• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jesienne owoce, które pachną latem

Justyna Potorska
28 października 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
Cytrusy większość z nas uwielbia. Pomarańcze, mandarynki, grejpfruty stanowią namiastkę słonecznych i ciepłych krajów, a w chłodne jesienno-zimowe dni właśnie tego potrzebujemy. Cytrusy większość z nas uwielbia. Pomarańcze, mandarynki, grejpfruty stanowią namiastkę słonecznych i ciepłych krajów, a w chłodne jesienno-zimowe dni właśnie tego potrzebujemy.

Jeszcze kilkanaście lat temu pomarańcze czy mandarynki jadało się tylko od święta, obecnie wybór tych owoców jest dużo większy. Uwielbiamy je: są namiastką słonecznych i ciepłych krajów w chłodne jesienno-zimowe dni. Czy watro po nie sięgać?



Myjesz owoce przed spożyciem?

13 kg jabłek, 4,7 kg truskawek, malin i porzeczek, 4 kg śliwek, wiśni i czereśni: taką ilość naszych krajowych owoców spożył statystyczny Polak w 2011 roku. W tym samym czasie, jesienią i zimą, zjadł aż 13 kilogramów zagranicznych cytrusów.

Jeśli chodzi o pomarańcze, najbardziej lubimy te słodkie i bezpestkowe - można je poznać po charakterystycznym, pomarszczonym "pępku" na skórce. Smakuje nam południowoeuropejska odmiana Navelina, nie stronimy od czerwonych Tarocco i Moro. Izraelską Jaffę, pełną pestek, często kwaskowatą, kupujemy przede wszystkim ze względu na niską cenę: siatka takich pomarańczy potrafi kosztować mniej niż 2 złote za kilogram.

Tanie cytrusy mają też inną wadę: ich skórka jest nafaszerowana chemią. Nie ma się co czarować - żeby owoce dotarły do nas cało z Maroka, Izraela czy Chin, muszą być odpowiednio zakonserwowane. Stosowanie konserwantów i środków grzybobójczych, takich jak bifenyl (E230) czy sól sodowa ortofenylofenolu (E232) jest standardem. Mimo iż nie są to substancje szczególnie szkodliwe, w dużych stężeniach mogą wywoływać alergię i problemy żołądkowe.

- Przed jedzeniem najlepiej wyszorować skórkę cytrusów szczoteczką, używając płynu do mycia naczyń - tłumaczy Małgorzata Jabłońska z poradni La Mariposa. - Nie polecam wyparzania owoców we wrzątku, bo pod wpływem ciepłej wody szkodliwe substancje mogą przedostać się do środka. Przestrzegam też przed jedzeniem nadpsutych owoców, lepiej od razu je wyrzucić, nigdy nie wiadomo, jak głęboko grzyb wnika w miąższ. Pleśnie na owocach są szkodliwe, kancerogenne.

Jakie cytrusy wybierać? Z pewnością lepiej unikać tych zawijanych w bibułkę - to bardzo prawdopodobne, że są natarte chemią. Kupowanie pomarańczy czy cytryn w siatce też jest ryzykowne: to prawie reguła, że część z nich jest nadpsuta.

Lepiej unikać także grejpfrutów czy pomarańczy ze świecącą się skórką - producenci uzyskują taki efekt nacierając je parafiną, często wymieszaną z konserwantami.

- Świeże i dobre jakościowo cytrusy to świetne źródło witaminy C i A, czyli naturalnych przeciwutleniaczy, chroniących nasze komórki przed starzeniem się - przekonuje dietetyk Magdalena Olszówka z poradni Zalety Diety.

- Wszystkie cytrusy, zarówno pomarańcze, jak i mandarynki, cytryny czy grejpfruty, mają podobną zawartość witamin antyoksydacyjnych - dodaje Jabłońska. - Warto też wspomnieć o wysokiej zawartości błonnika w tych owocach.

Dietetycy polecają cytrusy podczas stosowania odchudzających diet. Są niskokaloryczne: 100 gramów pomarańczy to wyłącznie 44 kcal, grejpfruta czy cytryny: 36 kcal.

- Wyciągi z grejpfrutów stosuje się do produkcji leków odchudzających, ponieważ sam owoc zawiera narynginę, substancję działającą przeczyszczająco - dodaje Olszówka. - Pamiętajmy jednak, że sokiem z grejpfruta nie wolno popijać leków, może on bowiem nasilać ich działanie.

Zaleceń dotyczących spożywania cytrusów jest więcej. Dietetyczka zaznacza, że wlewanie soku z cytryny do gorącej wody czy herbaty niszczy wszystkie witaminy zawarte w owocach. Podobny, niepożądany efekt uzyskamy zostawiając cytrusy na słońcu.

- Najlepiej jeść cytrusy w całości, oczywiście obierając skórkę. W ich białych błonkach mieści się najwięcej cennego błonnika - dodaje Małgorzata Jabłońska. - Domowy sok wyciskany z pomarańczy czy grejpfrutów jest pełen witamin, ale niestety zawartość włókna pokarmowego jest w nim śladowa.

Filety z okonia z cykorią i pomarańczami
przepis: Magdalena Olszówka, Zalety Diety

Filet z okonia: 200 g,
1 łyżka oleju rzepakowego,
2 średnie soczyste pomarańcze,
2 średnie główki cykorii,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
natka pietruszki,
sól, świeżo zmielony pieprz.

Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 150 st. C. Rybę umyj i osusz papierowym ręcznikiem, następnie posól, skrop sokiem z cytryny i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Rozgrzej olej na patelni. Wyciśnij sok z jednej pomarańczy i zetrzyj odrobinę skórki. Drugą pomarańczę posiekaj na małe kawałki. Z cykorii wytnij gorzki głąb i posiekaj. Na rozgrzana patelnię wrzuć cykorię i lekko podsmaż. Dodaj sok, skórkę i kawałki pomarańczy, pieprz i sól. Duś, aż woda odparuje. Dodaj jogurt. Na talerzu ułóż najpierw cykorię w pomarańczowym sosie, a na niej rybę. Podawaj z ugotowaną kaszą pęczak.

Miejsca

Opinie (19) 1 zablokowana

  • Pomarańcze z Carrefoura (1)

    pestki, kwaśne to, ale siatka za 2 zł. polecam desperatom!

    • 12 1

    • to prawda

      • 0 0

  • Jabłka rulezzz

    Zdrowe, polskie i tanie.

    • 12 2

  • (2)

    wiekszośc owocow jest zalecane ale niestety nie kazdego na nie w tym roku stać :((( moze tych co zarabiaja po 3 tys zł ................. zostaja jablka male po 1,50 lub owoce z marketu............. ale czy ktos mysli o tych co kasy zbyt wiele nie maja zawsze pisza o tym co drogie i dla 60% spolecznosci na to nie stac a najwiecej do powiedzenia maja te osoby ktore nie znaja uczucia oby wystarczylo do konca miesiaca tylko sie madrza i madrza....szlak mnie trafia!!!!!

    • 7 8

    • ...

      To gdzie Ty pracujesz że na owoce Cie nie stac?

      • 3 4

    • jeśli szlak cię trafia

      to nic dziwnego, że na owoce nie stać

      • 2 2

  • Zadziwiająca moc mrożonej cytryny (4)

    Jak zużywać całą cytrynę bez wyrzucania czegokolwiek?
    To proste. Włóż całą, dobrze umytą cytrynę do zamrażalnika swojej lodówki.
    Kiedy jest ona już zamrożona, weź tarkę i utrzyj na niej całą cytrynę (nie obieraj skórki) i posyp tą utartą masą swoje jedzenie (sałatkę, lody, zupę, dania rybne, mięsne, sosy, whisky, wino-lista dań jest niekończąca się). Całe jedzenie zyska niespodziewanie cudowny smak, którego nigdy wcześniej nie doświadczyłaś.

    Skórka cytryny zawiera 5 do 10 razy więcej witamin niż sok z cytryny. I tak właśnie to wyrzucałaś. Ale od teraz wykonując tę prostą procedurę z mrożeniem całej cytryny, ucieraniem jej i dodawaniem do swojego jedzenia czy picia, możesz spożywać wszystkie odżywcze składniki i być zdrowsza.
    Skórka z cytryny to zdrowe i odmładzające pożywienie zwalczające także wszystkie toksyny w twoim ciele.
    Cytryna (Citrus) jest cudownym produktem zwalczającym komórki rakowe. Jest 10000 razy silniejsza niż chemioterapia. Dlaczego o tym nie wiedzieliśmy? ...bo wielkie firmy farmaceutyczne i laboratoria są zainteresowane wytwarzaniem sztucznych produktów, co przynosi im wielkie zyski.
    To drzewo to udowodniony dostarczyciel lekarstwa na raka. Owoce drzewa cytrynowego działają 10000 razy lepiej niż Adriamycyna- lek używany przy chemoterapii, powodujący tylko zwolnienie wzrostu komórek nowotworowych.

    Jest także znane jako zwalczający drobnoustroje, zakażenia bakteriami oraz grzybami. Jest skutecznym środkiem przeciwko ludzkim pasożytom i robakom. Reguluje też ciśnienie krwi, kiedy jest ono za wysokie oraz działa jako środek przeciw depresjom, stresom czy zaburzeniom nerwowym.

    Tak więc umyj dobrze cytrynę, zamroź ją i utrzyj na tarce. Ja zamrożoną ścieram w malakserze, dużo łatwiej.

    • 20 0

    • cytryna

      Serdecznie dziękuję za ciekawą poradę. Idę szorować i zamrażać cytrynkę.
      Pozdrawiam
      Jola

      • 2 0

    • ciekawe

      Spróbuję tak zrobić i zobaczę czy się sprawdzi.

      • 2 0

    • co to jest melakser? (1)

      • 1 1

      • czytaj uważnie: malakser czyli robot kuchenny; ścieram cytrynę na tarczy ze średnimi oczkami (wiórki)

        • 0 0

  • OOOO

    warto wypróbować powyższy przepis-- super

    • 4 0

  • w PL mało kto je owoce dlatego wokół pełno smutnych lemingów

    • 5 2

  • Szczotką nie szoruję... (1)

    ale płuczę w GORĄCEJ wodzie. To chyba normalne, dlaczego w ankiecie nie ma takiej odpowiedzi?

    • 3 3

    • bo płukanie w gorącej wodzie jest

      niezalecane - w wysokiej temperaturze cząsteczki łatwiej migrują w głąb produktu a skóra zawsze jest porowata więc ...

      w ciepłej wodzie to rozumiem ale nie w gorącej

      • 3 0

  • jeszcze raz okazało się, że częste mycie skraca życie (szkodliwe substancje przedostają się do organizmu)

    • 0 0

  • Najpierw POlacy zgodzili sie na zalanie kraju smiecio zywnością z UE a teraz narzekaja

    a najlepsze jest to zdziwienie .ze kiedys mielismy rewelacyjną żywność a teraz mamy śmieci do edzenia 5 razy drozej.!!Te wszystkie problemy zdrowotne i alergie to właśnie od tego!!

    • 3 1

  • ODPORNA NA PRZEZIĘBIENIA

    Jem cytrynę w dużych ilościach i dlatego nie znam od wielu lat co to przeziębienie, czy ból gardła, katar. Takiego sposobu z zamrożeniem i zmiksowaniem muszę spróbować. Już włożyłam do zamrażarki cytrynę. Pozdrawiam cytrynożerców !

    • 1 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Konferencja "SM i co z tego?"

konferencja

Distinguished Gentleman's Ride

w plenerze, zlot, imprezy i akcje charytatywne

Rola osoby towarzyszącej w porodzie warsztaty dla mamy i taty

warsztaty, konsultacje

Najczęściej czytane