• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kawa. Jak wpływa na nasz organizm?

Joanna Stolp
6 października 2022, godz. 08:00 
Za bezpieczną do spożycia, dobową dawkę kofeiny uznaje się porcję 400 mg i dotyczy to zdrowych, dorosłych osób. Za bezpieczną do spożycia, dobową dawkę kofeiny uznaje się porcję 400 mg i dotyczy to zdrowych, dorosłych osób.

Kawa - najczęściej jest doceniana za niebanalny smak i aromat, ale jej miłośnicy często podkreślają także pobudzające walory picia tego trunku. Podnosi także ciśnienie, odwadnia, wypłukuje magnez i inne cenne mikroelementy, dlatego wiele osób zastanawia się, czy jej regularne spożywanie jest zdrowe.




Jak często pijesz kawę?

Dlaczego warto pić kawę?



Kawa zawiera kofeinę, czyli najbardziej popularną substancję psychoaktywną. Poprawia koncentrację, wpływa na czas reakcji, zmniejsza uczucie ospałości i pozytywnie wpływa na nastrój.

- Osoby regularnie spożywające kawę rzadziej umierają z powodu zawału serca, udaru czy cukrzycy. Picie od trzech do pięciu filiżanek kawy dziennie obniża ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II, a także choroby Parkinsona i Alzheimera - wyjaśnia Agata Szczerkowska dietetyk, psycholog, JemZdrowo, Centrum Dietetyki Żywienia i Zdrowia w Sopocie.

Kawa może być zdrowa?



Kawa nie tylko wspiera sprawność umysłową, ale jej ziarna są także źródłem zarówno witamin, jak i minerałów. Zawierają m.in. magnez, fosfor, potas, kwas foliowy, witaminy z grupy B. Są także bogactwem kwasów fenolowych, zwłaszcza kwasu chlorogenowego, który ma działanie przeciwzapalne i zmniejszające insulinooporność.

- Warto zaznaczyć, że wspomniane właściwości prozdrowotne dotyczą ziaren kawy i przygotowanego z nich naparu, z pominięciem wpływu, jaki wywierają na nasz organizm powszechnie dodawane do kawy słodziki, cukier czy mleko - wyjaśnia Katarzyna Smolińska, dietetyk z ActivReha z Gdyni.

Kawiarnie w Trójmieście


Kawa na odchudzanie i poprawę nastroju



Kawa zwiększa również siłę i szybkość w trakcie ćwiczeń. Podwyższa próg anaerobowy i tym samym umożliwia intensywniejsze działanie. Zawarta w niej kofeina sprzyja także redukcji tłuszczu - uwalnia kwasy tłuszczowe z zapasów w tkance tłuszczowej, które możemy wykorzystywać jako paliwo zamiast cukru. Kofeina zwiększa też wydzielanie dopaminy, neuroprzekaźnika nazywanego hormonem szczęścia.

- Kawa obniża także cholesterol i działa antyutleniająco, spowalniając procesy starzenia. Zmniejsza również ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej, szczególnie nowotworów jamy ustnej, wątroby, gardła, prostaty, endometrium i jelita grubego - wylicza Agata Szczerkowska.
Kawa nie tylko wspiera sprawność umysłową, ale jej ziarna są także źródłem zarówno witamin, jak i minerałów. Kawa nie tylko wspiera sprawność umysłową, ale jej ziarna są także źródłem zarówno witamin, jak i minerałów.

Jaka dawka kawy jest zdrowa?



Za bezpieczną do spożycia, dobową dawkę kofeiny uznaje się porcję 400 mg i dotyczy to zdrowych, dorosłych osób. Indywidualna tolerancja kofeiny jest jednak uwarunkowana genetycznie i może się różnić u różnych kawoszy.

- Prawie połowa ludzkości ma spowolniony metabolizm kofeiny. U tych osób wypicie ponad dwóch filiżanek dziennie powoduje napady agresji, zaburzenia snu, przyspieszone tętno, co oznacza, że mają spowolniony metabolizm kofeiny. Dla takich osób produkowane są kawy bezkofeinowe o wysokiej zawartości prozdrowotnych fenoli, które pomogą skorzystać z dobrodziejstw kawy bez efektu roztrzęsienia - dodaje Agata Szczerkowska.

5 zdrowych nawyków, które poprawią jakość życia



Ostrożnie do picia kawy powinny podchodzić także kobiety ciężarne i karmiące piersią. Za bezpieczną, dobową dawkę kofeiny w przypadku kobiet w ciąży uważa się 200 mg. Ostrożnie do picia kawy powinny podchodzić także kobiety ciężarne i karmiące piersią. Za bezpieczną, dobową dawkę kofeiny w przypadku kobiet w ciąży uważa się 200 mg.

Kiedy unikać kawy?



Mimo prozdrowotnych właściwości kawę powinny pić wyłącznie osoby dorosłe, ponieważ może zbyt silnie oddziaływać na rozwijający się ośrodkowy układ nerwowy dzieci i młodzieży.

- Rezygnację z kawy zaleca się także osobom cierpiącym na wrzody żołądka, choroby dwunastnicy i trzustki. Pobudzając wydzielanie kwasu solnego w żołądku, kawa może nasilać dolegliwości u tych pacjentów - dodaje Katarzyna Smolińska.
Ostrożnie do picia kawy powinny podchodzić także kobiety ciężarne i karmiące piersią. Za bezpieczną, dobową dawkę kofeiny w przypadku kobiet w ciąży uważa się 200 mg, czyli około dwie filiżanki słabej kawy. W tym czasie powinno się unikać espresso, kawy po turecku lub rozpuszczalnej, które mogą okazać się zbyt mocne. Dobrym rozwiązaniem jest spożywanie kawy ze zmielonych ziaren, parzonej w ekspresie. Warto zabielić ją mlekiem lub napojem roślinnym. Kobiety karmiące piersią powinny natomiast z niej zrezygnować w dwóch pierwszych miesiącach życia dziecka, gdyż może powodować problemy ze snem lub bólami brzucha u malucha. Po tym czasie zaleca się taką dawkę jak w przypadku kobiet ciężarnych.

Kawa a leki



- Kawa może zaburzać wchłanianie i działanie przyjmowanych farmaceutyków i dlatego szalenie istotne jest każdorazowe zachowanie odstępu pomiędzy przyjęciem leku a kawą i oczywiście popijanie leków wyłącznie wodą - wyjaśnia Katarzyna Smolińska.

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (84)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Lata dwudzieste, lata trzydzieste

pop, warsztaty, konsultacje

Darmowe porady chirurga dziecięcego

konsultacje

Profilaktyka i leczenie nadciśnienina tętniczego

konsultacje

Najczęściej czytane