powszechnie i jakoś wszyscy wiedzą o co chodzi. Oprócz Czytelnika.

      • 3 4

      • (1)

        Czytelniczko, daj spokój, szkoda nerwów na nieuka. Podstawowych pojęć nie zna, wykształcenia zero, po co rozmawiać? Chyba tylko po to, żeby głupota nie zwyciężyła.

        • 5 3

        • V :)

          Dziękuję za recenzję, a Pani Czytelniczka tak, czy inaczej będzie musiała obronić swój projekt procesowy i zdać egzamin z tego, o czym nie ma zielonego pojęcia.

          • 3 4

      • Kto wie, o co chodzi oprócz mnie

        "skończ pan
        tak dokładnie to powinno być kwasy tłuszczowe o izomerii trans, ale to uproszczenie stosuje się powszechnie i jakoś wszyscy wiedzą o co chodzi. Oprócz Czytelnika."

        Pani Czytelniczko, ma Pani niezaliczony projekt i egzamin z technologii tłuszczów.

        • 3 6

    • Panie czytelniku. (2)

      Kwasy tłuszczowe nienasycone mają to do siebie, że występuje w nich wiązanie podwójne. W związku z tym, mogą one występować w konfiguracjach "cis" lub "trans". Pani Justyna ma rację. A Panu polecam podręcznik chemii - to jest poziom gimnazjum, klasa trzecia.

      • 6 4

      • Dziękuję za polecenie podręcznika chemii na poziomie gimnazjum (1)

        Kwasy tłuszczowe nasycone, nienasycone, a tłuszcze trans to dwa różne światy.
        Oczywiście tłuszcze trans (ang. trans fat) to rodzaj tłuszczów z grupy nienasyconych. Tu popełniłem błąd pisząc, że tłuszcze trans można zaliczyć do kwasów tłuszczowych nasyconych, czego oczywiście znawcy tematu nie zauważyli (~V i ~czytelniczka)
        Jedno, o czym nie wiesz ~V: to z chemicznego punktu widzenia tłuszcze są resztą wiązań podwójnych węgiel-węgiel w łańcuchach węglowodorowych w resztach kwasów tłuszczowych.
        A to już nie jest podręcznik na poziomie gimnazjalnym, na którym prawdopodobnie skończyłeś edukację

        • 5 6

        • Drogi czytelniku. Przeczysz sam sobie, bo wcześniej napisałeś, że nie ma czegoś takiego, jak tłuszcze "trans". Zastanów się, zanim zaczniesz pisać większe bzdury. A twoja "definicja" tłuszczów woła o pomstę do nieba - innymi słowy, jest błędna.

          • 6 4

    • Ty negatyw, co się nie zgadzasz

      z tym co napisałem. Kliknij sobie w wujku google. Jak już będziesz mądry i douczony to, wtedy zabieraj głos. Na razie

      • 7 6

  • Najepsze lody u Marioli. (12)

    • 62 15

    • To chyba nie jedłeś dobrych lodów.

      • 0 0

    • To fakt, jem zawsze tylko kawowe, bo to najlepsze kawowe jakie kiedykolwiek jadłem. Jedynym problem jest cena, bo 2,5 zeta za pół kulkę (gałkę)-wygładzoną z jednej strony po ściankach pojemnika to moim zdaniem za drogo.

      • 2 1

    • u marioli ale też w Misiu w Gdańsku obok Motławy (3)

      • 24 0

      • (2)

        miś? bleee. mleko w proszku i sztuczne aromaty, a cena z kosmosu bo to "Miś" Czym się tak podniecacie?

        • 6 14

        • (1)

          Eskimos koło rynku we Wrzeszczu po schdkach w dół, bajka :)
          z kręconych Soprano na Długiej miażdży c.yce

          • 10 0

          • Pan Ruszczyk w Orlowie..

            • 3 0

    • slyszeliscie o tej lodziarni w Gdansku przymorze, przy SKMce ??? (2)

      • 6 1

      • o tak, lody stamtąd są najlepsze

        • 0 3

      • ostatnio nawet w radiu się reklamują :)

        • 1 1

    • paskudne i drogie

      Nie jest to już ta sama jakość którą pamiętamy z przed kilku lat. Pewnie zmienili recepturę z jakości w ilość.

      • 3 0

    • wpiszcie sobie hasło lody w ogloszeniach trójmiasta.pl

      • 5 1

    • Opinia została zablokowana przez moderatora

  • tematy dla dziennikarzy Trojmiasto pl (5)

    1.czy grozi nam Baltyk bez ryb?
    2.dlaczego w polskich rzekach plyna scieki do morza?
    3.czy urlop nad polskim morzem musi byc drozszy od tego za granica?
    4.jak zarabia polska mlodziez w lato?
    5.prostytucja po Polsku,czyli w prywatnym mieszkaniu...
    7.kto naszkicuje mape obszarow Polskiej biedy i czy czeka nas wyludnienie?
    8.rynek pracy a szkolnictwo zawodowe,jak sie uczyc zeby po ukonczeniu szkoly miec prace?
    9.jak zalatwic dzialke ogrodnicza w obrebie miasta i ile to kosztuje?
    10.prawo polskie,czy jestesmy rowni wobec niego i ...kto moze je lamac bezkarnie?-czyli rowni i rowniejsi...

    • 21 1

    • 15-procedury dotyczace importu prywatnego samochodow uzywanych z zagranicy...

      co i gdzie nalezy zalatwic i w jakiej kolejnosci i ile to kosztuje aby stac sie posiadaczem wlsnych 4 kolek za dosc nieduze pieniadze...

      • 0 0

    • 14-jak przygotowac sie do calkowitego zacmienia Slonca ktore bedzie 21 grudnia tego roku,a ktore bedzie trwalo 3 dni...

      • 0 0

    • 13 temat to ciaza nieplanowana ,czyli "wpadka na calego",kto moze pomoc aby dziecko nie bylo wyskrobane i aby matka miala z

      kontakt...oraz madry Polak po szkodzie,jak zapobiegac niechcianej ciazy.Ten tematy jest aktualny caly czas, bo caly czas mlodzi ludzie wchodza nieprzygotowani w dorosle zycie.

      • 0 0

    • 12 temat ;Kaszuby nieznane,co warto zobaczyc...,historia oraz kuchnia Kaszub,wojenne losy kaszubow,dobre bo kaszubskie ....

      • 4 0

    • temat jedenasty - wojna pomiedzy miastami - sztucznie podkrecana...

      ...czy jestesmy TROJMIASTEM?? Czy jednak Sopotem , Gdanskiem i Gdynia?

      • 7 0

  • nasza receptura nie zmieniła się od pięćdziesięciu lat

    dodaliśmy tylko trochę benzoesanu sodu, E110, E123, syntetyczny asparatam, naturalny mocznik (E 926) no ale co tam smakuje jak u mamy

    • 5 4

  • najlepiej lody robi moja kobieta dziewczyny z agencji się chowają (3)

    • 7 3

    • Potwierdzam... (2)

      jego kobieta robi naprawdę znakomite.

      • 3 0

      • A to, że zahartowane dziewczyny z agencji się chowają na jego widok to, też o czymś świadczy. (1)

        • 1 0

        • Pewnie brudas.

          • 1 0

  • Hmmmm.... (2)

    teraz wszystko szkodzi....

    • 3 0

    • (1)

      Zwłaszcza życie jest śmiertelnie szkodliwe dla zdrowia.

      • 0 0

      • i w 100 % kończy się śmiercią.

        • 1 0

  • lody miś (1)

    lody miś ul.sukiennicza NAJLEPSZE

    • 3 4

    • Kiedyś takie były

      Teraz to zmrożona masa z proszku przemysłowego smakująca wszystkim tylko nie prawdziwymi lodami.

      • 1 3

  • Lubię lody

    Oczywiście wolę zjeść dobrego loda z tradycyjnej lodziarni ze względu na lepszy smak, ale rzadko kiedy taka jest po drodze, kiedy ma się ochotę na loda. Wtedy kupuję lód ze sklepowej zamrażarki i jeszcze się takim nie strułem. Śmieszy mnie, zaprezentowany też w powyższym artykule, argument o rzekomej gorszości takich lodów ze względu na wysoką kaloryczność, ponieważ kupuję loda między innymi po to, aby doładować się kalorycznie.

    • 2 0

  • (1)

    ilosc tluszczy tans w zywnosci dzisiaj jest duzo nizsza niz kilka lat temu

    • 2 1

    • skad wiesz ?

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Konferencja "SM i co z tego?"

konferencja

Distinguished Gentleman's Ride

w plenerze, zlot, imprezy i akcje charytatywne

Młodzieżowa Grupa Wsparcia

100 zł
warsztaty

Najczęściej czytane