• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jak dbać o odporność?

Joanna Puchala
6 września 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Czosnek i imbir to nasi główni sprzymierzeńcy w walce z infekcjami.  Czosnek i imbir to nasi główni sprzymierzeńcy w walce z infekcjami.

Przełom lata i jesieni to czas, w którym bardzo łatwo o przeziębienie. Zmieniające się warunki pogodowe i pora roku nie sprzyjają odporności, dlatego zwłaszcza w tym okresie powinniśmy o nią odpowiednio zadbać.



Jak dbasz o odporność?

Funkcjonowanie układu odpornościowego w znacznej mierze zależy od sposobu odżywiania. Właściwie zbilansowana dieta zmniejsza bowiem ryzyko zachorowania.

- Na rynku dostępnych jest wiele produktów mających na celu uchronić nasz organizm przed infekcjami. Oprócz suplementów warto też zadbać o codzienną dietę, ponieważ odpowiednie odżywianie pomoże wzmocnić i ochronić organizm. Dieta jesienno - zimowa ma za zadanie rozgrzać organizm, a przede wszystkim dostarczyć mu cennych składników - mówi Dominika Dietrich z Akademii Skutecznej Diety.

Przede wszystkim witamina C



Kwas askorbinowy - znany jako witamina C - jest szybko zużywany przez nasz organizm podczas infekcji, dlatego też szczególnie jesienią zaleca się suplementację.

- Dobrym źródłem witaminy C są m. in. natka pietruszki, czerwona papryka, porzeczki, truskawki, żurawina oraz owoce cytrusowe - mówi Karolina Kaźmierczak-Siedlecka, specjalista dietetyki medycznej z Poradni Dietetycznej Dietoterapia. - Oprócz witaminy C istotną rolę we wzmocnieniu odporności odgrywa witamina D. Zapotrzebowanie na nią jest bardzo zróżnicowane i zależy m. in. od wieku oraz stanu fizjologicznego (przykładowo: ciąża, laktacja). Główny źródłem tej witaminy jest synteza skórna. Witaminę D można dostarczyć z pożywienia, wprowadzając do diety takie produkty, jak tran, ryby (np. śledź, makrela, łosoś, tuńczyk), mleko i produkty mleczne. Warto podkreślić, że zawartość witaminy D w produktach żywnościowych jest niewielka i niestety często konieczna jest jej suplementacja.
Funkcjonowanie układu odpornościowego w znacznej mierze zależy od sposobu odżywiania. Funkcjonowanie układu odpornościowego w znacznej mierze zależy od sposobu odżywiania.

Składniki mineralne



Prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego wiąże się nie tylko z dostarczaniem witamin, ale też składników mineralnych. Ważną rolę odgrywają: cynk, selen i żelazo.

- Selen zwiększa aktywność komórek układu immunologicznego. Jego źródłem są podroby, ryby, czosnek oraz nasiona roślin strączkowych. Cynk zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji, w związku z tym również wpływa na poprawę odporności. Cynk występuje w serach podpuszczkowych, wątrobie, kaszy gryczanej oraz w mniejszych ilościach w jajkach - dodaje Karolina Kaźmierczak-Siedlecka.
Niedobór żelaza może być związany z obniżeniem czynności bakteriobójczych.

- Warto zauważyć, że istnieją dwa rodzaje żelaza, tj. żelazo hemowe zawarte w produktach pochodzenia zwierzęcego oraz żelazo niehemowe, którego źródłem są głównie produkty roślinne. Oprócz zawartości żelaza w danym produkcie istotna jest również jego przyswajalność. Żelazo z połączeń hemowych jest zdecydowanie lepiej przyswajalne niż z połączeń niehemowych. Źródłem żelaza są podroby, w tym w szczególności wątroba, mięso - głównie czerwone, natka pietruszki, nasiona roślin strączkowych oraz jajka - podkreśla Karolina Kaźmierczak-Siedlecka.
Najważniejsze witaminy i składniki mineralne wg Dominiki Dietrich, które powinny znaleźć się w diecie mającej na celu wzmocnienie odporności:

Witamina C - jest jedną z najważniejszych witamin wspomagających układ immunologiczny, pobudza tworzenie się komórek odpornościowych - limfocytów B. Witaminę C można znaleźć w papryce czerwonej, kapuście kiszonej, natce pietruszki oraz owocach cytrusowych.

Witamina A - chroni nabłonek układu oddechowego przed dostaniem się drobnoustrojów. Witamina A znajduje się w maśle, jajkach, marchewce, tranie.

Cynk - jest bardzo ważnym składnikiem mineralnym, który buduje odporność organizmu. Cynk można znaleźć w pestkach dyni, orzechach, innych ziarnach, pieczywie z pełnego ziarna, ryżu brązowym, płatkach owsianych oraz w rybach.

Selen - ma bardzo duże znaczenie w przypadku prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego, poprzez zwalczanie namnażania się drobnoustrojów chorobotwórczych. Selen można znaleźć w sezamie, orzechach brazylijskich, a także w rybach.

Zdrowe tłuszcze - NNKT - Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe - znajdują się głównie w rybach morskich np. w makreli, śledziu. Kwasy powodują wzrost prostaglandyn, pobudzających układ odpornościowy do pracy. Kwasy te znajdują się także w produktach pochodzenia roślinnego np. oleju lnianym, rzepakowym, sezamowym.


Napar z malin pomoże nam się rozgrzać i dostarczy cennych witamin. Napar z malin pomoże nam się rozgrzać i dostarczy cennych witamin.

Cebula, czosnek i imbir - podstawa żywieniowa w walce z infekcjami



- Cebula zawiera glikozydy, które pozytywnie wpływają na wzmacnianie odporności. Jest antybiotykiem, który niszczy bakterie, nawet gronkowca złocistego. Sok z cebuli zapobiega infekcjom, ułatwia gojenie się ran. Warzywo to ma właściwości wykrztuśne i przeciwzapalne, jest rewelacyjnym lekiem na choroby górnych dróg oddechowych - podkreśla Dominika Dietrich. - Czosnek nie zawsze lubiany, ale nie można o nim zapomnieć w komponowaniu menu jesiennego. Czosnek jest bronią przeciwko infekcjom bakteryjnym oraz wirusowym. Można go zastosować w leczeniu infekcji gardła, przeziębień, grypy, infekcji oskrzeli i płuc. Imbir natomiast wykazuje działanie rozgrzewające, dlatego jest bardzo dobrym dodatkiem do herbaty z cytryną i miodem.
Chcąc wzmocnić odporność możemy również sięgać po rozgrzewające i wzmacniające odporność napoje: napar z malin, ciepłą wodę z cytryną i imbirem czy rosół.

- Napar z malin ma działanie napotne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Zarówno maliny, jak i ich liście działają przeciwgorączkowo - tłumaczy Dominika Dietrich. - Dwie łyżki suszu z malin należy zalać połową szklani wrzątku, odczekać ok. 10-15 minut i wypić napar. Do naparu można dodać także naturalnego soku z malin bez dodatku sztucznego cukru
W okresie jesiennym i zimowym nie zapominajmy też o systematycznym nawadnianiu organizmu.

- Zimą wypijamy bardzo małe ilości wody, często tłumacząc, że woda jest za zimna. Jest na to sposób - do szklanki ciepłej przegotowanej wody można dodać dwie łyżki soku z cytryny oraz starty korzeń imbiru - około ¼ łyżeczki. Taką wodę można pić pomiędzy posiłkami - sugeruje Dominika Dietrich. - Jeżeli temperatura na zewnątrz jest bardzo niska, dobrym sposobem na rozgrzanie jest rosół. Co ciekawe, wcale nie musi być bardzo tłusty - może być ugotowany na mięsie z indyka czy kawałku wołowiny z dużą ilością warzyw. Rosół sprawdza się także w przypadku osób, które chorują na grypę i nie mają ochoty na jedzenie.

Miejsca

Opinie (57) 2 zablokowane

  • odporność

    Dobrze jest po prostu prowadzić zdrowy styl życia, dzięki temu można uniknąć wielu problemów związanych z wszelkiego rodzaju infekcjami, staram się na codzień sporo ruszać z dzieciakami, dużo czasu spędzamy na dworze, hartujemy dziciaki, dajemy im probiotyk flostrum bo to też super wzmacnia odporność, do tego staramy się im dawać dużo kiszonych warzym i kefirów, chociaż to ostatnie wychodzi najgorzej bo dzieciaki nie chcą ich jeść, ale i tak wydaje mi się, że dbamy o ich odporność na tyle na ile jest możliwość.

    • 0 0

  • odporność

    na pewno warto zaczać od tego ze o doporność trzeba dbać cały rok, ja staram się jak mogę hartować dziecko cały rok, dużo czasu spędzamy na zewnątrz nawet przy brzydkiej pogodzie, do tego kiszonki bo mają dużo witaminy C, no i regularnie daję probiotyk flostrum żeby go wzmacniać prze cały rok, niestety żeby dziecko nie chorowało to trzeba pomyśleć o wzmacnianiu odporności bo to moim zdaniem podstawa.

    • 0 0

  • suplement

    a słyszeliście o lamininie? mnie bardzo pomógł ten suplement, przez cała zimę nie miałam nawet kataru!

    • 0 0

  • probiotyk

    Pobierzcie sobie probiotyki, u nas zawsze to się sprawdza. Podaje dziecku i sobie także flostrum plus i na prawdę choroby nas omijają, jak do tej pory odpukać nawet kataru w domu nie było. Mam nadzieję, że w takim spokoju minie nam zima ;)

    • 0 0

  • ;) (2)

    Cytrusy dostarczają bioflawonoidy ktore dostarczają witamin C naturalna zwikszaja odporność zwalczaja wolne rodniki. Jeżeli suple to tylko cytrusy razem z witamina C najlepiej akorbimian wapnia bezpieczny dla żołądka i daja środowisko które dla dzialania witamint C. Wiec Pani ma rację tylko nie wyjaśniła dlaczego cytrusy. Czosnek tak, ale ma bardzo silne właściwości rozrzedzajace krew. Trzeba uważać. Cebula ok ale jest wiele przyjemniejszych rozwiązań ktore daja wiesza ilość witaminy C. Szkoda ze tak malo o Omega 3 a to podstawa wielu rzeczy.

    • 2 0

    • i dużo tłustych rybek należy jeść a nie mięcho

      wtedy będziemy zdrowi. A taki łosoś to naprawdę jest łatwy w przyrządzeniu. No i nie pachnie po smażeniu jak po dorszu

      • 0 0

    • trzeba jeść tłuste ryby i tyle. Ale Polacy wolą świnkę lub drób

      • 0 0

  • a może po prostu wystarczy jeść żywność nieprzetworzoną. Dieta skomponowana głownie z kasz, tłusych ryb i warzyw? Można przecież w lunch boksie wziąć do pracy smaczną sałatkę z jaglaną i łososiem i nikomu to nie zaszkodzi. Ot i cała filozofia

    • 0 0

  • Staram się dbać o siebie, szczególnie przy zimniejszych wiatrach i jesieni. Zaczęłam pić soki Salus. Teraz idealny czas, żeby organizm nabrał odporności, plus za bardzo przyjemny smak.

    • 0 0

  • na odpornść

    Zdrowe odżywianie, ruch na świeżym powietrzu i dobry suplement na odporność powinny nas skutecznie chronić przed chorobami. Ja się zdecydowałam na suplement herbaya z ekstraktem z jeżówki purpurowej, bo w zeszłym roku dzięki niemu przez cały sezon jesienno-zimowy infekcje omijały mnie szerokim łukiem

    • 0 0

  • TRzeba po prostu zdrowo sie odzywiać i jeść duzo ryb. My cała rodziną jemy ryby przynajmniej 3 razy w tygodniu. Najmłodszy uwielbia rybną zupę - dodaję dwa gatunki ryb: łososia norweskiego i flądrę. warzywa i seler naciowy, na zakończenie przecier pomidorowy i młodego buźka już do zupki sie śmieje

    • 0 0

  • Milion rad a wystarczy myć porządnie ręce a nie tylko opłukać woda (1)

    • 0 1

    • eeee.... a niektórzy twierdzą, że jest odwrotnie

      Bo mycie rąk usuwa naturalne tłuszcze i bakterie chroniące nas przed chorobami.

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Rola osoby towarzyszącej w porodzie warsztaty dla mamy i taty

warsztaty, konsultacje

Z psychodietetyczką przy herbacie: Q&A z Aleksandrą Spychalską

spotkanie, spotkanie

Konferencja "SM i co z tego?"

konferencja

Najczęściej czytane