- 1 Mikroplastik w pokarmie dla niemowląt (41 opinii)
- 2 Rodzic po usłyszeniu diagnozy jest w rozsypce. Wsparciem onkosegregator (5 opinii)
- 3 Apteka wróci do gdyńskiej dzielnicy (76 opinii)
- 4 Co Polacy jedzą na śniadanie? (97 opinii)
- 5 Nowy rektor GUMed wybrany (99 opinii)
- 6 Na Pomorzu brakuje łóżek internistycznych (57 opinii)
Eliminujemy gluten. Realna potrzeba czy "taka moda"?
24 lutego 2017 (artykuł sprzed 7 lat)
Jest w pieczywie, słodyczach, mięsie, a także w piwie i produktach mlecznych. Gluten, bo o nim mowa, a właściwe jego szkodliwość na ludzki organizm, niewątpliwie jest jednym z najgłośniejszych tematów ostatnich miesięcy. Coraz więcej osób eliminuje go ze swojej diety, chociaż na celiakię, czyli nietolerancję glutenu, choruje zaledwie około 1 proc. Polaków.
- Nietolerancja glutenu - kiedy do lekarza?
- Gluten - co to?
- Czym jest celiakia?
- Celiakia - objawy
- Nietolerancja glutenu - chwyt marketingowy?
Nietolerancja glutenu - kiedy do lekarza?
- Kiedyś nie mówiło się o problemach z nietolerancją glutenu, jednak wynika to m.in. z tego, że przede wszystkim kilkadziesiąt lat temu nie było takiego postępu medycyny. Nawet jeśli nasi dziadkowie mogli mieć problemy z glutenem, to lekarze niekoniecznie potrafili nazwać ten problem i zweryfikować jego przyczyny - uważa dietetyk Aleksandra Rodziewicz.
Jak przekonuje, najnowsze badania dowodzą również, że we współczesnej pszenicy jest wyższa zawartość glutenu niż dawniej. Co ciekawe podobne badania dowodzą, że gluten może mieć również pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Jak się okazuje obniża on poziom trójglicerydów, a także pozytywnie wpływa na naszą mikroflorę jelitową. Z tej przyczyny, o ile nie zaobserwujemy objawów jego nietolerancji ani innych podstaw stwierdzających u nas zaburzenia związane z glutenem, nie musimy koniecznie eliminować go z codziennego jadłospisu.
- Ważne, abyśmy sami, bez konsultacji z lekarzem bądź dietetykiem, nie przechodzili na dietę bezglutenową. Konieczne jest wykonanie badań, aby zyskać pewność, że jest to niezbędne. Trzeba pamiętać, że dieta bezglutenowa powinna być odpowiednio zbilansowana - tak, aby dostarczała wszystkich niezbędnych witamin, minerałów oraz błonnika - mówiła dietetyk.
Gluten - co to?
Gluten jest mieszaniną białek zawartych w ziarnach pszenicy, żyta i jęczmienia. Możemy znaleźć go w pieczywie, mięsie mielonym, wędlinach, a także m.in. w herbatnikach, ciastkach, biszkoptach, paluszkach, w panierkach do mięs i ryb, mleku, jogurtach, serkach topionych, śmietanie, słodyczach, herbacie, kawie i w wielu innych produktach. Pełna lista znajduje się tutaj.
Jednak należy pamiętać, że gluten powstaje w środowisku wodnym. Czyli sama mąka pszenna nie zawiera glutenu, o ile do gry nie wchodzi woda, np. podczas robienia ciasta. Gluten może być czynnikiem powodującym różnego stopnia zaburzenia jak: celiakię, alergię bądź nieceliakalną nadwrażliwość na gluten.
Czym jest celiakia?
Osoby, których organizm nie toleruje glutenu cierpią na celiakię. Chorobę immunologiczną o podłożu genetycznym. Celiakia jest najpoważniejszą nietolerancją pokarmową człowieka.
Do niedawna celiakię postrzegano jako rzadkie schorzenie małych dzieci, z którego wyrasta się po kilku latach diety, jednak nic bardziej mylnego. Wciąż spotyka się osoby "wyleczone" z celiakii w dzieciństwie, które w dorosłym życiu zapadają na poważne schorzenia spowodowane nieprzestrzeganiem diety bezglutenowej. Celiakia może ujawnić się w każdym wieku.
W Polsce na tę chorobę cierpi około 1 procent Polaków i liczba zachorowań stale rośnie. Najskuteczniejszą metodą diagnostyczną jest biopsja jelita cienkiego. Z badań wynika, że aż u 80 - 90% osób chorych - choroba ta pozostaje niezdiagnozowana.
Celiakia - objawy
Objawy choroby występują w różnym stopniu nasilenia, dlatego wyróżnia się trzy typy celiakii: pełnoobjawowa, skąpoobjawowa i ukryta. Do najczęstszych objawów należą: wzdęcia, biegunki, zaparcia, bóle stawów, anemia, nietolerancja laktozy, uporczywe afty oraz zmiany skórne. W przypadku kobiet może powodować poronienia. Celiakia może również wywoływać objawy na podłożu psychicznym jak depresja, wahania nastrojów, migrenę bądź zmęczenie. Nieleczona choroba może prowadzić m. in. do osteoporozy, anemii, a nawet w najgorszym wypadku do nowotworu układu pokarmowego.
Nietolerancja glutenu - chwyt marketingowy?
Niewątpliwie osoby chore na alergie pokarmowe muszą zachować szczególną ostrożność podczas robienia zakupów czy jedzenia poza domem. Jednak nie dajmy się ponieść modzie i najnowszym trendom.
Jeśli nie zaobserwowaliśmy u siebie podobnych objawów, nie powinniśmy mieć powodów do zmartwień. Problemy z tolerancją glutenu są bezwzględnie wykorzystywane przez osoby odpowiedzialne za marketing. Na sklepowych półkach znajdujemy coraz więcej produktów z informacją o zmniejszonej zawartości glutenu, które są jednocześnie znacznie droższe, a niekoniecznie dla nas wskazane.